❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Un passeig per la història de la biosfera

Un passeig per la història de la biosfera és una obra de divulgació científica en català que explica la història de la Terra i dels seus habitants. Un viatge de més de 4.600 milions d’anys per la biologia i la geologia, on el lector coneixerà des de les primeres formes de vida a la fauna actual.

0
seconds
134
Pledges
4.550€
From 3.700€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project because you simply want to help make it happen:

HO HEM ACONSEGUIT! Gràcies a tots els mecenes que heu contribuït a l'èxit d'aquest projecte amb les vostres aportacions i fent-ne difusió! Us animem a que ho seguiu fent, ja que tot el que es recapti a partir d'ara servirà per editar més exemplars del llibre.

¡MOLTES GRÀCIES!


QUÈ VOLEM FER? Amb aquest projecte de micromecenatge, des de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont volem editar el llibre Un passeig per la història de la biosfera, de Josep Marmi i Plana.

És una obra de divulgació científica en català que descriu la història de la Terra i dels seus habitants des dels seus orígens, fa uns 4.600 milions d’anys.

L’obra consta de 250 planes repartides en 19 capítols on s’explica de forma molt entenedora la història de la vida i el seu motor, l’evolució. Des de disciplines tan diverses com la paleontologia, la biologia evolutiva, la biologia del desenvolupament, la geologia, l’ecologia o la paleoclimatologia, Un passeig per la història de la biosfera us proposa un viatge al llarg del temps per entendre els orígens dels éssers unicel·lulars, de les plantes, dels animals invertebrats i vertebrats i dels ecosistemes que n’han format part, on el lector descobrirà els efectes de la variabilitat genètica i l’ambient sobre la supervivència, adaptació i extinció de les espècies.

Un passeig per la història de la biosfera, parla de dinosaures i de mamífers gegantescs, com els mamuts que van habitar el planeta fins fa pocs milers d’anys, però també ens parla de les formes de vida més petites, com els minúsculs cianobacteris, o de les plantes que van tenir, i encara tenen, un paper protagonista modificant la química atmosfèrica o donant aixopluc als animals, fent-nos la vida més fàcil a l’hostil medi terrestre.

Reconstrucció de la fauna precambriana d’Ediacara (Josep Marmi)

El llibre inclou 83 il·lustracions fetes expressament per aquesta obra pel mateix autor i les il·lustradores Agnès i Aina Amblàs i Casals que reconstrueixen l’aspecte de diferents espècies ja extingides, com l’Acanthostega, un dels primers vertebrats terrestres que tenia 8 dits a cada mà, i l’Ambulocetus, un dels parents més primitius dels cetacis actuals (dofins i balenes) que encara no havia convertit les seves extremitats en aletes.

Reconstruccions d'Ambulocetus (Agnès Amblàs) i Acanthostega (J.Marmi)

Un passeig per la història de la biosfera vol apropar la història de la vida i l’evolució als lectors interessats per la ciència d’una forma divulgativa, amb un llenguatge planer que els permetrà entendre els mecanismes que fan que els organismes canviïn al llarg del temps i la importància de conservar la biodiversitat, posant de relleu el gran valor de la recerca en ciències bàsiques, com la paleontologia. Actualment no existeix cap llibre d’aquestes característiques escrit en català per un autor català.

Pensem que el llibre serà interessant per a totes aquelles persones interessades en la ciència però que també serà una eina molt valuosa per al professorat de secundària, ja que en les seves pàgines trobarà múltiples conceptes i processos biològics i geològics explicats de forma entenedora que podran utilitzar en les seves classes.

L’AUTOR: Josep Marmi i Plana

Josep Marmi i Plana (Berga, 1975) és Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Pompeu Fabra. Ha realitzat estudis sobre la filogènia, l’especiació i conservació de mamífers actuals. Actualment és investigador del grup de Faunes del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. La seva recerca està centrada en l’estudi dels fòssils de vertebrats i plantes associats a restes de dinosaures del Cretaci Superior dels Pirineus. Ha escrit articles de divulgació científica i ha estat coordinador i autor del llibre Els Dinosaures dels Pirineus (Ed. Zenobita) i autor de diversos capítols del llibre Dinosaurios del Levante Peninsular (Ed. ICP).

PER A QUÈ SERVIRAN LES VOSTRES APORTACIONS?

El projecte de micromecenatge finançarà els costos d’impressió i d’enquadernació del llibre, les recompenses i enviaments i les comissions bancàries i de Verkami. Amb els 3.700 euros que volem recollir amb la vostra ajuda faríem una tirada inicial de 200 exemplars. Tot el que excedeixi d’aquesta quantitat servirà per imprimir més exemplars del llibre.

QUAN VEURÀ LA LLUM EL LLIBRE?

El text i les il·lustracions del llibre ja estan acabats. El text ha estat revisat per dos especialistes en el camp de la paleontologia i la biologia evolutiva, el Dr. Àngel Galobart (de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont) i pel Dr. Carles Lalueza-Fox (CSIC – Institut de Biologia Evolutiva). També ha estat revisat per l’Ignacio Hierro, historiador, professor de secundària i traductor de textos i per Xavier Plans, estudiant de magisteri. D’aquesta manera, s’ha tingut en compte el criteri d’especialistes reconeguts ens els diferents camps que tracta el llibre, així com de persones cultes no especialitzades en les ciències de la vida i de la Terra.

CALENDARI

La impressió i enquadernació es faria entre juliol i setembre de 2013 per tenir el llibre editat a principis de la tardor de 2013.

Les recompenses es lliurarien durant el mes d’octubre.

La presentació oficial del llibre per a tots els mecenes serà al Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont a Sabadell abans de Nadal.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

0 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

#12 / La presentació del llibre a la web de l'ICP

Tal com us vàrem anunciar, dimarts passat vam presentar el llibre "Un passeig per la història de la biosfera" a la llibreria La Llar del Llibre (a Sabadell) acompanyats de molts dels mecenes que l'han fet possible.

Hem penjat una notícia a la web de l'ICP amb algunes imatges de la presentació i una breu crònica de l'esdeveniment.

El projecte de Verkami acabarà aquestes properes setmanes amb l'entrega de totes les recompenses, però si voleu seguir informats de les activitats del Museu de l'ICP al voltant de la divulgació de la paleontologia, ho podeu fer a través d'aquests canals:

A la web de l'ICP

A través de la nostra pàgina de Facebook

O a Twitter

Esperem seguir en contacte amb tots vosaltres!

#11 / Avui presentem "Un passeig per la història de la biosfera". A les 19h a Sabadell.

I finalment ha arribat el dia! El llibre fa alguns dies que és al Museu de l'ICP ben guardat en caixes, però ens hem resistit a fer-lo circular abans de la presentació.

L'acte tindrà lloc a les 19h a La Llar del Llibre, una llibreria molt cèntrica de Sabadell on esperem poder saludar personalment alguns dels mecenes que han fet possible que, el que fa alguns mesos era només un projecte, ara sigui una realitat palpable.

L'acte serà presentat per Àngel Galobart, Cap del departament de recerca del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i mostrarem alguns fòssils emblemàtics de la col·lecció de l'Institut per entendre com es pot reconstruir el passat de la Terra i dels seus habitants a partir del seu estudi. En Josep Marmi i la il·lustradora Aina Amblàs signaran exemplars a qui ho desitgi.

A partir de demà, el llibre es podrà comprar a la botiga del Museu.

Si ens voleu acompanyar aquesta tarda, aquí teniu els detalls de la convocatòria. read more

#10 / ja ha arribat!

Ens fa molta il·lusió comunicar-vos que aquest matí han arribat els exemplars d'"Un passeig per la història de la biosfera" al Museu de l'ICP. Volem compartir amb vosaltres la primícia, així que aquí teniu la foto amb els llibres de la primera caixa que hem obert.

Us avancem que ja tenim data per a la presentació del llibre. Serà el dia 29 d'octubre a les 19h a La LLar del LLibre (c/ Sant Antoni, 20. Sabadell). Reserveu-vos la data a l'agenda!

#09 / Recull de noms pels crèdits del llibre

Gràcies a tots per fer-nos saber com voleu aparèixer als crèdits del llibre "Un passeig per la història de la biosfera"!

Hi ha 7 mecenes dels que no hem rebut resposta, en alguns casos perquè l'adreça de correu electrònic que vàreu informar no és correcte i probablement no heu rebut els nostres correus. És per això que deixem penjat aquest post públic. Si el llegiu, escriviu-nos a l'adreça de contacte del projecte.

Els mecenes dels que no en tenim notícia són: col.lectiu joan morral, JordiRS, nuri, silviadevicente, monsol, afalic i Elena.

Si no ens dieu res, apareixereu als crèdits amb el nom d'usuari, que és l'única informació que disposem de vosaltres.

Al setembre rebreu notícies nostres sobre el procés d'impressió del llibre i l'entrega de les recompenses.

Gràcies per la vostra col·laboració i bones vacances!

#08 / Conferència a Berga d'en Josep Marmi

Ahir vàrem ser a Berga per explicar el projecte de micromecenatge, però sobretot per fer un tastet dels continguts que hi haurà en el llibre "Un passeig per la història de la biosfera" d'en Josep Marmi. Una vintena de persones es va aplegar a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet que ens va oferir una sala fantàstica per a fer la xerrada.

La propera conferència serà aquest mateix dimarts a Tremp. A les 19:30 serem a la Biblioteca Maria Barbal. L'acte serà presentat per l'alcalde de Tremp, l'Il·lm Víctor Orrit. Si sou per la zona, us hi esperem!

Gràcies a les aportacions dels mecenes, ja hem arribat als 2.805 euros a 15 dies d'acabar el projecte de mecenatge!! Tenim molta confiança en aconseguir els 3.700 euros per publicar el llibre, però us demanem que ens ajudeu a difondre el projecte tant lluny com sigui possible per tal que el llibre esdevingui una realitat. El temps s'acaba!

#07 / Voleu conèixer més coses del llibre?

Gràcies a tot els que vau venir a la conferència d'ahir a Sabadell! Us deixem una imatge de la xerrada.

La setmana vinent (dia 12) serem a Berga i la següent (dia 16) a Tremp. Això és un no parar!

Avui us volem descobrir una meravellosa il.lustració que trobareu al llibre feta per l'Agnès Amblàs.

Es tracta de la reconstrucció del creodont Hyaenodon, un grup que incloïa alguns dels mamífers més grans coneguts. Algunes espècies d'aquest grup podien arribar a pesar 800 kilos. Segurament no us agradaria trobar-vos-en cap cara a cara...

Aprofitem per anunciar-vos que gairebé hem arribat als 2000 euros! Anem bé, però encara som lluny de l'objectiu així que si encara no els heu explicat el projecte "Un passeig per la història de la biosfera" als vostres amics i família i a tots els vostres contactes de les xarxes socials, aquest cap de setmana és el moment per fer-ho!

Fins la propera!

#06 / "Un passeig per la història de la biosfera" a Radio Sabadell

Aquesta setmana l'equip d'informatius de Radio Sabadell va parlar amb en Josep Marmi sobre el projecte "Un passeig per la història de la biosfera".

Si el voleu sentir, aquí teniu l'enllaç

Aprofitem per recordar-vos que aquest dijous 4 a les 19h, hem organitzat la conferència "Un passeig per la història de la biosfera" a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell.

El dia 12 a les 20h en farem una altra a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga i avui hem confirmat que hi haurà una tercera conferència a Tremp el dia 16 a les 19:30. Això ja sembla "Un passeig per la història de la biosfera Tour!!!".

