COM SERÀ EL DOCUMENTAL SOBRE EL TEATRE LLIURE?
L'1 de desembre de 1976, un grup de joves actors, directors i tècnics començava l'aventura de crear una companyia i un teatre estable en català en un moment de la història del nostre país en què la tant reclamada llibertat d'expressió tot just començava a treure el nas. El Teatre Lliure aixecava el teló de la sala del carrer Montseny amb l'obra Camí de nit.
Enmig d'un panorama teatral incert, el somni d'oferir al públic un teatre d'art per a tothom, un teatre independent que va néixer amb estructura de cooperativa i vocació de servei públic, es va consolidar i ha esdevingut un referent teatral a nivell nacional i internacional.
Però qualsevol projecte que busqui perllongar-se en el temps passa per una evolució necessària, per l'adaptació a les noves realitats i pel canvi dels seus protagonistes. El Teatre Lliure és i ha estat un teatre viu. Aquest documental serà, doncs, un repàs apassionat d'aquells inicis valents i ambiciosos, i un recorregut per les diferents etapes evolutives del teatre, per acabar fent un retrat del Teatre Lliure avui, un dels teatres més emblemàtics del nostre país.
QUI PARTICIPA EN EL DOCUMENTAL?
La llista de persones que han dibuixat la història del Teatre Lliure és molt llarga. El documental inclourà entrevistes amb tots els membres fundadors: Lluís Pasqual, Pere Planella, Lluís Homar, Toni Sevilla, Fermí Reixach, Quim Lecina, Imma Colomer, Josep Minguell, Joan Ferrer, Anna Lizaran, Muntsa Alcañiz, Domènec Reixach i Xavi Clot. Recuperarem les veus dels desapareguts Fabià Puigserver, Carlota Soldevila i Josep Montanyès a través de material d'arxius sonors i audiovisuals. La història d'un teatre lliure també inclourà les intervencions de gent de teatre com Carme Portaceli, Emma Vilarasau, Jordi Bosch o Josep Maria Mestres; crítics de teatre (Joan-Anton Benach); polítics (Ferran Mascarell, Joan Rigol), així com el testimoni de rostres menys coneguts de gent de la casa com Mercè Sindreu o Montserrat Sunyer.
PER QUÈ UNA CAMPANYA DE MICROMECENATGE?
Ara ja fa gairebé 36 anys, persones anònimes van fer costat al Teatre Lliure des dels seus incis. Eren els anomenats socis protectors. Al començament potser eren una trentena, però el boca a boca va funcionar i la xifra de socis va anar augmentant. Feien petites aportacions econòmiques al teatre i, a canvi, tenien dret a anar a les preestrenes, rebre la progamació de la temporada i participar en col·loquis. Va ser una via exitosa per donar suport i impuls al Lliure, i alhora va servir per crear un públic fidel que de seguida es va sentir identificat amb una manera de fer i entendre el teatre.
Pengem el nostre projecte a Verkami perquè, com el Teatre Lliure en el seu moment, necessitem el suport de la gent que estima el teatre. I el micromecenatge és la fórmula que més s'acosta al boca a boca que aleshores va funcionar. En agradaria que, com el Lliure, el documental aglutini molta gent al seu voltant. Els diners que recaptem serviran per acabar de finançar la producció i promoció del documental.
COM SERÀ LA PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL?
El documental es presentarà a la seu del Teatre Lliure de Montjuïc. Una de les recompenses que us hem preparat és poder assistir a aquest acte. La història d'un teatre lliure també s'emetrà per Televisió de Catalunya.
QUI IMPULSA EL PROJECTE
La història d'un teatre lliure és un documental dirigit pels realitzadors Manu Benavente i Marga Ninou, amb fotografia d'Alfons Garrido. Amb guió i realització de la productora barcelonina Manual, compta amb la coproducció de Televisió de Catalunya i el patrocini del grup Mémora.
Grupo Mémora
Seguiu-nos a Facebook
Seguiu-nos a Twitter
2 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Manual
Autor/a
En estos momentos estamos metidos de lleno en el proceso de postproducción. Así que, de momento, todavía no tenemos fecha para el preestreno. Esperamos poder comunicaros el día en breve.
Un saludo
Uxía Garrido Filgueira
¿Cuando será el preestreno?