❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Cor de Mariners de l'òpera NABÍ de Josep Carner i Rafael Subirachs

L’òpera Nabí de Rafael Subirachs sobre el text íntegre de l’obra mestra en poesia del poeta Josep Carner donada la seva grandària es farà per entregues anuals. Enguany preparem el Segon Acte En el mar en el que hi concorren un cor d'homes i dos solistes, Nabí i Jonàs, baríton i tenor respectivament.

Rafael Subirachs

A project of

Category

0
seconds
69
Pledges
7.285€
From 33.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Benvinguda

Jan Brueghel (1568-1625) - Jonas entsteigt dem Rachen des Walfisches (Bildausschnitt) © Artothek

L’òpera Nabí de Rafael Subirachs sobre el text íntegre de l’obra mestra en poesia del poeta Josep Carner té una durada d’unes cinc hores. Aquest fet obliga a lliurar-la en entregues i per matèries. La primera entrega, d'una hora i escaig de durada, constarà del Segon Acte: En el mar, compost dels Cant III. La tempesta; Cant IV. La balena i Cant V. La platja. Intervindran un cor de mariners i dos solistes en els papers principals de Nabí i de Jonàs, baríton i tenor respectivament.

Visita la web Segon Acte Nabí

Demanem un ajut per sufragar el cost dels assajos i l’estrena de la part del cant, el cor de mariners, 24 cantants professionals, i 2 solistes, Nabí i Jonàs.

Ens centrem en la part dels homes. En una propera edició ens centrarem en la de les dones i el cor mixt. Un cor i uns cantants com els que es requereixen per a interpretar l'òpera, com la majoria d'òperes, han de ser professionals amb una bona formació de cantants. El país proveeix d'un bon nombre de cantants d’aquestes característiques i només el cor del Gran Teatre del Liceu pot acollir-els i donar-els-hi feina.

Les necessitats del país excedeixen aquest únic ens operístic i neixen en diferents ciutats del país iniciatives i obres de nova creació que responen a la demanda d'òpera de la ciutadania, com un fenomen cultural en el seu màxim esplendor i en la seva màxima excel·lència, i gràcies a la sensibilitat dels seus creadors, dels seus promotors i de l'esforç continu de les escoles de música.

El truncament polític i social dels tres segles precedents a Catalunya ha condicionat el nostre desenvolupament estètic. Aquest fet fa que el patrimoni operístic català arrossegui un dèficit històric. Se'ns ha negat i se'ns nega el poder satisfer aquesta necessitat. De tots és conegut que els cantants dramàtics ho fan en italià, en alemany, en francès, en castellà o en anglès i la nostra llengua resta rellegada a una presència menor, quan no folklòrica o nostàlgica.

Amb Nabí de Josep Carner disposem d’un dels artefactes més ben escrits de poesia de tots els temps, fet que ens sensibilitza i ens prepara la veu humana per a assolir les més altes cotes d’expressivitat a les que els cantants podem arribar. Carner sentia aquesta necessitat de superació. Amb ell podem aprendre a cantar i a bastir una òpera nacional. No és l’únic poeta que ens ho brinda, és clar, però sí que probablement va ser el primer que ens ho va proposar, conscient i deliberadament, amb un llibret fet i pensat per a una òpera, que hi va posar música Eduard Toldrà, El giravolt de maig, un entreteniment al costat de Nabí. Nabí és la seva obra mestra en la que hi va sembrar la llavor per a aquesta futura òpera nacional que ell pressentia. M'explico.

Nabí vol dir, en hebreu, veu, torsimany o portaveu de Déu. I Carner creia en un Déu en un sentit participatiu i còsmic, un sentit en el qual tots en seríem una part. I creia, endemés, en quelcom de semblant a que som una barreja d'Ell i del Destí que forjem. El profeta Jonàs, però, no volia fer de Veu, va desoir i va desobeir, va fer com sovint fem la majoria. Ell va tenir sort, va anar a raure al ventre d'una balena i en va sortir renovat després de passar-hi tres dies i tres nits. Nosaltres ens hi haurem passat trescents anys. Quina coincidència! D'aquesta manera Carner fa un retrat de nosaltres mateixos a escala nacional, si em permeteu dir-ho així, però ho fa amb una mirada pietosa i irònica alhora, una mirada crítica amb la que ens invita a estar alerta davant les determinacions que haurem de prendre. I això ara és oportú pels canvis que s'intueixen i per no caure en innecessaris errors. I probablement és per això mateix que el compositor va musicar-la.

