❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

La Primera Ratafia Cooperativa

Campanya de micromecenatge per a finançar La Penjada i El Penjat: licors cooperatius per construir #SobiraniaEtílica

0
segons
213
Aportacions
7.765€
De 7.190€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

La Penjada i El Penjat

Volem tirar endavant la producció en obrador compartit de dos licors: El Penjat i La Penjada.

La Penjada serà, amb la vostra ajuda, la primera ratafia de producció cooperativa als Països Catalans. El Penjat és un tronjó: un licor casolà de taronja que comercialitzarem per primera vegada. Ens ajudes a aconseguir que aquesta parella tan especial arribi a tots els sobretaules?

Licors cooperatius per construir sobirania etílica

La Sobirana Cooperativa som en Pau, l
La Sobirana Cooperativa som en Pau, l'Ernest i en Pau

La Sobirana som una cooperativa de Santa Coloma de Farners que oferim activitats guiades per descobrir el món de la ratafia i els licors casolans. Volem difondre i donar valor a un patrimoni ric i divers, però sovint oblidat i estigmatitzat.

Per aconseguir aquest objectiu ara fem el pas i ens iniciem al món de la producció. I ho volem fer mantenint alguns valors: cooperativisme, sobirania etílica, qualitat i respecte pel territori.

  • Cooperativisme: La Penjada i El Penjat seran possibles gràcies a la intercooperació amb la Cooperativa Tres Cadires, ja que seran elaborats al seu obrador compartit situat a Arbeca (Les Garrigues).

  • Sobirania etílica: volem traslladar les lliçons del consum conscient i crítc al món dels licors. Per això farem licors de codi obert i us oferirem tota la informació perquè us atreviu a fer-los a casa.

  • Qualitat i territori: Els ingredients que composen els nostres licors són de proximitat, enllaçant diferents territoris en una ampolla.

El Penjat

Tonjó El Penjat
Tonjó El Penjat

Aquest licor de taronja s'elabora seguint una recepta casolana segons la qual cal penjar una taronja sencera sobre l’aiguardent, sense que hi entri en contacte. D'aquesta manera els vapors de l'alcohol capten l'aroma de la taronja amb uns matisos molt especials.

Tronjó era com l’anomenava l’avi, qui mantenia viva la recepta casolana, però també es coneix com a licor de la taronja penjada, i d'aquí en surt el nom: El Penjat!

És un licor de taronja... i quines taronges! Són de Taronges Nostres, una petita explotació familiar situada a Aldover (Terres de l'Ebre), des d’on arriben a l'obrador sense ser sotmeses a cap tractament químic. Està produït amb aiguardent de qualitat, 100% de blat, i amb sucre de comerç just. L'ampolla final té un 30% d'alcohol.

La Penjada

Ratafia La Penjada
Ratafia La Penjada

La primera ratafia de La Sobirana és molt especial, i no sols per ser la primera ratafia cooperativa! Es tracta d’una ratafia de tronjó. I això què vol dir? Doncs que a més de nous verdes, herbes, espècies i l’aiguardent, està produïda amb un aiguardent aromatitzat amb taronja seguint el mateix mètode que El Penjat.

És una ratafia diferent a totes, no només pel regust cítric, també perquè és la primera ratafia artesana on la base alcohòlica sigui 100% aiguardent procedent de vi. La rebaixem fins a 27% de la mateixa manera que el tronjó: amb aigua i sucre de comerç just.

Què us oferim com a recompenses?

Hem creat combinacions adaptades a totes les necessitats entre les diverses recompenses que podem oferir-vos. La majoria contenen ampolles de La Penjada o El Penjat, però hem volgut complementar l'oferta amb les nostres activitats (tasts, tallers i visites) i amb merxandatge exclusiu (bosses i samarretes).

Així doncs, en els diversos packs trobareu:

  • Ampolles de La Penjada o El Penjat, la base i la raó de ser d'aquest projecte. Les etiquetes són obra de l'artista Marçal Morell que ha creat un personatge per cada lletra de La Penjada i El Penjat. Tot i que el model de l'ampolla de la imatge no és definitiu, sí que seran totes de 50cl.

Prototips d
Prototips d'ampolles de La Penjada i El Penjat

  • La samarreta de la Sobirania Etílica, amb el lema "Beure vol dir prendre partit", de la qual podreu escollir la mida i el tallatge (noia/noi) que volgueu.

    La samarreta de la Sobirania Etílica
    La samarreta de la Sobirania Etílica

  • La bossa de La Penjada i El Penjat, amb el Penjat a una banda i la Penjada a l'altra, feta de cotó ecològic.

    La bossa de "La Penjada i el Penjat"
    La bossa de "La Penjada i el Penjat"

  • El vi de nous de Tres Cadires, el licor de la cooperativa amb qui compartim l'obrador. El vi de nous també és un licor tradicional, més antic que la ratafia però menys conegut. És un producte molt bo que defineix el projecte de Tres Cadires, qui han estat els referents de La Sobirana des de l'inici.

    El vi de nous de Tres Cadires
    El vi de nous de Tres Cadires

  • La crema de garrofa, un producte de Menjamiques, una de les entitats amb qui compartim l'obrador a Arbeca. La crema de garrofa és un exeemple de la recuperació d'aliments oblidats, i està feta amb el 100% dels productes del Camp de Tarragona. És una crema que té moltes possibilitats a la cuina, des de posar-la al iogurt, com a decoració de pastissos, o bé per per acompanyar carns i formatges, entre moltíssimes altres possibilitats.

    La crema de garrofa de Menjamiques
    La crema de garrofa de Menjamiques

  • Tast maridat de ratafies. En la majoria de recompenses us reservarem una plaça per venir a gaudir d'un dels tasts maridats de ratafia que organitzem periòdicament; però us donem també l'opció d'organitzar un tast privat per a 10 persones a l'espai que volgueu. En els dos casos, una experiència on aprendreu a degustar aquest licor acompanyat dels millors productes de la Selva.

    Tast maridat de ratafia de La Sobirana a Can Moragues
    Tast maridat de ratafia de La Sobirana a Can Moragues

  • Ruta guiada per l'Univers de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Com en l'anterioir, l'opció de venir a descobrir la història del municipi més ratafiaire en una de les visites guiades periòdiques; o bé de concertar una visita privada el dia que preferiu vosaltres.

Ruta per l
Ruta per l'Univers de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

  • Taller privat d'elaboració de ratafia en el que et guiarem a tu i fins a 10 amics i amigues per descobrir tots els secrets per elaborar la vostra ratafia casolana i us endureu, cadascú, 2L d'aiguardent a casa a punt per macerar.

Aprèn a fer la teva pròpia ratafia!
Aprèn a fer la teva pròpia ratafia!

  • En Pauto i l'Ernest es tatuen!: dos dels membres de La Sobirana ens arrisquem i hi posarem el cos a canvi de fer possible La Penjada i El Penjat. Si aconseguiu reunir 501€ (per cadascú), ens tatuarem el logo de La Sobirana a alguna part del cos... si arribeu als 1000 podreu triar on (dins d'uns límits!)

En Pauto i l
En Pauto i l'Ernest, disposats a tatuar-se!

NOTA IMPORTANT: l'enviament que s'inclou a algunes de les recompenses és a la Península Ibèrica si no indiquem el contrari.

A què destinarem les vostres aportacions?

Tot i l'estalvi que suposa treballar en obrador compartit, elaborar La Penjada i El Penjat tal com es mereixen té un pressupost que supera els 10.000€ i que inclou:

  • Maquinària: diversos dipòsits d'acer inoxidable adaptats per poder penjar-hi les taronges, lloguer de filtres,...

  • Matèria primera: aiguardent de qualitat, nous verdes, sucre de comerç just, plantes aromàtiques,...

  • Disseny de la marca: les imatges que podeu veure són prototips,si arribem a l'objectiu volem cuidar molt bé la imatge que tinguin els nostres licors.

  • Altres: etiquetatge, ampolles, transport (fer una ratafia que vertibra el Principat des de la Selva a les Garrigues té els seus costos...)

Calendari previst i entrega de les recompenses

Calendari

Part del tronjó ja està macerant a l'obrador des del març, mentre que la ratafia la farem pels voltants de Sant Joan. A l'octubre embotellarem el Penjat i la Penjada. La presentació dels dos licors marca el moment en què tinguem disponibles les ampolles que participin a les recompenses, serà al novembre durant la 38a Festa de la Ratafia,

Entrega de les recompenses

  • Les activitats guiades es podran fer un cop acabat el verkami, no cal esperar. Ens posarem en contacte amb les persones per informar dels dies que poden venir. En cas de tenir una recompensa amb l'ampolla de Penjat o Penjada sols podrà ser entregada en el mateix dia de l'activitat a partir de novembre.

  • La recollida d'ampolles, bosses i samarretes serà a partir del 9 i 10 de novembre a la nostra parada, o bé el dia de la presentació dels licors.

  • Establirem un punt de recollida a Santa Coloma de Farners en horari comercial on podreu passar a recollir la recompensa avisant prèviament.

  • L'enviament per correu postal de les reocmpenses que en donen l'opció s'iniciarà la setmana següent de la Festa de la Ratafia.

Més informació de La Sobirana

La Sobirana al complet
La Sobirana al complet

La Sobirana som en Pau, l’Ernest i en Pau, tres enamorats de la ratafia i els licors casolans que ens hem constituït com a cooperativa per seguir compartint i aprenent sobre el que ens apassiona.

Després de molts anys de compartir espais de voluntariat i militància, l’ona expansiva en la que viu actualment la Ratafia ens ha atrapat i, gràcies a la sort de tenir a prop referents potents com la Confraria de la Ratafia, la Fundació Emys, La Bulla o Tres Cadires hem iniciat aquest projecte.

El nostre projecte va néixer sobretot per difondre i explicar el món de la ratafia i els licors casolans a través d'activitats de lleure i guiatge. Però l'oportunitat de compartir obrador amb un projecte com el que Tres Cadires està consolidant des d'Arbeca ens ha portat a fer el pas cap a la producció.

+ Info

Preguntes freqüents

  • Quins límits posen en Pauto i l'Ernest al seu tatoo?

    A les recompenses de 999€ amb el nom "En PauTo/l'Ernest es tatuen (i tu tries el lloc)" s'especifica que aquest lloc es podrà triar dins d'uns límits. Com que ha arribat al nostre coneixement que hi ha gent fent una col·lecta per arribar a aquesta quantitat de diners, fem aquesta entrada per aclarir aquests límits.

    Així doncs, aclarim que la persona que aboni els 999€ podrà decidir on es fan el tatuatge del logo de La Sobirana tenint en compte que pot ser a qualsevol lloc menys a...

    • La cara, el cap o el coll

    • Les mans i l'avantbraç

    • El cul i els genitals

    • Les plantes dels peus

    Sort amb la col·lecta!

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

22 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Anna

    Anna

    casi 5 años

    Ja tinc ganes de poder-los tastar!

  • Marie

    Marie

    casi 5 años

    Molt béeee!!! Ja tenim ganes de tenir-la al rebost de casa. Visca la sobirania etílica!

  • LluisDilme

    LluisDilme

    casi 5 años

    Em fa molta il·lusió formar part d’auest projecte i iniciativa!!!!!

  • Ivette Casadevall

    Ivette Casadevall

    casi 5 años

    Ànims Sobiranos! Ja falta poc!!

  • Clara Romaguera

    Clara Romaguera

    casi 5 años

    D'aquelles iniciatives boniques de veure, gaudir-les i donar-hi suport!

  • JordiCC

    JordiCC

    casi 5 años

    Que no sigui dit... ;)

  • Rosa Mari

    Rosa Mari

    casi 5 años

    Felicitats!!! Bona sort!!!

  • Gemma

    Gemma

    casi 5 años

    Gràcies a son que ens ha avisat, col.laborem a l'espera de l'èxit del verkami i de les nostres ampolles 🤗 pinta bé 🙄

  • Pep

    Pep

    casi 5 años

    La Sara Carandell és una jefa i m’ha convençut a participitar

  • Pep

    Pep

    casi 5 años

    La Sara carandell és una crack!

#05 / Les maceracions van avançant, tenim data de presentació i ens posem en marxa per demanar informació per entregar les recompenses!

Estimats i estimades mecenes,

Des de La Sobirana us volem tornar a agraïr la teva aportació per a fer realitat El Penjat i La Penjada! Gràcies a persones com tu vam poder assolir l'objectiu de 7190€ inicial i superar-lo amb el resultat final de 7765€

Avui us volem explicar com avança el projecte i comentar-vos diverses novetats.

EL PENJAT I LA PENJADA JA SÓN A L'OBRADOR DE TRES CADIRES

Des del mateix dia d'acabar el Verkami ja ens vam posar a treballar: acabar de contactar les empreses proveïdores, enllestir la recepta... I els dies 5 i 6 de juliol vam anar a Arbeca i vam estar treballant amb l'Andreu a l'obrador compartit de Tres Cadires.

En aquests moments ja tenim el Penjat quasi enllestit i la Penjada macerant; entre finals d'agost i principis de setembre filtrarem i embotellarem. Al cap d'unes setmanes de repòs, ja podreu tastar-los!

EL 12 D'OCTUBRE: PRESENTACIÓ DE LA PENJADA I EL PENJAT

El proper dissabte 12 d'octubre, durant la tarda, farem la seguir llegint

#04 / Heu fet possible La Penjada i El Penjat! Gràcies!

Acaba el Verkami, comença la Sobirania Etílica

Després de 40 dies, com una bona ratafia casolana, obrim la garrafa i descobrim que, sí, que gràcies a 213 mecenes podrem tirar endavant el projecte de produir en obrador compartit La Penjada i El Penjat.

Moltes i moltes gràcies a tots i totes per fer-ho possible. Estem molt contents que hagueu cregut en aquestes idea de 3 penjats i que ens hagueu fet confiança per tirar-la endavant.

Tant contents, que La Penjada i el Penjat ja comencen a parlar en aquest vídeo d'agraïment (obra d'en Marçal Morell i amb les veus la la Mireira Dilmé i l'Albert Caballol).

El 6 i 7 de juliol posem a macerar la Ratafia

I sí, després de 40 dies d'insistir i insistir ara ens toca a nosaltres. Des d'avui ens posem a treballar per posar-ho tot en marxa i poder-vos oferir ben aviat una ratafia i un tronjó fets amb el millor que tenim: l'amor i la passió per tot el que envolta l'elaboració artesana de licors.

seguir llegint

#03 / Última setmana, noves recompenses!

Queden només 7 dies per acabar la campanya de Verkami que ha de fer possible La Penjada i El Penjat.

A partir d'avui us demanem que les persones que ja heu aportat ens ajudeu a arribar a les que encara noh o han fet. Per això avui donem més motius per convèncer-los: actualitzem el Verkami amb 5 noves recompenses. Voleu saber quines?

Pack Obrador Compartit

Una recompensa que inclou els productes d'alguna de la gent bonica amb qui compartim l'obrador de Tres Cadires a Arbeca. Inclou els nostres dos licors, una ampolla de vi de nous de Tres Cadires i un pot de crema de garrofa de Menjamiques per només 52€

Pack Sobirania Etílica

Els licors artesans i cooperatius han arribat per dir alt i clar que beure vol dir prendre partit. Aquest lot té tot el que necessites per construir sobirania etílica: una ampolla de La Penjada, una de vi de nous de Tres Cadires i la samarreta de la Sobirania Etílica. L'aportació per aconseguir-lo és de 40€ amb enviament (dins l'Estat) inclòs.

seguir llegint

#02 / Última empenta! (+ entrevistes)

Ens ajudeu amb l'última empenta?

D'aquí 12 dies finalitza el termini per aconseguir els 7.190€ que necessitem per tirar endavant #LaPenjada i #ElPenjat.

I volem encarar la recta final posant cara a les més de 160 persones que esteu fent possible aquest projecte.

Com, doncs demanant a les persones que ja heu participat que ens envieu un petit vídeo on animeu a qui no ho hagi fet a fer-se mecenes! Ens el podeu enviar al 686937917 i durant els propers dies els anirem publicant a les nostres xarxes!

Recull d'aparicions als mitjans

No, no... ni a l'Ara ni a La Vanguardia, durant aquest dies de Verkami hem aconseguit entrevistes a mitjans de base com Ràdio Terra o el Diari cooperatiu de Sarrià-Sant Gervasi El Jardí. Aquí us en deixem les referències!

Diari El Jardí:"El cooperativisme i la sobirania etílica en un pot de ratafia"

Fa una setmana la Carme ens va fer aquesta complerta entrevista sobre com va començar la cooperativa i sobre el projecte de licors cooperatius.

Entrevista a El Jardí
seguir llegint

#01 / Campanya "convenç una amiga o un amic"

Avui ha fet 2 setmanes de la publicació del Verkami de La Penjada i El Penjat.

En primer lloc volem agrair a totes i tots els mecenes el vostre suport a aquest projecte tan il·lusionant. Gràcies a vosaltres hem tingut un inici de campanya espectacular: en només una setmana vam aconseguir el 50%, avui quasi arribem els 2/3!

Però també us hem de dir que ens fa patir una mica veure que els últims dies el ritme ha anat baixant... per això comencem una campanya dedicada a la gent incondicional que ha fet possible aquesta arrancada.

Comencem la campanya "Convenceu una amiga o un amic!"

Fins avui sou 126 persones que esteu fent possible la primera ratafia cooperativa. Us imagineu-vos que cadascú de vosaltres aconsegueix convèncer una persona que no conegui el projecte perquè participi del verkami? Si són la meitat de cracks que vosaltres en un moment arribaríem a l'objectiu!

seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies