❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

L'última abraçada

Curtmetratge documental on reconstruïm la vida de l’autor de dues cartes de suïcidi escrites el 1946. A partir de les cartes, investigarem la vida d’aquest home, el seu pas per la guerra i els camps de concentració (on va perdre la seua família) i la desil•lusió que finalment el va portar a la mort.

Sergi Pitarch i Garrido

Un projecte de

Categoria

Creat a

Gandia
0
segons
104
Aportacions
5.200€
De 4.600€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano, Deutsch i English

Escull la teva recompensa

Dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Fa uns anys, per casualitat, van arribar a les nostres mans dues cartes datades el 1946. En aquestes cartes, l’autor anunciava el seu suïcidi imminent a causa de les seqüeles que havia deixat en ell el seu pas per la guerra i els camps de concentració de l’Alemanya nazi on, segons sembla, va perdre tota la seua família.

L'última abraçada és un curtmetratge documental en el qual reconstruïm la vida d’aquest home a partir de fonts documentals històriques i a partir de la recerca de persones que el van poder conéixer, i tot únicament amb l’ajuda de les poques pistes que trobem a les seues cartes de comiat. En les dues cartes, el protagonista s’acomiada d’aquest món i del destinatari amb la frase “Recibe el último abrazo”, frase que dóna títol al documental.

Al llarg de la investigació la veritat veurà la llum i potser, només potser, trobem el nostre home i coneixem, a través de les seues vivències, l’amarga realitat de tota una generació d’espanyols que va viure la guerra, l’exili i la desesperació en la convulsa Europa de mitjan segle XX.

PER QUÈ VOLEM PORTAR A TERME EL PROJECTE?

La dècada que va del 1936 al 1946 és un període ombrívol i trist en la historia europea i especialment en l’espanyola. Es van succeir dues guerres, la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, amb només uns mesos de diferencia entre el final d’una i el començament de l’altra. En acabar la guerra en Espanya, milers d’espanyols es van exiliar i van acabar per motius diversos en camps de concentració i extermini nazis. En acabar la guerra, l’any 1945, els que havien aconseguit sobreviure es van trobar amb un món al que no pertanyien. Eren d’un país que els havia donat l’esquena per republicans. El règim de Franco es va desentendre absolutament i els republicans espanyols van haver de refer les seues vides com millor van poder.

El d’aquest home és un exemple de tota una generació d’espanyols, probablement la generació més i millor preparada que havia existit fins aquell moment, que a causa de la guerra va ser totalment destrossada, aniquilada i oblidada.

Aquesta és la historia d’un d’aquests espanyols que va patir la guerra en Espanya i que, presumiblement, va haver d’exiliar-se a França amb la seua família i va acabar presoner en un camp de concentració nazi. Al llarg d’aquell període va perdre la seua família, fins i tot la seua dona, però ell va sobreviure fins al seu alliberament. Finalment, va poder tornar a Espanya, però sembla que no hi va ser benvingut. Els fantasmes de la guerra, les seqüeles psicològiques i la desesperació per no veure els canvis polítics enyorats en Espanya van aconseguir que ell mateix prenguera la decisió d’acabar amb la seua vida.

Per a nosaltres és molt important contar la historia d’aquest home com a exemple, homenatge, exercici de justícia i memòria cap a tota aquella generació d’espanyols que va aniquilar el feixisme. És important no oblidar i conéixer quines són les conseqüències de l’abús, la violència i la desraó.

PER QUÈ NECESSITEM FINANÇAMENT?

El curtmetratge documental L'última abraçada té un pressupost mínim de 4.600 euros, segons les nostres estimacions. Les despeses inclouen:

-Equip humà: guió, producció, gravació, edició, traducció i música original.

-Desplaçaments: previsiblement a Alemanya (camp de concentració de Bergen-Belsen), Madrid i altres punts d’Espanya.

-Gestió de la campanya.

-Recompenses: compra i enviament per correu.

-Publicació, copiat i promoció en festivals i fors.

Es tracta d’un curtmetratge documental en el qual hem ajustat el preu al màxim i per al qual estem buscant formes imaginatives de finançament.

La nostra intenció no és guanyar diners amb aquest treball. Tanmateix, creiem que per a fer un producte de qualitat, cal mantener un equip motivat i implicat amb el projecte.

QUAN HO FAREM?

Estem en ple procés de preproducció. Com que es tracta d’una investigación, els temps ens els marcarà la mateixa evolució de la historia. En qualsevol cas, les gravacions es portaran a terme de desembre de 2013 a març de 2014. L’edició i postproducció es realitzaran al llarg dels mesos d’abril i maig de 2014. Tenim previst estrenar el documental al maig de 2014.

RECOMPENSES

Les recompenses es lliuraran a partir del dia de l’estrena.

COM VAM TROBAR LES CARTES?

Sergi Pitarch Garrido, guionista i director del projecte, ens ho conta:

«Un hivern, fa alguns anys, els amics anàvem a un bar del barri del Carme de València, on tots els dimecres organitzaven subhastes amb material de cases velles, rastres i mercats de segona mà. Les subhastes eren molt divertides i ajudaven a entretenir la clientela les nits d’entre setmana, que normalment eren fluixes.

Quasi al final d’una d’aquelles sessions, va eixir a subhasta una bossa blava lletja i destrossada. “Començarem per un euro”, va dir el subhastador… Però ningú no hi va licitar. Així que vaig decidir fer-ho jo, més bé per animar la cosa que per vertader interés. “Un euro”, vaig dir. De seguida em vaig adonar que em quedaria aquella bossa, ja que ningú més hi mostrava el menor interés. “A la una, a les dos… a les tres, bossa adjudicada per un euro”. Aplaudiments, rialles i de sobte em vaig trobar de camí cap a casa amb la bossa penjada al braç.

Al dia següent vaig decidir examinar aquella bossa, abans de desfer-me definitivament d’ella. A dintre hi havia desenes de papers arrugats que probablement algú havia col•locat allà per donar-li volum al complement. Vaig buidar el contingut i, de sobte, entre tots aquells retalls inerts, les vaig veure: dues cartes en dos sobres. Vaig apartar aquelles cartes per posar-les en un lloc on hi haguera més llum. Eren (són) dues cartes antigues, escrites en un paper envellit. Les vaig obrir i llegar amb atenció. Des del primer paràgraf de la primera carta, hi vaig quedar atrapat. Es tracta de dues notes de suïcidi amb data del 1946, en les quals un home relata com està a punt de suïcidar-se perquè, després d’haver estat empresonat i haver perdut la seua família a la guerra, no suporta més la vida. Es lamenta de la seua vida, que li ha portat a l’exili, la guerra i la desesperació, i demana als seus amics que s’acomiaden d’una xica a qui ell no gosa escriure. Com a comiat, els ofereix “la última abraçada”.

Les cartes estan escrites en un to pausat i tranquil. L’autor era, sens dubte, un home il•lustrat. Açò s’aprecia en les paraules escollides, la cal•ligrafia, els girs lingüístics i l’ordre de les idees.

Personalment, em va impressionar molt llegar aquestes cartes. I em va intrigar. Qui n’és l’autor? Que va ser d’ell? Què li va portar realment al suïcidi? Es va suïcidar en realitat? I més encara, va arribar a enviar-les? Per què estaven juntes aquelles cartes? Qui eren els destinataris? I la xica de qui parlaven les cartes, qui era?

Em vaig dir a mi mateix que calia investigar i ara ha arribat el moment de fer-ho, d’indagar i entendre el significat de les dues cartes i d’allò que representen: la desesperació de tota una generació d’espanyols que, després de la guerra espanyola i l’europea, va acabar en l’exili i va caure en l’oblit.»

EL CONTINGUT DE LES CARTES

En les cartes, l’autor assegura que se suïcida després d’haver perdut la seua família als camps de concentració alemanys, als quals ell ha sobreviscut. En el moment d’escriure-les, ha perdut l’esperança de tornar a ser feliç i lliurar-se dels fantasmes de la guerra. Així doncs, veu la mort com un alliberament:

«És indiscutiblement, la manera més ràpida i més fàcil de posar fi al meu patiment i traure l’última conseqüència de la meua falta d’aferrament a la vida

En el text s’intueix que l’autor ha tornat a Espanya, potser després d’haver estat alliberat d’un camp de concentració, i que ha intentat superar totes les desgràcies, però que finalment no ha estat capaç.

«No tinc cap desig, tret de morir, és a dir, deixar de patir. No tinc paciència per a esperar i veure si l’acció del temps per si mateixa atenua el meu malestar, perquè tinc la convicció que no serà així

Tot i els anys de guerra, l’autor afirma que ell s’ha mantés al marge:

«Mor amb la consciència tranquil•la de no haver fet mal a ningú

A les cartes, dirigides a dos amics residents a Madrid, l’autor explica com s’ha enfonsat el seu món i com res no l’aferra ja la vida:

«(…) ni la seguretat que la situació d’Espanya va a patir el canvi que jo tant anhelava, (…) cap d’aquestes coses em commou ja ni m’il•lusiona. Ningú té la culpa de la meua decisió i no t’ho has de tindre en retret

Per últim, demana els seus amics que escriguen a una tercera persona, una xica, a la qual ell no s’atreveix a escriure per acomiadar-se.

«Com a últim favor, et suplique que li escrigues (…) i li dones ànims i l’aconselles que m’oblide com abans millor. La pobra xica patirà molt, però no puc estalviar-li-ho

En ambdues cartes s’acomiada amb “l'última abraçada". Per això vam elegir aquesta frase com a títol del documental.

ALGUNS DELS AUTORS i COL·LABORADORS

Sergi Pitarch Garrido, guionista i periodista. Juan Padilla, realització i imatge. Javier Pitarch Garrido, música original i producció. Maria Sanchis Marco, producció, traducció i relacions externes, Joaquín Romero, postproducció i realització. Christian Hervás, realització i postproducció. Josep Pitarch Garrido, realització. Rosa Roig, guió i producció.

Alguns dels treballs on hem participat o col·laborat.

Un año y un día Feliç dia Z Indígenes L'horta importa Dejarlo por amor Tío Marco

MÉS INFORMACIÓ

www.elultimoabrazo.com
www.facebook.com/elultimoabrazo
[email protected]

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

16 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Sergi Pitarch i Garrido

    Sergi Pitarch i Garrido
    Autor/a

    más de 10 años

    Gracias por la pregunta. Y por la confianza en este proyecto. Para nosotros, la nominación ya es un premio y nos ayudará a dar a conocer esta historia más aún. Escríbeme a [email protected] y te contaré cómo, cuándo y dónde ver el corto.

  • José Amselem

    José Amselem

    más de 10 años

    Enhorabuena por ser nominado para los Goya, lástima que no ganara, es el que más se lo merece en mi opinión.

    ¿Cómo se va a comercializar?, me interesaría comprarlo o visionarlo pagando en algún sitio de los muchos que hay en Internet.

    Un saludo.

  • Sergi Pitarch i Garrido

    Sergi Pitarch i Garrido
    Autor/a

    11 años

    Existe esa posibilidad si la historia da de sí. Es algo que tenemos en cuenta y que valoraremos en su momento, cuando tengamos todo el material grabado. En principio decidimos que fuera cortometraje porque creemos en el formato del cortometraje documental y estamos convencidos de que no por ser más largo se es más serio o mejor.

  • Javier

    Javier

    más de 11 años

    ¿Qué duración aproximada tendrá el corto? ¿Existe la posibilidad de que se haga un mediometraje o, en el mejor de los casos, un largometraje si el material lo permite?

  • Sergi Pitarch i Garrido

    Sergi Pitarch i Garrido
    Autor/a

    más de 11 años

    Estamos en plena investigación y trabajamos con la idea de que sí, de que vamos a encontrar al autor. A través de las cartas, del contexto histórico y de las referencias que tenemos de los destinatarios podemos explicar muchas cosas de nuestro hombre y su generación. El documental trata de cómo buscamos la respuesta a las preguntas que plantean las cartas, independientemente del resultado. Por otra parte, no puedo hacer spoilers aquí...

  • Ana

    Ana

    más de 11 años

    Lo he entendido bien? Entonces no sabéis quién ha escrito las cartas? Qué pasa si no lo encontráis? No se hace el documental?

  • Sergi Pitarch i Garrido

    Sergi Pitarch i Garrido
    Autor/a

    más de 11 años

    Te daremos una clave y podrás ver antes que nadie y desde tu casa, el documental. Podrás verlo tantas veces como quieras!

  • Juan José Alfaro

    Juan José Alfaro

    más de 11 años

    El visionado online quiere decir que solo se podrá ver una vez????

  • Sergi Pitarch i Garrido

    Sergi Pitarch i Garrido
    Autor/a

    más de 11 años

    Por supuesto estamos encantados de recibir cualquier tipo de apoyo, donación, colaboración y patrocinio. Hemos puesto el límite en Verkami de 200 euros en base a otras experiencias parecidas y a nuestras estimaciones de participación y necesidades económicas, sin embargo cuanto más recaudemos, mejor será el producto final ya que podremos asumir más días de rodaje, mejor material y equipo técnico. Si quieres, puedes ponerte en contacto con nosotros en [email protected]

  • Juan José Alfaro

    Juan José Alfaro

    más de 11 años

    ¿Se puede donar más de 200 euros?

#04 / "El último abrazo" ha sido preseleccionado para los premios Goya 2015

Buenas noticias: "El último abrazo" ha sido preseleccionado para los premios Goya 2015. Eso quiere decir que estamos entre los 10 cortometrajes documentales de los que saldrán primero los nominados y posteriormente, el ganador.

Desde el equipo de "El último abrazo" estamos muy felices por esta noticia ya que supone en sí un reconocimiento al trabajo que hemos hecho con tanto cariño durante todos estos meses pero, sobretodo, porque aumentará la repercusión social del cortometraje y nos ayudará a hacer que esta historia tan especial sea más conocida.

Hemos sido citados en algunos medios. Valencia Plaza nos incluye entre los tres preseleccionados valencianos. Por su parte, hemos aparecido en otros medios como el Faro de Vigo, en los que hacen referencia a los 10 preseleccionados

seguir llegint

#03 / Fotos del rodaje

Amigos y colaboradores,

estamos a mitad de febrero y en pleno rodaje del cortometraje documental. La investigación sobre el origen de las cartas que dieron lugar a esta historia nos está llevando por lugares insospechados. Hace poco acabamos de grabar nuestras primeras secuencias en Valencia y en Madrid. (Podéis ver fotos más abajo). Y en pocos días volveremos a la carga en otras localizaciones.

El rodaje se está desarrollando según los plazos que habíamos establecido. Podéis seguir nuestro diario de rodaje a través de nuestra página de Facebook y, si tienes Instagram, visitar el hashtag de #elultimoabrazo. Allí colgamos periódicamente fotos e impresiones de lo que vamos encontrando por el camino.

Gracias de parte de todo el equipo de “El último abrazo” por apoyar este proyecto y por estar ahí. Para cualquier cosa, podéis contactarnos en:

Nuestra web: www.elultimoabrazo.com

Nuestro Facebook: www.facebook.com/elultimoabrazo

Nuestro blog oficial

Nuestra campaña de

seguir llegint

#02 / Seguimos adelante

Gracias a todos los mecenas, colaboradores y amigos que han hecho posible que este proyecto siga adelante. Ya hemos alcanzado la cifra que establecimos en su momento y podemos anunciar con orgullo que el proyecto sigue adelante. Sin embargo, esto no ha acabado. Podemos conseguir más. Podemos llevar esta idea mucho más lejos. Todavía nos quedan días de campaña y estamos seguros de que, una vez superado el mínimo, los 4.600 euros, podemos seguir adelante y aumentar los recursos para el documental. Cuanto más tengamos disponible, más capacidad de maniobra, días de grabación y edición tendremos.

Gracias a todos y adelante.

seguir llegint
Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies