Para poder interactuar correctamente y obtener el mejor funcionamiento posible de nuestro sitio web, te recomendamos que actualices tu navegador a una versión más reciente o utilices otro como Chrome o Firefox.

Cor de Mariners de l'òpera NABÍ de Josep Carner i Rafael Subirachs

L’òpera Nabí de Rafael Subirachs sobre el text íntegre de l’obra mestra en poesia del poeta Josep Carner donada la seva grandària es farà per entregues anuals. Enguany preparem el Segon Acte En el mar en el que hi concorren un cor d'homes i dos solistes, Nabí i Jonàs, baríton i tenor respectivament.

Rafael Subirachs

Un proyecto de

Categoría

0
segundos
69
Mecenas
7.285€
De 33.000€
Aporta al proyecto
Volver a todas las actualizaciones

#09 / Novena meditació i punt final.

No sempre es guanya. Aquesta vegada no he guanyat. Dol. Però s’accepta el resultat. Guanyo nous amics i en conservo d’antics i fidels. Compteu amb mi. Un dia ens trobarem al gran teatre.

No perdo de vista la realitat. Aquells que em coneixeu personalment ho sabeu. El projecte de l’òpera NABÍ és un ‘bon’ projecte. L’esforç que ens demanem i ens exigim és molt gran. No vull enredar-vos ara, no vaig voler enredar-vos abans i tampoc ho faré en el futur.

Si després de 74 anys –l’any vinent farà setanta cinc anys que Carner va publicar NABÍ per primera vegada– ningú no havia aconseguit rescatar l’obra del silenci i dels prejudicis que arrossega la nostra cultura contra aquesta obra, “que si és massa difícil”, “que si és un tema religiós extemporani” (d’una bocada alguns es cruspeixen cinc mil·lennis i es queden tan amples..), “que si les condicions sociopolítiques actuals no donen per a tant”, “el poble té altres prioritats, altres necessitats”, etcètera, etcètera... què aconseguiré, jo, sense més armes que la sola i nua poesia de Carner i vosaltres, amics i mecenes?

Ara, no estigmatitzem el fet de no haver aconseguit els 33.000 €, que val el cor d’homes del segon acte de l’òpera, amb el fet de no haver-se aconseguit popularitzar l’obra de Carner en aquest assalt. No hi ha cap gran obra de la literatura universal que hagi estat fàcil de popularitzar o comunicar. Les obres, tot i que la majoria no les ha llegides, formen part del pensament col·lectiu. Aquesta realitat, formació permanent del pensament col·lectiu i desinformació i ignorància compartida de tants segments socials coetanis, llevat d’algunes excepcions, conforma la complexitat a la qual milions de persones ens enfrontem cada dia. També nosaltres. I això passa d'ençà que hi ha obres d'art. Demano a tots prudència i no caure en el desànim. Ajudeu-m’hi. L’humor carnerià ens anirà bé. Tant de bo que els detractors de Carner se’l prenguin amb calma, menys fanàticament, menys irreductibles al goig del paladar, sense prejudicis. En cosa de gustos no hi ha una regla fixa. Ara, negar una obra com NABÍ és negar-se un mateix.

Acabo amb uns versos oportuns de l’obra, què millor puc fer?

–...qui nega Déu / no nega més que un sòrdid pensar que ell sol es féu, / qui vol eixir-se’n hi ensopega; / el trist i abandonat el fa venir quan prega; / dins son esclat es tapa d’ulls el fugitiu / i qui l’ignora en viu–.

Post data. Catalunya, creus que pots ignorar-ho? Ara, n'hi han que ensopeguen amb el concepte tancat del mot inabastable de "Déu", en fan una reducció radical i miren a un altre costat religiosament afirmant la fe en un materialisme i en una radicalitat física. I això ho fan consagrant la negació per sempre des del present. I llavors afirmen que no són fanàtics i religiosos. Per sucar-hi pa, la cosa comuna de les nostres devocions, blanques, grises i negres, opaques i transparents.

Uns versos més avall, Carner segueix. Amb ell m'acomiado bo i desitjar-vos que passeu un bon primer dia de juliol.

"I va esclatar la riallada / del descreient; / i tot seguit em va muntar la foguerada / d'un pensament: / –La teva fe salva amatent!– / I amb un escreix de força fera / vaig anar al reptador com un esperitat, / i aferrrant-lo pel pit ben anusat / el vaig capitombar per la cinglera".

Carner acaba l'obra d’una manera enormement difícil per a mi, raó per la qual no trobo el meu final, ni de l’òpera ni de l’escrit.

10 comentarios

iniciar sesión o Registrarse para comentar esta entrada.

 • Ariel Serra

  Ariel Serra

  más de 5 años

  És clar que aquesta no és pas la manera com Josep Carner acaba la seva obra màxima. Ja n'hem parlat aquests mesos. L'acabament de Nabí és el més bell de tota la poesia contemporània —vull dir, que se m'entengui amb claredat: més bell, fins i tot, que els versos finals de Little Gidding, de T.S. Eliot, que és tingut pel gran acabament d'un poema del segle.

  I com que l'acabament no és pas aquest, amic Rafael Subirachs, el periple de l'òpera Nabí tampoc no s'acabarà aquí. Ja ho veurà. Persisteixi, que Déu i el poble català hi ajudaran, i veurà l'obra representada i ben representada, tota sencera i amb cors i al millor lloc possible.

  Li recordo el final, i li demano disculpes per no haver llegit aquesta nota abans. Avui al vespre faltaran tres setmanes justes per a Cap d'Any, al·ludit al principi i al final del Cant X de Nabí, i menjarem les pomes i la mel:

  "—Salta en mon cor com un infant al raig del dia, oh pensament de Déu, tu que ajustes els plecs de l'alegria i fas com amb un cant el nostre dol més breu. Oh jaç, oh font que corre, oh tast de marinada, ull d'or mirant per les escletxes del parral, i, a l'hora que estavella la calda empolsegada, ombra segura d'un penyal. Car tota cosa, tret de Déu, és fugissera. ¿Qui dirà mai ses menes d'eternes resplendors en parla forastera i amb llavi farfallós? Adéu, però, grans grapes de càstig i avarícia! Morir per a una nova naixó, clara delícia! Només amor esdevindrà l'home rebel. Car ultrapassaràs del Pare la justícia oh maternal condícia del brossat, de les pomes i la mel! "

 • Carme Puig

  Carme Puig

  más de 5 años

  Em reitero i espero, com tots, que era un gran repte i que calia fer tots els esforços...continua lluitant et recolzarem sempre

 • Rafael Subirachs

  Rafael Subirachs
  Autor/a

  más de 5 años

  Sònia, com l'any passat, espero tenir-te al costat amb l'equip de producció i des de dins de l'escena. T'agraeixo l'ajuda que m'has ofert amb el videu, les fotografies i els programes infomàtics del conjunt de comunicacions. Seguim a la caça d'una nau, diuen, "impossible". No ho creiem pas, nosaltres, emperò.

 • Rafael Subirachs

  Rafael Subirachs
  Autor/a

  más de 5 años

  Elvi, coratjosa i batalladora i gran esportista dona, amb la feinada que fas amb els Specials Olympics, quin sentit per mi tenen les teves paraules coratjoses. Tu sí que lluites. Gràcies.

 • Rafael Subirachs

  Rafael Subirachs
  Autor/a

  más de 5 años

  Fina i Pep, ens hi trobarem, on sigui que ho fem. Ara, ja estic fet a les incerteses, seguim maldant perquè es faci. Depèn exclussivament de Sant Feliu de Guíxols, de les institucions financeres i provincials de Girona i de la Generalitat. Temps de crisi solucions heroiques.

 • Rafael Subirachs

  Rafael Subirachs
  Autor/a

  más de 5 años

  Roser Noguer, Gràcies per haver donat suport al projecte. Espero tenir ocasió de saludar-te personalment i poder-te expressar el meu agraïment en presència.

 • Sònia

  Sònia

  más de 5 años

  Em reitero com la Roser, la Fina, en Josep i l'Elvi. Endavant que estarem al teu costat!

 • Elvi

  Elvi

  más de 5 años

  Rafael, el teu era un gran repte. Calia intentar-ho i fer els esforços que has fet per saber si es podia aconseguir. A mi, m'ha servit per descobrir una mica més la persona, artista, compositor, músic i gran amic que ets. Continua lluitant com fins ara que els teus amics sempre et recolzarem.

 • Fina i Josep

  Fina i Josep

  más de 5 años

  Anim RAFAEL, esperen sentir el NABÏ ben aviat i allá hi serem amb tot el nostre cor i l´empenta !! Abraçades

 • Roser

  Roser

  más de 5 años

  Lamento molt que no s'hagi pogut dur a terme. Quan ho tornis intentar, també hi col·laboraré. Roser Noguer

#09 / Novena meditació i punt final.

No sempre es guanya. Aquesta vegada no he guanyat. Dol. Però s’accepta el resultat. Guanyo nous amics i en conservo d’antics i fidels. Compteu amb mi. Un dia ens trobarem al gran teatre.

No perdo de vista la realitat. Aquells que em coneixeu personalment ho sabeu. El projecte de l’òpera NABÍ és un ‘bon’ projecte. L’esforç que ens demanem i ens exigim és molt gran. No vull enredar-vos ara, no vaig voler enredar-vos abans i tampoc ho faré en el futur.

Si després de 74 anys –l’any vinent farà setanta cinc anys que Carner va publicar NABÍ per primera vegada– ningú no havia aconseguit rescatar l’obra del silenci i dels prejudicis que arrossega la nostra cultura contra aquesta obra, “que si és massa difícil”, “que si és un tema religiós extemporani” (d’una bocada alguns es cruspeixen cinc mil·lennis i es queden… leer más

#08 / Vuitena meditació a quatre dies per finalitzar la campanya. Primera Acta de Gratitud

PRIMERA ACTA DE GRATITUD

Esther Soler, Cristina Samsó, Armida Cumberbirch, Joan Argemí i Abadal, Helios Lasheras, Marta Cecilia Bolaños Blanca, Pilar Sentis, Santiago Vilanova, Montserrat Vaqueiro, Francesc Codina, Joan Trayter, Carme Casas, Mont Plans, Josep Comas, Fina Montseny, Maria del Mar Nadal Arraut, Alberto Udaeta, Dolors Oller, Clara Estrada, Narcís Comadira, Francesc Vilanova i Abadal, Josep Maria Gregori i Cifré, Judit Subirachs-Burgaya, Aries (anònim), Trivium Gestió Cultural, Francesc Bellmunt, Xavier Pagès, Montserrat Saurí, Enric Pladevall, Jaume Gabaldà i Subirachs, Salvi Jacomet, Anton Granero, Maica Bernal, Josep Boltaina, Carles Duarte i Montserrat, Joan Matamala, Andreu Barnils, Neus Galí, Manuel Unzeta, Elvira Nadal Arraut, Lluís… leer más

#07 / Setena meditació a dotze dies de finalitzar la campanya.

Bon dia. Abans de res, un punt avançat de gratitud envers les persones que fins la data d’avui han fet aportació econòmica.

Esther Soler, Cristina Samsó, Armida Cumberbirch, Joan Argemí i Abadal, Helios Lasheras, Marta Cecilia Bolaños Blanca, Pilar Sentis, Santiago Vilanova, Montserrat Vaqueiro, Francesc Codina, Joan Trayter, Carme Casas, Mont Plans, Josep Comas, Fina Montseny, Maria del Mar Nadal Arraut, Alberto Udaeta, Dolors Oller, Clara Estrada, Narcís Comadira, Francesc Vilanova i Abadal, Josep Maria Gregori i Cifré, Judit Subirachs-Burgaya, Trivium Gestió Cultural, Francesc Bellmunt, Xavier Pagès, Montserrat Saurí, Enric Pladevall, Jaume Gabaldà i Subirachs, Salvi Jacomet, Anton Granero, Maica Bernal, Josep Boltaina, Carles Duarte i Montserrat, Joan Matamala, Andreu Barnils,… leer más

#06 / Sisena meditació el 10 de juny a tres setmanes justes del darrer dia de campanya.

Bon dia. Estem completant la primera mitja part del període de campanya. Aquesta primera part s’ha centrat en informar i difondre Verkami, l’empresa de campanya de micromecenatge, i l’òpera NABÍ amb tot el que pressuposa com a projecte operístic nacional. Dues realitats, campanya i obra, d’una elevada intensitat no fàcil de resumir sota l’imperatiu de la brevetat que se’ns obliga.

El repte és enormement gran. Ho sabíem de bon principi. Només amb perseverància guanyarem. Ara, hi ha una cosa que necessito aclarir-la. Potser ja està clara, però, per prudència hi insistiré. Els euros que han aportat els mecenes, i els que nous mecenes aportaran, en el supòsit de que al final no aconseguim reunir 33000€, es reintegraran als comptes dels seus propietaris, és a dir,… leer más

#05 / Cinquena meditació tretze dies després de l’inici de campanya.

Bona estirada la d’avui. Hem de seguir presionant, donar veus, estar atents per tal que cap dels nostres coneguts, amics i amigues que volen i poden aportar estiguin al cas i degudament informats d’allò que intentem dur a terme; precisament perquè hi ha molts amics i persones que no poden aportar, ja que no poden arribar a fi de mes, però que necessiten i desitjen que l’òpera sigui una realitat exitosa. Els necessito. Perquè, com vosaltres mateixos, amics mecenes, han entès allò que representa una obra col·lectiva que algú des del seu estudi, aïllat, ha elaborat per a tots ells i per a tots vosaltres, i l'ha fet més que digna –aviat està dit una en la que ha pogut esmerçar-hi vint anys de la seva vida d'una manera reflexiva i sense esbojarraments, que d'esbojarrades… leer más

#04 / Quarta meditació dotze dies després de l’inici de campanya.

Costa, costa molt. Sento un pes indescriptible. No arriba a ser angoixa. No perdo l’esperança. El mar està quiet, quiet. Una bonança enganyosa. Segur que és una percepció personal, fora de mi la vida transcorre plàcida i serena. La crisi no ens afecta. Estem il·lusionats. Per tant, no hauria de preocupar-me. Tot anirà bé. Els amics, els germans, els veïns, homes i dones de tota la vida que he tingut a prop, que m’han transmès forces i ànims, que jo els n’he donat a ells, ¿on sou, on pareu? Estem confiats, res ens amenaça. Seguim el curs normal de les coses. No passa res. Res d’inquietant. I tanmateix el silenci és opac i insistent. La Montse, la Sílvia, en Pedro, la Marta i l’altra i l’altre em donen un cop de mà. Som els que som i jo amb ells. Però no hi som tots. Confiats,… leer más

#03 / Tercera meditació feta set dies després de l’inici del projecte

L’etapa inicial resulta costosa. Es nota la crisi econòmica. Penso en la quantitat d’amics, alguns m’ho han deixat escrit, que no poden i voldrien ajudar-m’hi. És d’agrair. Rebo mostres d’nterés però també de preocupació. Alguns diuen –“És un mal moment”–. I tenen raó. Pitjor ho havíem passat les generacions de la posguerra, i les previsions ara no són bones. Tot apunta que empitjorarà. Perquè m’ha tocat viure en aquest temps i per responsabilitat jo personalment opto per surtir a mar a buscar-me la vida. No vull pensar en fer altra cosa que seguir endavant i ajudar el meu entorn a seguir endavant. No tenim quatre braços ni podem fer més feina de la que fem. La falta d’audàcia, de generositat i d’intel·ligència poden ser perjudicials i més ara en temps de crisi. Per això crec… leer más

#02 / Segona meditació feta tres dies després de l'inici del projecte

Montse i Sònia, comparteixo amb vosaltres els dos comentaris que m'heu escrit arran de la meditació que vaig publicar el primer dia.

Perseguim l'impossible, el país està si cau o si no cau, com en vigílies de l’11 de setembre del 1714 o del 26 de gener del 1939, dia en que les tropes franquistes van entrar 'victorioses' a Barcelona. Però encara hi ha molta tropa nostra enllenegada i amb els músculs per eixorivir, poc mentalitzada davant el que es prepara i el que els espera. Dóna la impressió que estem empantanegats. Si hem d’aconseguir qualsevol objectiu, sense concertació, sense generositat, sense audàcia i sense una àmplia visió del “tot”, –i el tot és el conjunt del sistrema nacional, sense excepció–, tantes coses que, espero que no quedaran desassistides, no… leer más

#01 / Meditació del primer dia de campanya

A l'hora de tancar del primer dia hem recaudat 460 €. No està malament per començar. Com que de mena sóc optimista he de fer l'esforç de no perdre el món de vista ni per exultació ni per desànim. L'objectiu és difícil. No paro de pensar que en cas de no assolir la fita de la campanya hauré de renunciar-hi sense abdicar de la creació ni de l'obra de Nabí. Diuen que és un mal averany pensar que les coses poden anar malament. No, penso el contrari, hem de pensar-hi que poden anar malament, i ens hem de preparar per tal de superar-ho, ser aptes per fer front en el combat de les dificultats contínues que se'ns presenten. Absolutament res del que venim fent és fàcil. Tot costa. I creure el contrari ens porta a engany. No, si no aconsegueixo aquesta fita seguiré lluitant com he fet fins ara. I us exhorto a fer el mateix amb les vostres coses. Tot menys sentir-nos acabats o fracassats.

10€
6 mecenas

El teu nom en una llista que es farà pública a la pàgina web d’agraïments.

25€
11 mecenas

Dret a una mostra en exclussiva d’un treball sobre una part de Nabí o d'una altra obra de Rafael Subirachs via online.
+ El teu nom en una llista que es farà pública a la pàgina web d’agraïments.

50€
17 mecenas

Dret a una mostra en exclussiva d’un treball sobre una part de Nabí o d'una altra obra de Rafael Subirachs via online.
+ 2 invitacions per a assistir a un assaig general.
+ El teu nom en una llista que es farà pública a la pàgina web d’agraïments.

En relació amb l’assaig general, donades les limitacions de l’aforament només es podrà donar cabuda a un nombre limitat de persones. S’establirà un ordre per a poder-hi assistir a mesura que ens ho facin saber els mecenes. S’informarà convenientment amb antelació del lloc de Sant Feliu de Guíxols, on se celebrarà aquest, per tal que els mecenes ens facin arribar el seu interés en assistir-hi.

100€
24 mecenas

Dues invitacions per a assistir a un concert del cor dels Amics de l'Òpera de Girona de la temporada 2013-2014 o a una actuació de Rafael Subirachs un dia i lloc a determinar.
+ Accés a un audiovisual via online d’una obra de Rafael Subirachs.
+ 2 invitacions per a assistir a un assaig general.
+ El teu nom en una llista que es farà pública a la pàgina web d’agraïments.

En relació amb el concert es comunicarà convenientment als mecenes el calendari d’actuacions i el nombre disponible de localitats per tal que puguin inscriure-s’hi.

En relació amb l’assaig general, donades les limitacions de l’aforament només es podrà donar cabuda a un nombre limitat de persones. S’establirà un ordre per a poder-hi assistir a mesura que ens ho facin saber els mecenes. S’informarà convenientment amb antelació del lloc de Sant Feliu de Guíxols, on se celebrarà aquest, per tal que els mecenes ens facin arribar el seu interés en assistir-hi.

300€
9 mecenas

TAMBÉ PER A COL·LECTIUS, ENTITATS, ASSOCIACIONS...
El teu logo als títols de crèdit en els programes
+ 2 Seients reservats a l’estrena.

500€
2 mecenas

TAMBÉ PER A COL·LECTIUS, ENTITATS, ASSOCIACIONS...
El teu logo als títols de crèdit en els programes
+ 4 Seients reservats a l’estrena.

1.000€
0 mecenas

TAMBÉ PER A COL·LECTIUS, ENTITATS, ASSOCIACIONS...
El teu logo als títols de crèdit en els programes
+ 4 Seients reservats a l’estrena.
+ Un pack d’informació amb material d’àudio i audiovisual inèdit de l’òpera i del compositor.
+ Tracte personal del compositor dirigit a l’interés personal del mecenes.

3.000€
0 mecenas

TAMBÉ PER A COL·LECTIUS, ENTITATS, ASSOCIACIONS...
El teu logo als títols de crèdit en els programes
+ 4 Seients reservats a l’estrena.
+ Un pack d’informació amb material d’àudio i audiovisual inèdit de l’òpera i del compositor.
+ Tracte personal del compositor dirigit a l’interés personal del mecenes.

Las cookies nos ayudan a ofrecer nuestros servicios. Al continuar navegando aceptas su uso.