#05 / Conferència a Berga!

Ja som 44 mecenes! Ens apropem al 50% del que necessitem per publicar el llibre. No deixeu d'esbombar el projecte per tot arreu! Ajudeu-nos a fer arribar aquest projecte ben lluny!

Tal i com us explicavem en el darrer post, el proper dijous 4 a les 19h farem una conferència sobre "Un passeig per la història de la biosfera" a la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell. Serà un tastet del que podreu trobar en el llibre i podreu veure alguns dels animals fascinants que hi apareixen. Ens agradaria molt comptar amb vosaltres i poder-vos saludar!

Però això no és tot! Pel dia 12 de juliol hem organitzat una segona conferència a Berga, on és nascut en Josep Marmi, autor del llibre. Serà a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet a les 20h.

Aquí teniu el cartell que hem fet per anunciar-la:

I encara estem tancant els detalls d'una tercera conferència a Tremp. Us anirem informant.

#04 / Conferència "Un passeig per la història de la biosfera"

Novetats!

Per la setmana vinent hem organitzat una conferència a Sabadell per explicar "Una passeig per la història de la biosfera". Serà una conferència de caire divulgatiu on en Josep Marmi explicarà part del contingut del llibre i podreu veure algunes de les imatges que hi apareixen.

Aquí en teniu els detalls:

SABADELL

DIA I HORA: 4 de juliol, 19h

LLOC: Biblioteca Vapor Badia (c. Tres Creus, 127-129)

Ens agradaria molt trobar-vos-hi!

Properament us donarem els detalls d'una segona conferència que organitzarem a Berga.

Com us hem demanat en altres ocasions, si ens voleu donar un cop de mà en la difusió, en aquest enllaç trobareu el cartell de la conferència, així com el cartell del projecte, flyers, etc...

#03 / Enllaç cartell i flyer

Bona tarda!

A hores d'ara ja portem 890 euros gràcies a les vostres aportacions. El ritme és bo, però no ens podem relaxar!

Seguint el suggeriment d'alguns mecenes, hem pujat a una carpeta Dropbox el cartell que hem preparat per difondre el projecte.

Us el podeu descarregar en aquest enllaç

Hi ha un cartell de mida DIN a4 i un full de mà o "flyer"més petit.

Si els podeu imprimir i penjar en llocs ben visibles, anirem donant a conèixer el projecte cada cop a més gent. I si voleu imprimir flyers i repartir-los, encara arribarem més lluny!

Que passeu un bon cap de setmana i una bona revetlla!

#02 / Ja tenim cartell!

Hem arrancat la campanya amb força, però encara som lluny de l'objectiu final, així que la campanya per donar a conèixer el projecte del llibre no s'atura!

Hem fet un cartell del que n'estem molt satisfets i que volem compartir amb vosaltres.

Ara mateix el tenim penjat al Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, a Sabadell, però ens agradaria poder-lo penjar a molts llocs més! Si ens voleu ajudar a guanyar visibilitat us el podem enviar perquè l'imprimiu. Només cal que el demaneu!

Gràcies per la vostra implicació!

#01 / Això ja està en marxa!

Després de diverses setmanes de preparació, finalment llancem el projecte a Verkami i rebem les primeres aportacions. Tot plegat és molt emocionant! Esperem que aquesta aventura ens dugui a bon port i que puguem acabar publicant el llibre.

En aquest bloc us anirem explicant com va el projecte, així com desvetllant alguns aspectes del contingut del llibre. Per començar us direm que l'animal que apareix a la portada del projecte és un Paraceratherium, un animal que ostenta el rècord de ser el mamífer terrestre més gran que mai ha existit. Podia arribar a mesurar més de cinc metres d’alçada fins a la creu i nou metres de longitud!

Aprofitem per agrair-vos de nou la vostra aportació així com us animem a que compartiu aquest projecte entre els vostres contactes.

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy