❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Joan Fontcuberta DELETRIX Un proyecto del PEN Catalán para la libertad de expressión

Libro y exposición del premiado fotógrafo Joan Fontcuberta, que se inaugurará en el Centro Arts Santa Mònica de Barcelona el 12 de noviembre

PEN Català

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
131
Aportaciones
14.185€
De 50.000€
Aporta al proyecto
Ver proyecto en Català, English, Français y Italiano

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

DELETRIX: Fanatismo, censura: preservar el dogma sin fisuras, limitar la libertad de pensar y expresar. El lenguaje en suspenso. Opacar las palabras, vedar el conocimiento, atentar contra la inteligencia. Gestos de agresión –innecesarios, inútiles– filtrados por el tiempo: remiten a la plasticidad de un Pollock, un Tàpies o un Mathieu. ¿Redime la estética, la violencia?

Joan Fontcuberta

QUÉ ES DELETRIX

Libro y exposición del premiado fotógrafo Joan Fontcuberta, que se inaugurará en el Centro Arts Santa Mònica de Barcelona el 12 de noviembre de 2013. DELETRIX registra ejemplos de censura en textos escritos a lo largo de la historia, y muestra la importancia de luchar por la libertad de expresión.

CONTRA LA CENSURA, PALABRAS

Durante los últimos seis años, el fotógrafo internacionalmente reconocido Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) ha recorrido bibliotecas y archivos de toda Europa y América del Norte, y ha coleccionado imágenes de textos censurados de diferentes autores y épocas.

A partir de esta serie de imágenes, Joan Fontcuberta y el crítico de arte Manel Guerrero (responsable artístico del Centro Arts Santa Mònica), impulsan la producción de un proyecto artístico sobre la censura con la implicación directa del PEN Catalán.

Como resultado de este diálogo, el PEN Catalán inicia el proyecto DELETRIX, que incluye la exposición de las imágenes de Joan Fontcuberta junto con textos en que escritores de fama internacional reflexionan sobre la censura. El proyecto se complementa con un libro de arte que aspira a convertirse en un volumen de referencia literaria y artística sobre la censura.

Deletrix: Erasmus. Texto censurado de Erasmo de Rotterdam, publicado en Basilea el 1541

A FAVOR DE LAS LIBERTADES

La temática de la exposición remite a la labor llevada a cabo por el PEN Internacional que, desde 1921, trabaja activamente para promover la libertad de expresión y la libre circulación de las ideas, así como para proteger el patrimonio cultural y lingüístico de los pueblos. Este proyecto pretende concienciar sobre la falta de estas libertades, a través de la interpretación de testimonios gráficos que nos ha dejado la historia.

COLABORA PARA HACER REALIDAD DELETRIX

Joan Fontcuberta y el PEN Catalán hemos trabajado el proyecto de esta exposición a partir de las imágenes, los textos, el libro, el espacio donde se exhibirán las imágenes y otros elementos de la producción. Solo falta que toda la tarea previa se materialice.

Por eso necesitamos financiar:

  • La edición y la traducción de los textos del libro DELETRIX

  • La ampliación de las imágenes que se expondrán

  • El diseño y la producción de la exposición

  • La coordinación general del proyecto

Si DELETRIX consigue llevarse a cabo gracias a TODAS las aportaciones, contribuirás a alertar sobre los ataques que se cometen contra la libertad de expresión, por medio de imágenes y textos de creadores de fama internacional. Además, como coleccionista, tendrás una obra firmada por un fotógrafo muy prestigioso.

¿Quieres formar parte de este proyecto a favor de la cultura y la libertad?

CARACTERÍSTICAS TÉCNICAS DEL LIBRO DELETRIX

Coeditado por Ediciones Polígrafa y el PEN Catalán

Páginas: 96

Medidas: 21x25,50 cm

Ilustraciones: 40 (aproximadamente)

Papel tripa: symbol tatami (fedrigoni) 170 gr/m

Impresión: 4+4+barniz reserva imágenes

Cubierta: geltex liso 130 gr/m

Encuadernación: tapa dura

Presentación: retractilado unitario

Idiomas: idioma original del texto + catalán e inglés

Tirada: 1.500 ejemplares
Cubierta del libro DELETRIX

CALENDARIO

El proyecto DELETRIX empezó hace seis años cuando Joan Fontcuberta inició la búsqueda de material censurado. En noviembre de 2011, una de estas imágenes se empleó para diseñar el cartel con que el PEN Catalán conmemoró el Día Internacional del Escritor Encarcelado. Así comenzó la colaboración entre el PEN y Joan Fontcuberta.

Tras este primer contacto, a finales de 2012, el fotógrafo propuso al PEN realizar un proyecto donde se unieran los testimonios gráficos y las reflexiones escritas, en un diálogo entre imagen y palabra. A partir de ahí, durante 2013 hemos desarrollado y empezado a producir la idea juntos, hemos concretado el formato de la exposición y del libro, hemos contactado con los escritores y, si conseguimos la financiación, DELETRIX (exposición y libro de arte) se hará realidad del 12 de noviembre al 7 de diciembre en el Centro Arts Santa Mònica de Barcelona, gracias a TI.

DELETRIX es un proyecto con voluntad de itinerancia internacional y, por eso, después de la exposición en Barcelona, prevemos incluirla en eventos literarios de todo el mundo.

Cartel de Joan Fontcuberta para la conmemoración del PEN del Día Internacional del Escritor Encarcelado, 2011

CUESTIONES PRÁCTICAS

Cuando se hagan efectivas la exposición y la edición del libro, tramitaremos las ofertas a quienes colaboréis -como protagonistas- en la realización de este proyecto de solidaridad y defensa de la libertad.

Para obtener más información sobre las recompensas y sus características, consultad el blog de nuestro proyecto.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

9 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • PEN Català

    PEN Català
    Autor/a

    más de 10 años

    Benvolgut Ferran, a hores d’ara, tal com apuntes, sembla que no serà possible poder assolir la quantitat que ens havíem proposat, però volem igualment tirar endavant el projecte.

    Aquesta xifra es va demanar per tal de poder realitzar les tres parts del projecte (edició del llibre, producció de l’exposició i itineració nacional i internacional). Amb la quantitat aconseguida fins ara, de moment, tirarem endavant només una, l’edició del llibre.

    Com que no hem assolit el nostre propòsit a Verkami, i si no s’hi arriba no es fan efectives les aportacions, ben aviat ens posarem en contacte amb els mecenes perquè puguin formalitzar la seva contribució per tal de realitzar el llibre.

    Volem agrair a Verkami la plataforma que ens ha proporcionat per donar visibilitat al projecte, i que, encara que no assolim el total demanat, amb els mecenes que han sorgit podrem tirar endavant una part del projecte.

    Moltes gràcies a tots pel vostre compromís, i si teniu algun altre dubte sobre com seguirem amb "Deletrix" no dubteu en consultar-nos-ho.

  • Ferran

    Ferran

    más de 10 años

    Té pinta que no s'arribarà als 50.000€, que per cert, em sembla una quantitat altíssima. Què fareu, ho intentareu per alguna altra banda?

  • PEN Català

    PEN Català
    Autor/a

    más de 10 años

    Sí, coneixem la sèrie “Censored” que registra textos censurats per la Inquisició.

    El projecte “Deletrix” també és el resultat d’una recerca sobre textos censurats, en aquest cas per biblioteques públiques i privades de tot el món. Aquesta recerca també s’ha ampliat pel que fa a diverses èpoques i temàtiques (hi ha fragments de llibres d’anatomia o de partitures de música).

    A més, les imatges estan acompanyades per reflexions sobre la censura de diversos escriptors de renom que, en segons quins casos, inclús n’han patit les conseqüències.

    Tot aquest projecte es materialitzarà també en un llibre d’art on quedarà plasmat aquest diàleg entre imatges i textos que caracteritza “Deletrix”.

  • Mariana

    Mariana

    más de 10 años

    Coneixeu la sèrie "Censored" de Milagros de la Torre. Què creieu que aportaria aquesta nova proposta?

  • PEN Català

    PEN Català
    Autor/a

    más de 10 años

    Gràcies, és una bona proposta Anna, ho estem considerant.

  • Anna

    Anna

    más de 10 años

    Hola! Crec que podrieu incloure una "recompensa" d'una quantitat menor (5-10 euros) per a aquelles persones que vulguin col·laborar però que no puguin aportar els 25 euros mínims actuals. Penso que hi hauria gent que la pagaria ;-)

  • Josep Llauradó

    Josep Llauradó

    más de 10 años

    Els mecenes podran escollir quina obra els correspon, o l'assignació serà aleatòria?

  • PEN Català

    PEN Català
    Autor/a

    más de 10 años

    La fotografia que s'ofereix serà la mateixa per a tots els mecenes. A l'entrada del blog on hi ha la descripció de les recompenses podràs veure la imatge que oferirem a la capçalera (és l'anomenada "Deletrix: Stephanus # I"). L'hem triat, precisament, perquè va esdevenir la imatge del projecte al simbolitzar l'inici de la col·laboració de Joan Fontcuberta i el PEN Català en el cartell de 2011. Només en el cas que superéssim el tiratge, en faríem un de nou amb una altra imatge. Esperem que la proposta us sembli adient. Gràcies per l'interès.

  • Josep Llauradó

    Josep Llauradó

    más de 10 años

    Els mecenes podren triar quina de les fotografies disponibles els corresponen, o l'assignació és aleatòria?

Volver a todas las actualizaciones

#02 / Description of the pledges // Descripción de las recompensas

Welcome to Deletrix Verkami Project! Below there is a detailed description of the photographs we are offering:

Original photography,18x13cm:

Deletrix by Joan Fontcuberta, original graphic work with Glicée printing, pigmented Ultrachrome ink on 308 g Hahnemühle Photo Rag paper, 18x13cm.

Signed by the artist and numbered in an exclusive edition of 100 copies.

Tinta Invisible Publishers.

Original photography, 21 x 26,5 cm:

Deletrix by Joan Fontcuberta, original graphic work with Glicée printing, pigmented Ultrachrome ink on 308 g Hahnemühle Photo Rag paper, 21 x 26,5 cm.

Signed by the artist and numbered in an exclusive edition of 150 copies.

Tinta Invisible Publishers.

Presented in a gift case.

Original photography, 71 x 52 cm:

The work Deletrix: Stephanus # 1, was created to commemorate the International Day of the Imprisoned Writer –on November the 15th 2011– which the Catalan PEN celebrates every year to condemn the violation of freedom of expression in the world.

The technique employed has been digital printing, glicée, with pigmented shades of ultrachrome ink.

The paper used is 308 g 100% cotton Photo Rag, 71,5 x 52 cm.

The printer is Sesí from Tinta Invisible Workshop in Barcelona.

This edition consists of 25 copies, all of them numbered and signed by the author.

Original work

5 different monotypes with original intervention by the artist

On the digital photograph (Deletrix Stephanus #1, 71,x52 cm), different parts will be effaced or crossed out by Joan Fontcuberta by hand, making each piece an entirely distinctive work. The basic photograph is the same, but each one will have a particular and unique intervention.

Bienvenidos al proyecto Verkami de Deletrix! A continuación os adjuntamos la descripción de las fotografias que ofrecemos:

Fotografía original de 18x13cm:

Deletrix de Joan Fontcuberta, obra gráfica original impresa con estampación Giclée de tintas pigmentadas Ultrachrome sobre papel Hahnemühle Photo Rag de 308 g, tamaño 13 x 18 cm.

Edición firmada y numerada de 100 ejemplares.

Tinta Invisible ediciones.

Fotografía original de 21x26,5cm:

Deletrix de Joan Fontcuberta, obra gráfica original impresa con estampación Giclée con tintas pigmentadas Ultrachrome sobre papel Hahnemühle Photo Rag de 308 g, tamaño 21 x 26,5 cm.

Edición firmada y numerada de 150 ejemplares.

Tinta Invisible ediciones.

Presentación en un estuche a medida.

Fotografía original de 71,5x52cm:

La obra Deletrix: Stephanus # I, se creó para conmemorar el 15 de noviembre de 2011 –Día Internacional del Escritor Encarcelado–, una fecha que el PEN Català celebra anualmente para denunciar los casos de vulneración de la libertad de expresión en el mundo. Impresión digital, Giclée, 8 tintas pigmentadas Ultrachrome sobre papel Photo Rag de 308g 100% algodón, tamaño 71,5 x 52cm.

Estampadora Sesí del taller Tinta Invisible de Barcelona.

Edición de 25 ejemplares numerados y firmados por el autor.

Obra original:

5 monotipos diferentes con intervención original del artista.

Sobre la estampa digital (la obra Deletrix: Stephanus # I, de 71,5x52cm), habrá fragmentos borrados o rallados por Joan Fontcuberta que harán de cada pieza una obra diferente. La base será la misma para las 5 estampas pero cada vez la intervención será particular y única.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#09 / Voleu veure qui dóna suport a DELETRIX? (part II)

Us presentem la segona meitat de les càpsules gravades per recolzar Deletrix. En aquest cas podreu escoltar les reflexions de Kaissa Ould-Braham, Marina Garcés, Josep Maria Benet i Jornet i Xavier Antich.

Són quatre vídeos més que completen aquest recorregut per les diverses visions sobre la censura i la llibertat d'expressió, temes que, com podreu veure, en certs casos els han tocat de ben a prop. Així, queda pal·lès com cadascun d'ells ha trobat el seu propi vincle amb el projecte i ens l'ha transmés amb força i convicció.

Agafem aquesta empenta per als últims dies que queden de Deletrix a Verkami i us animem a fer la màxima difusió d'aquests vídeos. Col·laborem tots plegats perquè el projecte pugui tirar endavant!

KaissaOuld-Braham, escriptora amaziga:

Marina Garcés, filòsofa:

Josep Maria Benet i Jornet, dramaturg i guionista:

Xavier Antich, filòsof:

#08 / Voleu veure qui dóna suport a DELETRIX? (part I)

Us presentem vuit personalitats del món de la cultura que, a través de petites càpsules d’aproximadament un minut, ens resumeixen el que el projecte Deletrix representa per a ells.

Comencem amb: Francesc Parcerisas, Pep Tosar, Vicenç Villatoro i Jordi Guillumet. I ben aviat us desvelarem la segona meitat del grup.

Cadascun ens aporta una visió particular sobre la censura i la llibertat d’expressió: escriptors, fotògrafs, actors, o bé filòsofs, ens evidencien les múltiples cares de Deletrix, un projecte que engloba pensament, paraula, imatge, acció i compromís.

Agraïm a tots ells la seva col·laboració i el recolzament!

Escolteu-los, reflexioneu sobre què representa Deletrix per a vosaltres i, sobretot, participeu-hi!

Francesc Parcerisas, poeta, traductor i crític literari:

Pep Tosar, actor:

Vicenç Villatoro, escriptor i periodista:

Jordi Guillumet, fotògraf:

#07 / Nova recompensa! // New pledge! // Nueva recompensa!

Després de considerar-ho, gràcies als suggeriments que ens heu fet arribar, hem decidit crear una nova recompensa per tal que pugueu col•laborar per fer possible Deletrix, amb una quantitat inferior a la d’adquisició del llibre.

Amb 10€ podreu contribuir també a realitzar el projecte i entrareu a formar part a la llista dels mecenes.

Esperem que això animi a molts de vosaltres.

Moltes gràcies a tots!


After considering it, thanks to many of your suggestions, we have decided
to create a new pledge, to make it possible to collaborate with
Deletrix with the lowest amount.

With 10€ you can make this project possible too, and you will appear in the
list of patrons
.

We hope that this encourage many of you to contribute.

Thank you very much!


Después de considerarlo, gracias a vuestras sugerencias hemos decidido crear una nueva recompensa para que podáis colaborar con Deletrix aportando una cantidad inferior a la de adquisición del libro.

leer más

#06 / Biografia de Joan Fontcuberta // Joan Fontcuberta Biography (CAT/EN/ES)

Joan Fontcuberta va néixer el 24 de febrer de 1955, a Barcelona, on actualment viu i treballa. Va estudiar Comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona (1972-77) i ha treballat en els àmbits de la publicitat, el periodisme i la docència com a professor de Belles Arts. Des de 1974, s’ha dedicat a les arts visuals i ha desenvolupat la seva producció creativa, compaginant-la amb activitats de caire crític, teòric i didàctic.

El 1980, va ser un dels fundadors i editor de “PhotoVision”, publicació internacional dedicada a la fotografia i a les arts visuals. També va ser un dels membres fundadors del Departament de Fotografia de la Facultat de Belles Arts de Barcelona el 1980 i de la Primavera Fotogràfica, esdeveniment bianual creat el 1982 que ha tingut… leer más

#05 / Sobre el PEN Català // About Catalan PEN (CAT/EN/ES)

Alireza Darvish pel PEN Català

EL PEN Català

El PEN Català és el tercer centre PEN més antic del món. Es va fundar l’abril de 1922, un any després de la fundació del PEN Internacional, per Josep M. López-Picó i Carles Riba, que en va ser el primer president. Després ho han estat Pompeu Fabra, Josep Carner, J.V. Foix, Joan Oliver, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Sarsanedas, Dolors Oller i, en l’actualitat, està presidit per Carme Arenas.

Des de la seva fundació, el PEN Català ha estat una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana.

Els seus valors principals són:

• Diplomàcia cultural arreu del món
• Interculturalitat
• Compromís amb la literatura
• Llibertat d’opinió i d’expressió
• Salvaguarda del patrimoni literari i lingüístic català

Missió: caràcter social del PEN Català

leer más

#04 / Manuel Guerrero explica DELETRIX (CAT/EN/ES)

Deletrix Llobet, Joan Fontcuberta

DELETRIX de Joan Fontcuberta

Manuel Guerrero Brullet

“No hi ha cap document de la cultura que no sigui al mateix temps un document de la barbàrie. I si el mateix document no és lliure de barbàrie, tampoc no ho és el procés de transmissió pel que passa d'unes mans a unes altres. Per això el materialista històric se n'aparta, doncs, tant com pot. Considera que la seva tasca és passar el raspall a la història a contrapèl,” escriu a la cèlebre setena de les seves Tesis sobre la filosofia de la història Walter Benjamin. I és que la història dels textos, com la història de les imatges, és la història dels vencedors. Tal com afirma Benjamin, la història dels textos, com la història de les imatges, és el botí que arrosseguen els dominadors en la seva… leer más

#03 / Description des récompenses // Descrizione delle ricompense

Bienvenus au projet Verkami de Deletrix! Ci-après nous vous détaillerons en quoi consisteront les photos que nous proposerons:

Photographie originale de 18x13cm:

Deletrix de Joan Fontcuberta imprimé graphique original, impression giclée avec encres pigmentées Ultrachrome sur papier Hahnemühle Photo Rag 308 g de taille 13 x 18 cm.

Signée et numérotée en édition de 100 exemplaires.
Éditions Tinta invisible.

Photographie originale de 21x26,5 cm:

Deletrix de Joan Fontcuberta imprimé graphique original, avec impression giclée avec encres pigmentées Ultrachrome sur papier Hahnemühle Photo Rag 308 g taille 21 x 26,5 cm.

Signée et numérotée édition de 150 exemplaires.
Éditions Tinta invisible.

Présenté dans un boîtier personnalisé.

Photographie originale de 71,5x52cm:

L’œuvre Deletrix: Stephanus # Ileer más

#02 / Description of the pledges // Descripción de las recompensas

Welcome to Deletrix Verkami Project! Below there is a detailed description of the photographs we are offering:

Original photography,18x13cm:

Deletrix by Joan Fontcuberta, original graphic work with Glicée printing, pigmented Ultrachrome ink on 308 g Hahnemühle Photo Rag paper, 18x13cm.

Signed by the artist and numbered in an exclusive edition of 100 copies.

Tinta Invisible Publishers.

Original photography, 21 x 26,5 cm:

Deletrix by Joan Fontcuberta, original graphic work with Glicée printing, pigmented Ultrachrome ink on 308 g Hahnemühle Photo Rag paper, 21 x 26,5 cm.

Signed by the artist and numbered in an exclusive edition of 150 copies.

Tinta Invisible Publishers.

Presented in a gift case.

Original photography, 71 x 52 cm:

The work Deletrix: Stephanus # 1, was created to commemorate the International Day of the Imprisoned Writer –on November the 15th 2011– which the Catalan PEN celebrates every year to condemn the violation of freedom of expression in the world.

leer más

#01 / Descripció de les recompenses

Benvinguts al projecte Verkami de Deletrix! A continuació us detallem en què consisteixen les fotografies que oferim:

Fotografia original de 18x13cm:

Deletrix de Joan Fontcuberta, obra gràfica original impresa amb estampació Giclée amb tintes pigmentades Ultrachrome damunt paper Hahnemühle Photo Rag de 308 g, de mida 13 x 18 cm.

Signada i numerada en edició de 100 exemplars.

Tinta Invisible edicions.

Fotografia original de 21x26,5cm:

Deletrix de Joan Fontcuberta, obra gràfica original impresa amb estampació Giclée amb tintes pigmentades Ultrachrome damunt paper Hahnemühle Photo Rag de 308 g, de mida 21 x 26,5 cm.

Signada i numerada en edició de 150 exemplars.

Tinta Invisible edicions.

Presentació en un estoig a mida.

Fotografia original de 71,5x52cm:

L’obra Deletrix: Stephanus # I,… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies