Mater Salvatoris és un curtmetratge seleccionat per l’ ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) com a projecte final de grau.
El Pirineu català, la postguerra i la mort són protagonistes del nostre projecte. I un nen de deu anys: en Miquel. El bosc és el seu refugi, on el somni i la fantasia encara hi sobreviuen. Quan jugant mata un conill salvatge i s’assabenta de la mort de la seva mare, es veurà arrossegat per la culpa, trobant relació entre els dos esdeveniments.
Mater Salvatoris es construirà a través d’una narrativa de to poètic, allunyant-nos d’enaltir un sentiment per acostar-nos a l’espectador d’una forma diferent: amb un ritme proper a l’oriental, caràcter que també transmetrem a través de la banda sonora. Amb aquest conjunt no pretenem escapar-nos d’una cultura, sinó atènyer una forma universal, sense perdre el lligam essencial amb la història del nostre país.
Un blanc i negre com a reflex cromàtic de la culpa i la desolació, un vent fort que aïlla el poble i un silenci com a resposta a la desgràcia… Mater Salvatoris es situa a l’Alt Pirineu amb les seves colossals muntanyes que també callen la tragèdia de la Guerra Civil.
Aquest és el gris context on viu el Miquel.
Existeix la salvació?
Mater Salvatoris sorgeix de la necessitat de fer visible el cinema que s’entén a ell mateix com a projecció artística. La necessitat d’aquest curtmetratge ve precedida de motivacions personals però també d’una voluntat de creure en un cinema capaç de transformar l’espectador a un nivell profund.
Les influències i referents són múltiples, tan cinematogràfics ( La infància d’Ivan, A. Tarkovski i The Turin Horse, B. Tarr) com literaris ( La mort i la primavera i Quanta, quanta guerra, M. Rodoreda) i també musicals (la sonoritat del shakuhachi, una flauta tradicional japonesa).
En una societat de l’efímer, l’equip de Mater Salvatoris creiem en quelcom més permanent i busquem en la postguerra catalana una forma cinematogràfica que ens permeti acostar-nos a l’experiència humana i a la vegada, a una experiència transpersonal.
Allò més interessant de Mater: la seva grandesa com a curtmetratge neix de la senzillesa. El dol; de la negació a la acceptació de la mort, explicat a través de la metàfora visual dels conills. Allà, en aquell lloc on els japonesos són grans i resumeixen la vellesa a través "d'un home sol tallant una poma"; es allà on Mater Salvatoris també és gran. - Angello Faccini, director de fotografia.
Serà tot una espera, un estat de xoc, un reflexionar sobre la vida i la mort. Farem evident la representació d'una reflexió moral, del despertar de la innocència. En definitiva, mostrarem el ritme del batec del cor del nen pretenent, d’aquesta manera, fer moure el del propi espectador. - Júlia Bagaria, muntadora
El nostre objectiu és crear imatges intenses que, mitjançant un llenguatge poètic i al·legòric, transmetin dolor i hostilitat. Els espais es conceben a través de la fosca soledat del protagonista i de l'estranyesa. Tanmateix, ens enfrontem a la responsabilitat de respectar la historicitat, suggerint una subtil revisió de caràcter metafòric. - Anna Llubera, directora artística
Mater tindrà un joc sonor basat en els silencis i el vent com a mitjà d'expressió. Demostrarem que l absència d'un diàleg convencional també pot transmetre conceptes: la solitud i desesperació del protagonista. - Oriol Bonals, director de so
Marc Barceló - Direcció
Rubén Llorach - Direcció de producció
Angello Faccini - Direcció de fotografia
Anna Llubera - Direcció artística
Oriol Bonals - Cap de so
Júlia Bagaria - Muntatge
El rodatge està programat per al 31 d’octubre i fins el 10 de novembre. La pre-producció es situa, doncs, entre el present i aquesta data. L’estrena del curt no està prevista fins a finals de 2015.
Seguiu-nos a Twitter i Facebook per seguir el dia a dia de la creació de Mater Salvatoris.
L’equip de Mater Salvatoris hem volgut trobar un poble que s’adigués completament a les aspiracions del curtmetratge. I el que s’hi adiu completament és, sens dubte, Farrera.
Farrera es situa a la comarca del Pallars Sobirà, a uns 40 quilòmetres d’Andorra, i s’ha convertit al llarg de les darreres dècades en una meca per artistes i investigadors. La seva raó és el Centre d’Art i Natura (www.farreracan.cat), que ha acollit multitud de persones buscant el lloc idoni per desenvolupar la seva tasca creativa. Aquesta obertura a la creació ens va donar l’impuls a buscar la complicitat dels habitants de Farrera.
Farrera i els municipis que també integra (Burg i Alendo) són el centre neuràlgic i peça fonamental del nostre curtmetratge.
Destinarem els diners a despeses de producció pròpies d’un rodatge de dimensions mitjanes situat a l’alta muntanya. Concretament, el finançament ens permetrà cobrir les següents partides:
**Allotjament: 1.782 euros
Dietes: 3.168 euros**
La diferència entre la quantitat de Verkami i la seva destinació és el que estimem que servirà per a cobrir les despeses de gestió del Verkami i els impagats de manera aproximada.
Es sortejarà entre tots els mecenes, independentment de la seva aportació, l'exclusiu dossier original de Mater Salvatoris!
Busca'ns a les xarxes socials!
facebook /MaterSalvatorisFilm
twitter @MSalvatorisFilm
Més informació: [email protected]
2 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Rubén Llorach
Autor/a
Molt bones!
Ens interessa principalment que els actors siguin de Farrera o voltants ja que és on hi estarem treballant. No obstant, estem oberts a conèixer actors que puguin aportar al projecte independentment d'on visquin, ja que dur-los amb nosaltres al rodatge i conviure tots plegats és també una bona possibilitat que no descartem.
Moltes gràcies pel teu interès en el projecte!
Núria
El personatges, roden a Barcelona o han de pujar a Farrera?