❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Corresponsals de les migracions

Sóc el Carles Solà, periodista de TV3. Impulso l’edició en català i adaptació del llibre de Jean-Paul Marthoz Couvrir les migrations i un cicle de tallers i debats periodístics per a millorar la cobertura del fet migratori. El títol del llibre en català serà Corresponsals de les migracions

Carles Solà

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
162
Aportaciones
6.260€
De 6.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Sóc el Carles Solà, periodista de TV3. Impulso l’edició en català del llibre de Jean-Paul Marthoz Couvrir les migrations (2011) i un cicle de tallers i debats periodístics per a millorar la cobertura del fenomen migratori. La versió en català de l'obra s'anomenarà Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d'un fet global.

QUÈ EM PROPOSO FER

Porto més de vint anys en la professió de periodista, la meitat dels quals dedicat a cobrir informacions relacionades els canvis que s’han produït en la societat catalana, primer com a cap de la secció de societat de TV3 i els últims vuit anys com a director de Tot un món, un programa que s’aproxima al fenomen de la immigració i la diversitat cultural a Catalunya des d’un punt de vista positiu, de construcció conjunta.

Malgrat la meva experiència, fins ara no havia trobat cap llibre per a periodistes tan complet i pràctic com el que ha publicat el professor de Periodisme i escriptor belga Jean-Paul Marthoz, una obra imprescindible per a qualsevol periodista o analista de les migracions. El llibre aborda temàtiques sovint oblidades com ara les importants migracions Sud-Sud o aspectes més concrets com ara les tècniques periodístiques per aconseguir les informacions (d’investigació, d’infiltració).

Fase 1)

Amb l’acord de l’autor, ens proposem editar i adaptar aquest llibre al context català, amb les eines més actuals i útils per als i les professionals del periodisme. La publicació del llibre està prevista per al setembre-octubre vinent.

Fase 2)

Impulsarem un programa de tertúlies periodístiques sobre el rol dels mitjans en la cobertura de les migracions, comptant amb l’experiència de periodistes que treballen a Catalunya, i també aquells/es que treballen als anomenats països del Sud. Els tallers formatius audiovisuals permetran completar aquests debats amb sessions més pràctiques, a càrrec de professionals com ara jo mateix i altres experts/es. En tot el procés, comptarem amb professionals de diversos mitjans catalans, membres d’associacions de persones migrants i de drets humans (SOS Racisme, Espai Àfrica-Catalunya, etc.) i professorat de les universitats catalanes.

Els tallers i tertúlies serviran per endinsar-nos en preguntes d’aquesta envergadura: quin és i quin ha de ser el paper dels mitjans de comunicació en la construcció dels discursos sobre les migracions? Les cobertures informatives reflecteixen el fenomen migratori o el deformen?

PER QUÈ AQUEST PROJECTE?

Els organismes professionals com ara la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual, el Col·legi de Periodistes, les associacions que treballen amb les persones migrants, i també les persones periodistes fa anys que reclamen una millor cobertura mediàtica d’un fenomen canviant, local i global, que sovint s’aborda parcialment, o només a partir de les històries de vida dels i les protagonistes, obviant les relacions socioeconòmiques mundials que intervenen en aquests processos.

Si s’aconsegueix el finançament necessari, aquest projecte s’engegarà amb la fita de reivindicar una millor cobertura informativa del fenomen migratori, una cobertura amb la veu de les persones migrants, que contribueixi a desmuntar tòpics i estereotips, que abordi sense por els casos negatius associats a persones immigrants/emigrants aportant context, dades, fugint de les generalitzacions. Per això, és clau tenir a l’abast un llibre excel·lent, farcit d’exemples de bones pràctiques periodístiques, i un programa de debats pensat per a persones interessades i per a col·lectius.

QUÈ FAREM AMB LA TEVA APORTACIÓ?

Servirà per nodrir les dues grans fases del projecte. La primera consistirà a traduir l’original Couvrir les migrations, publicat per l’editorial De Boeck, al català i alhora adaptar la versió francesa amb articles de periodistes i reconeguts/des professors/es universitaris que treballen la cobertura mediàtica de les migracions a Catalunya. A més, s’afegiran eines d’àmbit català i espanyol, amb nous exemples de bones pràctiques periodístiques –algunes es recolliran en els DVDs que es brinden com a recompensa-, amb bibliografia actualitzada i recomanacions d’entitats professionals. Un dels documentals que oferim és Próxima parada: Huelva, sobre les condicions de vida dels jornalers sense papers. La nova versió del llibre comptarà amb pròlegs de la prestigiosa politòloga francesa Catherine Wihtol de Wenden i de Carles Solà. Seguiu tot el procés al bloc de l'edició en català:http://corresponsalsdelesmigracions.wordpress.com/

QUI EDITA EL LLIBRE?

L’edició del llibre anirà a càrrec de Pol·len Edicions, una editorial situada a Barcelona que treballa amb criteris d’ecoedició, uns estàndards que permeten minimitzar l’impacte mediambiental del llibre en tot el seu procés (disseny, impressió, etc.) Amb un format pensat per optimitzar al màxim els recursos, 15x21, el manual s’editarà amb paper FSC. Serà el tercer títol de la col·lecció L’Observatori.

ENTITATS QUE COL·LABOREN EN EL PROJECTE:
Consell de l’Audiovisual de Catalunya. Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual
Espai Àfrica-Catalunya
SOS Racisme Catalunya
Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat
Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili
Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic
Institut Panos de Paris

PROFESSORAT AFÍ AL PROJECTE:

Xavier Giró, codirector del Màster La Comunicació dels Conflictes Armats, la Pau i els Moviments Socials UAB

Nicolás Lorite Migracom, UAB

Iolanda Tortajada, doctora de la Universitat Rovira i Virgili

Raúl Martínez Corcuera, Universitat de Vic

Ricard Zapata, Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració (GRITIM) UPF

ALTRES SUPORTS:

Roser Argemí, Fundació Jaume Bofill

Fathia Benhammou, Fundació Jaume Bofill

Dolors Comas, Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual

Carme Figueras, Presidenta Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual

Lídia Gil, filòloga

Marta Muixí, periodista

Hicham Rachidi, activista dels drets humans del Marroc

Marta Casas, antropòloga

MÉS INFORMACIÓ DEL LLIBRE

L'obra, que parteix de l’experiència de desenes de periodistes, testimonis d’ONGs i col·lectius, documentació d’experts, es planteja tot tipus d'interrogants: quins són els reptes de qui comunica? A quins actors cal aproximar-se? Quins dilemes sobre els drets humans estan en joc?

Índex del llibre original Couvrir les migrations (2011):

Agraïments – Pròleg – Introducció

Capítol 1 Un món en moviment

Capítol 2 Migracions i drets humans

Capítol 3 Com els mitjans de comunicació cobreixen les migracions

Capítol 4 Els reptes professionals

Capítol 5 Qüestions ètiques

Capítol 6 Periodisme i diversitat

Capítol 7 El periple migratori

Capítol 8 Política i migracions

Capítol 9 Conflictes i migracions

Capítol 10 L'economia de les migracions

Capítol 11 Qüestions de societat

Glossari – Bibliografia – Fonts i webografia

Altres enllaços relacionats amb el llibre:
http://www.grotius.fr/couvrir-les-migrations-des-journalistes-se-mobilisent%E2%80%A6/
http://www.mollat.com/livres/jean-paul-marthoz-couvrir-les-migrations-9782804163730.html

Més informació del projecte, descarrega't el pdf de col·laboracions

O ves al bloc del projecte!

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

6 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Concha Catalan

    Concha Catalan

    10 años

    Hola, ja ha sortit el llibre o quan sortirà? Gràcies

  • Montserrat Esteve

    Montserrat Esteve

    11 años

    Felicitats Carles, ho has aconseguit! És un llibre imprescindible per a periodistes, comunicadors, tertulians, professors, alumnes i tothom que es vulgui documentar i enriquir practicant el respecte pels drets de les persones i la seva diversitat.

  • Carles Solà

    Carles Solà
    Autor/a

    más de 11 años

    Hola Enrique,

    Gracias por tu aportación.

    Por el momento, la edición en catalán es el primer paso, también porque nuestra red (universidades, periodistas, organismos profesionales, entidades de derechos humanos) son de Catalunya, donde la realidad migratoria es una de las más importantes en el Estado.

    En un futuro, ya se verá.

    Una abraçada i gràcies,

    Carles

  • Enrique Romero Cano

    Enrique Romero Cano

    más de 11 años

    La edición en catalán debería ser asumida por la Generalitat. En castellano la podemos financiar todos los demás. Tratándose de una obra sobre migraciones sería más efectiva en castellano. Saludos.

    Enrique Romero

  • Carles Solà

    Carles Solà
    Autor/a

    más de 11 años

    Moltes gràcies, Bàrbara! T'agraeixo l'energia, esperem poder arribar al suport necessari!

    Gràcies,

    Carles

  • Bàrbara

    Bàrbara

    más de 11 años

    Moltes felicitats pel projecte! ànims i molta sort :-) abraçada!

Volver a todas las actualizaciones

#04 / Nous suports i primers 1.000 euros, necessitem un impuls!

Us volíem donar a conèixer els nous suports que estem tenint al projecte i edició del llibre Corresponsals de les migracions, la cobertura informativa d'un fet global. Com bé haureu comprovat, hem aconseguit superar els primers mil euros del projecte i creiem que podem assolir els 6.000 necessaris per tirar endavant la proposta periodística dedicada a millorar la cobertura informativa de les migracions. La vostra ajuda en difusió serà clau, amics/gues mecenes!

Més persones i entitats han decidit acompanyar-nos amb el seu impuls. L'antropòloga experta en gestió de la diversitat, Marta Casas, ha avalat també la proposta de Corresponsals de les migracions, com podreu comprovar en el llistat de professorat afí al projecte.

En el camp universitari, la nova adquisició ha estat el director del Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració (GRITIM) de la Universitat Pompeu Fabra, Ricard Zapata. El seu suport se suma als d'altres professors/es de reconegut prestigi en el camp de l'estudi de les migracions i la comunicació, com ara Xavier Giró, Nicolàs Lorite, Iolanda Tortajada o Raúl Martínez.

Esperem doncs que aquesta darrera setmana de juny més persones a títol individual i com a col·lectius decideixin optar per aquest projecte social i periodístic. Gràcies pel vostre ajut incondicional, mecenes!

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#11 / Tot just comença la feina, corresponsals!

6.260 euros hem aconseguit gràcies a 162 mecenes que heu decidit apostar per el projecte Corresponsals de les migracions, pensat per millorar la cobertura informativa de les migracions. Periodistes i estudiants de periodisme, professorat de les universitats catalanes, escriptors/es, polítics/ques, entitats que treballen en favor dels Drets Humans, mitjans de comunicació, o simplement persones a títol individual han contribuït en aquesta campanya de finançament social.

Tot just iniciem doncs la feina en dues línies, l'edició i adaptació al context català de l'obra de Jean-Paul Marthoz Couvrir les migrations, amb la qual ja portem treballant-hi un temps, i la preparació dels tallers i debats periodístics que a partir de la tardor 2012 s'oferiran a les entitats que han optat per aquesta recompensa.

La previsió és que el llibre en català, Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d'un fet global, surti a la tardor 2012. L'editorial Pol·len Edicionsleer más

#10 / 24 hores, 200 euros i assolirem l'objectiu!

Mecenes de l'edició i adaptació de Corresponsals de les migracions: quan falten exactament una mica menys de 24 hores per finalitzar la campanya a Verkami tenim 5.765 euros recaptats. Som doncs a punt d'assolir els 6.000 euros necessaris i ens agradaria superar-los en aquesta jornada que resta. Unim esforços doncs en aquestes darreres hores decisives.

Aquests darrers dies també hem tingut nous suports, escriptors/es, periodistes, professorat (per exemple, de la Universitat de Vic), persones a títol individual i persones que treballen en entitats de Drets Humans. L'associació SOS Racisme ha formalitzat la seva col·laboració amb una recompensa per a col·lectius, que li permetrà acollir una taula rodona sobre Periodisme i Migracions a partir de l'octubre. La seva portaveu, Alba Cuevas, ha segellat aquesta col·laboració amb un video que recull una reivindicació d'aquesta entitat antiracista de referència. Podeu veure el video aquíleer más

#09 / Tenim 7 dies per pujar el marcador dels 4.000 als 6.000, cal un esforç de difusió!

El projecte Corresponsals de les migracions ha superat el llindar dels quatre mil euros, som avui a 4.085 euros, a poc dels 6.000, que pretenem assolir en una setmana. Mecenes, el vostre empeny ja està sent decisiu i us ho agraïm, però necessitem que aquests darrers dies convenceu a aquelles persones que conegueu de la idoneïtat del projecte, ja que d'això en dependrà que tirem endavant aquesta iniciativa periodística i de defensa dels drets humans.

L'augment en la recaptació s'explica pel suport de noves persones, moltes del camp universitari i de les lletres, tant de l'àmbit de la diversitat cultural com del Periodisme. Un dels nous suports que hem rebut és l'entitat Migrastudium, que ha optat per la recompensa dels col·lectius i guadirà, a partir de l'octubre, d'una formació liderada pel periodista Carles Solà i l'obsequi de 10 llibres de Corresponsals de les migracions.

leer más

#08 / Creem una recompensa especial per a entitats que inclou 50 llibres!

Acabem de crear una recompensa especial per a institucions, fundacions i col·lectius que vulguin reservar ara -molt important, abans del 22 de juliol- una formació sobre Periodisme i Migracions que tindria lloc a partir de l'octubre i durant el curs 2012-13. Aquesta opció, de 500 euros, inclou l'organització d'una formació periodística o tertúlia amb reconeguts/des periodistes i experts/es i el lliurament a l'alumnat de la formació de 50 llibres de Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d'un fet global, de Jean-Paul Marthoz. A més, amb la recompensa també es brinden dos DVDs amb bones pràctiques audiovisuals en l'àmbit del tractament de la diversitat.

Resten 14 dies i necessitem el vostre suport en difusió per donar a conèixer l'edició de Corresponsals de les migracions, moltes gràcies!

#07 / A l'equador de la recaptació i amb gairebé 2.000 euros!

Vint dies després d'iniciar la campanya a Verkami per recaptar fons per poder tirar endavant l'edició del llibre Corresponsals de les migracions, podem dir que som gairebé als 2.000 euros! Tot i ser una tercera part, estem convençuts/des que els esforços de tothom en difusió i recaptació faran acomplir el nostre objectiu.

Avui hem tingut una gran incorporació en les entitats col·laboradores, el Departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili ha posat el seu gra de sorra i ha estrenat la recompensa dedicada a organitzacions, que inclou tertúlies i formacions periodístiques amb l'obsequi per als seus participants del llibre Corresponsals de les migracions. La doctora Iolanda Tortajada, del departament, és una de les persones implicades en aquest projecte. Un sincer agraïment per aquesta contribució!

Recordeu que qualsevol moviment a les xarxes 2.0. pot tenir molt ressò, no us oblideu de seguir el bloc del projecte leer más

#06 / Feu córrer la veu, cal reservar el DVD-recompensa que inclou el documental Pròxima parada: Huelva

Les recompenses a partir de 25 euros del projecte Corresponsals de les migracions inclouen un DVD amb bones pràctiques audiovisuals que han sabut abordar algun aspecte del fet migratori. Us n'anirem revelant una per una, no només per mantenir l'intriga, sinó per aprofundir en cada una de les temàtiques.

“Quan ens necessiten ens anomenen emigrants i quan els hem recollit la collita, som vagabunds i cal que ens en anem", John Steinbeck, 1936.

La precària situació dels jornalers sense papers que recullen maduixes a Huelva és l'argument del documental Próxima parada: Huelva, de les periodistes Veronica Frenzel, Clàudia Prat i Leonor Jiménez. L'obra, de mitja hora de durada, comença quan les autores decideixen plantar-se al bell mig dels assentaments de barraques de les zones… leer más

#05 / El bloc Corresponsals aporta recomanacions periodístiques de Bèlgica de com cobrir les migracions

Els onze capítols del llibre Couvrir les migrations, de Jean-Paul Marthoz, incorporen tres grans eines: contactes d’associacions professionals de periodistes, bibliografia rellevant (periodística, sociològica, etc.) i un apartat de glossari de termes al final. Avui al bloc donem a conèixer un document molt útil elaborat per una associació professional a Bèlgica, sobre recomanacions d’ètica periodística a l’hora de tractar la diversitat als mitjans de comunicació. És un recurs que completa la coneguda Guia sobre el tractament de la diversitat cultural en els mitjans de comunicació elaborada a Catalunya amb l’impuls del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Bèlgica, sis recomanacions

L’Association des Journalistes Professionnels va elaborar un document marc al 1994 -sorprenentment encara és molt actual- amb el títol Recommandations pour l’information relative aux allochtones (accediu a la versió en francès o la versió anglesa).

leer más

#04 / Nous suports i primers 1.000 euros, necessitem un impuls!

Us volíem donar a conèixer els nous suports que estem tenint al projecte i edició del llibre Corresponsals de les migracions, la cobertura informativa d'un fet global. Com bé haureu comprovat, hem aconseguit superar els primers mil euros del projecte i creiem que podem assolir els 6.000 necessaris per tirar endavant la proposta periodística dedicada a millorar la cobertura informativa de les migracions. La vostra ajuda en difusió serà clau, amics/gues mecenes!

Més persones i entitats han decidit acompanyar-nos amb el seu impuls. L'antropòloga experta en gestió de la diversitat, Marta Casas, ha avalat també la proposta de Corresponsals de les migracions, com podreu comprovar en el llistat de professorat afí al projecte.

En el camp universitari, la nova adquisició ha estat el director del Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració (GRITIMleer más

#03 / El bloc Corresponsals aborda la cobertura avui del Dia Mundial del Refugiat

El bloc de Corresponsals es pregunta avui, 20 de juny, Dia Mundial del Refugiat, com estan cobrint els mitjans aquest aniversari. Entreu al post pitjant aquí. Una bona data perquè els mitjans de comunicació es fassin ressò de dades com aquesta: 800.000 persones que han abandonat les seves llars al 2011 arran de conflictes bèl·lics i manca d'aliments. Com cada any, l'organització CEAR ha presentat el seu informe La situación de las personas refugiadas en España, que denuncia que l'Estat espanyol continua a la cua de les peticions d'asil. Així, al 2011 es van tramitar tan sols 2.744 sol·licituds d'asil, xifra que situa l'Estat espanyol en la posició 24 sobre 27, respecte a altres països europeus. Amb tot, la xifra de l'any passat va ser major, amb un 24,4% més que al 2010. Pel que fa a les tramitacions, l'Estat va rebutjar 9 de cada 10 sol·licituds d'asil, tal com recull la notícia de BTV sobre l'informe.

leer más

#02 / Comença la campanya per aconseguir l'edició de Corresponsals de les migracions

Corresponsals, la campanya per aconseguir el finançament necessari per a editar en català i adaptar l'obra Couvrir les migrations ha començat fa unes hores, ajudeu-nos!

El projecte, liderat per mi mateix, periodista de TV3, pretén obtenir el finançament necessari per tirar endavant un projecte que fusiona el Periodisme i les Migracions. Si ho aconseguim, editarem el llibre al català, que tindrà per títol Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d'un fet global i realitzarem tertúlies periodístiques al voltant d'aquestes dues temàtiques.

Corresponsals de les migracions, entre tots/es ho aconseguirem!

#01 / Els currículums dels promotors de l'edició en català

Nombre
Nombre

Carles Solà i Serra (Berga, 1964) és periodista. Del 1989 al 2000 treballa com a reporter (ENG) dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya, primer a la delegació de Lleida i després a Sant Joan Despí. En aquesta etapa cobreix, entre altres, diferents moments dels conflictes d’Orient Mitjà i els Balcans i és autor i coautor de nombrosos reportatges per als programes “Actual” i “30 Minuts”.

Del 2000 i al 2004 és Cap de la Secció de Societat d’Informatius de Televisió de Catalunya des d’on impulsa la creació de la primera cèl·lula de persones periodistes especialitzades en immigració. Des de juny de 2004 és el director i redactor del programa Tot un món l’espai dedicat a la immigració i la diversitat cultural a Catalunya que TV3 emet tots els dissabtes i diumenges.

Des de començaments del 2005 és membre… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies