❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Ombres per parlar al món

Un equip de 10 persones de diferents disciplines, dos pobles al nord del Senegal, una pregunta: “Què vols dir al món?” , uns titelles, un projector d’ombres, i tres grans reptes: construir un teatre amb materials locals, crear col•lectivament un espectacle i editar-ne un documental.

Cia. Cap de Pardals

Un projecte de

Categoria

Creat a

Cassà de la Selva
0
segons
123
Aportacions
5.205€
De 4.766€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano i English

Escull la teva recompensa

Dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

El projecte “Ombres per parlar al món” és un projecte que es realitzarà al SENEGAL i que té com objectiu crear un diàleg entre la cultura catalana i la cultura senegalesa utilitzant les ombres xineses com a mitjà d'espressió i comunicació. El projecte va ser creat per la Cia. Cap de Pardals (jove companyia de titelles i ombres) y amb l'ajuda i la col·laboració de la Associació pel Desenvolupament del riu de Senegal (cooperació a la província de Sant Louis del Senegal), Terram (arquitectes especialitzats en bioconstrucció) i l'ERAM (Escola universitària d'audiovisuals).

El projecte es realizarà a Thille Boubacar i Marda, dues localitats al nord del Senegal.

Objectiu del projecte

1- La bioconstrucció d'un teatre-local social amb materials de la zona i amb una estructura de teatre d'ombras a l'interior. Als dos pobles existeix un grup de teatre molt actiu, però no disposen de local per assajar i realitzar els seus espectacles.

2- Representació de l'espectacle de titelles i ombras: Somnis d’Àfrica de la companyia Cap de Pardals.

3- Creació conjunta amb la comunitat local d'un espectacle d'ombres (i titelles):

3.1– Formació y capacitació d'un equip local que es responsabilizarà del manteniment i dinamització del teatro una vegada marxem.

3.2- Tria de la temàtica a través de debats amb la comunitat y accions participatives.

3.3- Procés creatiu col·lectiu i assajos: elaboració del guió, creació d'ombras incorporant materials del l'entorn i construcció de titelles de fusta (si el guió ho requereix), escenografia, banda sonora amb instruments locales, etc.

4- Edició d'un vídeo documental amb el material audiovisual registrat durant el projecte.

5- Edició d'un conte basat amb l'espectacle creat per la comunitat, il·lustrat amb imatges de les sombres realizades.

5.1- Divulgació

Experiència prèvia

Al 2011 alguns dels integrants del projecte van estar a Colombia realizant una gira d'espectacles de titelles als pobles afrocolombianos de la costa del Carib i del Pacífic, col·laborant amb projectes locals de temàtica social y ambiental, i oferint tallers de construcció de titelles amb materials reutilitzats.

Integrants del projecte

Gràcies a les vostres aportacions:

Construïrem un teatre-local social a la població de Thille Boubacar, cubrirem els gastos de desplaçament dels dos arquitectes especialitzats en bioconstrucció i dels dos documentalistes, la compra del material fungible per la creació col·lectiva de l'espectacle d'ombres. Una part del pressupost anirà destinat a les vostres recompenses.

Juntament i amb conveni amb l'escola universitària d'audiovisuals ERAM, realitzarem un documental sobre el projecte. També editarem un conte il·lustrat amb les imatges de les ombras xineses creades per la comunitat local.

Algunes de les vostres recompenses

Samarreta "Cap de Pardals!"

Bossa de cotó "Cap de Pardals"

Titella de fusta "a la carta"

Entradas al espectáculo "Somins d'Àfrica"

Calendari previst

Novembre

7/11 "Somnis d'Àfrica" al Taller Pepe Otal, Barcelona, 21h

9/11 "Somnis d'Àfrica" a Aiguaviava, 12h

15/11 Festival Sales de Llierca: tallers, espectacles, poesia, titelles, ombres, menjars del Senegal, concerts...

22/11 "Somnis d'Àfrica" al Centre Cívic Pont Major

24-27/11 Residència d'investigació a l' “Institute Internationale de la Marionette”, França

Desembre

2/12 Viatge al SENEGAL

  • Tot el mes: bioconstrucció del teatre-local social (fase 1), espectacle "Somnis d'Àfrica", dinàmiques participatives de cohesió para formar un grup creatiu i escollir un tema per l'espectacle. Enregistrament audiovisual.

Gener

  • Tot el mes: bioconstrucció del teatro-local social (fase 2), procés de creació conjunta amb la comunitat local d'un espectacle d'ombres i titelles (guió, ombres, titelles, escenografía, música). Enregistrament audiovisual.

Febrer

  • Tot el mes: assajos de l'espectacle, inauguració del teatre-local social amb l'espectacle creat, representació de l'espectacle a localitats veïnes.

Març

2/3 tornada del Senegal

  • tot el mes: edició d'un documental amb el material audiovisual enregistrat durant el projecte, edició d'un conte basat amb la temàtica de l'espectacle i il·lustrat amb imatges de les ombres creades, projecció del video-documental (a diferents localitats). Espectacles de la companyia a fires i festivals.

Abril

-tot el mes: edició d'un documental amb el material audiovisual enregistrat durant el projecte, edició d'un conte basat amb la temàtica de l'espectacle i il·lustrat amb imatges de les ombres creades, projecció del vídeo-documental (a diferents localitats). Entrega de les recompenses del Verkami. Participació a fires i festivals.

Vols saber-ne més?

Blog
Facebook
Twiter

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

2 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Cia. Cap de Pardals

    Cia. Cap de Pardals
    Autor/a

    más de 9 años

    Cual es la foto? Creo que solo hay dos fotos que no hicimos nosotros (la del rio y la reunión de senegaleses), y que nos las pasó un chico del senegal que, por lo que preguntas, imagino las buscaria por internet. Perdona. Si nos dices cual es la foto en seguida la eliminaremos de la página. Grácias.

  • J

    J

    más de 9 años

    En la seleccion de fotos hay una foto hecha por mi. De donde la habeis sacado y quien autorizo publicarla ?

#13 / el plaer de compartir

Volem dir-vos moltes gràcies a tots i totes per acompanyar-nos el dissabte en la presentació dels resultats del projecte al Senegal, i tots aquests mesos, en aquesta aventura nostra i vostra, pel Senegal!

Ha estat un immens plaer poder-ho compartir amb vosaltres i sentir el vostre suport! Tot això li ha donat un valor afegit preciós.

MOLTES GRÀCIES!

Aprofitem per invitar-vos aquest dissabte 27 de juny a la Mostra Art Multidisciplinar de Palafolls "FISURES". Nosaltres hi serem amb el nostre espectacle "Somnis d'Àfrica", a les 20:30h al Teatre Municipal. Entrada gratuïta. Espectacle per tots els públics (requisit: que vulguin transportar-se fins al Senegal!).

Si algun mecenes vol aprofitar l'ocasió podrà recollir les seves recompenses (en aquest cas millor que ens confirmi l'assistència per tal de tenir-ho llest).

seguir llegint

#12 / 20 de juny: un dia per comapartir!

Benvolguts i benvolgudes!

Finalment ha arribat el dia:

Ens posem en contacte amb vosaltres per recordar-vos que aquest dissabte dia 20 a les 12 del migdia esteu convocats al teatre de El Canal (Salt, al costat de la ComaCros). Serà un matí per compartir amb tots vosaltres la nostra experiència al Senegal, explicar-vos quins han estat els resultats del projecte i agrair-vos el vostre suport. El programa és el següent:

12h "Somnis d'Àfrica", espectacle d'ombres i titelles. Tots els públics

12:50h Presentació dels resultats del projecte al Senegal + tuBAG

13:20h Entrega recompenses als mecenes del Verkami

L'entrada és gratuïta, però si voleu que us guardem entrades a taquilla caldrà confirmar assistència ([email protected]), sinó a la Biblioteca de Salt donen entrades també. Tots els acompanyants seran benvinguts.

Ens encantaria veure-us'hi a tots i totes!

seguir llegint

#11 / Diumenge: TUBAG, un projecte de dones

Estimats i estimades,

volem compartir amb vosaltres la nostre alegria: des de Thille Boubacar (SENEGAL) ens acaben d'informar que el sistema de recollida de deixalles que vam dissenyar i implantar ja està operatiu: el carro i burro que havíem encarregat al ferrater ja està acabat i l'Iba (el jove escollit per a responsabilitzar-se del carro i encarregat de fer la recollida de deixalles dels contenidors que vam instal·lar) ja l'ha estrenat. Això no és tot, perquè veient que la cosa tira endevant i que els joves de Cudaari Ganndal s'ho han près en serio, l'Ajuntament a destinat un pressupost de 300000 CFCS a aquesta associació que s'encarregarà de gestionar la recollida de deixalles. És un petit gran èxit, en un poble on fins ara les deixalles es tiraven a tort i a dret, una catifa de brossa recobria tots els carrers, mil problemes se'n derivaven i ningú feia res al respecte.

seguir llegint

#10 / engrunes del Senegal: les últimes fotos

Amb aquestes engrunes fotogràfiques dels últims dies que vam pasar a Thille Boubacar, ens despedim de tots vosaltres dient-vos que això no acaba aquí, ja hem escrit la FASE 2 del projecte i estem buscant finançament, per tal de poder acabar el sostre del teatre, editar el documental, editar el conte il·lustrat, fer un seguiment i posible expensió del projecte de gestió de residus i donar suport a les dones en la seva tasca amb el ganxet i les bosses de plàstic. De moment, donem per finalitzades les cròniques i en breu, ens posarem en contacte amb tots els mecenes per entregar-vos les recompenses que us mereixeu per tot el suport i l'ajuda que ens heu donat.

De nou, moltes gràcies!

seguir llegint

#09 / El retorn

Girona, 11:02 del matí, Universitat de lletres, temperatura suau, ambient assolellat, peus i mans descansades, estrès occidental...

Doncs si, ja fa més de 10 dies que vam tornar del nostre estimat Sénégal. Tots hem restablert les nostres vides, les nostres feines, el nostre estrès. Però la nostra ànima encara camina pels carrers de Thille Boubacar. Hem tardat a fer la última crònica perquè no hem tingut ni un moment per respirar des que hem tornat, doncs aquí la vida passa molt diferent.

Doncs aquí comença la última crònica d’aquest projecte al Senegal:

Pel que fa el tema constructiu, vam estar treballant intensament fins l’últim matí però per causes de la qualitat de la fusta, quan nosaltres ja teníem la certesa que acabaríem el teatre, el pont de la coberta es va partir en dos parts. Aquell dia els nostres ànims van tocar fons però vam guardar les forces per poder fer un bon arrebossat d’argila, sorra i ciment que permetrés protegir les parets del teatre durant el temps que

seguir llegint

#07 / in shalaa

A l’estació de Dakar: “- A quina hora sortirà el bus?

  • Això no se sap mai, aquí al Senegal no tenim horaris!

-Però sortirà avui, no?
- In Shalaa!”

A la construcció del teatre: “- Demà vindreu a treballar?Podeu?

-In Shalaa!”

A la fusteria de Richard Toll: “- Ens podreu portar la fusta de les finestres aquesta setmana?
- In Shalaa!

-Però si o no?

  • In Shalaa”

Ni si ni no. Sempre: In shalaa. Si li plau a Allah. Naveguem pels dominis de la incertesa. Ens agafem ben fort a la fe de que tot acabarà sortint bé (perquè així li plaurà a Allah ) per no enfonsar-nos, com nàufrags que sobre un tros de fusta intenten arribar a la costa. Si pensem que sols queden 6 dies per marxar se’ns fa un nus a l’estomac i ens impacientem (i si t’impacientes a l’Àfrica, l’has cagat!), però tenim la certesa que ho aconseguirem. Sigui com sigui, els objectius que ens vam replantejar quan vam trepitjar la realitat local, van ser: farem el màxim que podrem i arribem on arribem serà un

seguir llegint

#06 / els punts cardinals de Senegal

Aquests han estat dies de transició: del marró al verd, de la pols a la humitat, del bullici a la tranquil•litat, del Senegal humil al Senegal encara més humil. Damunt de cotxes atrotinats, hem creuat Senegal en horitzontal, en vertical i en diagonal per les planúries dels grans baobabs, exèrcits de gegants despentinats i rabassuts.

Per entrar a la sabana i al país dels “mangoteros” fins a Teyel, llogaret encantador carregat d’essència, carregat d’històries, carregat de nens feliços i de dones fortes, simpàtiques i ballarines, pler d'ocells bonics, paisatge esquitxat de casetes d’ argila i sostres de palla. Ho hem gaudit plenament.

La tranquil•litat ens ha permès fer uns quants bolos de l’espectacle “Somnis d’Àfrica” en poblets que

seguir llegint

#05 / unes imatges més que mil paraules

Ja som al Sud, a Oussuye, un poble preciós entre manglars i selva, instalats comodament (literalment aquí gaudim de comoditats de les que ja ens en haviem oblidat) a casa d'en Toti, un amic català que fa 12 anys que viu aquí. Però abans de pasar crónica d'aquests dies i d'aquest nou escenari, us enviem les fotos que no vam poder adjuntar al mail anterior. I en la següent entrada parlarem de molts Senegals diferents: el Nord, el Sud, l'Est i l'Oest; el negre i el molt negre; l'humil i l'encara més humil; el marro i el verd; el sec i l'humit.

seguir llegint

#04 / a l'equador del projecte

Aquí s’ha d’empènyer molt fort perquè el temps i el projecte avancin. Convivim amb una cultura on el temps se l’inventen doncs tots tenen el rellotge parat.

A causa d’aquest petit entrebanc cultural us hem de confessar que no ens ha sigut un camí de roses arribar fins aquí, hem portat a terme moltes reunions per saber si era viable la continuïtat del projecte o havíem d’encarar-lo cap a un altre costat.

El calendari que teníem establert ha canviat d’una manera bastant considerable sobretot pel que fa la construcció. Ara us n’oferim detalls:

Pel que fa la construcció ens hem passat més de tres setmanes perseguint la màquina excavadora, motllos, ferro, sorra, argila, palla i gent que vingui a treballar i treballi i quan ja pensàvem que tot estava perdut, un dia per altre per art de màgia arrenca tot així que ja hem pogut començar a fer brics, s’han fet els fonaments i ara toca aconseguir ciment. Els arquitectes estan fent un gran treball, sobretot de paciència i adaptabilitat.

seguir llegint

#03 / Aventura a Marda

El crit, les dents, els colors, l’euforia, el vent, la pols, els somriures, les mans resseques i la pell suau. Saber què pensen és una incognita. L’infinit, els límits de l’infinit, l’horitzó petit. El tacte de l’aire gruixut. L’injusticia natural. La lleugeresa del ser. L’ordre del caos.

Dijous a la tarda. Dalt d’un carro, allunyant-nos de Dodel, atravessant deserts sembrats de vaques mortes i amb cabres enfilades als arbres. Arbres punxeguts, armats de valor, herois de la sequia, guardians de les planuries, arquitectes de la sabana, vida dins la mort potencial, refugi d’ocells de cues llargues i becs grans, d’ocells metalitzats. Si no hi fòssim nosaltres no existiria el soroll. Creuem el regne del silenci.

Hon iaarama, a iaarama, merci, thank you. Aquesta gent habita el paradigma de l’agraïment. Gràcies per visitar-nos, gràcies per somriure,

seguir llegint

#02 / any nou, teatre nou

Aquest desert que estem coneixent és marró i és de colors, és aire sec, és bellesa i exhuberància humana que resalta enmig de planuries infinites cobertes d’un vel de polç. Són cants de mesquites que s’intercalen en una conversa languida i esqueixada. Són dies lents que s’aturen al mig dia, que apareixen catapultats i desapareixen sense avisar en una dòcil successió. És alegria, generositat, cordialitat, i sobretot, hospitalitat. És gent forta, gent guapa, gent energètica, gent presumida, gent dura. És el sentit del deure, és l’acceptació màxima dels rols, el respecte absolut per la religió. És el benestar perquè sí, despullat de necessitats, buit de preocupacions.

BENVOLGUTS!

Fa 20 dies que vam marxar cap a terres senegaleses amb tot de maletes plenes de material i il•lusió pel projecte “Ombres per parlar al món”. Hem canviat d’any i aquí a l’Àfrica el

seguir llegint

#01 / Bon jour des del Senegal!

Retard al vol. Control de l’ebola. Dos hores per fer la visa. Maletes perdudes. Quatre hores per fer la reclamació. Calor, mosquits, vent sorrenc, caos. Benvinguts al ritme africà!

Arròs amb peix, vestits de colors, hospitalitat, tè super concentrat, cabres, paisatges infinits i molts plàstics arreu. Sorra als ulls. Sonen tambors a la llunyania. El cant de la mesquita. Nens i nenes, molts nens i nenes. Moltíssim.

No tinc res però t’ho dono tot: el seu lema. La mà dreta per menjar i l’esquerra per rentar-se el cul, és una de les primeres coses que aprens quan arribes a l’Àfrica. Modals occidentals obsolets.

Bon jour, des de Thille Boubacar!

Després d’una gran benvinguda ens estem integrant al poble per començar. No érem conscients de la gran expectativa que hi havia per a la nostra arribada: rebuda amb tambors la primera nit, tothom ens dóna la mà

seguir llegint
Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies