❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Per molt que bufe el vent

El Forn de Barraca va unir les lluites per l'horta, el territori i l’emergència climàtica. Un documental sobre resistència, arrels i futur.

David Segarra

A project of

Created in

0
seconds
355
Pledges
11.170€
From 8.000€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project because you simply want to help make it happen:

Històries de lluita i horta

Eduardo Galeano ens recorda que estem fets d'històries. I de memòria. Per això preparem un documental sobre la lluita en defensa de l'horta. És la història del Forn de Barraca. Però també la de la resistència de Benimaclet i La Punta, d'Alboraia i de totes les hortes. És una reflexió i un crit de futur.

I ho volem fer contant la història des dels protagonistes: llauradors, veïns, activistes i resistents. La memòria popular viva, per obrir el necessari debat sobre l'emergència climàtica, la sostenibilitat i el futur de la nostra terra. Aquest és el desafiament més gran de la nostra generació. I de les que vindran.

Per molt que bufe el vent no s'apaguen les estreles és una dita popular valenciana. Que ens recorda que, malgrat tot, seguim vius i resistint. Amb aquesta frase acaba el nostre anterior documental: Savis de l'horta.

Qui som?

Per molt que bufe el vent està impulsat pel periodista i documentalista David Segarra. Director de Savis de l’horta i La Mola és nostra. Autor del llibre Viure, morir i nàixer a Gaza, finançat amb Verkami. Ha publicat articles i fotografies en mitjans com Levante, El Temps, Ara, Directa, Salto, Jornada o Vilaweb. Va ser un dels fundadors del periòdic L’Avanç l'any 1999, des d'on es va fer la crònica de les lluites per l'horta de La Punta i Benimaclet. El llibre La batalla de l'horta inclou les seues fotografies.

L'equip es completa amb el càmera i director d'art Vicent Xanzà. I amb Daniel Magraner, càmera i logística. Més altres col·laboradors en les àrees de so, edició i postproducció. I com en tots els nostres documentals, la banda sonora serà una obra original.

El procés es fa en coordinació amb els moviments en defensa de l'horta i del territori.

El col·lectiu Per l'horta i l'editorial Sembra Llibres col·laboren solidàriament aportant les recompenses, que són eines en la defensa del territori. I el dissenyador Diego Mir cedeix les seues creacions i la tipografia Horta, que ja s'han convertit en símbol de l'horta.

https://perlhorta.info
https://sembrallibres.com
https://diegomir.es

Horta, Forn de Barraca i Emergència Climàtica

L'horta valenciana és un sistema agrícola mil·lenari. Model de sostenibilitat, autosuficiència i sobirania alimentària. Ajuda a regular el clima i genera un anell de biodiversitat, aireació i flux de l'aigua. L'àrea metropolitana de València és l'única en l'àmbit europeu que encara disposa d'un anell agrícola periurbà. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura ha declarat el regadiu històric de l’Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial.

Però es troba greument amenaçada. Al llarg del segle XX la meitat de l'horta ha sigut destruïda. Els governs han prioritzat l'expansió urbanística, turística i industrial, les infraestructures massives i l'especulació immobiliària.

El Forn de Barraca era una alqueria centenària, situada entre l'horta de València i Alboraia. L'estat va decidir que calia ampliar la carretera V-21. Sense consultar ningú, van imposar la destrucció de 64.000 metres quadrats de la millor horta productiva. I de les seues alqueries.

Durant anys els activistes havien defensat traçats alternatius a la carretera. Havien protestat, escrit articles i dissenyat propostes. Però el poder no els va escoltar.

Farts, es van plantar. I durant dies van aturar les màquines, generant un ampli suport i obrint el debat sobre el model de societat que volem. Com a resposta, el govern va enviar forces d'elit per desallotjar-los de matinada.

Aquesta és la seua història. Però també la de generacions de llauradors, activistes i veïns que s'estimen l'horta. I és també una reflexió sobre com encarar el futur de la nostra societat quan ens trobem en Emergència Climàtica.

Per saber més del Forn de Barraca

Com serà el documental?

Volem fer un documental que dialogue amb els veterans lluitadors de Per l'horta i amb els nous activistes que van ocupar el Forn de Barraca. Però que també parle amb els llauradors i veïns que habiten l'horta. I per descomptat, amb els experts que assenyalen la relació entre el Canvi Climàtic, la Sobirania Alimentària i l'horta. Sense oblidar denunciar les noves amenaces: ampliació de carreteres, vies fèrries i plans urbanístics.

Per fer-ho disposem de les gravacions que l'equip vam fer des del primer dia fins a l'últim de la resistència del Forn de Barraca. Contextualitzat amb imatges aèries que ens mostren tota la bellesa i les ferides de l'horta. Per recordar les arrels de la lluita utilitzarem imatges inèdites que vam gravar fa 15 anys a les lluites de La Punta i Benimaclet.

Mira els vídeos i documentals anteriors

A què destinarem les vostres aportacions?

10% Despeses producció. Transport i dietes.

25% Equip Gravació. Càmeres. So.

40% Edició i muntatge.

10% Colorització. Mescla so.

10% Banda sonora original.

5% Traducció i subtitulació.

Al pressupost del documental cal afegir-li les despeses d'enviament de les recompenses, la producció d'algunes d'elles, els imposts i la comissió Verkami.

Si superem els 8.000 euros necessaris per a realitzar el documental bàsic, a partir d'ahí dedicarem el 8% a donar suport al treball de Per l'horta i a la caixa de resistència del Forn de Barraca. Els activistes enfronten un judici i possibles multes.

Calendari previst

Les recompenses s'entregaran a principis de gener. La producció del documental s'inicia al gener i acaba a l'abril. Estrenant-se a la primavera.

Per molt que bufe el vent es farà sota llicència Creative Commons. Que permetrà el seu ús lliure no-comercial a moviments, activistes, associacions, documentalistes i artistes.

+ Info

https://www.facebook.com/perlhorta
https://twitter.com/perlhorta
https://twitter.com/barracaforn
https://twitter.com/davidsegarra

FAQ

  • Es fan enviaments a l'estranger?

    Sí, però caldrà afegir 5 euros a Europa. I 10 a la resta del món.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

22 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • javijr

    javijr

    over 3 years

    Enhorabuena! Quedó genial. Servirá para no olvidar.

  • Jose

    Jose

    about 4 years

    Bon treball!!

  • selfotron

    selfotron

    about 4 years

    Ánimo y adelante.

  • Lady Thais

    Lady Thais

    about 4 years

    Moltes gràcies per fer-ho!

  • Ann Marie Korhonen Chamorro

    Ann Marie Korhonen Chamorro

    about 4 years

    Defendamos La Huerta de Valencia!!!!

  • joacer

    joacer

    about 4 years

    Força!!! Hi ha que defensar l'horta!!

  • Enri

    Enri

    about 4 years

    Recupero la inversión inicial. Endavant, compes!

  • Liber

    Liber Dominguez Espi

    about 4 years

    Força!!

  • Jota Montolivetanus

    Jota Montolivetanus

    about 4 years

    Gràcies per no deixar de lluitar!

  • Jota Montolivetanus

    Jota Montolivetanus

    about 4 years

    Gràcies per no deixar de lluitar!

#10 / Enllaç al documental + Agraiment als músics.

Salut,

incloc de nou l'enllaç del documental, per si algú encara no l'ha vist: Per molt que bufe el vent.

Podeu compartir-lo amb amistats i familiars, però encara no el difonem per xarxes. Ara l'enviem a festivals de cinema i a canals de televisió. Intentarem que la lluita de l'horta se conega a tot arreu.

També us escric per fer-vos partícips d'una de les moltíssimes i precioses interioritats de fer una pel·lícula: la relació amb els músics. Com hem explicat, el cinema és imatge, paraula i relat, però també té un plànol sonor i una banda musical crucials. Aquesta part és molt més que sentiments, estètica i ritme. La música és l'alé invisible que dóna vida a tota l'arquitectura del film. I tant és cert, que em vaig emocionar per primera vegada amb l'obra quan li vaig afegir la música. La música és sàvia, vent, terra i estel.

read more

#09 / Accés al documental Per molt que bufe el vent

Exactament un any després de l'enderroc del Forn de Barraca el 27 de setembre del 2019, ací teniu el documental. Mireu-lo amb calma, apagueu el telèfon i poseu-vos auriculars per gaudir de l'experiència. Acompanyeu-nos en aquest viatge amb la resistència de l'horta.

Moltíssimes gràcies, mecenes. Sense tu aquest documental no hauria sigut possible.

Per molt que bufe el vent, no s'apaguen les estreles. Horta és vida. Horta és futur.

#08 / Dissabte 26: Estrena Per molt que bufe el vent

Bon dia!

Confirmem: Dissabte 26 a les 20,30h estrena al cinema terrasa Lumiére d'Alboraia.

Cal registrar-se ací.

Per l'aforament no patiu. És un cinema d'estiu a l'aire lliure amb capacitat per a 1.500 persones. Amb les mesures actuals entren 500. El formulari no envia correu de confirmació. Simplement quan s'ha arribat al total de persones, es tanca i deixa de funcionar.

Diumenge 27 a les 20,30h estrena en línia per als i les mecenes del Verkami. Enviarem l'enllaç per aquesta via.

A partir de la setmana entrant alliberarem el documental a les xarxes.

Teaser:

Tràiler:

#07 / Estrenem Per molt que bufe el vent!

Salutacions.

El pròxim 27 de setembre es complirà un any de l’enderrocament del Forn de Barraca. És per això que volem aprofitar per a convidar-vos, la vesprada prèvia, a l’estrena del documental “Per molt que bufe el vent”.

L'estrena serà el dissabte 26 a les 20.30h al Cinema Terrassa Lumière a Alboraia (Passeig d'Aragó, s/n, al costat de la benzinera).

Cal registrar-se ací per a assistir: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdP1O33WWwnr4vqY2ir81WIMWPs6cfsMC6O8UJ0WopHk9Hk5w/viewform

Per molt que bufe el vent ha sigut finançat per la ciutadania a través del micromecenatge. I ha comptat també amb el suport organitzatiu i econòmic de Per l'horta i Sembra Llibres.

El documental inclou imatges gravades entre els anys 2000 i 2020 per nombrosos activistes, periodistes i documentalistes. Hem hagut de fer una difícil selecció entre 888 gigues totals de material.

read more

#06 / Acabat muntatge de Per molt que bufe el vent!

Abraçades a totes i tots! Per fi ho hem aconseguit! Finalment el documental tindrà una duració de quaranta minuts.

Ha costat sang i suor gestionar sis hores d'entrevistes i 888 gigabytes de material (Gravats entre el 2001 al 2020). Calia ordrenar-ho, donar-li sentit, emoció i síntesi.

Ara encara ens queda el procés de correcció de color i imatge, correcció i mescla de so, i composició de la banda sonora original. Així que com vam dir, i malgrat el confinament i l'estat d'alarma del seu moment, ho tindrem enllestit abans de que acabe l'estiu.

Reiterar que Per molt que bufe el vent és possible gràcies a l'esforç, el patiment i el treball de desenes i desenes de persones i col·lectius. Des del 2001 moltíssima gent hem estat gravant, lluitant i defensant l'horta. I el que més ens enorgulleix és que la crònica de les… read more

#05 / Per molt que bufe el vent en quarantena però ben viu

Salut.

Espere que estigueu totes i tots bé. Com bé sabeu, vam anunciar que el documental sobre la defensa de l'horta i la resistència del Forn de Barraca estaria acabat a l'estiu. I així serà.

Quan va començar la pandèmia i el confinament ens trobàvem organitzant una quantitat massiva d'imatges. Calia ordenar i estructurar les hores i hores de lluita al Forn. Però també arxius i arxius de llauradors a l'horta. I els extraordinaris documents històrics recuperats de les lluites de La Punta i Benimaclet de principis del segle XXI. Ens quedava eixir a gravar les entrevistes i posar-nos a editar. Però clar, tot es va tallar amb la pandèmia.

Aleshores és quan es va donar el moment de contar una història que ningú estava contant. I vam iniciar a contrarellotge el projecte Renaixem sobre com l'horta ens alimenta en plena… read more

#04 / Enviades les recompenses. A fer el documental!

Salutacions!

Us informem que ja hem enviat els centenars de paquetets amb les recompenses. En ells van les bosses de cotó ecològic i les banderoles de Per l'horta. Van en marxa també els dos llibres de Sembra Llibres. Així com les postals amb els dissenys de Diego Mir i els imants de ceràmica de Russafa. Potser ja us han arribat.

A qui no li arribe la recompensa en els pròxims dies (Perquè no ens va enviar l'adreça o per errada nostra) que ens escriga personalment. I li farem l'enviament.

Tornem a posar els enllaços per veure i descarregar Savis de l'horta i La Mola és nostra. Recordeu que les descàrregues caduquen en una setmana!

Veure des d'internet:
Savis de l'horta
La Mola és nostra

Descàrrega (Fins al 12 de febrer):
Savis de l'horta
La Mola és nostra

Dades econòmiques

Ingrés:

+ 11.170 Verkami

Despeses:

  • 856 Comissió Verkami

  • 2.909 IVA + IRPF

  • 254 Caixa Resistència Forn de Barraca

  • 261 Despeses Recompenses

  • 187 Sobres

  • 528 Enviaments

**Resultat final:

6.175 euros.**

read more

#03 / Ja pots veure Savis de l'horta i La Mola és nostra

Salutacions.

La primera recompensa ja està ací. Dos enllaços per veure en línia els dos documentals. I dos més per descarregar-los al vostre ordinador.

Veure des d'internet:
Savis de l'horta
La Mola és nostra

Descàrrega (Fins al 25 de gener):
Savis de l'horta
La Mola és nostra

Les recompenses estan acabant-se de fer. En ser artesanals, s'havien de fer una per una en acabar el Verkami. Ja tenim les bosses de cotó ecològic i les banderoles de Per l'horta. I també els llibres de Sembra. En el taller estan en marxa ja les postals i els imants de ceràmica. En quant tinguem tot començarem a enviar-les.

Recordeu omplir els formularis amb l'adreça completa i el nom amb el qual voleu aparéixer als agraïments de Per molt que bufe el vent.

Abraçades. Ara comença lo bo!

#02 / Ho hem aconseguit: Ara, a treballar!

Bon dia,

en primer lloc felicitar-vos i felicitar-nos: ho hem aconseguit! Podrem contar la història del Forn de Barraca i la lluita en defensa de l'horta. I ho podrem fer gràcies a la força col·lectiva. Gràcies, en primer lloc, al suport de Per l'horta, del col·lectiu del Forn de Barraca i de Sembra Llibres. Però també a l'espenta de milers i milers de persones que s'estimen la terra. Gràcies a vosaltres!

Finançar el documental amb micromecenatge és un treball dur. El procés total han sigut dos mesos a jornada quasi completa, entre el disseny, planificació i la campanya en si mateixa. Però ens atorga unes condicions extraordinàries: la independència per contar la història sense cap pressió. Només ens devem a vosaltres i a la terra.

LES RECOMPENSES

Ja estan en marxa les recompenses. Les borses i les banderoles ja estan fabricades. Els… read more

#01 / Arribem al 100% amb nous objectius: solidaritat i fortalesa

Molt bon dia! En primer lloc agrair-vos a totes i tots els mecenes la vostra participació. Ho hem aconseguit! Hem assolit el 100% de l'objectiu marcat.

Un poble sense memòria és un arbre sense arrels
Un poble sense memòria és un arbre sense arrels

AJUDEM ALS ACTIVISTES I FEM UN MILLOR DOCUMENTAL

Com van anunciar, en completar la primera fase començaríem a dedicar una part als companys i companyes que enfronten judici per protegir el Forn de Barraca. Perquè el documental és una eina per contribuir a conscienciar i a defensar l'horta.

Deia el cineasta xilé Patricio Guzmán que "Un país sense documentals és com una família sense àlbum de fotografies". Nosaltres volem ajudar a tindre memòria. Però una memòria viva i en peu.

Arribar a 10.000 euros serveix per a ajudar directament als lluitadors. I també a enfortir la pel·lícula. Com alguns sabreu, un curt documental… read more

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy