❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Galdutako Objektuak: El cas Zabalza i l’impacte de la tortura al País Basc

En una casa d’Orbaitzeta, al costat d’una antiga fàbrica d’armes a la selva d’Irati, hi ha un secret en una caixa desada i custodiada pel silenci. Trenta anys després de la mort per tortura de Mikel Zabalza, ens disposem a obrir-la.

Ahotsa.info

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
413
Aportacions
15.720€
De 15.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano i Euskara

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

“Galdutako Objektuak” ‘Objectes perduts’ és un documental sobre l’impacte que la tortura ha tingut a Euskal Herria.

Partint de la mort, el 1985, de Mikel Zabalza, després de ser arrestat per la Guàrdia Civil acusat falsament de pertànyer a ETA, aquest documental recull els testimonis de les persones que van viure de prop aquest esdeveniment que va commoure tota la societat basca.

A més, participaran en aquest documental experts internacionals, víctimes de la tortura i activistes pels drets humans i la memòria històrica.

El cas Zabalza

El 26 de novembre del 1985, la Guàrdia Civil deté a Donostia Mikel Zabalza juntament amb el seu cosí Manuel Bizkai. També arresten Idoia Aierbe, companya seva, i Ion Arretxe. A Orbaizeta, detenen els germans de Mikel Zabalza, Patxi i Aitor, que seran posats en llibertat 10 hores després. A tots se’ls aplica la llei antiterrorista, per la quals cosa són incomunicats.

L’endemà, s’informa que Mikel Zabalza ha desaparegut. La versió oficial diu que s’ha escapat llançant-se al riu Bidasoa quan es disposava a indicar a diversos guàrdies civils la localització d’un zulo.

La casa de la família Zabala-Garate és al costat de la selva d’Irati i la seva fàbrica d’armes.

Immediatament, començaran les tasques de recerca, però les esperances de trobar Mikel Zabalza amb vida es van esvaint a mesura que passen els dies i amb les informacions que apuntalen la hipòtesi que Zabalza ha mort a conseqüència de les tortures sofertes a la caserna de la Guàrdia Civil d’Intxaurrondo.

Comencen a haver-hi les primeres mobilitzacions i denúncies públiques per part d’agents polítics i socials i fins i tot el governador civil de Guipúscoa, Julen Elorriaga, mostra la seva preocupació pel cas Zabalza i titlla de “rocambolesca” la versió policial.

Els testimonis dels qui han estat detinguts amb Mikel Zabalza avalen la versió que hauria mort després d’aplicar-li la bossa o la banyera. Tanmateix, i malgrat les nombroses contradiccions, la versió oficial es manté i el ministre de l’Interior, José Barrionuevo, es veu obligat a declarar que Mikel Zabalza acabarà per aparèixer.

Vint dies després de desaparèixer, el 15 de desembre, i en una zona que tan sols uns dies abans havia estat rastrejada intensament pels bussejadors de la Creu Roja, el cos de Mikel Zabalza apareix surant davant una patrulla de la Guàrdia Civil.

EGIN - 16/12/1985
EGIN - 16/12/1985
Així anunciava, el 16 de desembre del 1985, el diari Egin l’aparició del cadàver de Mikel Zabalza a la portada.

Commosa, Eukal Herria fa costat a la família amb una mobilització social sense precedents i protesta amb contundència davant el que no dubten a qualificar com un “assassinat d’estat “.

La dificultat per determinar les causes i les circumstàncies de la mort de Mikel Zabalza, sumada a la desídia judicial i els obstacles per part de les autoritats espanyoles que els qui busquen la veritat es troben fan que, trenta anys després, no s’hagi jutjat a ningú com a responsable de la mort del veí d’Orbaitzeta ni se sàpiga amb certesa què va passar.

Aquest projecte està dirigit per

En colaboración con Piztu.info y Eguzki Bideoak

Amb el suport de les fundacions Euskal Memoria i Egiari Zor.

Altres col·laboradors:: Periódico Diagonal, Festival Hatortxurock y Sare Antifaxista.

Agraïments:: Katakrak i Campo de Reyes (Tafalla-Nafarroa).

Per a què utilitzarem les aportacions

Les aportacions econòmiques a aquest projecte serviran per cobrir les despeses de producció, els costos dels viatges de l’equip tècnic, part dels sous de les persones encarregades de fer el documental, part del pressupost de publicitat i promoció de la cinta, fabricació dels DVD...

Si superéssim l’objectiu dels 15.000 euros seria genial, perquè projectaríem el documental en sales de cinema i tindríem la possibilitat d’anar a diferents festivals de cinema, així com de fer una promoció més potent.

Si t’ho estimes més, pots fer la teva aportació econòmica mitjançant un ingrés bancari a Caja Laboral (3035 0356 57 3560007399- Mintza komunikazio elkartea).

Les recompenses

Moltes de les recompenses que oferim provenen de la generositat de persones que ofereixen els seus productes per a aquest micromecenatge. En aquest sentit, podràs participar en sortejos d’allotjaments en cases rurals de la selva d’Irati o a les iurtes ecològiques de Campo de Reyes (Tafalla, Navarra) o en el sorteig de sopars i dinars en coneguts restaurants bascos. A més, et convidem a les estrenes del documental a les sales de cinema comercials o te l’enviem dies abans a través del correu electrònic. A més, et regalem el documental en DVD perquè puguis veure tots els extres que conté.

Algunes de les persones que participen en el projecte.

Calendari previst

Es preveu que el projecte vegi la llum el setembre del 2016. Serà aleshores quan comencem a lliurar les recompenses relatives a les estrenes i a enviar els DVD. Els sortejos i regals corresponents a les cases rurals, iurtes i àpats als restaurants, en acabar el micromecenatge.

Més informació a:

MikelZabalza.eus

Facebook

@MZabalzaGogoan


El rodatge ja rutlla i oferirem imatges espectaculars.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

14 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Ahotsa.info

    Ahotsa.info
    Autor/a

    más de 8 años

    Aupa Susana! Tenemos pensado hacer un estreno en Barcelona y si pudiera ser, en otras ciudades catalanas (de hecho hicimos una presentación en Barna del proyecto no hace mucho), lo podrías recoger allí mismo. Moltes gracies!

  • Susana

    Susana

    más de 8 años

    Hola. Me gustaría hacer la aportación de 40 euros, pero no soy de Euskal Herria, soy catalana. Me gustaría saber cómo podría recibir el DVD en este caso ya que no lo podría recoger en la estrena. Me interesa mucho, gracias.

  • Ahotsa.info

    Ahotsa.info
    Autor/a

    más de 8 años

    Aupa!

    Ez dugu Pay Pal-ekin ordaintzeko aukera zabaldu, barkatu eragozpenak!

    Kontu korronte honetan egin dezakezu diru sarrera zuzenean Mintza komunikazio elkartea

    ES96-3035 0356 57 3560007399 (Laboral kutxa)

    Ok?

    eskerrik asko!!!

  • Arkaitz Leon Muela

    Arkaitz Leon Muela

    más de 8 años

    Kaixo, niri ez dit PayPal aukera ematen ordaintzeko. Arraro iruditu zait Verkami normalean baduelako aukera hori. Txartela ez daukat eta bakarrik PayPal erabili dezaket.

  • Ahotsa.info

    Ahotsa.info
    Autor/a

    más de 8 años

    Bai, noski, arazorik gabe. Baina zure lagunaren izena eman beharko diguzu, ezta? ;) idatzi email honetara: [email protected]

    Eskerrik askoooo

  • axeridantza

    axeridantza

    más de 8 años

    Aupa! Nire ekarpena egin berri dut. Dirua bi lagunen artean jarri dugu. Nire izena bakarrik agertu partez, biona jartzerik izango zenukete? Animo ta eutsi, aterako duzue eta!!! Jendean gertatutakoaren berri izan behar du!!!!! Aurrera bolie!!!!!

  • Ahotsa.info

    Ahotsa.info
    Autor/a

    más de 8 años

    Bai, sarrerak gero nola eskuratuko diren azalduko dizugu. Ziurrenik Hatortxurock jaialdiaren takilletan izanen dira.

    eskerrik asko zure laguntzagatik!!!

  • xabi

    xabi

    más de 8 años

    kaixo, hatortxu rockerako sarrera eskuratzeko abenduaren 20a arte itxaron beharra dago zta?

  • Ahotsa.info

    Ahotsa.info
    Autor/a

    más de 8 años

    Aupa Xosé!!

    Muchas gracias por apoyar este proyecto. No hace falta poner nada como concepto. Eso sí, te agradeceríamos que nos indicases tu nombre para poder agradecertelo en el docu. Eskerrik asko!!!!

  • Xosé Antón Cerviño

    Xosé Antón Cerviño

    más de 8 años

    No entiendo euskera pués soy gallego.Quiero colaborar con una aportación;cuando dais el número de cuenta poneis entre paréntesis algo en euzkera que no sé que significa.Tengo que anotarlo en concepto o algo asi cuando haga el ingreso??Gracias.

#09 / Non dago Mikel? filma Donostiako Zinemaldian estreinatuko da

*Ahotsa.info eta Izar Films ekoiztutako Mikel Zabalzaren hilketari buruzko dokumentala Zinemaldiko Zinemira atalean estreinatuko da, eta Euskal Zinemaren Irizar Sarirako lehiatuko da festibalaren 68. edizioan. Film honetan Orbaitzetako gaztearen atxiloketa eta desagerpenaren kontaketa egiten da. Aurten bere hilketaren 35 urteurrena gogoratuko da. *

Aurtengo Zinemaldiko Zinemira atalean estreinatuko da Mikel Zabalzari buruzko "Non dago Mikel?" filma. Ahotsa.info-k ekoiztutako dokumentala 1985ean Mikel Zabalza nafar gaztea desagertu zeneko kontakizuna egiten du. Guardia Zibilak ETAko militante batekin nahasi eta atxilotu zuen. Zabalza desagertuta egon zen 20 egun horietan, bertsio ofizialak eragindako mesfidantzak bultzatuta jokatu zuen euskal… seguir llegint

#08 / El documental "Non dago Mikel?" se estrenará este año coincidiendo con el 35 aniversario del asesinato de Mikel Zabalza

Este año, coincidiendo con el 35 aniversario del asesinato de Mikel Zabalza, se estrenará el documental “Non Dago Mikel?”.

En el documental se recoge una cronología de los hechos ocurridos en 1985 utilizando el abundante material de archivo audiovisual. Además, muestra el impresionante testimonio de Ion Arretxe, vecino de Errentería detenido junto a Zabalza y sus reflexiones sobre la tortura. Y también participan en el film los hermanos y hermanas de Mikel y sus sobrinas, que siguen reivindicando verdad y justicia.

Por otro lado, la productora Izar Films se ha unido al proyecto con el objetivo de acabar el documental y darle la mayor difusión posible.

#07 / Aurten estreinatuko da Non dago Mikel? dokumentala, bere hilketaren 35. urtemugan

Aurten estreinatuko da “Non dago Mikel?” dokumentala, Mikel Zabalzaren hilketaren 35. urtemugarekin bat eginez.

Dokumentalak hiru ardatz ditu: artxibo irudien bidez 1985an 20 egunetan zehar gertatu zenaren kronologia; Ion Arretxe, Mikel Zabalzarekin atxilotu zuten Errenteriako bizilagunaren testigantza eta torturari buruz egiten dituen gogoetak; eta azkenik, Mikelen anai arrebak eta iloben bizipenak, egia eta justizia aldarrikatuz.

Bestetik, Izar Films ekoizte-etxea proiektura batu egin da dokumentala bukatzeko eta ahalik eta gehien zabaltzeko helburuarekin.

#06 / El documental Galdutako Objektuak sobre el Caso Zabalza y la tortura en Euskal Herria, en su fase final

Ahotsa.info, junto a Filmotek, está en la fase final del proceso de elaboración del documental Galdutako Objektuak, que analizará la desaparición y muerte de Mikel Zabalza en 1985 tras haber sido arrestado por la Guardia Civil de Intxaurrondo. El documental, además, hace un análisis de las consecuencias de la tortura en Euskal Herria. Un trabajo imprescindible para la memoria histórica de Euskal Herria.

El proyecto documental impulsado por Ahotsa.info y la productora Filmotek sobre el Caso Zabalza y el impacto de la tortura en Euskal Herria encara la recta final tras casi dos años de trabajo. Se espera que el documental esté acabado para fin de año, aunque para verlo habrá que esperar, pues el objetivo es presentarlo a diferentes festivales de cine.

seguir llegint

#05 / ZORIONAK!!

Gaur, crowdfunding kanpainaren hainbat ordainsariak emateko zozketak egin ditugu. Hauek dira saridunen izenak:

1- Katakrak jatetxean (Iruñea) bi pertsonendako bazkari baten zozketan Edu Borda izan da sariduna.

2- Campo de Reyes-eko (Tafalla-Nafarroa) yurtetan 2 pertsonentzako gau bateko egonaldirako zozketan Amaia Larreta izan da sariduna.

3- Campo de Reyes-eko (Tafalla-Nafarroa) yurtetan 2 pertsonentzako gau bateko egonaldirako oparia Ibiltarixa, Mari Gema eta Elisoak-rentzat.

4- Ion Arretxek idatzitako "Intxaurrondo, la sombra del nogal" liburuaren oparia Piero, Javi, IGOTZ, Igara, Asier, otxoa_bustingorri, ItziarHualde, Dione, Malerrekako Mari, Marijo, Juan Mari Arrozpide, Almirallategi, Evap, Pantxo, LU eta Pedro Mari-rentzat.

5- Iratiko Basoko landetxe batean 2 pertsonentzako asteburu bateko egonaldiko zozketan Teresa izan da sariduna.

6- Euskal Memoria fundazioaren "Gernikako Seme Alabak" eta "Oso latza izan da" liburuak opari Axeridantza-rentzat.

seguir llegint

#04 / Justice for Mikel Zabalza

Inmersos en la elaboración del documental Galdutako Objektuak sobre el Caso Zabalza y el impacto de la tortura en Euskal Herria, hemos viajado hasta Londres para conocer la opinión de un destacado miembro de Amnistía Internacional y del Comité de Derechos Humanos de Naciones Unidas.

Su nombre es Nigel Rodley, y es profesor de Derecho en una universidad británica. Desde 1993 hasta 2001 fui el encargado de hacer los informes específicos de tortura para la Comisión de Derechos Humanos de las Naciones Unidas, y subraya que en España, tras la dictadura de Franco y concretamente desde el País Vasco, frecuentemente han seguido recibiendo "serias denuncias de tortura".

Último días para colaborar en el crowdfunding

En apenas 72 horas terminará el plazo para poder colaborar con la recaudación de… seguir llegint

#03 / Un día como hoy, hace 30 años, tal y como el Ministro de Interior anunció, apareció Mikel...

Se cumplen 30 años exáctamente desde que el cadaver de Mikel Zabalza apareciera flotando en las aguas del río Bidasoa, "casualmente", ante los ojos de una patrulla de los GAR de la Guardia Civil.

Ahotsa.info ha querido recuperar esa parte de nuestra historia mediante las imágenes de ETB que muestran las protestas reprimidas por la policía y las labores de rescate, así como los testimonios de quienes participaron en ellas.

#02 / Trenta anys buscant justícia per a Mikel Zabalza

El 26 de novembre de l'any 1985 la Guàrdia Civil va detenir aquest jove basc que va aparèixer mort vint dies després al riu Bidasoa. El documental 'Objectes perduts' aborda el seu cas i l'impacte de la tortura al País Basc.

Era la matinada del 26 de novembre de 1985. Un comando de la Guàrdia 
Civil va irrompre en l'habitatge de Mikel Zabalza, navarrès de 32 anys, 
resident a Donostia i conductor de la companyia municipal d'autobusos. 
Aquella mateixa nit també van ser detinguts la seva companya, dos dels 
seus germans i un cosí, a més d'un altre jove de 21 anys sense cap 
relació amb ells. El dia anterior ETA havia matat a dos soldats i un 
guàrdia civil, i els joves van ser arrencats dels seus llits acusats de 
pertànyer a un comando de l'organització armada.



seguir llegint

#01 / Donostiako Aiete Jauregian aurkeztu da Galdutako Objektuak dokumentalaren proiektua babes haundiarekin

Donostia eta Gipuzkoako agintariaz gain, eragile politiko, sindikal eta sozial ugari berataratu dira Bakearen Etxera proiektua ezagutzeko. Atzo martxan jarritako internet bidezko diru bilketa arrakasta haundia izaten ari da.

Memoriaren Egunaren biharamunean, Aieteko Bakearen eta Giza Eskubideen etxean aurkeztu dute Galdutako objektuak, Mikel Zabalzaren kasua eta torturak Euskal Herrian izan duen eragina aztertuko duen proiektua. Ahotsa.info, Piztu.info eta Filmotek ari dira dokumentala ontzen, eta Euskal Herrian, Espainiako Estatuan eta Europan grabatuko dute, Miguel Angel Llamas Pitu egileetakoak azaldu duenez. Zabalzaren heriotzatik 30 urtera, tortura "sistematikoaren" errealitatea ere islatu nahi dute proiektuan: "Estatuak erabilitako gerra tresna izan da".

seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies