❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Colom, el nou viatge

Donarem vida a Colom, en versió tipus còmic, i reviurem els fets relacionats amb el descobriment d'Amèrica, tal i com planteja en Jordi Bilbeny en els seus estudis, estructurant un NOU VIATGE possible: Amb un Cristòfor Colom barceloní, un port de Pals i uns mariners empordanesos com a tripulació.

Jou Ramírez

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
37
Aportaciones
1.410€
De 4.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

EL CÒMIC

Com a dibuixant que s'autoedita les seves obres, procuro comptar, si puc,amb els millors especialistes en cada temàtica. En el còmic recentment editat (setembre 2011) sobre Despertaferro, he estat assessorat i supervisat per la historiadora medievalista M. Mercè Homs, una experta en aquest període i aquest personatge. Per al nou projecte COLOM, EL NOU VIATGE, compto amb els filòlegs i historiadors Jordi Bilbeny i Enric Larreula, en els papers de assessor- documentalista i guionista respectivament. Com sempre, jo faré el dibuix i la maquetació i  intentaré convèncer, de nou, al meu germà Eduard per a colorejar-ho tot. Es tracta de donar vida a una nova versió dels fets relacionats amb els preparatius del descobriment d'Amèrica, que ens planteja en Jordi Bilbeny en els seus estudis, estructurant un NOU VIATGE possible: amb un Cristòfor Colom barceloní, un port de Pals i uns mariners empordanesos com a tripulació... Els meus treballs (quan a còmic) procuren apropar la història o la cultura del nostre país als més menuts de la casa, amb gràfics i colors atractius i, sobretot, amb absència de violència extrema (esquitxades de sang, colls tallats, sexe explícit...etc) de manera que aquests còmics puguin ésser material didàctic en les escoles i biblioteques, ajudant als lectors a estimular la seva curiositat per la història i a reflexionar sobre certes contradiccions en les versions oficials d'aquesta. Ja sabeu que la història l'escriuen els vencedors, diuen,.. però el que no diuen és que, aquests, no sempre són prou honestos en fer-ho. 
 

Si voleu escoltar uns antecedents, molt interessants, de les proves sobre la catalanitat de i la figura de Colom defensades per diversos investigadors podeu escoltar i veure un vídeo de l'Institut Nova Història molt aclaridor a...Nova Història a Youtube
 O també ... el debat de MILLENNIUM ( C33 ) emés el maig de 2006Fragment 3 Fragment 4 Fragment 5 Fragment 6 tot i que n'hi ha molts més, a mi m'agraden especialment aquests fragments del debat

entre experts on, sens dubte, Bilbeny acapara l'atenció de tothom i esgrimeix els arguments més sòlids.QUALITATS DEL CÒMIC

Llibres, mida A4:

  • Enquadernació rústica, cosits amb fil.

  • Cartró folrat amb paper estucat de 125grs

  • Coberta amb tapa dura 

  • Plastificada brillant 1 cara

  • Impressió quadricromia 1 cara 

  • Guardes amb paper gala mat de 170 grs

  • Impressió 1 cara a 1 tinta

  • Fulls de paper estucat gala mat de 170 grs

  • aprox. 50 planes interiors 

  • Impressió quadricromia 2 cares

  • Tiratge previst, primera edició: 1000 exemplars. En cas de superar

les aportacions, previstes a Verkami, aniriem per fer un tiratge superior. 

També farem, una versió digital per a llegir el còmic en els iPad, , en diferents idiomes.

PER QUAN TOT AIXÒ?

Ens agradaria molt poder treure al carrer aquest còmic abans del proper 23 d'abril de 2012, Diada de Sant Jordi. El guió ja està fet. Les localitzacions i escenaris del còmic estan ja clares i a punt per ser dibuixats. Els personatges estan preparats... i els artístes també... comencem doncs?

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

Volver a todas las actualizaciones

#01 / Jou Ramírez



Jou Ramírez  (Lloret 1958)

Dissenyador gràfic i il·lustrador.
Membre del Col·legi Professional de Dissenyadors Gràfics de Catalunya i dibuixant artesà cultural (núm. 14369) de la Generalitat (Artesania de Catalunya). Professor, fent classes particulars o a petits grups, de tècnica clàssica (preinformàtica) de dibuix artístic, tipus còmic. Responsable polític local del departament de cultura i patrimoni històric de Lloret de Mar (1999-2003), lloc on coneix de prop tot un món que envolta la gestió de la història, el seu coneixement, la investigació, la conservació i la seva difusió... La mescla intel·lectual, que es produeix entre els elements formatius relacionats, va fer que, un cop superat el període polític, s' iniciés l'etapa creativa més interessant de la vida professional de Jou Ramírez..
L'aiguabarreig de Disseny+Història+Catalunya ha produït genialitats com les Cartes Catalanes. el Calendari de Dites, El Dòmino de l'Estelada, l'Oca Catalana, el Racó del còmic històric....
Aquest darrer, el Racó del còmic, ha estat l'origen promotor dels seus dos darrers contes infantils il·lustrats ( En Joanet i la Nusca -per a l'ONG "Solidaris pel món"- i les Històries del Montbarbat -dedicat a difondre el patrimoni històric dels ibers- ). Actualment està treballant en dos ambiciosos projectes gràfics: El Comte Despertaferro (ja publicat) i Colom, el nou viatge, tots dos són còmics aptes per al públic més menut i pensats en clau didàctica. El primer ambientat en la Catalunya medieval i el segon, que ens ocupa en aquest web, sobre el descobriment d'Amèrica, el seu moment històric i els seus protagonistes, especialment la figura de Cristòfor Colom.
Jou Ramírez és conscient que el còmic històric no és només una publicació d'entreteniment sinó que va molt més enllà de la "ficció amb base històrica" sobretot quan va dirigida al públic més jove. Cal assessorar-se suficientment en el guió, però també en els dibuixos i il·lustracions, per tal de reflectir amb rigor el fons històric del relat editat.

3 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

  • peramoralart

    peramoralart

    más de 12 años

    Enhorabona per la iniciativa, estava esperant que algú fés realitat aquest projecte amb còmic, i molts d'altres que es poden fer a l'entorn de la figura d'en Colom, tal com la descriu el gran investigador Jordi Bilbeny. Altres exemples: una novel·la històrica, una pel·lícula, serien molt útils a la causa de la restitució històrica dels Països Catalans. Molta sort amb el projecte, que esperem i desitgem que arribi a bon fí (tant de bo que per Sant Jordi ja el poguem gaudir)

  • Jou Ramírez

    Jou Ramírez
    Autor/a

    más de 12 años

    Si, conec aquesta teoria. I la veritat és que em fa força peça! Però, amic Losinyor, suposo que ja saps que hi ha un munt de teories sobre la procedència de Colom i totes tenen els seus arguments i es basen amb paralelismes molt interessants tots ells... però, per al còmic, n'hem hagut de triar un i hem triat l'origen barceloní defensat per Bilbeny. No volem sentar càtedra ni volem donar la raó a ningú per damunt d'altri... el còmic preten fer pensar, fer dubtar i tenir curiositat per saber més coses de les que ens han explicat... i, bàsicament, reivindicar l'origen català de Colom sigui tortosí, barceloní o eivissenc. Gràcies la teva aportació.

  • losinyor

    losinyor

    más de 12 años

    Colom és tortosí des de fa 80 anys

    La teoria de Bayerri pren valor després dels últims estudis sobre l'origen català del navegant

    05/11/09 02:00 - Tortosa - gustau moreno

    «Jo veig Colom com un home que ens parla de la bella horta valenciana, de Tortosa i de les riberes de l'Ebre, que prega davant la Mare de Déu de Montserrat i davant de la Cinta», afirmava l'historiador Ricard Carreras Valls, que també assegurava que «a l'indret de la seva nissaga» hi veia «Tortosa, cor de Catalunya, l'Ebre». L'any 1929, Carreras Valls, que ja era autor de diverses obres i articles en què es defensava la catalanitat del descobridor d'Amèrica –seguint la línia oberta pel peruà Luis de Ulloa–, va seduir el públic que l'escoltava a l'Ateneu, i va contribuir a forjar la tesi de l'origen tortosí de Cristòfor Colom. Fa pocs dies, un estudi de la investigadora Estelle Irizarry, professora emèrita de literatura hispànica a la universitat de Georgetown, ha conclòs que el descobridor d'Amèrica va créixer sota els dominis de la Corona d'Aragó i que la seua llengua materna era el català. A banda, també trobem la publicació recent Colom. 500 anys enganyats, una investigació del també nord-americà Charles Merrill, que Cossetània acaba d'editar al nostre país. En aquesta línia, caldria començar a reivindicar, ja sense embuts, els historiadors que des de fa més de 80 anys han dit que Colom no només era català, sinó que el més probable és que l'almirall fos originari de Tortosa.

    Sens dubte, l'historiador que va establir el corpus central de la teoria sobre la «genovesitat tortosina» de Colom és Enrique Bayerri (1882-1958). Amb tot, Bayerri no va poder veure publicada la seua obra més coneguda sobre aquest tema, Colón tal cual fué, editada pòstumament el 1961. Més recentment, la teoria Bayerri ha estat desenvolupada per Manuel Bestratén. Segons Bayerri, la seua certesa sobre la veritable pàtria del navegant es forma definitivament entre els anys 1927 i 1929, però el seu interès per la figura de Colom comença quan només té uns 10 anys i llegeix per primera vegada una obra titulada Vida de Cristóbal Colón. Amb tot, és cap al 1926 que Bayerri, que feia cinc anys havia estat nomenat director del museu arxiu de Tortosa, pren la determinació d'escriure la història de Colom i d'aclarir si hi havia alguna possibilitat que l'almirall hagués nascut a l'illa tortosina de Gènova.

    Bayerri proposa que Colom podria ser originari de l'illa que antigament hi havia just davant de Tortosa, i que Ramon Berenguer IV va donar als genovesos –en un paquet en què també hi havia l'actual carrer de la Mercè– pel seu suport militar durant la conquesta de Tortosa. Dues terceres parts de l'illa van ser per a la catedral de Sant Llorenç de Gènova, i l'altre terç, per als soldats genovesos. L'illa de Gènova tenia uns cinc quilòmetres de llarg i uns dos quilòmetres d'amplada, amb un braç fluvial que passava per davant de l'actual poble de Jesús i de la ciutat de Roquetes, i que tornava a unir-se amb el curs principal de l'Ebre a l'altura de la desembocadura del barranc de Sant Antoni. Per situar l'illa, l'autor aporta un mapa de la vegueria de Tortosa traçat per un enginyer francès l'any 1706, en què es veu perfectament on era l'antiga Gènova tortosina, on avui hi ha l'actual barri de Ferreries. Però les riuades i la contínua aportació de sediments, al llarg dels segles, van anar tapant el braç de l'Ebre que separava Ferreries de Roquetes, tot i que l'any 1886 el riu es va desbordar i per uns dies va fer la impressió que l'illa de Gènova tornava a existir.

    A més, Bayerri defensa la presència de nombrosos veïns amb el cognom Colom com a població d'aquesta illa, i explica que, al cens de les contribucions del segle XIV, algunes famílies Colom apareixen identificades amb el qualificatiu de jueves. Bayerri també assenyala que el cronista tortosí Cristòfor Despuig, en els seus Col·loquis del 1557, es va referir a Colom utilitzant la grafia catalana del cognom.

    A banda, Bayerri recorda que l'àvia dels pintors Cerveto, quan el 1927 va saber que ell defensava que Colom havia nascut a Ferreries, va felicitar-lo perquè l'avi d'ella ja deia el mateix. Una altra prova que aporta Bayerri és la declaració davant de notari d'una veïna d'Alfara de Carles que assegurava que un avantpassat havia estat amic d'un Colom de Ferreries que havia descobert «un nou món, terres cap al cel, molt lluny», però que havia acabat a la presó perquè estava en contra del rei. Siga com siga, potser van ser aquest tipus d'arguments els que van fer alimentar molts comentaris sarcàstics a les tertúlies de Tortosa, dels quals Bayerri es queixava en vida. Segons la gent, hi havia Coloms nascuts al carrer Jerusalem de Remolins, al carrer Pescadors, al mas de la Tea, al barri de Santa Clara, a la Cava i fins i tot als masos de les Ventalles.

#05 / Colom, el nou viatge


Es tracta d'un projecte editorial pròpi, endegat pel dibuixant Jou Ramírez, que cerca finançar la producció d'un primer tiratge del còmic de temàtica històrica "Colom, el nou viatge" amb el padrinatge d'uns quants aficionats al còmic i a la cultura. Els companys d'aquest viatge a Amèrica no pòden ser millors: Jordi Bilbeny ( filòleg i investigador ) fa les tasques d'assessor històric i documentalista de l'aventura gràfica però també ens oferirà una secció científica amb arguments contrastats, proves i indicis que apunten cap a un aclaparador protagonisme catalanà del viatge-descobriment de les Amèriques, que agradarà als més exigents i farà reflexionar als més incrèduls. Enric Larreula ( filòleg i escriptor) és l'artífex del guió que ens ajudarà a entendre, des del punt de vista d'uns nens de Pals del segle XV, tot l'entrellat dels… leer más

#04 / Jordi Bilbeny



Jordi Bilbeny (Arenys 1961)
Escriptor i investigador. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorat en Història Moderna a la Universitat de Barcelona. Al llarg dels darrers anys ha compaginat les tasques de recerca amb la de professor de llengua catalana per a adults.
A mitjans dels vuitanta, recent llicenciat, Jordi Bilbeny comença a estudiar la censura en els textos cristians al llarg de la història, tasca que aparca momentàniament amb la voluntat d'escriure un primera obra de ficció. Des d'aquesta nova inquietud, es proposa d'escriure un novel·la històrica sobre la figura d'En Cristòfor Colom. En la fase de documentació s'adona que les dades al voltant del personatge i de les gestes són incoherents i, fins i tot, contradictòries. Mogut per la curiositat, comença a fer purament una investigació històrica del cas. A partir d'aquí,… leer más

#03 / Enric Larreula

Enric Larreula (Barcelona, 1941)

Escriptor i professor universitari. Després de diverses professions es llicencia en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona l'any 1983 i treballa com a professor de llengua catalana i de didàctica de la llengua a la Universitat Autònoma de Barcelona. Participa en la realització d'una seixantena de llibres d'ensenyament de llengua. A inicis de la dècada dels vuitanta comença a publicar el que acabaria essent una de les produccions més importants de literatura infantil i juvenil en llengua catalana amb títols com Marduix (1983), premi Crítica Serra d'Or de literatura infantil i juvenil del 1984, Em dic Paco... (1991), o Contes per a un món millor (1992), premi Lola Anglada del 1991. També publica poesia, teatre, assaig, narrativa curta i humorística amb títols com La propina (1990) o La dutxa (2000), ambdòs premiats amb el Pere Quart d'humor i sàtira del 1990 i del 2000 respectivament. L'any 2002 és distingit amb el Premi d'Honor Jaume I.

leer más

#02 / Eduard Ramírez

Eduard Ramírez (Lloret, 1964)

Dissenyador gràfic i artísta plàstic pluridisciplinar ( dibuix, pintura fotografia...).
Ha treballat més de 18 anys fent tasques de direcció en empreses de publicitat i retolació digital. Ha realitzat una sèrie de pintures anomenada "GERMINACIONS", realitzada sobre suports de fusta reciclada i dedicada a la ficció-naturalista.
Ha asumit la responsabilitat del color en l'obra "El comte Despertaferro, el primer capità dels almogàvers", el còmic històric dibuixat pel seu germà Jou.
Actualment dedicat a la pagesia i ramaderia en una masia de La Selva.

#01 / Jou Ramírez



Jou Ramírez  (Lloret 1958)

Dissenyador gràfic i il·lustrador.
Membre del Col·legi Professional de Dissenyadors Gràfics de Catalunya i dibuixant artesà cultural (núm. 14369) de la Generalitat (Artesania de Catalunya). Professor, fent classes particulars o a petits grups, de tècnica clàssica (preinformàtica) de dibuix artístic, tipus còmic. Responsable polític local del departament de cultura i patrimoni històric de Lloret de Mar (1999-2003), lloc on coneix de prop tot un món que envolta la gestió de la història, el seu coneixement, la investigació, la conservació i la seva difusió... La mescla intel·lectual, que es produeix entre els elements formatius relacionats, va fer que, un cop superat el període polític, s' iniciés l'etapa creativa més interessant de la vida professional de Jou Ramírez..
L'aiguabarreig de Disseny+Història+Catalunya ha produït genialitats com les Cartes Catalanes. el Calendari de Dites, El Dòmino de l'Estelada, l'Oca Catalana, el Racó del còmic històric....
leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies