UN DOCUMENTAL NECESSARI:
Diàspora: Implica la dispersió de grups ètnics o religiosos que han abandonat el seu lloc de procedència originària i que es troben repartits pel món. Si als inicis el terme va ser emprat per referir-se a l'exili jueu fora d'Israel i la posterior dispersió d'aquests pel món, el seu significat s'ha ampliat per designar tot poble que es trobe disseminat fora del seu país d'origen. La diàspora africana va ser l'èxode de persones d'origen negre i africà i dels seus descendents cap a diferents llocs del món, la gran majoria esclavitzats i portats cap a Brasil i, més tard, dispersats cap a la resta d'Amèrica i Europa.
Aquest documental és una mirada cap enrere a la història de la cultura afrobrasilera, a les arrels i matrius pròpies que conformaren la seua riquesa rítmica i, és clar, a la incontrolada diàspora cultural que viu des de fa anys, la qual ja ha traspassat tota frontera geogràfica, política, racial, social o religiosa existent. És un fet més que tangible que el món es rendeix als peus d'aquest moviment percudiu. Sols a Espanya, conviuen més de mil formacions o grups inspirats en aquesta cultura percudiva afrobrasilera. No és difícil trobar-nos amb una batucada apareixent en carrers, desfilades, esdeveniments o festes populars, sense comptar que cinquanta trobades i escaig citen, al llarg de l'any, la immensa turba armada amb el seu tambor. Però,
Coneixem realment la raó per la qual ho fem?
De quina manera estem exportant aquesta cultura?
Coneixem realment el com i el perquè dels blocos afro?
Respectem aquesta cultura igual que respectaríem la nostra?
Com ens veuen ells?
Aquestes són, entre moltes altres, algunes de las preguntes que hi respondrem i que trobaràs en aquest documental.
Estudiant de l'últim curs en el Conservatori Superior de Música de València en l'especialitat d'interpretació de bateria jazz, Albert Llobell decideix dedicar el seu treball de final de grau a aquestes formacions afrobrasileres i al fenomen social que representen, tant a Brasil com a Europa.
Després de moltes converses amb amics, músics i directors d'altres blocos a Espanya, i de coincidir en la importància de tractar aquest tema dins de la nostra comunitat (la del tambor), Albert Llobell considera necessari ampliar el seu treball amb aquest documental, analitzar la situació actual que viu aquest movimient percudiu al nostre país i construir una mirada crítica sobre com s'està exportant la cultura afrobrasilera, i més concretament, la dels blocos afro de Salvador de Bahia a Espanya i a la resta d'Europa.
Albert viatja fins a Salvador per trobar-se amb alguns dels més destacats Mestres, músics i percussionistes de l'escena percudiva de Bahia, per tal que siguen ells qui conten la història del com i el perquè dels blocos afro a Salvador, i com veuen ells aquesta actual Diàspora de la seua cultura.
COM S'HA FET:
Albert Llobell conviu de manera directa amb algunes de les figures més rellevants d'aquesta cultura, tant a Salvador com en llurs posteriors visites a Espanya. Participa activament del Carnaval de Bahia 2018 amb el bloco Tambores do Mundo, sota la direcció de Mestres com Mario Pam o Patinho Correia. Realitza entrevistes amb personalitats d'aquesta ciutat (músics, dansarines, directors de blocos, historiadors, antropòlegs i musicòlegs), a la vegada que és testimoni d'algunes de les més importants manifestacions artístiques que esdevenen a Salvador de Bahia, a través de les quals es defineixen la identitat d'aquest poble i la intensitat amb què viuen, i que es fa palpable i visible en la seua manera de dansar, en la seua religiositat, en la seua manera de comunicar-se amb el tambor i en com, a través d'ell, compleixen funcions vitals per a qualsevol comunitat, des d'allò social a allò polític, des d'allò religiós a allò pagà.
Mestre Jackson, un dels fundadors d'Olodum; Anderson Souza, músic i fill de Neguinho do samba; Mestre Memeu, director d'Olodum i banda Memeu; Gilmário Marques, Mestre i músic al llarg de més de 30 años en Olodum; Mario Pam, director Banda Ilê Aiyê o Tambores do Mundo; Patinho Axe, membre d'Ilè Aiyè, tambores do Mundo i tambores da liberdade (França); Mestre Gordo, Cortejo afro; Cesar Veloso, Mestre i ex-director de Malê debalê, amb gran experiència en workshops per Europa, bloco afro Idará; Maestrinha Elem Silva, Meninos do rocinha; Sandra Ribeiro, Didà; Bira Santos, Alagbé; Andrea Portela, Didà; Ivan Santana, Swing do pelo; Marivaldo Paim, Mestre Ilê Aiyê; Marcelo Gentil, vicepresident d'Olodum; el cantant i compositor Gerônimo Santana o l'escriptora i antropòloga Goli Guerreiro, autora del llibre A trama dos tambores, són alguns dels protagonistes d'aquest treball documental, entre molts altres. Però no són tots!! Algunes sorpreses més us hi esperen.
QUÈ RESTA PER FER:
Per altra banda, és ben cert que existeixen a Espanya i Europa moltes formacions que han sabut interpretar aquest llenguatge percudiu, unes formacions que tenen al capdavant persones que s'interessen per aquesta cultura, que investiguen i estudien els seus costums i els seus ritmes, que viatgen fins a Bahia per beure de la font primària i ampliar llurs coneixements, persones preocupades i compromeses per conéixer més els valors, les creences i la formació que ens fa distints.
El coneixement de la pròpia cultura i la de la resta ens ajuda a acceptar eixes diferències; estudiar-les amplia la nostra visió del món, aprenent amb això a apreciar i respectar els altres.
Doncs és en eixe punt on ens trobem. Després de gravar tot el material a Brasil, necessitem del vostre ajut per produir aquest documental, per poder desplaçar-nos per Espanya i per alguns llocs d'Europa i entrevistar els directors de les escoles més importants, per entrevistar i saber què en pensa i n'opina la gente ací, conéixer-nos una mica més des de dintre, aprendre junts i generar una crítica constructiva... Tots som part d'açò, i entre tots farem realitat aquest projecte que no és sols un documental, sinó un projecte social, educatiu i de consciència col·lectiva en el qual moltes persones, tant a Brasil com a Europa, ja han posat la seua il·lusió i el seu temps.
Diàspora no podia ser sols un documental.
Per una banda, està el llargmetratge documental, que desitgem que realitze el seu recorregut internacional per festivals, sales, plataformes i televisions, així com la seua estrena a Salvador de Bahia; i per l'altra, volem construir un Webdoc, un espai on line des d'on compartir tot el material, entrevistes íntegres (sense talls), reflexions fora de càmera, fotos, documents i molts més continguts inèdits perquè sigues tu qui seleccione el material.
Cerquem construir un espai de consulta online actualitzat al qual afegir regularment més contingut, per tal que la informació perdure en el temps, perquè cadascun de vosaltres elabore la seua pròpia imatge crítica sobre el que es reflexiona al voltant del projecte, obtenir dades específiques, comentaris i un punt de trobada entre cultures, entre persones d'ambdues parts de l'Atlàntic.
EL QUE T'OFERIM:
Una gran varietat de recompenses estan al teu abast. I no només això, sinó que estem completamente segurs que, de la menor a la major, totes estan dotades d'un gran contingut, tant material com emocional, i han estat realitzades amb gran esforç, dedicació i estima per tal que les gaudiu al màxim.
Segons els teus interessos i la teua aportació pots accedir a totes les que et proposem a continuació.
QUI SOM:
Natural de Santiago de Xile, establert a Salvador de Bahia. Realitzador i productor audiovisual amb àmplia experiència en registres sobre la cultura afro, Gabriel és el nostre glocal a Bahía. Assistent de producció, direcció de fotografia i cameràman, a banda de músic, percussionista i, actualment, estudiant de producció cultural en l'escola de música i tecnologia Pracatum, al barri de Candeal, Salvador de Bahia. Sens dubte, una peça fonamental en aquesta Diàspora.
Director i productor audiovisual, amb més de 20 anys d'experiència en el sector. Nascut a Ondara (Alacant), es trasllada a Tenerife en 2005, on treballa de director de producció en Plato del Atlántico, dirigint i produint més de 200 anuncis publicitaris en 3 anys. En tornar a la península, centra la seua carrera en el cinema, treballant en més de 10 produccions, totes elles britàniques, entre les quals destaca Tomorrow, pel·lícula produïda per Martin Scorsese i protagonitzada per Stephen Fry i James Cosmo. La seua estreta amistat amb Albert Llobell i la seua gran profesionalitat el vinculen a Diàspora com a productor d'aquest llargmetratge documental.
Productor, muntador i creador audiovisual. Nascut a Girona (Catalunya) començà la seua anadura per diverses productores treballant com a productor i ajudant de direcció en videoclips, espots, vídeos museístics i llargmetratges. Amb 24 anys, decideix traslladar-se a Madrid per ampliar els seus coneixements com a muntador audiovisual en l'Institut del Cinema de Madrid. Allí, mentres rep classes de muntatge, imparteix classes de producció i direcció. A la vegada, segueix treballant en diferents projectes de publicitat, cinema i videoclips. Actualment, resideix a València, on compagina els seus treballs audiovisuals amb la producció d'espectacles en directe. Carles és una de les peces fonamentals per l'èxit d'aquest llargmetratge documental. Serà l'encarregat del muntatge, edició i tot el relacionat amb la postproducció de Diàspora.
Apassionat del disseny gràfic, la il·lustració i la fotografia. Estudià disseny gràfic i industrial en l'Escola d'Arts d'Alcoi. Ha treballat en estudis de disseny, agències de branding i, sobretot, editorials, on s'ha especialitzat en aquesta branca del disseny.
En l'actualitat, treballa de freelance per a diverses empreses i té el seu propi estudi.
Gran admirador de la cultura afrobrasilera, Ramon no va dubtar ni un sol instant d'involucrar-se des del primer moment en aquesta aventura.
Músic professional des dels 14 anys, polifacètic, curiós i en constant evolució. Des de la música tradicional al jazz, passant per distintes orquestres i formacions, Albert se sent atret des de sempre d'una manera especial per la música dels blocos afro de Salvador de Bahia i per la cultura afrobrasilera.
Fundador de l'escola de samba i percussió Ondarattack, de la qual és director des de 2010, compagina aquesta activitat amb els seus estudis en l'especialitat de bateria jazz en el Conservatori Superior de Música "Joaquín Rodrigo" de València i amb les seues actuacions com a músic de sessió.
Ara s'endinsa en aquesta nova aventura: la de dirigir el seu primer treball audiovisual dedicat al fenomen social i sociològic dels blocos afro al Brasil i a Europa, cosa que seria impossible sense l'ajut i el suport dels grans professionals que conformen aquest equip i la col·laboració de grans Mestres, músics, directors... i és clar, de tots vosaltres.
EL QUE FAREM AMB EL VOSTRE AJUT
Amb el vostre ajut, aconseguirem fer realitat aquest projecte audiovisual, però la cosa no queda ahí: si sobrepassem l'objectiu dels 10.000€ necessaris per cobrir les despeses de producció, muntatge, equip humà, recompenses, etc... tot el que supere aquest objectiu anirà adreçat per parts iguals a distints projectes socials i escoles a Salvador de Bahia, escollides pels Mestres i protagonistes que apareixen en el documental. Serà la nostra manera d'agrair-los la seua saviesa, el seu temps i dedicació a aquest treball i al que realitzen dia rere dia a Bahia.
CALENDARI PREVIST
RODATGE
El documental completarà el seu rodatge a Espanya amb el finançament obtingut en aquest crowdfunding, entre els mesos de desembre de 2018 i gener de 2019.
Estareu puntualment informats de l'evolució de les entrevistes i converses, i us oferirem alguns avanços en vídeo i imatges a través de les nostre xarxes socials. Però això no és tot!! Us invitarem a participar en algun dels rodatges o esdeveniments relacionats i formar part d'aquesta Diàspora.
MUNTATGE
El muntatge del documental continuarà a partir de febrer de 2019. Serà un procés llarg i minuciós, en el qual elaborarem la pel·lícula i catalogarem tot el material que s'emprarà en el webdoc.
Posteriorment, procedirem a la postproducció del llargmetratge documental amb tot el material gravat a Salvador de Bahía i a Espanya (edició, muntatge, subtítols, color) i iniciarem el procés de construcció del webdoc.
Diàspora serà subtitulat en diversos idiomes.
ESTRENA
Diáspora, da cultura percusiva da Bahía es presentarà en un esdeveniment que se celebrarà a Ondara, Alacant, en la primavera del proper any. L'assistència a aquest primer passe públic serà una de les recompenses destacades del projecte en el qual t'oferim diferents maneres de participar. Serà un gran esdeveniment amb invitats, música, còctel i lliurament de recompenses.
Immediatamente, iniciarem el nostre viatge cap a Salvador de Bahia perquè Diàspora siga presentat allí també, amb els seus protagonistes, i d'aquesta manera poder retre'ls l'homenatge que es mereixen mitjançant aquest llargmetratge documental. A la vegada, es generarà allí una trobada de Mestres i músics que han participat d'aquest projecte per seguir debatent, contruint junts i forjant un futur enriquidor al voltant d'aquesta Diàspora cultural.
WEBDOC:
Aquest gran arxiu d'imatges i entrevistes estarà disponible poc després de l'estrena del documental a Espanya.
Des del primer moment, oferirem als mecenes que l'hagen adquirit un accés prioritari a la navegació per tot el contingut i el material generats durant el rodatge (converses i entrevistes íntegres, audios, fotos i contingut extra), catalogats segons continguts.
Aquest Webdoc serà per sempre, i el seu contingut es mantindrà actualitzat amb les investigacions i posteriors entrevistes que l'autor i director Albert Llobell seguirà realitzant, tant al Brasil com a Europa. Tindràs accés al treball d'investigació del qual va sorgir aquest llarmetratge documental: el treball final de grau que l'autor defensarà el proper mes de julio de 2019 en el Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València.
Aquest Webdoc pretén ser un punt de trobada, un lloc de consulta en constant evolució i construcció, un pont directe entre Salvador i Europa, i un lloc on trobar tot allò relacionat amb aquesta cultura percudiva, un pont directe entre cultures.
LLIURAMENT DE RECOMPENSES
En l'estiu del proper any completarem l'enviament físic de recompenses a tots els mecenes que ho hagen sol·licitat. D'aquesta manera, donarem per finalitzada una part important d'aquest projecte: aconseguir que aquest documental siga ja completament vostre.
28 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Jose
Hola, se sabe algo de cuando se recibirán las recompensas? Gracias
catscity
Hola de nuevo! Siento la lata, pero estoy deseando ver el proyecto, ya que no pude ir al estreno el 2 de noviembre... Pense que al haber rellenado ya el formulario de envio las copias se recibirian en breve pero han pasado 4 meses sin mas noticias... ¿alguna actualizacion sobre cuando se recibiran las recompensas? GRACIAS X EL PROYECTO!
Terra Cultura La Marina
Autor/a
hola catscity, enviamos no hace demasiado enviamos un correo informando de la situación actual del proyecto, previsión de estreno y entrega de recompensas, revisa tu bandeja de entra, o la carpeta de spam, y si no lo has recibido, nos lo haces saber por favor. gracias por tu interés.
nuestra previsión inicial se ha demorado, pero os aseguramos que la espera valdrá la pena.
y el documental aun no ha sido presentado oficialmente, solo algunas previas como en Percumon, Requebrasil y en breve en Musicorp.
Gracias por vuestra paciencia y comprensión , seguimos trabajando para ofreceros la mejor calidad tanto en contenido como en calidad.
nos vemos en breve!!
catscity
Que se sabe de las recompensas? El plazo ya ha expirado...Se llego a estrenar en Ondara?
Carnabulia
Festival Carnabulia también ha querido aportar su granito de arena!! 💪💪💪
Pablo Ballesteros val
Un buen proyecto para los que nos apasiona la música brasileña
Mireille Linger
Beautifull project, success!
Kalango - Brazilian Instruments
We are happy to support this amazing project. Boa sorte!
Ashabá
Todo nuestro apoyo y enhorabuena por la iniciativa. Ojalá lleguéis a los 10.000 y podamos ver pronto el documental.
Pan de Azúcar Percusión
Fantástico proyecto!! Todo el apoyo ;)