El 26 de junio... ¡ Estrenamos nueva web !
×
3 entradas en el blog "El Ingenio" reviu!
Este es el blog de "El Ingenio" reviu!. Aquí puedes seguir sus actualizaciones y comentarlas.

La vida secreta dels capgrossos

Diuen que una nit de no fa gaire dies, quan el taller va quedar desert, els capgrossos d’El Ingenio van despertar de la letargia. En Patufet va obrir un ull per comprovar que no hi quedava ningú, en Negro Viejo va es va encarregar d’avisar-los a tots, i La Grossa va explicar la bona nova. Alguna de sonada n’estava passant a El Ingenio i tots els capgrossos s’ensumaven la notícia. “El Ingenio està revivint a www.vkm.is/elingenio i amb ell també totes les figures festives que estem al seu taller!”, els va anunciar. La festa dels capgrossos va ser de les que fan història. “La #remuntada ja és aquí!”, van cridar folls d’alegria.

Un taller que dona vida al cartró
I és que un dia, potser no gaire llunyà, els gegants i capgrossos cobraran vida per art de màgia i sortiran al carrer disfressats de mil maneres. No tenen espera. Segur que aviat els trobareu ballant en una festa major, o us espantaran traient foc per la boca, o els acabareu acompanyant en una cercavila. Abans que això passi, però, coneixeu la vida secreta dels capgrossos?

Aquests cartrons pedra han de passar moltíssimes hores en un taller esperant que unes mans prodigioses els transformin en personetes. En aquest refugi hi ha un geni de 18 anys que converteix el cartró pedra en cares imaginàries que t’atrapen sovint amb un somriure. “Agafo fotos o dibuixos, si es una creació nova, miro els diferents perfils i després dissenyo la figura”, diu el Juanma que fa d’artesà a El Ingenio. Ep, que no tot el que es fa és imaginari, ni tampoc bestiari. Hi ha capgrossos que us poden recordar a algú. Per exemple l’últim encàrrec divertit i sorprenent, el de Donald Trump, o el mític Picasso que us dona la benvinguda a la botiga.

Artesania en estat pur
En un mes i mig del no-res surt una figura que té vida. L’escultura s’inicia en fang, a sobre es moldeja amb guix i després es desmunta el motlle en tres peces, dues mitges cares i la part del darrera. Seguidament es lamina el cartró a dins dels motlles i quan està sec s’ajunten les tres parts. Després es posa una pasta blanca, semblant al guix, que es diu blanc d’Espanya, es fixa amb la cola de conill i es poleix amb paper de vidre. I ara sí, toca pintar el capgròs en una policromia exquisida, que pot ser en pintura acrílica o a l’oli. I ja està a punt! Toca sortir al carrer a fer festa!

I si el capgròs durés tota una vida…
A El Ingenio es fan figures per encàrrec, però també ens dediquem a la restauració de peces. “A mi el que més m’agrada és restaurar”, diu el Juanma. Aquestes dies té a les seves mans a La Grossa que reparteix sort entre els catalans i que va néixer a El Ingenio. Li pinta les celles i li perfila el color groguenc del cabell amb una cura que ratlla la perfecció. Un capgròs pot durar molts anys, gairebé tota la vida. Només cal conservar-lo i restaurar-lo perquè el cartró pedra no té data de caducitat. Llarga vida als capgrossos d’El Ingenio! No t’oblidis de FER-TE MECENES I TRIAR LA TEVA RECOMPENSA A www.vkm.is/elingenio! Els capgrossos d’El Ingenio t’ho agrairan! Si ja ho ets, MOLTÍSSIMES GRÀCIES! Seguim!

0 comentarios en esta entrada
  • No hay comentarios
Añade un comentario