❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Abril al Cabanyal. Crònica viva d'una resistència.

El 1998 l'ajuntament de València aprovà la demolició de 1600 vivendes per prolongar l'avinguda de Blasco Ibáñez fins la mar. 15 anys després el barri continua dempeus gràcies a la lluita de molts veïns agruptats en la plataforma Salvem El Cabanyal. Esta és la seua història.

Sergi Tarín

A project of

Category

Created in

0
seconds
185
Pledges
4.395€
From 3.500€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

SINOPSI

El 1998 l'ajuntament de València aprovà la demolició de 1600 vivendes per prolongar l'avinguda de Blasco Ibáñez fins la mar. 15 anys després el barri continua dempeus gràcies a la lluita de molts veïns agrupats en la plataforma Salvem El Cabanyal.

Esta és la seua història.

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

Es tracta d’un documental sobre Salvem El Cabanyal, moviment ciutadà clau en la preservació del Cabanyal, el barri de pescadors de València, amenaçat per un pla urbanístic que preveu perllongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins la mar a costa de 1.600 vivendes d’alt valor patrimonial. El pla, gràcies a la perseverància d’estos veïns als jutjats i al carrer, està paralitzat cautelarment pel Tribunal Constitucional. Enguany Salvem complix 15 anys.

El documental vol retratar tota esta trajectòria. Des de les primeres assamblees fins a les grans mobilitzacions a conseqüència dels últims enderrocs, l’abril de 2010, dies abans de què el Constitucional suspenguera provisionalment el pla. Una descripció per boca dels protagonistes, des de representants del món de la cultura i la política que s’han solidaritzat amb el barri fins els testimonis més humans dels veïns afectats, fills i nets de pescadors, la majoria gent humil, que ha patit un mobbing despietat per part del consistori.

El documental durarà uns 90 minuts i comptarà amb una hora d’extres. Per elaborar-lo dispose d’imatges pròpies des del 2007. D’abans, compte amb l’arxiu de Salvem i de diversos veïns. Tot plegat, un material ingent i altament suggeridor.

EN QUÈ GASTAREM ELS DINERS

Dir-vos que el pressupost està més que ajustat.

Fonamentalment el destinarem a fer 1000 còpies en DVD (uns 1500€). També hem preparat una campanya promocional amb 100 cartells i 1000 postals (uns 150€). I convertirem a format DVD el nombrós material audiovisual d’alguns veïns, majoritàriament gravat en Súper 8 i VHS.

El sobrant servirà per cobrir tres sous: director, grafista, muntador-etalonador.

Com llegiu, una planificació econòmica més que austera. Per això vos animem a implicar-vos en el projecte per superar esta xifra inicial i acostar-nos una mica als estàndards del sector.

CALENDARI

Volem presentar el documental a finals de setembre o principis d’octubre en un espai del Cabanyal encara per concretar.

Durant el mes de juny finalitzarem el pla de rodatge i dedicarem l’estiu al muntatge i la postproducció.

Aprofitarem l’estrena per lliurar el màxim de DVD. Per als que no puguen acudir, establirem diversos punts de distribució a València. I les visites guiades les farem durant octubre i novembre. La conformació dels grups i la seua disponibilitat la tractarem per correu electrònic amb els interessats.

WEBS D'INTERÈS

Facebook d'Abril al Cabanyal
Facebook i Youtube de Sergi Tarín
www.cabanyal.com
Facebook de Salvem el Cabanyal

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

15 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Sergi Tarín

  Sergi Tarín
  Author

  over 6 years

  Ana, t'ha d'arribar a casa. Dis-me a quina adreça i t'ho envie. Gràcies.

 • Ana Prats

  Ana Prats

  over 6 years

  Hola, l'enhorabona per l'estrena! Tinc moltes ganes de veure el documental. Vaig fer una aportació de 15 euros com a mecenes el 2013, però no he rebut el DVD a la meua adreça de València. L'he de recollir a algun lloc? Gràcies.

 • Sergi Tarín

  Sergi Tarín
  Author

  almost 7 years

  Josep, l'estrena serà el 2 o 4 d'octubre. A partir d'aleshores començarem a enviar els dvd. Gràcies!

 • Josep Bataller

  Josep Bataller

  over 7 years

  Més que preguntar constate que no he rebut el DVD.

 • Orthigar

  Orthigar

  almost 8 years

  Buenas tardes, enhorabuena ante todo. ¿Cómo va la distrubición de las recompensas?

 • Àlex

  Àlex

  almost 8 years

  Xe, xicon. Com va eixe docu?

 • Sergi Tarín

  Sergi Tarín
  Author

  about 8 years

  Cap problema Àlex. Envia'm la nova adreça a sergitarin@hotmail.com. Salut!

 • Àlex

  Àlex

  about 8 years

  He canviat de domicili i m'agradaria rebre el DVD al nou domicili. Com ho he de fer?

 • Sergi Tarín

  Sergi Tarín
  Author

  about 8 years

  Dolors, les visites guiades les farem durant els caps de setmana, dissabte i diumenge, una vegada hagem estrenat el documental. Gràcies!

 • Dolors

  Dolors

  over 8 years

  Les visites guiades es faran en cap de setmana? Ho pregunto perquè sóc de Barcelona i m'agradaria participar-hi, cosa que només seria possible en cap de setmana. Gràcies i felicitats per la iniciativa.

Go back to all the updates

#07 / JA TENIM DATA, HORA I LLOC

Estimats mecenes:

Ja tenim data per al documental. L’estrena serà el dijous 30 d’octubre, a les 20.00 hores, a l’Ateneu Marítim de València (carrer de la Reina 68). La següent projecció està programada el dissabte 1 de novembre, 22:00 hores, a la seu de Salvem el Cabanyal (carrer de Sant Pere 83) i en format de cinema a la fresca. Com que Salvem disposa de barra, hi ha la possibilitat de comprar entrepà i beguda a preus populars. O portar-los de casa. Els dos passes s’efectuaran dins la programació de Portes Obertes, el festival d’art que tots els anys organitza Salvem.

Respecte a les visites guiades, hem pensat en concentrar-les en l’últim cap de setmana de Portes Obertes. Així, els visitants podran aprofitar la gran oferta cultural d’eixos dies al barri. Per tant, podeu triar entre:

1 i 2 de novembre. Hi haurà quatre visites diàries d’una hora i mitja, aproximadament. Estos són els horaris: 10.00, 12.00, 16.00 i 18.00. El punt de trobada serà sota el rellotge de sol de la Casa dels Bous, als peus de la Llotja de Pescadors i a quatre passes de la parada de tramvia de Les Arenes. Cal que em digueu, com més prompte millor, qui ve a quina visita i amb qui. En qualsevol cas, si algú li resultara del tot impossible durant estos dies, miraríem la forma de quedar un altre dia. Per contactar amb mi: sergitarin@hotmail.com

Pel que fa al lliurament en mà dels documentals, hi ha la possibilitat de les presentacions abans indicades i també tot aprofitant les visites. Una tercera opció es passar-se, a partir de les 20.30 hores, per la seu de Salvem durant el dissabte i el diumenge.

Siga com siga, vos avisarem a mesura que organitzem noves presentacions. Per últim, també podeu posar-vos en contacte amb mi per trobar la forma més senzilla de lliurar-vos les còpies. I els que han optat per l’enviament postal, m’heu de facilitar una adreça l’abans possible.

Altra qüestió és com voleu firmar en els crèdits. Si no teniu cap especificació, utilitzaré el nom que facilitàreu a Verkami. Per qüestions ineludibles de calendari, teniu fins al dissabte 10 d’octubre per pronunciar-vos al respecte.

Hem de dir-vos que no ha sigut fàcil tancar el documental. Després dels retards que ja coneixeu, ens plantejàrem tornar a proposar-vos un nou ajornament. No esperàvem que Rita Barberá procurés una última i desesperada maniobra com la de modificar el PEPRI i pressionar el Ministeri de Cultura. La legalitat i la legitimitat continuen del costat dels veïns oposats als enderrocs, però els territoris de la política són molls i l’alcaldessa intentarà d’ací a les eleccions de 2015 aconseguir en els despatxos allò que li han negat els tribunals. Per eixe motiu barallàrem esperar de nou i tancar definitivament un cicle vital de Salvem, que s’acomplirà amb la celebració de les pròximes municipals. Passe el que passe, hi haurà un canvi de període. Si perd el PP, un pla consensuat (això esperem) de rehabilitació. I si guanya, una modificació substancial de l’estratègia veïnal per assumir quatre anys més de travessia pel desert.

Però tornant al nostre treball, hem decidit presentar-vos un primer documental molt centrat a explicar l’ordre ministerial de desembre de 2009 i les conseqüències polítiques, jurídiques i socials, incloses les oneroses càrregues policials d’abril de 2010. Per posar llum a tot este temps hem tingut accés a un material valuós: els bruts del judici de faltes de desembre de 2012 pels enfrontaments del 6 d’abril de 2010. Un material inèdit i de gran rellevància on s’evidencia l’estratègia de l’Ajuntament per criminalitzar Salvem i els veïns compromesos amb el patrimoni.

Tenint en compte el volum d’informació i el que encara ens falta per bastir d’ací al maig vinent, ens resultava absurd haver d’encabir-lo tot en una única peça. Si tot va bé, proposarem un altre documental per a la tardor de 2015 que comprenga, ara sí, el cicle dels 17 anys de vida de Salvem i sota l’escenari (això desitgem) d’un nou Equip de Govern que canalitze la rehabilitació i reconstrucció del barri. La consecució d’això últim ja seria un tercer documental que, de moment, ni ens plantegem.

Esperem que la decisió siga del vostre gust. Creguem que no vos defraudarà. Sense més, un forta abraçada.

Sergi Tarín.

2 comments

Log in or Sign up to comment this entry.

 • Dolors

  Dolors

  almost 7 years

  Enhorabona, us felicito per l'estrena del documental! Malauradament, en aquestes dates m'és totalment impossible desplaçar-me fins a València i per tant no us podré acompanyar ni en la projecció del documental ni en les visites guiades pel barri, i mira que en tenia ganes... Miraré de contactar amb vosaltres més endavant i trobar, si és possible, la manera i el dia de compartir aquesta gran experiència. En qualsevol cas, felicitats i bona feina!

 • Giuseppe Grezzi

  Giuseppe Grezzi

  almost 7 years

  Quina alegria més gran, Sergi! I quines ganes de vore el documental!

  Enhorabona i sobretot moltes gràcies per fer-ho possible! :-)

#08 / YA TENEMOS FECHA, HORA Y LUGAR

Estimados mecenas:

Ya disponemos de fechas para el documental. El estreno será el jueves 30 de octubre, a las 20.00 horas, en el Ateneu Marítim de Valencia (calle de la Reina, 68). La siguiente proyección está programada para el sábado 1 de noviembre, 22.00 horas, en la sede de Salvem El Cabanyal (calle San Pedro, 83) y en formato de cine a la fresca. Como Salvem dispone de barra, existe la posibilidad de comprar bocadillo y bebida a precios populares. O traerlos de casa. Los dos pases se efectuarán dentro de la programación de Portes Obertes, el festival de arte que cada año organiza Salvem.

Respecto a las visitas guiadas, hemos pensado concentrarlas en el último fin de semana de Portes Obertes. Así, los visitantes podrán aprovechar la gran oferta cultural de esos días en el barrio. Por tanto, podéis escoger entre:

1 y 2… read more

#07 / JA TENIM DATA, HORA I LLOC

Estimats mecenes:

Ja tenim data per al documental. L’estrena serà el dijous 30 d’octubre, a les 20.00 hores, a l’Ateneu Marítim de València (carrer de la Reina 68). La següent projecció està programada el dissabte 1 de novembre, 22:00 hores, a la seu de Salvem el Cabanyal (carrer de Sant Pere 83) i en format de cinema a la fresca. Com que Salvem disposa de barra, hi ha la possibilitat de comprar entrepà i beguda a preus populars. O portar-los de casa. Els dos passes s’efectuaran dins la programació de Portes Obertes, el festival d’art que tots els anys organitza Salvem.

Respecte a les visites guiades, hem pensat en concentrar-les en l’últim cap de setmana de Portes Obertes. Així, els visitants podran aprofitar la gran oferta cultural d’eixos dies al barri. Per tant, podeu triar entre:

1 i 2 de novembre. Hi haurà quatre visites… read more

#06 / Notícies (2)

Estimats mecenes. Vos escrivim per comunicar-vos un nou canvi en el calendari. Salvem El Cabanyal ha decidit retardar les jornades de Portes Obertes a mitjans d’octubre (estaven previstes per a les primeries de juny). Com que tenim el compromís d’estrenar el documental de cara a eixe esdeveniment, hem ajornat la presentació. No tenim la confirmació plena, però és quasi segur que l’estrena s’efectuarà el 2 o el 4 d’octubre, de vesprada, al saló d’actes de l’Ateneu Marítim, al carrer de la Reina. La gent que vulga, podrà arreplegar l’exemplar eixe mateix dia i, també, durant els tres caps de setmana de Portes Obertes (18-19 i 25-26 d’octubre i 1-2 de novembre). D’altra banda, a mesura que s’acosten este dates, també oferirem la possibilitat de retirar les còpies en diversos espais arreu de la ciutat. Evidentment, als qui hagen de rebre el DVD per correu, els ho enviarem immediatament després de la presentació.

read more

#05 / Notícies

Estimats mecenes. En primer lloc voldria demanar-vos disculpes per este temps llarg de silenci i el retard evident que portem amb el documental. Estava previst tindre’l enllestit cap a octubre o novembre passat, però les últimes novetats al Cabanyal recomanaren ajornar-lo i esperar un mica. Com bé sabreu, el govern central va retirar el recurs d’inconstitucionalitat que, cautelarment, prohibia els enderrocs. La notícia, contada de manera parcial des de l’ajuntament, va generar una gran alarma. Si Rajoy va suprimir el recurs és perquè el consistori va retirar la llei que el va motivar i que contravenia l’ordre ministerial que declarà la prolongació de Blasco Ibáñez un espoli del patrimoni espanyol. Per resumir i oferir-vos una eixida ràpida al laberint: Rita Barberá reconegué l’impossibilitat de fer front a l’ordre i volgué evitar el ridícul d’una… read more

#03 / Un últim esforç de difusió

Demà dimecres, a les 18:00 hores, finalitzarà el termini de la web Verkami per recolzar “Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència”. Este és el títol del documental que estem preparant sobre els 15 anys de lluita de Salvem El Cabanyal, plataforma veïnal que ha aturat els peu a l’alcaldessa Rita Barberà en el seu afany per enderrocar 1600 vivendes d’alt valor històric per prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins la mar.

La quantitat mínima que precisàvem, 3500 euros, l’aconseguirem durant les dos primeres setmanes. I a falta de poques hores per tancar, sumen una mica més de 4000 euros mitjançant l’aportació de 173 mecenes. Moltíssimes gràcies als qui heu confiat en este projecte.

Tanmateix, vos demanaríem un nou esforç de difusió, ja que desitgem que esta obra siga el més participativa possible. Per esta raó hem… read more

#02 / Un último esfuerzo de difusión

Mañana miércoles, a las 18.00 horas, finalizará el plazo de la web Verkami para apoyar “Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistencia”. Este es el título del documental que estamos preparando sobre los 15 años de lucha de Salvem El Cabanyal, plataforma vecinal que ha parado los pies a la alcaldesa Rita Barberá en su afán por derruir 1600 casas de alto valor histórico para prolongar la avenida de Blasco Ibáñez hasta el mar.

La cantidad mínima que precisábamos, 3500 euros, la alcanzamos durante las dos primeras semanas. Y a falta de pocas horas para echar el cierre, sumamos algo más de 4000 euros a través de la aportación de 173 mecenas. Muchísimas gracias a quienes habéis confiado en este proyecto.

Asimismo, os pediríamos un nuevo esfuerzo de difusión, ya que deseamos que esta obra sea lo más participativa posible. Por… read more

#01 / Gràcies!

Moltíssimes gràcies pel vostre suport. En pràcticament 10 dies, el que ha durat Portes Obertes al Cabanyal, hem aconseguit l’objectiu dels 3.500€. Però vos animem a continuar difonent el projecte i incentivant que els amics hi participen. Volem que este siga un documental de molts. A més, tot el que siga superar la xifra inicial ens permetrà treballar dins de paràmetres més normals al sector. No només per millorar la remuneració dels treballadors, sinó per invertir en el propi audiovisual. Part dels nous diners els destinarem a la compra de material d’arxiu històric. Imatges, per exemple, dels bombardejos de la Guerra Civil (especialment demolidors al Cabanyal, per esquerrà i per estar apegat al port) o de la destructiva riuada del 1957, que rebentà en la desembocadura del Túria i ofega durant dies els pobles de la mar. També invertirem en subtitulacions a més idiomes a banda de castellà, anglès i francès. Tot per fer més internacional, si cap, la lluita del Cabanyal. Un abraç!

We use our own cookies to provide website functionality and third party cookies to analyze traffic and serve targeted advertisements based on your surfing habits. You can accept all cookies by clicking “Accept” or obtain more information and set your preferences here.