❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Documental "El No a l'Ós? Crònica d'un conflicte"

“El No a l’Ós?” la re-introducció de l'ós al Pirineu com a símbol dels conflictes territorials entre el poder públic i les poblacions locals

Productora Le Champs

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
143
Aportacions
6.735€
De 6.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano i Français

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

Ho hem aconseguit! Ho hem aconseguit! Només ens surt aquesta alegria hooligan futbolera (que no és nostra) per expressar lo contents que estem per haver aconseguit el repte de finançar una part del documental!!! Oe, oe, oe, oe!!

Tot i que el repte està aconseguit, tots els diners de més serviran per fer que la nostra feina estigui més valorada, sigui menys precària i d'aquesta manera també aconseguir finançament suplementari per pagar la bso, la posproducció, i els desplaçaments.

Moltíiiiiiiissimes gràcies de nou!!!

...

Veurem el pecat comès al permetre l’extinció d’aquesta criatura, en l’antiguitat divinitzada, i l’intent de retornar a un idíl·lic paradís perdut, a una somiada naturalesa verge. Sophie Bobbé

Ós bru. Foto cedida per la Fundación Oso Pardo
Ós bru. Foto cedida per la Fundación Oso Pardo

El documental "El No a l'ós?. Crónica d'un conflicte" preten mostrar el perquè a l'oposició a aquest plantígrad a les dos vessants dels Pirineus (Català i Francès).

Aquesta és la historia d’una dominació secular. En primer terme d’una dominació respecte l’ésser humà cap als grans depredadors per arribar a un equilibri entre l’activitat tradicional i la fauna salvatge; i posteriorment – dècades més tard – d’una dominació de la ciutat-estat cap als territoris de muntanya, cap als territoris rurals, imposant també la seva veritat per sobre dels coneixement dels locals.

Mostres de l
Mostres de l'oposició del territori

Els territoris rurals han canviat molt en els darrers decenis. L'activitat ramadera, minoritària als nostres territoris, cada cop és menys present en el nostre imaginari. Aquesta és un element fonamental per la producció d'aliments i alhora la conservació dels espais naturals i la seva biodiversitat.

Aquests dos conceptes, conservació i producció ramadera, poden arribar a ser -per bona part de la població- conceptes antagònics, quan no ho són.

El documental, preten generar empaties cap a un sector que s'ha d'enfrontar periòdicament a diferents problemàtiques generades, en molts casos, a una deficient gestió per part de l'administració. Una de les conseqüències més greus és el enfrontament que es genera entre el pensament urbà i rural que sembla que no tingui cap punt de trobada.

Andreu Moga, un dels protagonistes del documental
Andreu Moga, un dels protagonistes del documental

Jordina Casimiro de Casa Sintent d
Jordina Casimiro de Casa Sintent d'Alins. Ell és co-presidenta de l'Associació de la Vaca Bruna

Volem acostar i aconseguir visibilitzar l'espai rural com un espai natural i productiu que demana ser escoltat i consultat, per arribar a trobar un cert equilibri on, una fauna salvatge ben gestionada, pugui conviure amb la tant necessària activitat ramadera.

Aquesta és una història que no té la intenció de presentar als “uns” com a àngels i als “altres” com a dimonis. Aquesta és la història d’un dels molts conflictes que s’esdevenen al nostre territori. Aquesta, és la història d’un país, d’un planeta, que té un problema de primer ordre: la manca d’escolta; la comunicació.

Sobre el títol

Arrel de veure com el conflicte esclatava al Pirineu aquest estiu i les conseqüències que se'n derivaven vam considerar que era urgent explicar-ho.

El títol no té filtres, “El No a l’Ós?”. Teníem clar que havíem de partir d’aquest punt de vista. Existeixen nombrosos documents audiovisuals que ja han tractat reiterades vegades el “Sí a l’ós” a la península. Crèiem que era hora de mirar-ho des d'un altre prisma, garantint testimonis objectius, de pastores i pastors, de ramaders que, amb arguments i gens de crispació, des del seu dia a dia i des de la seva activitat poden explicar el què significa conviure amb l’ós. I això, ens agradi o no, és una evidència i, ens agradi o no, genera unes oposicions molt marcades.

Un títol tant senzill i benintencionat per la nostra part, està generant molt debat. Aquesta és una opinió que a dia d’avui s’ha tornat políticament incorrecta. L’oposició en aquest cas a una figura tant emblemàtica com és l’ós, està per molts fora de lloc. No toca.

Però sí és ben cert que aquesta re-introducció comporta uns problemes associats que s’han d’explicar, i és feina nostra – així ho pretenem – de fer-ho** i mirar de generar empaties respecte aquesta més enllà de les creences personals que puguem tenir alhora de gestionar el territori**, els espais naturals, els seus usos i els seus pobladors, sense creure que hi hagin drets que estan per sobre dels altres.

Volem intentar crear una tabula rassa on s’escolti sense pre-judicis previs i s’arribi a una conclusió personal entorn al que veurem i sentirem.

Sobre les recompenses

  • El nostre objectiu és difondre el documental, per tant una recompensa que tothom podrà gaudir amb qualsevol de les aportació serà l'accés on-line o el DVD físic del documental.

  • De la mateixa manera, i també per tothom, oferirem ENTRADES per la pre-estrena (buscarem dos localitzacions: pallars sobirà i barcelona)

A banda, per les aportacions dineraries més quantioses, hem anat afegint altres incentius.

  • A partir dels 50 euros tindreu la il·lustració de l'Ós Divinitzat. Una làmina mida A5. Il·lustració de la Vanesa Freixa (co-directora del documental).

Il·lustració per Vanesa Freixa
Il·lustració per Vanesa Freixa

  • Les aportacions de 100 euros, tindreu l'oportunitat de gaudir d'una visita guiada per part dels directors del documental a l'"estive" o pastures de muntanya d'un dels ramats que es troba en zona ossera. Podreu conèixer els pastors i les pastores i saber com es desenvolupa la temporada.

Ramat a l
Ramat a l'estiva. Pallars Sobirà

  • Les aportacions de 250 euros, estan pensades per associacions i/o altres organitzacions. Amb aquesta farem un passi específic per a vosaltres, allí on ens digueu amb la participació dels directors. També es podrà acordar fer aquest passi també aquí al Pirineu. Ens adaptarem a les vostres peticions.

Models de samarretes. Els colors els concretarem un cop haguem recollit totes les recompenses.
Models de samarretes. Els colors els concretarem un cop haguem recollit totes les recompenses.

ATENCIÓ!: Afegim una nova recompensa per la campanya!. Hem realitzat aquestes samarretes, amb el lema "Ruralisme o Barbàries". Entitats com la Revista Soberanía Alimentària (d'àmbit estatal) i l'Escola de Pastors de Catalunya, s'han sumat a la iniciativa. Aconsegueix-la amb l'aportació de 20 euros!.

NOTA: També totes aquelles mecenes que hagin aportat a partir de 50 euros, podran intercanviar una làmina de l'ós, per una de les samarretes. I de la mateixa manera d'altres que ja hagin aportat i volen aconseguir-ne una, poden acollir-se també a l'aportació de 20 euros.

...

Qui som

La Productora Le Champs som el Pepe Camps i la Vanesa Freixa. Som artistes, i també (el Pepe) fotògraf i realitzador i (la Vanesa) responsable de l'Escola de Pastors de Catalunya des del 2009 fins al 2016.

El Pepe neix a Cervera però ja fa més de 15 anys que viu al Pallars Sobirà. La Vanesa neix ja al Pallars. El Pepe grau en fotografia i la Vanesa, en Belles Arts.

La Productora LeChamps
La Productora LeChamps

Des de de diferents vessants treballem l'espectre rural amb l'objectiu de difondre i vidicar aquest espai tan carregat de simbolismes i alhora tan poc conegut.

Entenem el documental com un espai transformatiu on a través de la difusió de continguts i testismonis ajudem a fer evolucionar el conflicte.

Als dos ens encanta la música i per aquest projecte hem volgut cuidar molt la composició d'aquesta. El projecte demana d'una coherència en totes les seves intervencions, i la música, com a fil conductor per sé, és una de les peces principals. Per això hem reclutat a l'Arnau Obiols, músic - especialitzat en percussió - i compositor de la Seu d'Urgell que s'inspira en la música d'arrel pirinenca. De formació jazzística porta la composició més enllà de lo establert, unint els sons de la cultura rural del Pirineu a les notes de diversos instruments, molts d'ells creats per ell mateix aprofitant els recursos que ens ofereix la natura.

L
L'Arnau Obiols tocant la canya per la bso del documental

A què destinarem les vostres aportacions

Els 6.000 euros que demanem, en aquesta primera fase, aniran íntegrament a sufragar una cinquena part dels costos de realització, producció i banda sonora.

El documental té un cost total de 38.000 euros (això és el pressupost de màxims). Preveiem que la major part d'aportacions vingui la coproducció de TVC i/o la venda de drets d'emissió tant a TV de Catalunya, a TV's de l'Estat i França, així como la presentació en diversos festivals orientals al documental social.

Igualment aquest serà un camí llarg i costós. Seria un objectiu preciós assolir més finançament via aquest mateix micromecenatge i d'aquesta manera poder recollir el finançament que preveiem d'altres patrocinadors.

Calendari previst

Calendari del documental
Calendari del documental

Les vostres recompenses les rebreu tant bon punt haguem acabat amb el documental. Per tant la pre-estrena i el lliurament de dvd's es faran abans del Nadal del 2019. Tindreu un bon regal Nadal i reis!

** Totes les fotos que apareixen en aquest espai són de l'autor Pepe Camps.

+ Info

Seguiu-nos i difoneu el nostre projecte des de:

Preguntes freqüents

  • El per què del títol "El No a l'Ós"

    (estracte de l'entrada al blog del projecte)

    "Respecte al títol, aquest està generant un debat que ens ha sorprès, ja que per nosaltres és natural abordar aquest tema tant des d’aquesta postura com que, algú altre, ho fes des de la contrària. En el nostre cas ho fem així perquè normalment s’ha acostumat a explicar la re-introducció de l’ós des de l’altra, que és pot ser la que convenceria a tothom. Alhora no parlem del “conflicte de l’ós”, parlem de “la crònica d’un conflicte” on l’ós és un dels seus protagonistes, però ni de bon tros, l’únic.

    Per què creus que hi ha gent que està en contra de l'ós? Una pregunta que podríem dir que, a dia d’avui, és políticament incorrecta, però que ens l’hem de fer obligatòriament. I no hi ha d’haver cap problema en fer-nos-la. No ha de ser cap barbaritat. Hem de naturalitzar-ho, perquè justament aquesta és la que visibilitza que tenim un conflicte al davant, no s’ha d’amagar pas. Quan hi ha dos postures que no es troben, això és un conflicte i de fet, la vida n’és plena i és necessari posar-nos-hi per resoldre’ls. I això es fa parlant, escoltant... sense prejudicis, per part de totes. I aquesta és la perspectiva del nostre documental. Volem apropar, volem escoltar el que ens expliquen les persones afectades, volem escoltar els arguments a favor i en contra, i volem visibilitzar les contradiccions que s’hi troben en totes les parts, per concloure que ens trobem davant d’un problema molt complex que toca d’arrel els nostres valors i pre-concepcions."

    T’animaríem a que t’atreveixis, a que donis suport al projecte per tal de poder donar l’oportunitat de reflectir un tema des de postures que pot ser ens posaran de cap per avall, que ens generaran contradiccions internes i, si ens deixem, pot ser fins i tot ens aportaran un altre punt de vista, pot ser més integrador i en certa manera més conciliador. I això va tant pels que es postulen pel sí, com pel no a l’ós. Ja ho saps! Estem al Verkami: https://www.verkami.com/locale/ca/projects/22097-documental-el-no-a-los-cronica-dun-conflicte

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

17 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • MartaPLeirós

    MartaPLeirós

    casi 5 años

    Cruzo los dedos porque, en las horas que quedan, consigáis el 100% del objetivo!!! 🤞🤞☺️☺️

  • marietapeucs

    marietapeucs

    casi 5 años

    Endavant! Molt bona feina!

  • L'Hort del Metge

    L'Hort del Metge

    casi 5 años

    Molta sort!

  • LauraG

    LauraG

    casi 5 años

    Bona feina per donar una visió real de la ramaderia actual en les nostres muntanyes. Enhorabona!

  • Productora Le Champs

    Productora Le Champs
    Autor/a

    casi 5 años

    Moltes gràcies, nacasay! nosaltres també ho veiem així! ;P a aconseguir-ho!

  • nacasay

    nacasay

    casi 5 años

    molt necessària aquesta visió! gràcies per la faena!

  • Productora Le Champs

    Productora Le Champs
    Autor/a

    casi 5 años

    Mil gràcies Pepe! i visca Girola!

  • Pepe

    Pepe

    casi 5 años

    Un documental indispensable i necessari des de el seu punt de vista.

    Animeu-vos a fer aportacions!

  • Productora Le Champs

    Productora Le Champs
    Autor/a

    casi 5 años

    Continuem agraint el vostre suport!

  • Ester Galimany Bustos

    Ester Galimany Bustos

    casi 5 años

    Sigues mecenes d'una bona proposta...

#11 / Samarretes "Ruralisme o Barbàrie"

Benvolgudes mecenes!

Aprofitant que la campanya de Samarretes "Ruralisme o Barbàrie" està tenint molt bona acollida no volíem deixar d'oferir-vos la possibilitat de tenir-ne una.

Per vosaltres el preu de la samarreta és de 20 euros, despeses d'enviament incloses.

Podeu triar entre tres colors: rosa-fúcsia, gris fosc o blanc i les talles XS, S, M, L o XL. Haurieu però d'omplir aquest formulari abans de demà divendres a les 15h. que és quan tancarem la comanda: https://forms.gle/NJPdWBzqge4rUevY7

Una abraçada i en breu us passem els nostres progressos!

Pepe i Vanesa

#10 / Ja tenim les samarretes! I més del docu!

Estem contents de fer-vos arribar les samarretes. A partir de demà ja les podreu recollir o bé a l’espai nòmada de sort o bé us arribaran directament a casa vostra. A les persones que vau apostar per aquesta recompensa ja us hem enviat un correu per explicar-vos-ho.

Esperem que us agradin molt! Les samarretes són d’un distribuïdor local i han estat estampades a mà al Taller Tartera de la Seu d’Urgell. Gairebé 100% Pirineu!

La resta de recompenses arribaran, com ja us hem explicat, un cop presentem el documental.

Continuem gravant testimonis. Tal i com us hem explicat en alguna ocasió l’estiu osser és variat al massís del Pirineu. Mentre la zona Catalana els atacs són mínims, a la zona francesa és un ball segons la tipologia de l’estiva. Mentre aquí els pagesos estan tranquils, a l’Arieja, tot just a l’altre… seguir llegint

#09 / Continua el rodatge i articles interessants

Aquest és el nostre set de rodatge. Un bosc d
Aquest és el nostre set de rodatge. Un bosc d'avet a la vall d'aran entrevistant a un dels millors experts d'ós bru del Pirineu #marcalonso, "la persona viva que ha vist més ossos al Pirineu".

Hola!

Avui volem compartir amb vosaltres com continua el rodatge. Amb la voluntat de ser plurals amb els testimonis, aquesta setmana passada vam poder enregistrar el testimoni de Marc Alonso. Marc Alonso és membre actiu de l'organització ecologista de DEPANA i l'actual enllaç de la Fundación Oso Pardo a Catalunyaseguir llegint

#08 / Més llocs per a la pre-estrena i sí a la Seu d'Urgell!

Algunes de vosaltres ens preguntàveu si hi haurà estrena a la Seu d'Urgell. I la resposta és sí!!! **naturalment! se'ns havia passat i òbviament n'hi haurà al poble de l'Arnau Obiols**, el compositor de la nostra banda sonora.

De fet un cop haguem portat a terme els nostres compromissos de pre-estrenes amb els i les mecenes, iniciarem una petita gira. De moment sabem que visitarem Navarra i l'Arieja.

Us anirem informant conforme tinguem el programa tancat. Això no serà fins al mes d'octubre d'aquest any.

#07 / Com la re-introducció dels grans depredadors pot canviar l'espai ramader?

De nou, continuem amb França. Us presentem molt breument reflexions que sorgeixen d'aquests viatges.

Per un cantó com la re-introducció dels grans depredadors pot canviar l'espai ramader? i per altra banda com la resistència a canviar la manera de treballar vinculada a la tradició i a una cultura molt arrelada comporta danys greus als ramats.

Ramat de llet de l
Ramat de llet de l'Élodie i el Marko

Aquest és el cas de l'Élodie Amilhat i el Marko Casanovas. La reintroducció de l'ós està començant a canviar la ramaderia del Pirineu francés. Es qüestiona el sentit que té continuar amb els ramats d'oví de… seguir llegint

#06 / Continuem el rodatge

Hola estimades mecenes!

Aquesta setmana passada hem reprès el rodatge del documental. Hem fet una parada de 15 dies per agafar forces després de la campanya, que en el nostre cas, hem viscut amb molta intensitat!

Dijous i divendres passat vam tornar a terres Ariegeoises per parlar amb diferents testimonis entorn la reintroducció de l'ós. Hem visitant diferents ramaders/ramaderes, pastors de l'Haut Couserans, hem assistit a l'assemblea general del Sindicat d'Oví de l'Ariège i el president de la Chambre d'Agriculture, tot un activista de la muntaya, el Pirineu i el pastoralisme.

El documental va prenent cos i anem afegint testimonis que complentin la base del treball: com s'apliquen les polítiques en els territoris, com es generen els conflictes i de quina manera podem solucionar-los.

Us anirem informant a través d'aquest canal i els nostres comptes d'instagram @elnoalos i al facebook.

Us deixem aquí dos apunts de les dos darreres notícies que hem penjat.

...

seguir llegint

#05 / Ho hem aconseguit!!!!!

Ho hem aconseguit! Ho hem aconseguit! Només ens surt aquesta alegria hooligan futbolera (que no és nostra) per expressar lo contents que estem per haver aconseguit el repte de finançar una part del documental!!! Oe, oe, oe, oe!!

Moltes gràcies als, de moment, 126 mecenes (més un mecenes anònim inclòs)!!! A partir de dilluns us farem un missatge com cal!

Encara queden 22 hores i les persones que encara vulguin ajudar-nos, ho poden fer. Tot i que el repte està aconseguit, tots els diners de més serviran per fer que la nostra feina estigui més valorada, sigui menys precària i d'aquesta manera també aconseguir finançament suplementari per pagar la bso, la posproducció, i els desplaçaments.

Moltíiiiiiiissimes gràcies de nou!!! Potxons i abraçades per totes!!!!!

#03 / Som més! entitats socials i culturals recolzen el documental

Durant aquests propers dies ja han fet i faran efectives les seves aportacions al documental entitats com el CST (Centre de Sostenibiltat Territorial de Catalunya), el Consorci Museu Ciències Naturals de Barcelona - a propòsit de l'exposició "Som Natura"-, i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

Són entitats que s'han acollit a la recompensa dels 250 euros i això vol dir moltes pre-estrenes en exclusiva pel territori.

Alhora estem parlant amb noves entitats que es volen implicar amb el finançament del documental.

Demà també anunciarem una nova col·laboració amb una entitat molt estimada com és la Revista Soberanía Alimentària.

Que tingueu un bon dia! i ajudeu-nos a difondre el nostre documental i la campanya de micro-mecenatge.

#02 / Ja tenim el 21% recaptat!

Primers cinc dies i ja tenim el 21% recaptat. Moltes gràcies pel suport.

Aquest és un projecte que ens està demanant fer molta pedagogia. Afrontar els conflictes territorials no sempre és fàcil, però intentem divulgar la importància de fer-ho des de tots els punts de vista, sempre i quan tingui l'objectiu d'apropar.

Moltes gràcies i cap a l'objectiu final!

#01 / El perquè del títol "El No a l'Ós"

Ramat d
Ramat d'ovelles al Pallars Sobirà

Aquest documental ens està fent créixer molt! voldríem compartir amb vosaltres, una reflexió que fem arribar a una persona que ens ha fet un comentari al voltant del títol del nostre documental. Pensem que pot ser d'ajut perquè entengueu la nostra dèria.A fomentar les altres mirades!

...

@ballestergerard Hola Gerard! Gràcies pel teu comentari. Respecte al títol, aquest està generant un debat que ens ha sorprès, ja que per nosaltres és natural abordar aquest tema tant des d’aquesta postura com que, algú altre, ho fes des de la contrària. En el nostre cas ho fem així perquè normalment s’ha acostumat a explicar… seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies