EL RETRATISTA
Duració 52’
Direcció, fotografia, muntatge: Alberto Bougleux
Idea original i investigacions: Sergi Bernal
Any de producció: 2013
Llengua: català, castellà
Subtítols: castellà, francès, italià i anglès
Una escola rural republicana dels anys '30. Un món perdut vist amb els ulls de nens que aprenen a escriure. La utopia d'un mestre truncada per la guerra i la dictadura. Un documental i un repte col·lectiu en memòria de les víctimes del repressió franquista. .
SINOPSIS
Any escolar 1934-35. El “Ministerio de Educación” de la II República Espanyola assigna la plaça de mestre de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un llogarret de Burgos que avui conta amb 30 habitants, al jove mestre català Antoni Benaiges.
Pocs mesos després d’arribar al poble, Antoni Benaiges compra una impremta pels seus alumnes. La seva idea, que s'inspira en el mètode de pedagog francès Celestine Freinet, és que l’escola ha de donar als nens les eines per expressar els seus coneixements i habilitats més naturals, que l’educació tradicional normalment ignora.
L’entusiasme per a l'experiment es molt gran, i durant el primer curs escolar l’escola de Bañuelos de Bureba publica els primers quaderns íntegrament redactats i il•lustrats pels seus propis alumnes. Parlen de la vida quotidiana a un poble dels anys trenta, amb les paraules y els dibuixos d’uns nens que amb la impremta aprenen a escriure. Un dels quaderns que es publica il•lustra la visita d’un fotògraf al poble. Es titula “El Retratista”.
Els quaderns de Bañuelos comencen a circular entre les "escoles Freinet" de tot l’estat republicà i fins i tot arriben a l’estranger, a escoles de França, Escòcia, Mèxic, Cuba. Aquelles petites publicacions escolars sobreviuen gracies als seus subscriptors: entre ells trobem llauradors del poble, mestres i fins i tot el president de la República Niceto Alcalá Zamora.
L'any següent l'escola publica un nou quadern: El mar: Vissió d'uns nens que no ho han vist mai. Per a aquell estiu Antoni té en ment un altre projecte ambiciós: vol portar als seus alumnes del poble a Barcelona per veure el mar. Però ja es juliol de 1936, son els primers dies de l’aixecament militar feixista i de la guerra civil, i la província de Burgos és de les primeres en caure en mans de Franco en el seu atac contra la República.
Antoni Benaiges, sindicalista i d’esquerres a més a més de mestre, serà separat definitivament del seu càrrec de mestre titular en un procés de depuració al que van ser sotmesos tots els professionals de l’educació. Pres i torturat a Briviesca, acabarà sent afusellat i enterrat furtivament a una de les fosses comunes de La Pedraja el mateix mes de juliol de 1936.
Setenta-sis anys després, un fotògraf català torna al poble. Els seus blancs i negres capten els les restes de l'escola abandonada, els rostres dels vells alumnes, les pàgines arrugades de les poques còpies d'aquells quaderns que encara sobreviuen. A pocs quilòmetres del poble, un equip d'arqueòlegs i forenses treballa per a l'exhumació una de les fosses comunes de les muntanyes de La Pedraja.
El camí del fotògraf, el “retratista” setanta anys després, es converteix així mateix en el fil de la memòria per a un documental sobre la repressió dels mestres de la República, on la veu dels antics alumnes de Bañuelos que encara sobreviuen retornaran finalment la dignitat a un passat que avui es vol tornar a enterrar.
UN PROJECTE PER A LA MEMÒRIA HISTÒRICA A VERKAMI
Poques setmanes després de prendre possessió, l’actual govern de l’estat espanyol va tancar l’Oficina de Víctimes de la Guerra Civil. En molts casos el procés d’exhumació de les fosses comunes i d’identificació de les restes trobades que es va iniciar amb la Llei de Memòria Històrica de l’octubre de 2007 es paralitzarà pels retalls en les partides i el desinterès de les institucions espanyoles.
Malgrat això, la memòria de d'aquella violència de fa 75 anys continua ben viva, i els familiars de les víctimes i els ciutadans compromesos en la construcció d’un país que no oblida el seu passat no estan disposats a fer passes enrere.
Als anys '30, el somni de la impremta i dels quaderns de Bañuelos es van fer realitat gràcies als molts subscriptors. Avui, el documental del mestre Antoni Benaiges i els ideals de progrés de la seva escola rural també es podran fer una realitat només amb el recolzament de tots aquells que creguin en el projecte i vulguin col•laborar en la seva producció.
És per això que hem decidit llançar la producció El Retratista amb Verkami: per a que totes aquelles persones que creuen en la veritat, la justícia i la democràcia, sigueu els veritables protagonistes i garants de la memòria històrica, tasca imprescindible per aquests temps en que la seva protecció i difusió són cada dia més difícils.
EL QUE JA HEM FET, EL QUE ENCARA ENS QUEDA PER FER
El projecte de documental El Retratista neix de l’exposició fotogràfica d’en Sergi Bernal Desenterrant el silenci: un mestre català a una fossa de Burgos, presentat a Barcelona l’any 2011.
El passat mes de novembre, hem tornat als “montes de la Pedraja” a Burgos i a Bañuelos de Bureba. Al viatge s’ha pogut filmar la darrera exhumació d’una de les fosses on es podrien trobar les restes del mestre Benaiges, i a més a més s’han realitzat les entrevistes amb els avis alumnes de l’Antoni i altres persones que l’havien conegut.
En aquest moment, necessitem acabar les filmacions i finançar la fase de muntatge i postproducció del documental.
Cada aportació, petita o gran, afegirà al projecte el gran valor de ser un repte col·lectiu per preservar la memòria democràtica d'Espanya i d'Europa
Mil mercès per la vostra col•laboració!
Fitxa tècnica
Títol: El Retratista
Direcció, fotografia, montatge: Alberto Bougleux
Idea original: Sergi Bernal
Duració: 25'
Any: 2012
La cançò Campanades a Mort per Lluís Llach, cortesia de l'autor.
35 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
alberto bougleux
Autor/a
Hola, ya puedes encontrar el DVD de El Retratista en DVD: http://www.blume.es/catalogo/1233-el-retratista-9788498018134.html. Puedes encontrar informaciones sobre proyecciones en Facebook (https://www.facebook.com/elretratistafilm) o en el blog http://desenterrant.blogspot.com.es/. Saludos!
Marta
Hola, bon dia,
M'assabento en profunditat del vostre treball avui, 3 anys més tard.
M'agradaria saber on puc trobar el documental, per comprar-lo o agafar-lo en préstec.O bé saber si es faran noves projeccions, en algun cinema o associació. Gràcies!
alberto bougleux
Autor/a
Hola Maria, encantado de recibir tu propuesta de proyección. Para concretar el tema me puedes escribir a [email protected]. Un saludo cordial y hasta pronto!
Maria Mercè López Casas
Soy una profesora de universidad. En un ciclo de cine que organizamos cada curso queremos proyectarla, gratuitamente claro. Ya compramos el DVD y el libro; en vez de pagar a SGAE preferiría colaborar con el proyecto, o que nos autoricéis la proyecció
Aracelli Parada Martínez
Estimado Autor; Observé "El Retratista" en Reggio Emilia, en xxx Ridef2014. Me conmovió hasta las lágrimas, maravilloso trabajo! Me gutaría que vinieran Chile a difundir su Trabajo.Pertenezco a la Universidad de Magallanes.Cómo podríamos coordinarlo?
alberto bougleux
Autor/a
Apreciados amigos, veo sólo ahora vuestra pregunta de hace unos meses. Estamos esperando respuesta de DocDF para presentar el documental en México este otoño. Fuera del festival, sería muy interesante si podemos organizar con vosotros una proyección en la UNAM. Allí estamos en contacto con el prof. Fernando Jímenez, podríamos pensar en una iniciativa en conjunto? podemos seguir esta conversación por mail ([email protected]) o en la página de El Retratista en Facebook (elretratistafilm). Saludos!
ixchel
Cómo podemos traerla a México para exponerla a los pedagogos en la UNAM
alberto bougleux
Autor/a
Hola Juan,
muchas gracias por tu interés! envíanos un correo a [email protected] con una posible fecha y lugar de la proyección y vamos definiendo los detalles. Saludos!
Juan Carrascosa
Lo primero enhorabuena por la inciativa y por la forma tan original de llevarla a cabo. Participo en la elección de películas en el videoforum de una residencia universitaria y desearíamos exhibir su documental ¿como podemos hacerlo?
Anna
Buenos días, en primer lugar quería felicitaros por esta obra de arte que habéis creado. Me gustaría saber cuál es la banda sonora de la película, no tuve tiempo de memorizar las obras cuando pasaron los créditos... Muchas gracias, Anna.