El 2011, un grup de joves arqueòlegs va descobrir a Mallorca un jaciment islàmic de més de 120.000 m². La recerca que duen a terme demostra la importància de l'assentament com a nucli principal de la resistència islàmica al llarg de la conquesta cristiana de Mallorca (1229-1232).
El jaciment d’Almallutx ofereix un incalculable potencial en diversos sentits: Al tractar-se d'un assentament que conserva in situ i inalterada la seva configuració original, permet donar llum sobre l'estructura i organització de la comunitat rural islàmica, un període cultural considerat a Balears com “l'època fosca” per la falta d'informació arqueològica i documental que es tenia fins al moment.
D'altra banda, la ubicació del jaciment en ple cor de la Serra de Tramuntana recentment declarada per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat, pot considerar-se un valor afegit al reconeixement d'un paisatge on encara conserva fossilitzat la successió de cultures que hi han habitat i interaccionat amb ella d'una forma o altra. En aquest sentit, la petjada islàmica es fa intensament perceptible en forma de complexes sistemes hidràulics dels quals encara pot distingir-se la seva configuració i alguns dels seus elements constructius originals, constituint la base de la declaració de la Serra com a Paisatge Cultural.
És precisament en l'àmbit de l'arqueologia hidràulica on s'han realitzat majors avanços en la recerca del període islàmic a les Illes Orientals. Per contra, pel que fa a l'organització d'aquestes comunitats rurals, la seva estructura i organització social, les seves maneres de vida, etc., poc o gens es coneixia. És aquí on la recerca d'un jaciment com Almallutx ofereix una valuosa oportunitat per conèixer la societat rural islàmica a la Illa.
L'avanç de la recerca, fins al moment, ha permès posar en directa relació l'assentament d’Almallutx amb els episodis de la conquesta de l’illa per part de les tropes de Jaume I.
LA CONQUESTA
Per parlar d'aquest moment hem de retrocedir fins al segle XIII. En aquests temps Mallorca estava dominada pels almohades, fins que l'any 1229, un important contingent d'homes armats, principalment originaris dels comtats que avui dia formen el que és Catalunya i Aragó, dirigits pel rei Jaume I, van desembarcar a l’illa amb la intenció de conquistar-la. Una vegada caiguda Medina Mayurqa (la ciutat de Palma), els habitants que van poder fugir es van refugiar a les muntanyes, romanent a manera de resistència fins a l'any 1232.
La crònica dels fets, redactada per Jaume I anys després, recull el desenllaç dels esdeveniments. Segons conta, a la zona d’Almallutx (actualment l'embassament del Gorg Blau), centenars de persones van habitar i van resistir als constants atacs de les tropes cristianes “…que no seria de bon sentit que entréssim a la muntanya, clar hi havia tres mil moros d'armes que estaven en aquelles muntanyes de Sóller, de Almeruig i de Bonalbaar…”. Un altre passatge comenta “van arribar a tan necessitat de queviures, que es menjaven les herbes de les muntanyes com si fossin bèsties”, un clar reflex de la crueltat dels fets. Desgraciadament el final va ser tràgic, ja que aquests van ser massacrats i esclavitzats “…dels sarraïns de l’illa que eren alçats a la muntanya els vam fer captius…”.
SOTA LES AIGÜES
La ubicació d'aquest excepcional jaciment sota les aigües de l'embassament del Gorg Blau ha posat en greu perill la conservació d'una gran part de les restes arqueològiques. El present projecte proposa una sèrie d'estratègies encaminades a la recuperació, estudi i conservació de tals evidències. Considerem que el seu anàlisi, protecció i posada en valor són tasques de primera necessitat pel desenvolupament científic, social, cultural i turístic de l’illa.
EL PROJECTE
El Projecte Almallutx preveu dur a terme un estudi multidisciplinari del conjunt arqueològic de l’època islàmica que s'integra a la vall d’Almallutx. Els objectius que es pretenen aconseguir amb les intervencions projectades són:
Obtenir una visió històrica-arqueològica del període islàmic de la vall d’Almallutx, que aportaria incalculables i inèdites dades sobre la societat islàmica de Mayurqa, i de la fase de resistència d'aquesta comunitat al llarg de la conquesta cristiana.
Recuperar el màxim d'informació abans que l'erosió causada per l'embassament del Gorg Blau destrueixi les restes.
Protegir i posar en valor el jaciment d’Almallutx per integrar-ho en el conjunt d'elements patrimonials que configuren el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana.
Dur a terme una prospecció sistemàtica de tot l'entorn de la vall amb la finalitat d'identificar nous jaciments per entendre com va ser l'ocupació i defensa de la zona muntanyenca al llarg de la resistència islàmica.
Amb la finalitat de continuar amb les següents fases del projecte sol•licitem la vostra col•laboració econòmica que ens permetrà escometre els següents treballs:
Gestió, neteja, conservació i estudi de tot el material recuperat en l'estiu de 2012 (compra de material i utensilis).
Continuar amb el treball de prospecció sistemàtica de la zona de la Serra de Tramuntana (despeses per al desplaçament de personal i material de camp).
Continuar amb els treballes de salvament de materials i aixecament planimètric de les estructures que perillen de desaparèixer.
Els diners aniran destinats a la compra de material fungible per a dur a terme tots aquests treballs ( des de gasolina fins a material de laboratori) i poder desenvolupar una altra campanya de camp en el jaciment. Volem puntualitzar que fins al moment hem aportat gran part del capital de les nostres butxaques, i en aquests moments ja se'ns fa insostenible sense la vostra humil ajuda.
Així mateix, el projecte inclou la possibilitat d'obrir les portes del jaciment a tots aquells col•laboradors/as que s'impliquin en el seu mecenatge, amb diferents graus de participació que van des de la visita guiada al jaciment fins a la participació en el procés d'excavació (veure recompenses).
TREBALL REALITZAT
Des del descobriment del jaciment el novembre de 2011 s'ha realitzat una important labor d'estudi i de divulgació (conferències i visites) sense cap tipus de suport econòmic institucional. L'equip del projecte ha treballat fins al moment de forma totalment altruista amb petites col•laboracions d'empreses privades i particulars que ens han brindat el seu suport. Gràcies a això, aquest estiu es va poder dur a terme una primera campanya de dibuix i recuperació de les restes superficials del jaciment i, actualment, s'està desenvolupant una doble labor: La gestió de la informació i l'estudi dels materials recuperat en els dos mesos de campanya i, la prospecció sistemàtica de l'entorn del vall. Aquesta última ja ha donat els seus fruits, descobrint una nova fortificació islàmica inèdita a la illa i que presenta relació amb el sistema defensiu de la resistència a les muntanyes.
A l'espera de rebre el suport promès per les institucions i amb la finalitat de poder continuar amb aquest projecte, us demanem la vostra humil col•laboració.
Si visiteu nostra pàgina podreu veure la importància mediàtica que ha tingut el jaciment d’Almallutx (tant en mitjans regionals, nacionals i internacionals) fins al punt que la televisió japonesa NHK es desplaçar a l’illa per rodar un documental.
LES RECOMPENSES
Visita comentada i ruta guiada
En funció de les aportacions existent s'organitzaran grups per a realitzar visites comentades al jaciment o una ruta guiada per la Serra, l'eix temàtic de la qual serà el sistema defensiu d'època islàmica. En elles, un membre de l'equip farà un recorregut sobre el terreny que us permetrà conèixer de primera mà aquest excepcional jaciment.
Taller en el laboratori
En arqueologia el treball de camp suposa una mínima part de les labors exercides durant la recerca. El taller en el laboratori us permetrà conèixer i participar en tot el procés de gestió de la informació extreta a l'assentament. Des del tractament dels materials (neteja, siglat, remuntatge, etc.) fins a tot el treball d'informatització.
Conferència privada
L'equip us realitzarà, en exclusiva, una conferència de tots els resultats més novedosos on podreu interactuar, de tu a tu, amb nosaltres.
Arqueòleg per un dia
Participa amb l'equip en tots els treballs de camp (prospecció, excavació, dibuix…) en el jaciment més singular de Balears. La seva ubicació en el cor de la Serra de Tramuntana i sota les aigües d'un embassament et faran viure una experiència única.
Art a favor d’Almallutx
Dos artistes de reconegut prestigi, Toni de Cúber i Jaume Pinya, col•laboren amb el projecte posant a la nostra disposició algunes de les seves obres per oferir-les a canvi de les vostres aportacions. En el blog inclourem imatges dels gravats.
No dubteu contactar amb nosaltres per a qualsevol dubte o suggeriments de noves formes d'aportacions
7 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
toni
volia regalar a un bon amic que li agrada l´arqueologia una visita guiada comentada al jaciment d álmallutx. és possible ? . Enhorabona per la vostra feina. Gràcies i salut!!!!
Yacimiento de Almallutx
Autor/a
Hola, soc en Jaume Deyà, mira per fer-ho més àgil telefonem al tlf 669044597 i t'ho explic tot molt millor. També et pas el meu email. [email protected]
I sobretot, moltes gràcies per voler-nos fer una aportació.
Salut
jordi mut
com puc fer una aportacio ? numero de comte ?
Yacimiento de Almallutx
Autor/a
El compañero que nos realizó el vídeo promocional tiene la intención de realizar un documental de la realidad del proyecto. Pero que idea tienen ustedes? pues si estas interesado en colaborar nos puedes escribir un mensaje privado en https://www.facebook.com/pages/Yacimiento-arqueol%C3%B3gico-de-Almallutx/201552779967744 y nos cuentas ! Gracias,
oscar de bergia moyá
tenemos una productora en ciernes y el yacimiento es un tema que nos resulta antetodo curioso y digno de difundirse y la mejor manera hoy en día se diría que es el audivisual, si quieren barajar otras posibilidades no duden en contactar, gracias.
Yacimiento de Almallutx
Autor/a
El compañero que nos realizó el vídeo promocional tiene la intención de realizar un documental de la realidad del proyecto. Pero que idea tienen ustedes? pues si estas interesado en colaborar nos puedes escribir un mensaje privado en https://www.facebook.com/pages/Yacimiento-arqueol%C3%B3gico-de-Almallutx/201552779967744 y nos cuentas ! Gracias,
Oscar de Bergia Moyá
Buenas noches.
¿Supongo que les habrán ofertado la posibilidad de documentar el yacimiento audiovisualmente?
¿Qué posibilidades habría de realizar uno o varios?