Programadors, performers, artistes visuals, ballarins, artistes i Djs nacionals i internacionals ens expliquen, en primera persona, com la música electrònica i el techno van arribar d’Europa a Catalunya a finals dels anys 80 a través de tres clubs imprescindibles de Girona: el Blau, La Sala del Cel i Le Rachdingue. Un capítol de la història de la música electrònica del nostre país oblidat però que en representa una trama clau pel que va aportar i significar: innovació, voluntat artística, caos, llibertat, valors, aventura i anècdotes.
Descripció del projecte
El Blau, La Sala del Cel i Le Rachdingue, tots ells a les comarques de Girona, van ser el germen de l'escena de la música electrònica a Catalunya. Els tres clubs van difuminar les fronteres de la província i van arribar a públic d’arreu, principalment de França, Barcelona i la resta del país. Una audiència que es desplaçava quilòmetres per nodrir-se d'una subcultura emergent que el temps col·locaria en una posició destacada i que ha acabat popularitzant-se i integrant-se completament a la nostra societat actual.
Una pàgina de la història musical del nostre país omesa en les narracions hegemòniques, però que va posar la llavor al naixement i consolidació de la cultura de club a Espanya i que va esdevenir l’eix principal de l'arribada del techno a la península a través de la frontera amb França i la forta vinculació amb Europa. Tres sales pioneres que van marcar precedent programant amb regularitat música techno i convidant a les seves cabines a les millors bandes i Djs de música electrònica nacionals i internacionals del moment: a les seves sales s’hi reunien els futurs protagonistes de l'electrònica nacional, hi varen néixer artistes que passarien a formar part del top mundial i hi van actuar per primera vegada al nostre país els que ara són les llegendes del techno.
Tres sales que es varen convertir en referents per a altres clubs, discoteques i festivals que a poc a poc van anar florint en d’altres territoris: van ser una influència respecte a gèneres musicals, però també respecte a estètica, formes de programació i de promoció. En definitiva, van deixar empremta: van ser l'eclosió de l'escena.
I no només això, sinó que també van comportar l'aparició a la província d'altres actors perifèrics al propi moviment musical, com les primeres botigues de discos de música electrònica, els primers grups d'arts escèniques dedicats a performances en discoteques, els primers grups de ballarins per a sales de música electrònica, els primers flyers promocionals, els primers afters i raves de la comarca, les primeres botigues i perruqueries centrades en l’estètica dels clubs…
A Girona es va posar la primera pedra d’una subcultura que ha evolucionat de manera exponencial des de llavors i a “Nou Set Dos” comptarem amb el testimoni dels principals protagonistes pioners d’aquesta història que ens ho explicaran en primera persona: fent una radiografia de l'escena a partir de finals dels 80 i principis dels 90, posant el focus en la transició cap a la música electrònica, en els seus protagonistes, en la seva estètica, la seva ideologia, la seva tecnologia, els grans noms que van passar pels plats dels seus clubs i la seva evolució.
“Nou Set Dos” pretén donar veu i posar en el valor que es mereix l’escena electrònica de les comarques gironines, els seus clubs i els seus protagonistes, els quals van apostar per la innovació i l'avantguarda, i es van arriscar en pro d'una música desconeguda per al gran públic, independent, alternativa i revolucionària, que acabaria enriquint la cultura de la província de Girona i les seves gents, i s'estendria ràpidament.
Dades Técniques
· Títol: Nou Set Dos
· País: Espanya
· Any: 2019
· Durada prevista: 60 min.
· Gènere: Documental
· Idioma: Català, castellà, anglès, francès
· Subtítols: Català, castellà, anglès, francès
· Format: 16:9, 1920 x 1080, color, stereo
A què destinarem les aportacions?
Arribats a aquest punt ja hem generat i recopilat material suficient per començar la postproducció i explicar la història del que va ser l’aflorament de l’escena de la música electrònica a Girona. Hem aconseguit desenes d’entrevistes a protagonistes del moment i artistes rellevants de l’escena, així com més de 100 hores de material d’arxiu en diferents formats de vídeo i imatge fixa (com poden ser fotografies, flyers i articles de premsa). Així doncs, si ens ajudeu a finançar la resta del pressupost necessari, preveiem destinar-lo a les següents partides:
• Un 21% del total dels fons haurem de destinar-los a pagar els impostos generats per aquesta campanya. El fet de realitzar una campanya on recaptem fons per poder acabar el projecte implica la necessitat de pagar-ne una part a Hisenda.
• Un 12,5% del total el destinarem a la fabricació, gestió i enviament de les recompenses que s’ofereixen a canvi de cada aportació vostra.
• Un altre 12,5% del total contemplen destinar-lo a la postproducció del projecte, és a dir, al muntatge i edició de les imatges i sons, a les tasques d’etalonatge i tractament del color, a la conversió de formats, masterització, els DCPs, etc.
• Un 12,25% del total es destinaria a tasques de promoció i distribució, com poden ser la creació de cartells i flyers, l’enviament a festivals, notes de premsa, community management, domini web, etc.
• Un 8,78% del total (6,35% del total + 21% del percentatge anterior) se l’enduria Verkami pels seus serveis en aquesta campanya de micromecenatge.
• El 7,5% del total l’utilitzaríem per aconseguir els Drets d’autor de músiques concretes per la Banda Sonora.
• Un altre 7,5% del total seria per aconseguir els Drets d’autor d'imatges d’arxiu de televisions i entitats que no ens cedeixen l’ús, i reclamen pagament per poder incloure-les al documental.
• Un 6,25% del total es faria servir per la traducció i els subtítols de les entrevistes. Tenim intervencions en quatre idiomes diferents (català, castellà, anglès i francès), i necessitem fer-ne la traducció i subtitulació a aquests quatre idiomes si volem arribar a tot el públic a que volem arribar.
• Un altre 6,25% del total ens serviria per realitzar un parell d' entrevistes que tenim pendents. Si bé no són del tot imprescindibles, resultarien de gran valor afegit per la història, i serien el fermall definitiu. Si no les hem dut a terme ja, és precisament, per la manca de pressupost.
• I finalment, l’últim 6,25% del total, el destinaríem al lloguer d’equips de càmera i so per poder realitzar aquestes darreres entrevistes, així com per la filmació d’altres plans narratius i expressius que se’ns han quedat en el tinter.
Així que, com pots veure, hi ha molta feina feta, però encara queda molt per fer, i per tot el que s’ha de fer hem ajustat al màxim els números amb la intenció de facilitar la consecució de l’objectiu, ja que al final el més important és assolir la fita i poder explicar al món que aquells fets i aquell moment van existir, i el que va suposar l’escena gironina per la història de la música electrònica al nostre país.
Com funciona això del Verkami?
El crowdfunding o finançament col·lectiu és una forma de participar en projectes culturals amb els que es té afinitat. Quants més mecenes donin suport, major visibilitat tindrà "Nou Set Dos" i a més gent podrem fer arribar el nostre missatge. Com va dir el nostre company Àlex Salgado: “És com una gran pista de ball: si ens posem a ballar tots junts, ens ho pasem millor i serem imparables”. La mecànica és la següent:
Selecciona la recompensa que prefereixis
Et portarà a la pantalla de confirmació per escollir el mètode de pagament
Després, a la pantalla de pagament on podràs introduir les dades
Només es cobrarà la quantitat que aportis al final de la campanya (pots veure al principi d'aquesta pàgina quants dies queden)
Si no arribem al 100%, no es cobrarà cap aportació.
Un cop acabada la campanya, si entre tots arribem a l'objectiu, es comencen el procés de recompenses.
IMPORTANT: Quants més mecenes siguem, més visibilitat obtindrà el documental i més lluny arribarà, així que si decideixes col·laborar amb nosaltres, fes-ho també compartint aquesta campanya!
Per què és important la teva col·laboració?
Si arribem al nostre objectiu, podrem realitzar el següent:
Amb la teva aportació estàs contribuint a un projecte cultural independent, que no està compromès a exigències comercials ni ideològiques externes.
El gruix del treball està fet, desenes d’entrevistes realitzades i centenars de gigues en material d’arxiu recopilades, però queda el més complicat i farragós: el muntatge final, la postproducció, i la distribució. I aquí és on entres tu, per fer possible que aquest documental assoleixi les seves fites i pugui acabar-se, veure la llum, i fer que la nostra història, de la que ja formes part, arribi al màxim de persones. Perquè aquest moment de la història de la música electrònica del nostre país no pot morir oblidada i ha de ser reconeguda. Perquè nosaltres ho sabem, i tu també ho saps.
Qui som?
Albert Domènech – Direcció, producció, guió
Porta més de 10 anys experimentant amb la comunicació online i gestionant projectes digitals per a marques. Ha participat en campanyes de tot tipus, des d'accions transmèdia fins a projectes de vídeo 360 o realitat virtual. A més a més, és director de comunicació online del festival d'arquitectura de Barcelona i professor col·laborador del màster de Social Media de la UOC. Apassionat de la música electrònica i la creació digital, és co-fundador de l'associació cultural de música electrònica DEDO, gestor de l’Ableton UG de Barcelona i director de programació de les jornades de música electrònica i workshops Tupper. A nivell de formació, és enginyer tècnic, llicenciat en comunicació audiovisual i màster en màrqueting online.
Òscar Sánchez – Realització, producció, guió
Tècnic Superior en Realització d'Audiovisuals i Llicenciat en Comunicació Audiovisual. Actualment compagina la seva tasca com a professor especialitzat en temes de llenguatge audiovisual, so i producció, amb treballs relacionats amb el món del vídeo, el disseny i la creativitat: des de sèries d'animació, fins a videoclips, passant per documentals i petites col·laboracions en llargmetratges independents. També ha estat formant part des de fa anys del jurat de concursos audiovisuals com Docs Cooperants o Visual Sound.
Francesc Clèries – So
Francesc Clèries és enginyer electrònic en Imatge i So per la URL, i treballa com a tècnic de so a Tv3 i com a professor en educació superior de so des de fa més de 15 anys. Sempre ha compaginat la seva activitat laboral amb projectes de sonorització tant musical (de directe i d’estudi) com audiovisual, participant en la producció de nombrosos curtmetratges i llargmetratges.
Eduard Ruiz-Olivares – Producció, fotografia, pilot
Productor audiovisual i videograf. En 2013 va ser co-fundador de la productora Beardless Productions amb base a Barcelona, centrada en la realització de vídeos corporatius, videoclips i esdeveniments. En 2016 es llicencia com a pilot de drone avançat certificat per AESA, i des de llavors s'ha especialitzat en filmació aèria en projectes per Europa i Sud-amèrica.
Mikel Alors – fotografia
Director de fotografia i operador de càmera, i CEO de la productora audiovisual de recent creació Make. Ha participat en rodatges publicitaris per a clients com Banc Sabadell, La Caixa o Biz Barcelona per exemple, i col·labora habitualment en projectes realitzats per ESCAC (on actualment cursa un Master en Direcció Cinematogràfica), ECIB o #BigGroup. Tot això ho compagina amb projectes més personals i ha estat seleccionat i premiat a diversos concursos i festivals internacionals de curtmetratges com Landscape Film Festival, Barcelona CreativeCommons Festival, Festival de Cine Solidario de Guadalajara, Ubisoft Film Fest, Kurzfilmbend Junges Arthouse Kino, Cinemadamare, etc.
Marta Calero – fotografia
Operadora de càmera, especialista en post-producció i CEO de la productora audiovisual de recent creació Make. A la seva trajectòria professional s’ha dedicat amb especial dedicació, tot i que no exclusivament, a la realització d’audiovisuals relacionats amb la música, havent treballat amb clients com Los Álamos Festival, The End of theWorld, Medusa Festival, Pachá, Los 40 Principales, Cadena Dial, Máxima FM, Sala Razzmatazz, Opium, BlingBling, Club Astoria, Shoko, Catwalk, Sutton, o SummerDaze, per exemple.
També em comptat amb les col·laboracions al nostre equip técnic de Raquel Casas (animacions 3D), Cat Mac Vj (infografia i motion graphics), i Jordi de Temple (time lapses).
Història del projecte en dates clau
Què passa si superem l'objectiu?
Com sabem que aixecar un crowdfunding és complicat, hem ajustat al màxim les necessitats. És per això que si superem l’objectiu inicial previst ens servirà, en funció del percentatge de superació, pel següent:
Millorar al màxim la postproducció del documental
Traducció i subtitulació a més idiomes
Més inversió en promoció i distribució
Organització d’una festa a Girona homenatge a l’escena electrònica, amb invitació per tots els que hagueu participat al crowdfunding
12 comments
If you are already a sponsor, please Log in to comment.
Marc
A topeeeeee!😎🎧
Marc
A topeeeeee!😎🎧
orxatafresca
Grans !
Geni
Juan Carlos Valenzuela, David Ponce (peropero), J.Rob
Geni
David Ponce (peropero
Oriol Bonet
Una gran època de les nostres vides!!
Efrain
Tot per la electrónica i aquells anys meravellosos que van marcar la nostre vida per sempre
Efrain
Enevant!
Panamario
LA MUSICA TREMENDA
gerarddaurella
Ànims!