❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

De l'ovella al vestit!

Us heu preguntat qui hi ha al darrera dels paisatges idíl·lics del Pirineu o del món rural?! Qui son, com es guanyen la vida?! quina és la seva lluita?! El projecte de l'Ovella al Vestit de l'Associació Obrador Xisqueta treballa de nou l'aprofitament de la llana d'ovelles del país

Obrador Xisqueta

A project of

Created in

0
seconds
71
Patron
2.090€
From 2.000€
Contribute to the project

Us heu preguntat qui hi ha al darrera dels paisatges idíl·lics del Pirineu o del món rural?! Qui son, com es guanyen la vida?! quina és la seva lluita?!

I anant més al detall - molt més al detall! -... Us heu preguntat alguna vegada de què són fets els jerseis, els que porteu a l'hivern?! els que suposadament són de llana?!

La resposta és que al darrera hi ha pagesos i pageses; que són persones ben normals, com tu i com jo; joves i grans; que es guanyen la vida fent corders, vedells, bledes o trumfes i que la seva lluita és que els hi paguin un preu just pel que fan i se'ls hi reconegui la feina! El que ens agradaria a tothom, veritat?!

Anant més al detall... dir-vos que els vostres jerseis de llana probablement NO tenen ni un gram de llana. La substitució progressiva de les fibres naturals per les fibres sintètiques ha portat a la desaparició de la llana 100% natural del nostre país i la seva substitució per les de síntesis química, és a dir petroli.

T'interessa això que t'expliquem?! Aquest projecte vol visibilitzar aquesta situació i fer-nos co-partíceps de la seva transformació.

QUI SOM?!

Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu) que treballa la dinamització de la pagesia i el pastoreig. Paguem a un preu just la llana d'auvelles de raça Xisqueta - autòctona del Pirineu i en risc d'extinció-. , llana com la de tota la vida, 100% natural. + info a: Obra Xisqueta

Som 100% locals, 100% artesans

Habitualment la llana de les auvelles de casa nostra es malvenia o bé es llençava als barrancs. Des del 2009 treballem amb la revalorització de la llana mitjançant l'aprofitament de la llana a través d'una producció artesana de qualitat, la venda de llana filada per a teixir i com a aïllament per a bio-construcció. L'objectiu de tot plegat és aconseguir un major ingrés pels pagesos/es que tenen aquests ramats i donar-los-hi valor i reconeixement de la seua feina.

El resultat del procés de treball fins a data d’avui és haver comprat 39 tones de llana a un preu just a 25 pastors i pastores des de 2009; haver creat un grup de 12 artesanes/ns del territori que transformen aquesta llana; desenvolupar una artesania de qualitat 100% local, 100 % artesana d'innovació; aconseguir una línia de productes que s'havia perdut a nivell de tot l'Estat comercialitzant-la des de la nostra terra; i sobretot, el treball continu de revalorització de l'ofici de pastor en greu recessió.

La campanya de comercialització va iniciar-se al desembre de 2010 i té com a objectiu tancar el cicle i autofinançar-se per a poder tornar a comprar la llana de l'any següent; continuar donant suport als pastors/es i a les artesanes mitjançant formació continuada i difonent els productes resultants que desprenen Pirineu, cultura, creativitat i ofici.

Actualment Obrador Xisqueta és la primera entitat a nivell estatal que després de dècades ha recuperat la llana autòctona per a venda al detall com a un producte per a ser teixit.

Podeu donar un cop d'ull al que fem a: www.xisqueta.cat

QUÈ HEM FET

En aquest darrer any hem aconseguit generar els següents productes:

 1. Col·lecció Xisqueta. Productes artesans de manufactura
 2. Llana a doll per artesans professionals amb colors naturals. Abans de l'existència d'Obrador Xisqueta, la llana a doll s'importava de la resta d'Europa.
 3. Aïllament per a la construcció (en preparació).

QUÈ VOLEM FER

En aquesta propera temporada 2011 - 2012, estem preparant la nova col•lecció i volem fer una inversió amb llana filada i a doll amb colors. Hi haurà dos línies de tint, una amb tint convencional i una segona amb tint vegetal extret de les plantes del Pirineu.

El finançament des de Verkami és per finançar la nova compra de llana que es pagarà a un preu just als pastors de Xisqueta.

Aquesta tardor -hivern sortiran els primers jerseis teixits 100% amb llana Xisqueta així com d'altres productes tèxtils, després de dècades sense tenir aquest tipus de producte al mercat.

LA NOSTRA FILOSOFIA

Transformar consciències a canvi d'objectes preciosos! A través de la compra dels productes Xisqueta volem transmetre que al darrera del mateix existeixen una persones, un territori i una raça que es beneficia. Es tracta d'una compra conscient d'uns productes de qualitat que tenen una història molt singular.

Aquesta nova col•lecció és dissenyada per les artesanes i artesà vinculats a Obrador Xisqueta i amb la col·laboració del programa Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya de la mà del dissenyador Gerard Moliné.

Aquest projecte forma part del programa d'Emprenedoria Social també de la Generalitat de Catalunya, d'aquest 2011.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

4 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • josefina espinosa

  josefina espinosa

  about 8 years

  he oblidat de dir-vos que la meva intenció és pagar-les. gracies un altre vagada.

 • josefina espinosa

  josefina espinosa

  about 8 years

  Seria possible, fer-me arribar unes madeixes de llana per poder -me teixir un jersei..? Durant molt anys he teixit els jerseis de les meves filles. Gracies.

 • Obrador Xisqueta

  Obrador Xisqueta
  Author

  about 8 years

  Hola! muchas gracias por el sugerimientos! lo único que se me ocurre es dirigirlos a nuestra web www.obradorxisqueta.cat (en su versión inglesa). Allí también tenemos colgado como notícia lo del Verkami. Lo actualizo en inglés!

  http://www.obradorxisqueta.cat/index.php/en

  Muchas gracias Cidrolin!

 • cidrolin

  cidrolin

  about 8 years

  Muchos miembros de www.ravelry.com, hiladore/as y tejedora/es estarían interesados por este proyecto, pero para muchos de ellos estaría bien proponer una versión inglesa de vuestra página porque pocos hablan el catalán.

#03 / La Col·lecció Xisqueta 2012 ja és on-line!

Finalment! traiem la Col·lecció Xisqueta 2012! esperem disfruteu del que us hem preparat per aquest hivern que encara no comença: teixits, complements, barrets, joies meravelloses, joguines per a infants, accessoris per treballar la llana i naturalment llana Xisqueta multicolor.

Veieu el vídeo de la campanya promocional. El nostre eslògan d'enguany!: Seguint el camí natural!

Esperem que en gaudiu!!! Estem molts satisfetes!
Gràcies per avançat i per ajudar-nos a tirar aquest projecte endavant!#02 / Només en falten 980

De moment moltes gràcies a tothom pel suport rebut! ja sou 35 persones que heu contribuït per mirar que això sigui possible! Només falta una miqueta i ja ho tenim!
#01 / Ja tenim 700 euros! continuem amb la campanya de VerkamiMoltes persones d'arreu de Catalunya ja estan participant en fer més bonic, més sostenible, més present el projecte d'Obrador Xisqueta.

Amb els 2.000 euros que demanem des de Verkami podrem pagar una part de la llana que comprem als pastors i pastores del Pallars que cuiden de la raça Xisqueta i alhora serà una petita aportació per a poder treure al mercat els productes de la nova col·lecció.

Ens queda menys! ho aconseguirem!

Us deixem una imatge d'aquest cap de setmana! aquest és l'Antonio Peyró, "Safalla" de Llessui. Un dels pastors als qui comprem la llana Xisqueta. 
10€
28 backers

Mecenes REGATXO*
Passaràs a formar part de la comunitat Xisqueta com a mecenes "xic" (petit!... al petit pot hi ha la bona confitura!) + Tindràs una madeixa de color cru Xisqueta! i a més a més et farem arribar totes les notícies vinculades al projecte i els progressos que anem fent! D'aquesta manera ajudeu a contribuir al manteniment d'una raça, d'un ofici i a generar llocs de feina vinculats a l'artesania.

 • El Regatxo és una paraula pallaresa que descriu el noi/a - nen/a que cuidava les ovelles a la muntanya.
20€
23 backers

Mecenes MAIORAL*
Passaràs a formar part de la comunitat Xisqueta com a mecenes una mica menys "xic"! + Tindràs una madeixa de color cru Xisqueta!+ T'aplicarem un descompte del 5% a les nostres activitats: cursos i productes: llana, aïllament, productes artesans, etc. que trobaràs a www.xisqueta.cat

El/la maioral/a és una paraula pallaresa que descriu el cap dels pastors.

50€
13 backers

Mecenes BORD - BORDA*
Passaràs a formar part de la comunitat Xisqueta com a mecenes mitjanet! + Tindràs 3 madeixes de llana Xisqueta per a poder fer-te una bufanda, un barret, etc. i podràs triar-ne els colors. Les llanes de colors Xisqueta són fetes amb tints naturals que procedeixen de plantes del Pirineu! + Coneixeràs tots els protagonistes del nostre projecte: els pagesos/es que hi ha al darrera, les nostres ovelles, les nostres artesanes. T'ho farem arribar amb exclusiva a través d'un catàleg - pòster.

No us espanteu! Bord no és cap insult, és la manera pallaresa d'anomenar un noi o una noia gran

80€
0 backers

Mecenes GOIA - GOIATA*
Passaràs a formar part de la comunitat Xisqueta com a un bon mecenes! fent-te sòci/a d'Obrador Xisqueta durant un any! + Tindràs una madeixa de color cru o de color de tint natural Xisqueta i un sabó enfeltrat del model que triïs! + Podràs gaudir d'un 20% de descompte de les nostres activitats, cursos i un 10% en els productes (segons disponibilitat d'estoc) que trobaràs a www.xisqueta.cat

 • Goiat/a és la manera pallaresa d'anomenar un home o una dona una mica més gran i formós/a.
100€
7 backers

Mecenes XOLLADOR - XOLLADORA*
Passaràs a formar part de la comunitat Xisqueta com a un bon, bon mecenes! + Rebràs un jersei Xisqueta del model que tu triïs (col·lecció Xisqueta tardor - hivern 2011 - 2012) + Et farem sòci/a d'Obrador Xisqueta durant un any + Podràs gaudir d'un 20% de descompte de les nostres activitats, cursos.

Xollador és una paraula pallaresa que identifica la persona que esquila la llana de les auvelles.

200€
0 backers

Mecenes XISQUETA*
Passaràs a formar part de la comunitat Xisqueta amb el gran nom de "Xisqueta"! + Apadrinarem amb el teu nom o de la teva família una ovella Xisqueta + Coneixeràs in situ els protagonistes: pastors/es, artesans/artesanes i la teva Xisqueta + Podràs pujar el dia 1 de juliol de 2012 per viure la transtermitància a la muntanya de Llessui on es produeix el reagrupament de ramats de raça Xisqueta o bé podràs triar el dia que et vagi bé per conèixer el pastor o la pastora que cuida la teva ovella fent-vos una visita en exclusiva + Tindràs tres madeixes Xisqueta del color - tint natural- perquè et puguis fer una bona bufanda! + Et farem sòci/a d'Obrador Xisqueta durant 1 any i podràs gaudir d'un 20% de descompte en els nostres cursos.

Xisqueta, raça autòctona que es concentra principalment a les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i l'Aragó. Fins l'any 2009 estava declarada en perill d'extinció.

400€
0 backers

Mecenes PASTOR - PASTORA*
Aquest és el màxim representant. Passaràs a formar part de la comunitat xisqueta com un gran, gran mecenes! moltes gràcies + Apadrinarem una ovella amb el teu nom o el de la teua família + Podràs triar un dia per a pujar a coneixer aquesta ovella i el seu propietari + podràs triar un model de jersei de la col·lecció 2011 - 2012 Xisqueta que sortirà de la llana que faci la teva ovella + Seràs soci durant 2 anys del projecte Xisqueta amb un 20% de descompte amb totes les activitats.

Mil, mil gràcies!

Cookies help us to offer you the best experience. Settings