Vaig concebre aquesta òpera i la seva posta en escena com un acte dramàtic i musical que entronca amb el teatre consuetudinari. De fet Nabí és una formidable consueta actual. Obra unes possibilitats inimaginades fins ara per a la nostra lírica dins l'àmbit recuperat de la nostra cultura popular en la seva màxima expressió i sense renúncia del seu nivell. Ens uneixen els esforços culturals, socioeconòmics i polítics que ens modelen i representen. Els cors polifònics nascuts de la tradició dels Cors de Clavé i dels Orfeons, amb l'incorporació que impulsaríem amb aquesta i altres òperes de la mateixa procedència, donarien un pas endavant, i d'ells naixeria l'òpera pendent encara a Catalunya, una necessitat desassistida que volem i necessitem atendre.

Crec que aquesta és una de les potes essencials en què reposa la poesia carneriana, una poesia autènticament popular en el sentit més noble i ampli del terme.

Evidentment, aquest assoliment demana una estratègia de producció i de creació que ens obliga a tots plegats a fer l'esforç de fer real i possible allò a què aspirem.

L'acte del mar s'estrenarà dins els actes commemoratius del cinquantanari del Festival de la Porta Ferrada de Sant Felu de Guíxols.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

DESTINAREM ELS DINERS a sufragar els assajos i l'estrena dels cantants del cor i dels solistes.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

CALENDARI

L'estrena tindrà lloc els dies 13 i 14 d'agost d'enguany a la capital de la Costa Brava i a tres poblacions més de Catalunya dintre la temporada 2013-2014, Vic, Manresa i Lleida, ciutats unides per l'Eix Tranversal. No obstant això, les tres actuacions fora de les dues de Sant Feliu de Guíxols estarien pendents dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya que, com sabeu, el govern no ha pogut fer aprovar encara.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

0 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

Go back to all the updates

#07 / Setena meditació a dotze dies de finalitzar la campanya.

Bon dia. Abans de res, un punt avançat de gratitud envers les persones que fins la data d’avui han fet aportació econòmica.

Esther Soler, Cristina Samsó, Armida Cumberbirch, Joan Argemí i Abadal, Helios Lasheras, Marta Cecilia Bolaños Blanca, Pilar Sentis, Santiago Vilanova, Montserrat Vaqueiro, Francesc Codina, Joan Trayter, Carme Casas, Mont Plans, Josep Comas, Fina Montseny, Maria del Mar Nadal Arraut, Alberto Udaeta, Dolors Oller, Clara Estrada, Narcís Comadira, Francesc Vilanova i Abadal, Josep Maria Gregori i Cifré, Judit Subirachs-Burgaya, Trivium Gestió Cultural, Francesc Bellmunt, Xavier Pagès, Montserrat Saurí, Enric Pladevall, Jaume Gabaldà i Subirachs, Salvi Jacomet, Anton Granero, Maica Bernal, Josep Boltaina, Carles Duarte i Montserrat, Joan Matamala, Andreu Barnils, Neus Galí, Manuel Unzeta, Elvira Nadal Arraut, Lluís Jaile Benítez, Marina Llansana, Sònia Camps, Josep Vernis, Carmen Eyaralar, Pedro Gómez Toledano, Sílvia Olona, Pere Molera, Trinitat Molera, Xevialde, Anna Ma. Muñoz Vila, Carles Guillén, Josep Mª Agulló i Sidera, Toni Strubell i Trueta, Llorenç Balsach, Josep Cullell, Boris Porter, Núria Barnolas Noguer, Pere Carreras, Manel Marzo-Mart, Mait Cruañas, adrivila, Carme Puig, Joaquim Agulló Solà.

I a un altre nivell, el suport mediàtic rebut d'Assumpció Maresma i de Vicent Partal, de Vilaweb, de Quim Monzó i d'una colla de companys que ens han retuitat i compartit des de les xarxes socials, d'entre els que destaquem l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Sr. Joan Alfons Albó, el setmanari Àncora i la publicació digital Tribuna Ganxona, ambdós de la mateixa capital de la Costa Brava.

A tots ells i a totes elles, gràcies. (Si m’hagués deixat algun nom, sis plau, feu-m’ho notar, ho esmenaré. Encara hi som a temps. Prudentia és bona companya.

Ara, la setena meditació. Estem entrant a la recta final. Estem molt lluny de l’objectiu. Una periodista en una entrevista radiofònica que em va fer fa unes setmanes va insistir molt en demanar-me una i altra vegada què passarà en cas de no assolir-se l’objectiu econòmic dels 33.000 €? Com sabeu, si no s’assoleix aquesta quantitat, la vostra aportació us serà retornada. Vaig respondre-li, a la periodista, que es farà igualment “peti qui peti”.

Unes persones hi hem vingut treballant, en aquest acte programat, tot l’hivern. Seria inconcebible ara que no es fes. Ningú no ho entendria. La campanya de verkami és una iniciativa nostra personal, de l’equip de producció, substitutòria i pal·liativa, davant la situació econòmica per la que atravessa el govern de la Generalitat de Catalunya per causa de la no aprovació dels pressupostos d’enguany. Ens trobem davant un retard inusual, no en un imponderable negat. L’espectacle té les entrades i les capacitats recaudatòries i subvencionables que té. Al final comptarem, a més, amb les entrades venudes i altres aportacions que es faran. Per tant, independent de Verkami i la subvenció, una part de la partida municipal del Festival de la Porta Ferrada i el suport de l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, com a principals interessats i inductors de que l’òpera NABÍ neixi i es produeixi a la seva ciutat. És un repte per a tots. Com que és una obra que té uns propietaris que són els autors, el poeta Josep Carner, en aquest cas els seus hereus, i jo mateix som els responsables de que tot es porti a bon port. Aquesta és l’única raó que justifica la nostra involucració fins al punt d’informar-vos personalment.

Una altra cosa serà la propera edició del festival, l’acte que correspongui de NABÍ l’any vinent. Haurem de cumplir amb uns “tempo” i amb uns exercicis contables ajustables segons evolucionin els fets, no com aquest any, que ha estat pràcticament impossible de preveure-ho. Recordem que fins el mes de maig no hi ha hagut empresa adjudicatària que es fes càrrec oficialment del festival. Això ha retardat tots i cadascun dels complexes processos de concreció per els quals atravessa una producció com aquesta. L’any vinent, previstos tots els escenaris de la crisi mutant, que ens complica la producció i la gestió del dia a dia, abans de començar a treballar-hi haurem d’oferir-nos una garantia autors i executants, d’una part, i Sant Feliu de Guíxols, Festival i Ajuntament, de l’altra. Independent de verkami o de qualsevol altra campanya, local o general, de l’estil.

Qualsevol periodista no furgarà innecessàriament en els dubtes legítims, aquells que una periodista va poder fer des de les ones i que em va forçar a respondre-li d’una manera expeditiva, però amical, que igualment es farà. Que estigui tranquil·la. Gràcies.

4 comments

Log in or Sign up to comment this entry.

 • Rafael Subirachs

  Rafael Subirachs
  Author

  almost 11 years

  Gràcies, Montse, espero poder tornar a fer gaudir de l'obra aquest estiu.

 • Montse

  Montse

  almost 11 years

  Segurament no cal dir-t'ho però vull manifestar també ara la meva admiració per la teva obra i per ser la persona que ets. Espero tornar a gaudir de la teva obra aquest estiu. Ànim.

 • Rafael Subirachs

  Rafael Subirachs
  Author

  about 11 years

  Gràcies, Sònia.

 • Sònia

  Sònia

  about 11 years

  Rafael estem amb tú. A l'agost ens veurem les cares al Festival de la Porta Ferrada a veure el Nabí. Com a patrons i com a espectadors.

#09 / Novena meditació i punt final.

No sempre es guanya. Aquesta vegada no he guanyat. Dol. Però s’accepta el resultat. Guanyo nous amics i en conservo d’antics i fidels. Compteu amb mi. Un dia ens trobarem al gran teatre.

