El capvespre de l'onze de setembre de 1978, en el context d'una manifestació en contra de la Transició Espanyola i en favor de la independència de Catalunya, prop de la confluència amb el carrer Avinyó, Gustau Muñoz de Bustillo, es desploma en una de les voreres del carrer Ferran després de rebre un tret per l'esquena. En el moment de la mort, Gustau tenia només setze anys i havia acompanyat a la protesta al seu germà Marc de 18 anys.
El documental narra la perseverant recerca de veritat i justícia per part de Marc i la seva família. L'assassinat del jove Gustau és el punt de partida per a qüestionar la Transició espanyola, de la qual s'han silenciat, des dels seus inicis fins al present, els crims comesos pel règim.
En aquest escenari, l'obertura de la jurisdicció universal, sorgeix com a única sortida enfront de la impunitat sostinguda fins a l'actualitat per un complex entramat polític, judicial, social, econòmic i cultural.
Quaranta anys després de l'assassinat d’en Gustau, els familiars troben la possibilitat l'any 2018 i a vint mil quilòmetres, en la República Argentina, de demanar justícia i aconseguir que un tribunal decideixi per primera vegada sobre un delicte comès durant la Transició, obrint així la porta perquè tots el crims comesos en aquest període, i que restaven impunes, siguin inclosos també en la querella argentina contra els crims del franquisme.
Quan s'estrenarà?
Tenim intenció d'estrenar el documental coincidint amb el dia de la constitució, 6/12/2020, per fer palès que aquesta va ser constituïda escatimant al poble la possibilitat de participar en el procés constituent. Però una part molt important d'aquesta producció és la gravació de la part argentina. Actualment aquest país està sota un estricte confinament pel Covid. Confiem poder resoldre el tema a finals de setembre o a principis d'octubre. En aquesta segona fase de rodatge, està prevista, a més de l'equip jurídic que ha aconseguit portar la Transició davant la justícia, la participació de la jutgessa Servini.
A què destinarem els diners?
El documental, de moment, no compta amb la participació de cap televisió i s'està produint de manera independent, però nombroses entitats per la memòria i associacions de víctimes del franquisme i de la Transició ens donen el seu suport.
El projecte té un pressupost de 40.000 €, i una part important l'està assumint l'equip de rodatge amb la congelació dels seus honoraris. Per afrontar la resta, les despeses ineludibles, com ara els desplaçaments, el rodatge de la part argentina, els drets de les imatges de llibreria, etc, llencem aquest micromecenatge.
Qui som?
En Jaume Domènech és un veterà cineasta que ara, sota el nom comercial de BALANDRA FILMS, inicia un nou projecte dedicant aquesta referència comercial a la creació de documentals. S'encarrega de la producció executiva, del guió i de la direcció. En aquest projecte l'acompanyen l'Edu Vilà a la fotografia, el Manel Martínez en el so directe, la Hristina Braykova a la postproducció, la Claudia Aranda com a segona d'a bord, i en la banda sonora, Roger Gascón. Del suport tècnic amb l'aportació de material pel rodatge se n'ocupa PRODUKTIA.
52 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.
Jaume Domènech
Autor/a
Gràcies, Jaume.
jaume
Just l'acabo de visionar. Un 10 en tots els aspectes! Enhorabona i moltes gràcies.
Francesc Blasi Perujo
Una abraçada fraternal a la família del Gustau, un agraïment a l'equip que farà possible el documental, amb tota l'admiració pels que alcen la veu al llarg dels segles contra les injustícies, sempre al costat de la classe treballadora. Mai sereu oblidats. Salut i dignitat!
Carles Resclosa
Marc ànims i endavant!!!
Jaume Domènech
Autor/a
I tant! Si més no, desenmascarar aquests assassins. Ni oblit, ni perdó!
Josep Prats
Cal fer justicia en un estat mentider ple d'assassinats!
Josep Prats
Cal fer justicia en un estat mentider ple d'assassinats!
Jaume Domènech
Autor/a
Exacte! Gràcies pel teu suport!
jordilldeu@gmail.com
Perquè finalment es faci justícia
Jaume Domènech
Autor/a
Sense paraules... Gràcies, unaltre cop. Ho fem perque cal fer-ho, n'estem convençuts