❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

"El Ingenio" reviu!

"El Ingenio" et necessita. Aquesta fàbrica de somnis amb 179 anys d'història ha sobreviscut a moments molt difícils. Ara, obre nova etapa i ho vol fer amb tots els amants de la cultura popular, dels gegants, dels capgrossos, del teatre, de la màgia, de la festa i la disbauxa! Suma-t'hi!

El Ingenio

A project of

Created in

0
seconds
286
Patron
15.715€
From 15.000€
Contribute to the project
View project in Castellano

"El Ingenio" és una icona de la cultura popular. És un establiment amb 179 anys d’història ininterrompuda al cor del barri Gòtic de Barcelona dedicat a fabricar i vendre capgrossos, gegants, màscares, escenografies, articles de circ i una llarga llista de productes relacionats amb la diversió, el joc i l’espectacle.

"El Ingenio" estava apunt de tancar per jubilació dels antics propietaris, però amb un joc de mans ràpid, atrevit i decidit, els responsables d’ El rei de la Màgia, un altre establiment centenari de la ciutat, hem aconseguit salvar la botiga i el taller del carrer Rauric, número 6.

Ara, tenim el gran repte de fer reviure "El Ingenio" i per això obrim una nova etapa, en què volem compartir viatge i responsabilitat amb els nostres clients i admiradors, amb els aficionats a la cultura popular, al circ i a les arts escèniques, i també amb els nous mecenes d’aquesta campanya de Verkami.

Ajuda'ns a fer-ho realitat!

Per què fer-te mecenes d'El Ingenio?

Amb tu, farem reviure "El Ingenio"! Recuperarem un patrimoni que és del tots els catalans i barcelonins. Dinamitzarem el seu taller, restaurarem els motlles de capgrossos i gegants, dissenyarem nous models de cartó pedra amb denominació d’origen, buscarem nous productes per oferir comprats a l’estranger, divulgarem l’art dels nostres artesans, crearem sinergies entre El Ingenio i El Rei de la Màgia... Farem que l’entranyable atmosfera d’aquest establiment emblemàtic torni als seus dies d’esplendor.

El comerç tradicional viu dies difícils a Barcelona. El cementiri dels establiments singulars de la ciutat ja s’ha fet massa gran els últims temps.

Fes-te mecenes i fem reviure El Ingenio!

Les recompenses

179 anys d'història. El bressol dels gegants i capgrossos del país

"El Ingenio" és un establiment únic al món. Fundat l’any 1838 per la família d’escultors Escaler al carrer Rauric, 6, ja es va dedicar des dels inicis a l’artesania del cartró pedra. Els seus productes singulars el van convertir en una icona del barri Gòtic, i també el seu taller, habitualment amagat als ulls dels visitants. Aquí han nascut molts dels capgrossos i gegants que alegren les festes d’arreu de Catalunya.

(L
(L'antic taller d'El Ingenio)

Els grans artesans que van fundar "El Ingenio" van traspassar la botiga als anys vint del segle XX enmig d’una forta crisi econòmica. Delfí Homs, un venedor de figures de sants que tenia parada a tocar de la catedral, se’n va fer càrrec. Pensava obrir-hi una extensió del seu negoci però es va adonar que la tradició de vendre productes de festa estava tan arrelada en aquelles parets, que va continuar amb el llegat dels seus fundadors. I "El Ingenio" va viure la seva etapa de més esplendor, amb el permís de la Guerra Civil i la duríssima postguerra.

El gran Josep Cardona i la seva filla Rosa Cardona –descendents de Delfí Homs-han estat el cor de "El Ingenio" en l’etapa més recent. Van saber continuar amb excel·lència el negoci que van heredar, donant-li una empenta important al centre de creació artística i nou impuls a la botiga amb més productes singulars de festa. En aquesta època va néixer la gran amistat entre "El Ingenio" i el poeta Joan Brossa, de qui guardem valuosos records.

També Salvador Dalí va ser client de "El Ingenio", com ho han estat Els Comediants o els artistes de El Cirque du Soleil.

Joan Brossa a El Ingenio
Joan Brossa a El Ingenio

Fa uns mesos, Josep Maria Martínez –que al 1984 va complir el seu somni de regentar El rei de la Màgia- Rosa Maria Llop i el seu fill, Pau Martínez Llop –també acostumat a crear il·lusions sota un barret de copa-, van emprendre el repte de salvar "El Ingenio" d’un tancament imminent. Van obrar el miracle. Avui assumeixen la responsabilitat de continuar la feina feta i conservar un llegat que la cultura popular no es pot permetre perdre.

A què destinarem les vostres aportacions?

L’objectiu econòmic d’aquesta campanya de micromecenatge és de 15.000 euros. Aquests diners es destinaran a les següents accions destinades a fer reviure "El Ingenio".

- Recuperar motlles antics del taller d’El Ingenio → 30%
- Ampliar l’oferta de capgrossos amb 50 noves peces d’artesania → 30%
- Satisfer el deute pendent del traspàs de l’establiment → 25%
- Producció de recompenses i gestió de la campanya → 15%

Calendari previst

 • Període de campanya de micromecenatge: de l’1 març al 10 d’abril de 2017
 • Entrega recomepenses: Abril – Juny 2017
 • Execució dels objectius marcats per a la campanya: Juny – Desembre 2017

Institucions i entitats col·laboradores

"El Ingenio" i El Rei de la Màgia, al llarg de la seva llarga història, han anat recollint complicitats, fent amics, trobant col·laboradors entre les persones i institucions del món de la cultura d’aquest país i d’aquesta ciutat.
Gràcies a tots ells hem arribat fins aquí. I avui, i gràcies a la col·laboració especial de tots ells, engeguem la nova etapa per fer reviure "El Ingenio":

Consell Nacional de la Cultura i les Arts - CONCA
La Grossa - Loteria de Catalunya
Fundació Joan Brossa
Fundaciò Carulla
Fundaciò Catalunya Cultura
Barcelona Activa
Atrápalo
Associació Catalana d'Il·lusionisme ACAI-SEI
Revista Proscenium
Addaura Teatre Visual
Sensograma
Teatre La Puntual

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

20 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • El Ingenio

  El Ingenio
  Author

  almost 3 years

  Hola Jaume, en l'aportació de 80 euros, la màscara és una de les clàssiques que tenim a El Ingenio, igual per tothom! Moltíssimes gràcies pel teu suport! Gràcies a tots oh aconseguirem!

 • Jaume

  Jaume

  almost 3 years

  Hola bon dia
  Amb l'aportació de 80 euros de la mascara, es possible tindre una de les que teniu de dimoni o es una mascara igual per a tots ??
  Moltes gracies i exit amb el projecte !!!!

 • Lourdes Cruz

  Lourdes Cruz

  almost 3 years

  Hola Pau,
  He fet una aportació, però per circumstàncies m'ha canviat el numero de la tarja de crèdit, hi ha alguna manera de que us pugui facilitar la nova numeració?

 • El Ingenio

  El Ingenio
  Author

  almost 3 years

  Moltes gràcies Amanda! La unió fa la força! El projecte del nou El Ingenio l'hem presentat a l'Ajuntament. És vist amb molt bons ulls, però desconeixem si hi ha possibilitats que hi hagi cap suport directe. Nosaltres, mentrestant, ens posem a les vostres mans, a les mans dels ciutadans! I no hi ha res que ens faci més feliços que veure la vostra resposta! Hem de seguir sumant!

 • Amanda Frías Clavé

  Amanda Frías Clavé

  almost 3 years

  Bon dia!
  Ja som mecenes,i entre totes i tots ho aconseguirem!
  Em preguntava... ja heu fet arribar la proposta a l'Ada Colau...? Bé podria aportar l'Ajuntament vint mil euros per contribuir al patrimoni històric i cultural de la ciutat....no?

 • El Ingenio

  El Ingenio
  Author

  almost 3 years

  Hola Luis, las máscaras son diferentes! Y si haces otra aportación de 50€, por supuesto, ¡te dejaremos escojer otro cabezudo pequeño!

 • Luis Egea

  Luis Egea

  almost 3 years

  Yo ya tengo un demoni del que se da por 50 euros, si aportó 50 euros, podría adquirir algún otro tipo de cabezudo del mismo tamaño. / por otro lado, la máscara que se da con la aportación de 80 euros, es la misma q se dará con la aportación d 30 eur?

 • El Ingenio

  El Ingenio
  Author

  almost 3 years

  Hola Benjamí, es pot triar QUALSEVOL model del nostre catàleg online a www.elingenio.cat. Si no queden existències, tocarà fabricar-ne de nous! I encantats de la vida! Moltíssimes gràcies per l'interès!

 • Benjamí

  Benjamí

  almost 3 years

  Hola. De la aportació "capgrossos" (300 €) m'agrada un dimoni que sembla només queda un article. Hi hauran més ?
  Com anirà la tria del model?

 • Joan Cabañas

  Joan Cabañas

  almost 3 years

  Hola Pau, estuve haciendo fotos en la inauguración y me gustaría pasarte unas cuantas por si las puedes aprovechar, ¿
  como lo puedo hacer?

#03 / ‪🎉 40 dies, 15.715€, 286 mecenes, i un milió de gràcies! 🍾‬


Fi de campanya. Estem exultants! I les campanyes de micromecenatge no són mai fàcils. Aquesta no ha estat una excepció. Però no hi ha res més bonic i encoratjador que sentir el suport de tantes persones!

El nostre agraïment és immens, en primer lloc cap als mecenes, i també a tots aquells que ens han fet saber la seva estima a un projecte que ja fa més de 179 anys que dura. Té més sentit que mai fer "Reviure El Ingenio" perquè el termòmetre de suport social i cultural al projecte marca que cal tirar endavant, que hi ha caliu, que hi ha flama. I aquesta campanya, a banda de molt bones sensacions, ens deixa algunes dades que volem compartir amb vosaltres.

⭐️ 40 dies, 15.715€, 286 mecenes, 58€ d'aportació mitjana, 1.400€ de recaptació en el dia rècord però sobretot... 1 milió de gràcies! 🍾‬
‪👏👏Objectiu aconseguit! 👏👏‬

‪🎉🎊🎭El Ingenio reviu! 🎉🎊🎭‬

read more

#02 / Economia col·laborativa del segle XXI per impulsar negocis del segle XIX

El 1838, l’any que va néixer El Ingenio, Barcelona vivia reclosa dins les muralles. Encara faltaven 10 anys perquè s’estrenés el primer ferrocarril a Espanya entre Barcelona i Mataró. I Samuel Morse va fer la primera demostració pública d’un instrument que havia de revolucionar les comunicacions: el telègraf. La família Escaler va reunir aquell any un grapat de duros per obrir un nou establiment a Rauric. Ja es va dedicar des dels inicis a l’artesania del cartró pedra i les seves calaixeres van començar omplir-se de pessetes que auguraven llarga vida al negoci. 179 anys després, els d’El Ingenio hem fet el primer pas cap al nou model econòmic, el de la col·laboració, el de l’empoderament ciutadà, el de la coresponsabilitat. Per això hem llençat aquesta campanya de crowdfunding a www.vkm.is/elingenio, un projecte d’economia del segle XXI per rellançar un negoci del segle XIX.

Col·laboració ciutadana
read more

#01 / La vida secreta dels capgrossos

Diuen que una nit de no fa gaire dies, quan el taller va quedar desert, els capgrossos d’El Ingenio van despertar de la letargia. En Patufet va obrir un ull per comprovar que no hi quedava ningú, en Negro Viejo va es va encarregar d’avisar-los a tots, i La Grossa va explicar la bona nova. Alguna de sonada n’estava passant a El Ingenio i tots els capgrossos s’ensumaven la notícia. “El Ingenio està revivint a www.vkm.is/elingenio i amb ell també totes les figures festives que estem al seu taller!”, els va anunciar. La festa dels capgrossos va ser de les que fan història. “La #remuntada ja és aquí!”, van cridar folls d’alegria.

Un taller que dona vida al cartró
I és que un dia, potser no gaire llunyà, els gegants i capgrossos cobraran vida per art de màgia i sortiran al carrer disfressats de mil maneres. No tenen espera. Segur que aviat els trobareu… read more

10€
36 backers

Set de Pilotes de Malabars

(recompensa exclusiva per a mecenes)

15€
15 backers

BROMES EL INGENIO + DESCOMPTE

Un set de bromes clàssiques d'El Ingenio: bomba fètida + nas de pallasso + caca falsa + tinta màgica
+ 1 val 5% descompte en compres a El Ingenio i a El rei de la Màgia

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

15€
34 backers

ENTRADA TEATRE + DESCOMPTE

Entrada al teatre valida pels espectacles del Teatre Museu El Rei de la Màgia (c/Jonqueres 15, 08003 BCN)
+ 1 val 5% descompte en compres a El Ingenio i a El rei de la Màgia

30€
37 backers

CAPSA DE MÀGIA

Capsa de màgia de 50 trucs "El rei de la magia" amb instruccions en DVD
+ 1 val 5% descompte en compres

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

30€
39 left (of 100)

MÀSCARA ÚNICA + DESCOMPTE

Mascara única i numerada creada per l’artesà d’El Ingenio per a la campanya de crowdfunding. Un cop acabada la campanya el motlle serà destruït.
+ 1 val 5% descompte en compres

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

45€
12 left (of 20)

GALA EL INGENIO + MÀSCARA + DESCOMPTE

Entrada individual per la gala “El Ingenio Reviu” amb copa de cava
+ màscara El ingenio
+ 1 val 5% descompte en compres

*La gala tindrà lloc al Teatre Museu El Rei de la Màgia (c/Jonqueres 15, 08003 BCN) dissabte 27 de maig a les 21h

50€
39 backers

DIMONI EL INGENIO + DESCOMPTE

El dimoni d'El Ingenio, un capgròs petit d’exposició de 17 cm altura.
+ 5% descompte en compres

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

65€
128 left (of 150)

CATÀLEG COL·LECCIONISTA + DESCOMPTE

Catàleg antic d’El Ingenio presentat amb una carpeta de cartró pedra feta artesanalment al nostre taller. Peça de col·leccionista que al mercat de subasta pot arribar als 120€.
+ 5% descompte en compres

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

80€
57 left (of 70)

GALA EL INGENIO x2 + MÀSCARA + JOC DE MANS

Entrada doble per la gala “El Ingenio Reviu”, amb copa de cava
+ Una mascara d'El Ingenio
+ Joc de mans dels catàlegs clàssics d’El Rei de la Màgia i El Ingenio.
+ 1 val 5% descompte en compres

*La gala tindrà lloc al Teatre Museu El Rei de la Màgia (c/Jonqueres 15, 08003 BCN) el dissabte 27 de maig a les 21h

150€
18 left (of 24)

CURS DE MÀGIA + DESCOMPTE

Curs de màgia intensiu de 8h (2 dies) amb apunts i material inclòs
+ 1 val 5% descompte em compres

Pel curs pot escollir dos opcions d’ horaris diferents. 12 places per horari.
Horaris: Diumenges 7 i 14 de maig de 10h a 14h / Diumenges 4 i 11 de juny de 10h a 14h

300€
20 left (of 20)

ABONAMENT ANUAL + DESCOMPTE

Abonament doble pel Teatre Museu El Rei de la Màgia. Abonament Nominal per assistir gratuïtament a qualsevol espectacle que ofereix el Teatre Museu El Rei de la Màgia. Vàlid per un any a partir de la seva entrega.
+ 5% descompte en compres

300€
18 left (of 30)

EL CAPGRÒS + DESCOMPTE

Capgròs clàssic d’El Ingenio, pintat al oli.
Opcions: Qualsevol Capgròs de la Pàgina www.elingenio.cat
+ 1 val 5% descompte en compres

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

500€
3 left (of 5)

CAPGRÒS PICASSO + DESCOMPTE

L'icònic capgròs de la porta d’El Ingenio de Pablo Picasso pintat al oli.
+ 1 val 5% descompte en compres

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

900€
10 left (of 10)

PACK MÀGIA EN PRIVAT

Espectacle de màgia privat a empresa o domicili
+ Capsa de màgia de 50 trucs
+ Classe particular de màgia.
+ 1 val 5% descompte en compres

Un mag de l’equip del Rei de la Màgia farà un espectacle privat de Màgia de proximitat a casa (o ubicació indicada: restaurant, local, festa,...) del mecenes. Durada espectacle: 1h. Durada classe: 45min. Dia i hora a convenir a gust del mecenes.

1.400€
9 left (of 10)

CAPGRÒS PERSONALITZAT

Creació d’un capgròs personalitzat i únic a partir d’un model, fotografies o idea. Aconsegueix un capgròs únic al món basat en el personatge que desitgis.
+ 1 val 5% descompte en compres

(A recollir a la botiga El Ingenio)​​

11.500€
1 left (of 1)

CARPETA COL·LECCIONISTA TÀPIES-BROSSA

Carpeta de col·leccionista Tàpies – Brossa.
2 poemes de Joan Brossa i 3 aiguaforts d’Antoni Tàpies en homenatge a “El Rei de la Màgia. Encarpetat.
+ Entrada doble gala El Ingenio Reviu
+ Màscara única
+ Joc de mans
+ 1 val 5% descompte en compres

Cookies help us to offer you the best experience. Settings