No perdo de vista la realitat. Aquells que em coneixeu personalment ho sabeu. El projecte de l’òpera NABÍ és un ‘bon’ projecte. L’esforç que ens demanem i ens exigim és molt gran. No vull enredar-vos ara, no vaig voler enredar-vos abans i tampoc ho faré en el futur.

Si després de 74 anys –l’any vinent farà setanta cinc anys que Carner va publicar NABÍ per primera vegada– ningú no havia aconseguit rescatar l’obra del silenci i dels prejudicis que arrossega la nostra cultura contra aquesta obra, “que si és massa difícil”, “que si és un tema religiós extemporani” (d’una bocada alguns es cruspeixen cinc mil·lennis i es queden… read more

#08 / Vuitena meditació a quatre dies per finalitzar la campanya. Primera Acta de Gratitud

PRIMERA ACTA DE GRATITUD

Esther Soler, Cristina Samsó, Armida Cumberbirch, Joan Argemí i Abadal, Helios Lasheras, Marta Cecilia Bolaños Blanca, Pilar Sentis, Santiago Vilanova, Montserrat Vaqueiro, Francesc Codina, Joan Trayter, Carme Casas, Mont Plans, Josep Comas, Fina Montseny, Maria del Mar Nadal Arraut, Alberto Udaeta, Dolors Oller, Clara Estrada, Narcís Comadira, Francesc Vilanova i Abadal, Josep Maria Gregori i Cifré, Judit Subirachs-Burgaya, Aries (anònim), Trivium Gestió Cultural, Francesc Bellmunt, Xavier Pagès, Montserrat Saurí, Enric Pladevall, Jaume Gabaldà i Subirachs, Salvi Jacomet, Anton Granero, Maica Bernal, Josep Boltaina, Carles Duarte i Montserrat, Joan Matamala, Andreu Barnils, Neus Galí, Manuel Unzeta, Elvira Nadal Arraut, Lluís… read more

#07 / Setena meditació a dotze dies de finalitzar la campanya.

Bon dia. Abans de res, un punt avançat de gratitud envers les persones que fins la data d’avui han fet aportació econòmica.

Esther Soler, Cristina Samsó, Armida Cumberbirch, Joan Argemí i Abadal, Helios Lasheras, Marta Cecilia Bolaños Blanca, Pilar Sentis, Santiago Vilanova, Montserrat Vaqueiro, Francesc Codina, Joan Trayter, Carme Casas, Mont Plans, Josep Comas, Fina Montseny, Maria del Mar Nadal Arraut, Alberto Udaeta, Dolors Oller, Clara Estrada, Narcís Comadira, Francesc Vilanova i Abadal, Josep Maria Gregori i Cifré, Judit Subirachs-Burgaya, Trivium Gestió Cultural, Francesc Bellmunt, Xavier Pagès, Montserrat Saurí, Enric Pladevall, Jaume Gabaldà i Subirachs, Salvi Jacomet, Anton Granero, Maica Bernal, Josep Boltaina, Carles Duarte i Montserrat, Joan Matamala, Andreu Barnils,… read more

#06 / Sisena meditació el 10 de juny a tres setmanes justes del darrer dia de campanya.

Bon dia. Estem completant la primera mitja part del període de campanya. Aquesta primera part s’ha centrat en informar i difondre Verkami, l’empresa de campanya de micromecenatge, i l’òpera NABÍ amb tot el que pressuposa com a projecte operístic nacional. Dues realitats, campanya i obra, d’una elevada intensitat no fàcil de resumir sota l’imperatiu de la brevetat que se’ns obliga.

El repte és enormement gran. Ho sabíem de bon principi. Només amb perseverància guanyarem. Ara, hi ha una cosa que necessito aclarir-la. Potser ja està clara, però, per prudència hi insistiré. Els euros que han aportat els mecenes, i els que nous mecenes aportaran, en el supòsit de que al final no aconseguim reunir 33000€, es reintegraran als comptes dels seus propietaris, és a… read more

#05 / Cinquena meditació tretze dies després de l’inici de campanya.

Bona estirada la d’avui. Hem de seguir presionant, donar veus, estar atents per tal que cap dels nostres coneguts, amics i amigues que volen i poden aportar estiguin al cas i degudament informats d’allò que intentem dur a terme; precisament perquè hi ha molts amics i persones que no poden aportar, ja que no poden arribar a fi de mes, però que necessiten i desitjen que l’òpera sigui una realitat exitosa. Els necessito. Perquè, com vosaltres mateixos, amics mecenes, han entès allò que representa una obra col·lectiva que algú des del seu estudi, aïllat, ha elaborat per a tots ells i per a tots vosaltres, i l'ha fet més que digna –aviat està dit una en la que ha pogut esmerçar-hi vint anys de la seva vida d'una manera reflexiva i sense esbojarraments, que d'esbojarrades… read more

#04 / Quarta meditació dotze dies després de l’inici de campanya.

Costa, costa molt. Sento un pes indescriptible. No arriba a ser angoixa. No perdo l’esperança. El mar està quiet, quiet. Una bonança enganyosa. Segur que és una percepció personal, fora de mi la vida transcorre plàcida i serena. La crisi no ens afecta. Estem il·lusionats. Per tant, no hauria de preocupar-me. Tot anirà bé. Els amics, els germans, els veïns, homes i dones de tota la vida que he tingut a prop, que m’han transmès forces i ànims, que jo els n’he donat a ells, ¿on sou, on pareu? Estem confiats, res ens amenaça. Seguim el curs normal de les coses. No passa res. Res d’inquietant. I tanmateix el silenci és opac i insistent. La Montse, la Sílvia, en Pedro, la Marta i l’altra i l’altre em donen un cop de mà. Som els que som i jo amb ells. Però no hi som tots. Confiats,… read more

#03 / Tercera meditació feta set dies després de l’inici del projecte

L’etapa inicial resulta costosa. Es nota la crisi econòmica. Penso en la quantitat d’amics, alguns m’ho han deixat escrit, que no poden i voldrien ajudar-m’hi. És d’agrair. Rebo mostres d’nterés però també de preocupació. Alguns diuen –“És un mal moment”–. I tenen raó. Pitjor ho havíem passat les generacions de la posguerra, i les previsions ara no són bones. Tot apunta que empitjorarà. Perquè m’ha tocat viure en aquest temps i per responsabilitat jo personalment opto per surtir a mar a buscar-me la vida. No vull pensar en fer altra cosa que seguir endavant i ajudar el meu entorn a seguir endavant. No tenim quatre braços ni podem fer més feina de la que fem. La falta d’audàcia, de generositat i d’intel·ligència poden ser perjudicials i més ara en temps de crisi. Per això crec… read more

#02 / Segona meditació feta tres dies després de l'inici del projecte

Montse i Sònia, comparteixo amb vosaltres els dos comentaris que m'heu escrit arran de la meditació que vaig publicar el primer dia.

Perseguim l'impossible, el país està si cau o si no cau, com en vigílies de l’11 de setembre del 1714 o del 26 de gener del 1939, dia en que les tropes franquistes van entrar 'victorioses' a Barcelona. Però encara hi ha molta tropa nostra enllenegada i amb els músculs per eixorivir, poc mentalitzada davant el que es prepara i el que els espera. Dóna la impressió que estem empantanegats. Si hem d’aconseguir qualsevol objectiu, sense concertació, sense generositat, sense audàcia i sense una àmplia visió del “tot”, –i el tot és el conjunt del sistrema nacional, sense excepció–, tantes coses que, espero que no quedaran desassistides, no… read more

#01 / Meditació del primer dia de campanya

A l'hora de tancar del primer dia hem recaudat 460 €. No està malament per començar. Com que de mena sóc optimista he de fer l'esforç de no perdre el món de vista ni per exultació ni per desànim. L'objectiu és difícil. No paro de pensar que en cas de no assolir la fita de la campanya hauré de renunciar-hi sense abdicar de la creació ni de l'obra de Nabí. Diuen que és un mal averany pensar que les coses poden anar malament. No, penso el contrari, hem de pensar-hi que poden anar malament, i ens hem de preparar per tal de superar-ho, ser aptes per fer front en el combat de les dificultats contínues que se'ns presenten. Absolutament res del que venim fent és fàcil. Tot costa. I creure el contrari ens porta a engany. No, si no aconsegueixo aquesta fita seguiré lluitant com he fet fins ara. I us exhorto a fer el mateix amb les vostres coses. Tot menys sentir-nos acabats o fracassats.

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy