❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Documental "El barri s'ha de defensar"

Aquest documental és la crònica de la lluita que el veïnat de la Barceloneta està liderant, des del Pla dels Ascensors fins a l'actual Reforma del Port Vell. En altres paraules, explica la resistència d'uns veïns i unes veïnes que no volen veure convertit el seu barri en un parc temàtic pel turisme.

0
segundos
111
Aportaciones
2.615€
De 2.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Aquesta és la història de la lluita d’un grup de veïns i veïnes de la Barceloneta per aturar la transformació d’un barri de pescadors i d’origen obrer, a un reducte turístic, i per frenar els processos socials que el deshumanitzen cada vegada més.

És també el retrat d’un veïnat que es nega a un model de ciutat pensat més pel turista que pel ciutadà.

DE LLUITES I DE GENT

El projecte documental “El barri s’ha de defensar” és la crònica de la lluita que el veïnat de la Barceloneta ha protagonitzat des del 2005, amb la imposició de l’anomenat “Pla dels Ascensors” -que expulsava 1000 famílies- fins a les actuals mobilitzacions contra la Reforma del Port Vell. En altres paraules, recull la resistència d’uns veïns i unes veïnes que no volen veure convertit el seu barri d’origen treballador i pescador, en un parc temàtic pel turisme.

Al mateix temps, retrata la qualitat humana de les persones que estan liderant aquestes mobilitzacions vinculades tant a la Comissió de Festes del carrer dels Pescadors, com a l’Associació de Veïns de l’Òstia i a la Plataforma en Defensa de la Barceloneta

Aquesta crònica audiovisual descobreix un moviment veïnal intergeneracional – poc comú a la ciutat- on conflueix la saviesa quotidiana d’homes i dones de barri, sumada a altres perspectives de crítica i activisme de joves procedents de diferents moviments socials.

La Pepa, l’Antonio, la Maria, la Gala, la Lourdes, i la Mari Luz són les veus que reconstrueixen aquestes reivindicacions contra al mobbing immobiliari, els apartaments turístics, la imposició d’hotels ostentosos i una marina de iots de luxe, etc. També, la part més càlida del barri: la festa major del carrer Pescadors, i altres encontres.

Vides i lluites forjades en el dia a dia d’un dels barris més carismàtics de Barcelona, i més amenaçat per la pressió turística i l’especulació immobiliària.

TOT VA COMENÇAR...

Aquest projecte arrenca arran de la notícia a la premsa de la mort d’una de les líders veïnals més emblemàtiques de la Barceloneta: Emília Llorca (1948-2009). A partir de més de dos anys de treball documental i de recerca, descobrim com aquesta veïna del barri va liderar la resistència contra el Pla dels Ascensors. Al mateix temps, anem descobrint personatges plens d’humanitat que ens captiven per la seva fèrria defensa del barri i per la convicció que és la seva gent la que ha de decidir com ha de ser.

EL PERQUÈ D'AQUEST PROJECTE

Nosaltres encara creiem que el periodisme i la creació documental han d’estar el servei de la denúncia social i per tant, de la millora de la qualitat de vida de l’ésser humà. En el moviment veïnal de la Barceloneta vam veure el reflex de com una resposta col·lectiva pot incidir en aturar processos decidits des de les administracions públiques, i des dels despatxos dels poders fàctics, sense la participació real de la ciutadania.

A més, el documental contribuirà a preservar la memòria històrica d’aquest barri barceloní i la seva lluita popular.

QUÈ HEM FET I QUÈ ENS FALTA?

Des del 2009 estem enregistrant accions i mobilitzacions que s’han fet en el barri, a més d’entrevistes als personatges centrals del documental. Paral·lelament hem recopil·lat material d’arxiu de lluites d’anys anteriors, tant audiovisual com fotogràfic.

Amb tot aquest material hem elaborat el teaser que podeu veure, amb la col·laboració incondicional de la productora Maragda Mediàtica

AMB QUÈ HO INVERTIREM?

Arribats a aquest punt, ens manca l’enregistrament d’un seguit d’entrevistes, imatges de l’actual lluita contra la Reforma del Port Vell, així com material de recurs del barri i dels personatges. Totes les donacions seran invertides en el lloguer del material del rodatge (una càmera HD, trípode, llums...), així com despeses de la postproducció definitiva del documental. És per això que demanem les vostres aportacions. Ens hi ajudeu?

PLA APROXIMAT DE TREBALL

7 dies de rodatge durant el mes de novembre. Al llarg del desembre de 2012 i el gener de 2013 es farà la postproducció.

Tenim previst que el documental estigui finalitzat el mes de febrer del 2013.

QUI SOM?

Cristina Mora (Hospitalet de Llobregat, 1972)

Ha treballat en la producció i la documentació de projectes documentals: “Hollywood contra Franco” (2008) ), d’Oriol Porta, “La mirada de l’Anna” (2009), de Llorens Soler i “Els nens de la Mantega” (2007), de Kathy Geyer i Alois Hawlik, “Anatomía d’un fantasma. Vida i Obra de Francisco Elías” (2007), d’Enrique Sánchez Oliveira, “Reyita” (2007), d’Oliva Acosta i Elena Ortega i “Allariz, aquell estiu del 89”, de Ferran Llagostera. Ha realitzat la documentació i el guió del projecte documental “Cinema en temps de guerra”, sobre el cinema durant la guerra civil espanyola, amb el realitzador Bartomeu Vilà.

Es llicencia en Ciències de la Informació el 1995 a la UAB i realitza el primer trimestre del Màster en Direcció de Cinema i Televisió, a la universitat Ramon Llull. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació: Ràdio l’Hospitalet, Vang, Mondo Sonoro, Barcelona Televisió, Xarxa de televisions locals, i en diverses productores audiovisuals: B.COM, Cuarteto PC, Esfera&Comunicación y Eventos, Ètic Report, Videofon, Centre Promotor de la Imatge i Àrea de Televisio, desenvolupant tasques de redacció, documentació, locució, guió, producció, càmera i realització. Actualment col.labora amb www.donesdigital.cat i Dossier Dones de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, i en la difusió a la premsa i les xarxes socials del Fòrum Dona i Menopausa, dirigit per Montse Roura.

http://www.linkedin.com/pub/cristina-mora/8/94b/6b4

Neus Ràfols (Esparreguera, 1976)

És periodista i realitzadora de varis reportatges i documentals. Compagina el seu treball de Cap de comunicació a la Confederació d'AV de Catalunya, amb les col·laboracions al Dones Dossier de l'Ass. de Dones Periodistes de Catalunya. També està treballant en el guió i la direcció, amb Isabel Andrés, del documental cooproduït per TV3 "Montserrat Roig: calidoscopi violeta". Altres projectes seus han estat: "Los Niños de Morelia: el regreso olvidado" (Metrocurt, 2005), finalista del certamen de documentals “Voces contra el silencio” de Ciutat de Mèxic al 2006.

És llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (1994-1999), Màster en Periodisme Avançat BCNY per la Universitat de Barcelona- Columbia University (2004-2005) i d'Estudios Latinoamericanos a la Universidad Autónoma del Estado de México.

Ha estat col·laboradora de la revista El Temps, el diari Avui, El Periodico de Catalunya, i els diaris mexicans Cambio, 8 Columnas, i Alebrijes de Tinta.

En el marc de la seva trajectòria professional i literària ha guanyat dos certàmens literaris: el Primer Premi de Relats Breus Ciutat de Viladecans amb el relat Nústilos, calidoscopios y mate amargo, i el Primer Premi de relat literari Tiramilles 1999 de la Diputació de Barcelona, al novembre de 1999. També ha obtingut tres beques, entre aquestes l'estada d'estudis de l’Institut de Drets Humans de Catalunya* al Consell d’Europa i al Tribunal Europeu de Drets Humans (setembre 2010).

http://www.linkedin.com/in/neusrafols

Maragda Mediàtica, productora independent.

http://www.maragdamediatica.com

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

6 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Megan Salt

    Megan Salt

    más de 9 años

    Hola, acabo de encontrar esta página. ¿Cómo puedo mantenerme al tanto sobre este documento? ¿Podríais poner mi correo electrónico en vuestra lista? [email protected] ? Moltes gràcies y muy buen trabajo!

  • Núria Folch Hernandez

    Núria Folch Hernandez

    más de 10 años

    Hola !!

    Vaig colaborar en el seu moment amb la vostre campanya pel documental i m'agradaria molt tenir la copia en DVD que crec que m'habieu de donar, peró ara m'he adonat que el meu email llavors era un altre. ¿Em podeu dir que haig de fer? Gracies

  • Cristina Mora i Neus Ràfols

    Cristina Mora i Neus Ràfols
    Autor/a

    más de 10 años

    Bones Irene,

    Molt breument rebreu un mail general on us informem que ja tenim el guió de muntatge gairebé enllestit i que començarem l'edició a la productora el dimecres 5 de Juny. Confiem que el documental estigui enllestit abans de les vacances d'estiu!!

    Moltes gràcies pel recolzament i us mantindrem informades!!

  • irene

    irene

    casi 11 años

    Hola,ja han estat enviats els dvd del documental? Encara no he rebut.Salutacions

  • Fina

    Fina

    11 años

    Ei, en el seu dia vaig col·laborar, però de moment, res de llibre, de vals... ;) He de continuar esperant? Fina

  • Hola, sólo hoy me entero de vuestro proyecto. Si fuera posible contribuir de alguna manera os ruego poneros en contacto conmigo.

    Un saludo,

    Sergio

#08 / Tanquem la campanya a Verkami!

I això s'acaba companys i companyes que ens heu recolzat durant aquests 40 dies!

Ha estat ben intens i molt gratificant cada vegada que ens arribava un nou mail amb alguna nova aportació. Cada missatge vostre ha estat un momentet d'alegria i de confiança que això ho aconseguiriem. Gràcies de tot cor!

I en aquesta travesa de 40 dies ens hem mogut força per difondre "El barri s'ha de defensar". Vam començar la campanya al Carrer Pescadors, al cor d'aquest projecte, ens vam apropar fins el barri de la Bordeta i vam anar a Can Batlló. Del districte de Ciutat Vella vam escollir el Forat de la Vergonya, i per trencar una miqueta i investigar altres terrenys i descobrir nova gent vam anar a Enginyeria sense Fronteres. I fins i tot hem sortit en els mitjans! El Periódico, La directa, Ràdio 4 i Ràdio Bronka n'han fet resó. Us deixem a sota els links:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/barceloneta-busca-fondos-para-producir-documental-sobre-lucha-2234624

leer más

#07 / Aquest divendres presentem "El barri s'ha de defensar" a la seu d'Enginyeria sense Fronteres

Oferirem una presentació, dins el marc de la xerrada "Les resistències veïnals davant dels nous models de ciutat ", que comptarà amb la intervenció de la historiadora i docent de la UAB, Mercè Tatjer, de representants del moviment veïnal de l'AV de l'Òstia i de nosaltres mateixes.

Volem traspassar "fronteres" i arribar a un altre públic més enllà de l'involcrat amb el moviment veïnal, gent compromesa amb una arquitectura sostenible.

"El barri s'ha de defensar" exposa aquest desig de fer dels barris espais de convivència pel veïnat i de dissenyar-los pensant en la comunitat i no en l'especulació urbanística.

D'això la nostra convidada, Mercè Tatjer, i els protagonistes del documental ens hi podràn parlar extensament divendres a la seu d’Enginyeria sense Fronteres.

Enginyers
Enginyers

Divendres 26 a les 19:30h a la seu d'ESF

Adreça: Carrer Murcia, 24 Baixos (Metro Navas L1)

#06 / Presentació al Forat de la Vergonya

Aquest divendres 19 d'octubre, a les 20 hores, estarem a l'equipament del Forat de la Vergonya presentant el projecte de micomecenatge del "El barri s'ha de defensar".

Forat
Forat

El Forat de la Vergonya és novament un altre exemple de participació i lluita ciutadana, que finalment va aconseguir mantenir un hort urbà pel veïnat i un equipament social. I per això ens desplacem fins allà per parlar del nostre projecte, afí a aquests moviments.

Comptarem amb les intervencions d'algun representant de l'AV de l'Òstia, de l'AV del Casc Antic, de la productora Maradga Mediàtica i de les realitzadores, Cristina Mora i Neus Ràfols.

Podeu seguir els aconteixements al facebook: https://www.facebook.com/events/392422290830339, i al Twitter: #Barrisenlluita.

Seguim defensant la memòria dels barris en lluita!

#05 / Ja podeu escoltar l'entrevista a Ràdio 4

L'experiència d'anar al programa "Vida Verda" de Ràdio 4 a parlar de "El barri s'ha de defensar" va ser molt gratificant. Durant 20 minuts vam estar conversant d'una manera molt propera i complerta amb la periodista Pilar Sampietro, que va viure durant molt anys al barri de la Barceloneta. Vam parlar de les peculiaritats d'aquest barri d'origen pesquer, de les seves lluites, de la seva gent... I vam parlar novament de la nostra tasca com a documentalistes i cronistes d'aquesta realitat i de les ganes que tenim de veure acabat aquest projecte, que ja us anunciem serà Creative Commons.

creative
creative

Us passem el link directe del programa "Vida Verda" perquè ho pogueu escoltar a través d'internet: http://www.rtve.es/radio/radio4

Esperem que ho disfruteu!

#04 / Parlarem a Ràdio 4 de "El barri s'ha de defensar"

El programa "Vida Verda" de Ràdio 4 (100.8 FM), conduït per Pilar Sampietro, parlarà demà a les 22h del projecte "El barri s'ha de defensar". Ens podreu escoltar en una entrevista que ens han fet, juntament amb la Gala Pin, de l'AV. de l'Òstia.

El programa "Vida Verda", on tracten entre d'altres coses de "propostes ciutadanes i personals que estan ajudant a canviar la nostra manera de veure la vida", va mostrar interés en la nostra proposta de documental, que recull aquesta altra manera de relacionar-se entre els veïns i les veïnes, on la cura i la solidaritat en son valors fonamentals.

Tan de bo la difusió per les ones hertzianes serveixen per fer pujar els donatius i aconseguir fer realitat aquest petit gran somni.

Us donem les gràcies a totes i a tots els que ja hi esteu ficats en aquesta aventura i us animem a fer-ne difusió entre el vostre cercle!

#03 / Presentem el projecte a Can Batlló, símbol de la lluita veïnal de Sants

L'antic recinte fabril, construït a finals del segle XIX al barri de la Bordeta, va ser recuperat en part l'11 de juny del 2011 després de la llarga lluita dels veïns i veïnes del barri.

Can Batllo2
Can Batllo2

Segons el Pla General Metropolità del 1976 el recinte estava definit com a zona d’equipaments i espai verd. Una transformació que mai va arribar de la mà de l’Ajuntament. Sí en canvi dels veïns i veïnes agrupats en la plataforma “Recuperem Can Batlló” que cansats de l’incompliment de l’Administració van prendre la iniciativa d’ocupació i reconstrucció. Van aconseguir la cessió d’una nau, que ara ja alberga la nova “Biblioteca Popular Josep Pons”.

Can Batllo1
Can Batllo1
Can Batllo2
Can Batllo2

Un marc doncs inigualable per presentar “El barri s’ha de defensar” amb la participació també de Gala Pin, de l’Av de l’Òstia de la Barceloneta i una de les protagonistes del documental.

T’esperem per compartir amb la gent de Can Batlló aquestes experiències de lluites i de gent!

leer más

#02 / El veïnat del carrer dels Pescadors compartint el projecte

El passat 24, dia de la Mercè, el carrer dels Pescadors de la Barceloneta es va convertir en un cinema a la fresca, on vam projectar els 10 minuts que tenim editats de "El barri s'ha de defensar". Va ser dins la tarda especial que el veïnat dedicava al record de l'Emilia Llorca, al capdavant de l'Av de l'Òstia fins la seva mort el 2009. Un dia emotiu on els records de la seva persona es mesclaven amb les ganes de continuar reivindicant tot el que defensa la gent d'aquest barri.

En aquest marc inigualable vam poder explicar el nostre projecte, perquè la memòria no deixi escapar l'oblit i perquè tothom pugui sentir seu aquest audiovisual de gent i de lluites.

presentació 1
presentació 1

presentació 2
presentació 2

presentació 3
presentació 3

#01 / Arrenca la campanya a la Festa Major del carrer dels Pescadors de la Barceloneta

Vine a participar a la presentació d'aquesta campanya de microfinançament pel documental "El barri s'ha de defensar", que s'iniciarà aquest 24 de setembre al vespre a la Festa Major del carrer dels Pescadors, dins de l'acte d’homenatge de l’activista veïnal, Emília Llorca (1948- 2009).

I és que el documental va néixer per a recollir les lluites liderades per aquesta dona carismàtica de la Barceloneta, que va fundar l'AV de l'Òstia, i que tanta gent recorda.

Al carrer dels Pescadors hi trobareu bones dosis de festa entrenyable, i sobretot, el caliu d'una gent lluitadora que no vol renunciar a que el barri deixi de ser un espai humà i d'entesa veïnal.

Facebook Festa Major del Carrer dels Pescadors

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies