La “alienació” és el fenomen de suprimir i desfer la personalitat de l’individu, controlant i anul·lant la seva llibertat, per crear a una persona depenent dictada pels altres. Podem deixar que les persones amb discapacitat es quedin alienades en la societat que vivim? Y sobretot, què és la discapacitat?
¿Què volem fer?
El juliol de 2015, trenta persones, “amb” i “sense” discapacitat, conviurem durant 5 dies en un petit poble de Catalunya per, a través d'un taller, reflexionar sobre la discapacitat.
Utilitzant el teatre d’improvisació i situació com a medi, arribarem junts a una performance final que representarem al teatre del mateix poble. També realitzarem algunes escenes de teatre social.
¿Com serà el taller?
La primavera de 2014 a prop de Florència, a Itàlia, l'associació cultural dis.forme (www.disforme.org), junt amb la participació de la “Stanza Arcobaleno”, un grup d’activitats educatives i lúdiques format per persones també amb discapacitat intel•lectual; varen promoure un taller teatral per impulsar la reflexió del concepte de “discapacitat”. El taller “alien-abili?” va presentar el seu espectacle el 26 de juny de 2014 a Itàlia on va iniciar el somni d'oferir una consciència diversa sobre la discapacitat.
En una situació social en la qual la discriminació és constant, la implicació per una atmosfera reflexiva s’obre pas amb “alien-abili?” que pretén a través d’exercicis teatrals, improvisació teatral, debats i representacions impulsar la lliure actitud.
Per l'eficàcia demostrada d’aquest taller ens disposem a repetir l’experiència. Aquesta vegada a Borgonyà, una antiga colònia industrial de Catalunya. Convivint sota el mateix sostre durant cinc dies viurem un procés per revolucionar el concepte de la discapacitat.
¿Qui participarà?
Participaran 25 persones. Cinc d’elles en la dinamització del taller i 20 com a participants. La meitat de les persones participants seran persones amb “discapacitat física o intel·lectual” les quals seran buscades i seleccionades principalment a l'àrea de Catalunya. També algunes persones d’Itàlia, que varen participar al taller del 2014, vindran per compartir la seva experiència.
¿Com serà la presentació teatral?
El taller es realitzarà a Espigolart, un centre de residència, art i natura del poble colonial Borgonyà. La obre teatral serà representada en el mateix poble. A voluntat dels participants es podrà també representar en algun espai de la ciutat de Vic.
¿Per què aquesta campanya?
La primera experiència d’aquest taller va ser possible amb pocs recursos i pocs diners. Ara la proposta de repetir-lo convivint cinc dies a una casa residencial suposa diferents exigències econòmiques.
Aquesta vegada, tenim la idea de produir un reportatge documental y fotogràfic de l’experiència, que serà compartit gratuïtament per internet en un futur, així que es pugui compartir part del procés i dels resultats amb un públic més gran.
Verkami és de gran ajuda per fer pública la necessitat de suport econòmic per aquest projecte. Els diners recol·lectats es destinaran a cobrir un percentatge de l’hospedatge i l'alimentació de les persones participants del taller, també serviran per cobrir les necessitats de producció de l'obre, les recompenses del Verkami i la realització del documental.
¿Qui impulsa el projecte?
El taller “Alien-abili?” serà dinamitzat per cinc persones dedicades al teatre, la pedagogia i a la educació social. El projecte serà una col·laboració entre les associacions culturals “dis.forme”, “Lencería cultural” y “Espigolart”.
Algunes de les dinamitzadores del projecte seran: Mercè Piqué una creadora imperfecta, amb valentia i humor, Esmeralda Elizalde una activista social a través del teatre i Raúl Ornelas un experimentador de l'escena i la creació.
+ Info
Per més informacions visiteu:
Pagina web de dis.forme
Facebook de dis.forme
Facebok de Lencería Cultural
Facebok de Espigolart
0 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.