❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

"Valencians i democràcia. Del malestar a la proposta" #demos3

Demos, fulls de recerca i de divulgació, és una col·lecció de documents de treball per a obrir debats i oferir respostes als reptes plantejats en la societat valenciana. #demos3 proposarà reformes amb rigor, factibles i beneficioses per a la qualitat i el bon funcionament de la nostra democràcia.

Fundació Nexe

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
77
Aportaciones
1.388€
De 1.200€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Valencians i democràcia: Del malestar a la proposta. #demos3

Ningú pot amagar que existeix un malestar creixent amb el funcionament i amb les institucions més representatives de la nostra democràcia parlamentària. Este malestar no només s’evidencia en els diferents estudis d’opinió sinó que ha irromput amb força en les places i carrers on milers de persones han reclamat una democràcia més “real”.

Les propostes que han sorgit des d’estos col·lectius es centren en introduir canvis al sistema electoral, en retallar el sou dels polítics o en canviar el paper dels partits polítics. En molts casos, si foren implementades les alternatives plantejades en estos àmbits, no obtindríem democràcia de major qualitat i més pròxima, sinó que caminaríem cap a un sistema menys eficaç, menys participatiu i més depenent del poder econòmic.

Calen reformes, però no en qualsevol sentit. Reformes amb rigor, factibles i beneficioses per a la qualitat i funcionament del nostre sistema democràtic. Cal un sistema electoral més proporcional i que fomente el rendiment de comptes dels representants; calen uns partits més oberts i més útils; i cal un govern més obert, transparent i participatiu.

Precisament en este últim àmbit s’està donant una tendència arreu del món que propugna un govern basat en tres principis: en la transparència activa i l’accés a la informació per part dels ciutadans; en la participació en l’elaboració i presa de decisions i en la col·laboració en el desenvolupament de les polítiques. El govern obert o “open-government” obri una xicoteta finestra d’esperança per a superar el malestar actual.

Els valencians i valencianes ens trobem amb una democràcia ferida per anys d’escàndols i opacitat, però també adormida per anys de conformisme. És el moment de passar del malestar a la proposta, i millorar així la nostra democràcia.

QUÈ ÉS LA COL·LECCIÓ DEMOS?

Demos, fulls de recerca i de divulgació és una col·lecció de documents de treball científics i tècnics que volen obrir debats i oferir propostes i respostes als reptes que té platejats la societat valenciana. Els primers números ja estan disponibles en paper i també en pdf per a la lliure descàrrega, al web www.fundacionexe.org.

Ara la Fundació Nexe vol implicar a la comunitat en el procés d'edició del tercer dels quaderns Demos que provisionalment porta per títol "Valencians i democràcia: Del malestar a la proposta." Pensem que amb aquest sistema de finançament es reforçarà la independència de l'autor i de la Fundació Nexe per tal de realitzar un treball crític i lliure.

A QUÈ DESTINAREM ELS RECURSOS?

Els recursos obtinguts aniran destinats a l'edició del quadern en paper, l'organització de les presentacions i tallers relacionats i els enviaments a organitzacions i institucions —acadèmiques, polítiques, socials, cíviques, sindicals— afectades pel contingut de la proposta. En cas d'obtindre majors ingressos treballarem també en l'edició d'un vídeo a tall de resum pedagògic d'algunes de les principals conclusions del treball.

Totes les persones que hi participen del verkami, amb independència de la quantia de la seua aportació, rebran un dels quaderns i apareixeran en la pàgina de mecenatge per tal de reconèixer la seua aportació.

QUI REDACTARÀ EL DOCUMENT?

La redacció del document anirà a càrrec de Carlos Villodres, un jove politòleg valencià què per a la seua redacció realitzarà un exhaustiu treball de cerca i anàlisi amb l'objectiu què el resultat del treball siga una proposta per al debat amb vocació transformadora i ambiciosa.

Pots veure un llarg vídeo de la presentació del projecte en el marc de la XXII Universitat del Tirant dedicada al paradigma #dospuntzero

Si ho desitges la Fundació Nexe podrà acreditar la teua aportació efectiva per tal que pugues desgravar-la segons la legislació vigent en la teua declaració de la renda

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

3 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • alsanan

    alsanan

    más de 11 años

    Hola. Vaig col·laborar amb el projecte i vaig omplir les meues dades però encara no he rebut res. És normal?

    --- Àlfons Sánchz. Pça Enric Valor 8, 46680 Algemesí. 668812100. [email protected]

  • Fundació Nexe

    Fundació Nexe
    Autor/a

    más de 11 años

    Moltes gràcies! Per descomptat pots trobar les publicacions per a la seua adquisició en paper o descàrrega en PDF a www.fundacionexe.org , a l'apartat publicacions.

  • Eleuteri Jesús

    Eleuteri Jesús

    más de 11 años

    Enhorabona per la publicació! i la mena com ha sortit. Es pot aconseguir aquest llibre d'alguna manera? vull dir pagant, soc educador social i em sembla molt interessant l'estudi

Volver a todas las actualizaciones

#02 / Ni ganduls ni conformistes: outsiders.

Un dels punts que tractarà el quadern Demos 3 serà el malestar amb la democràcia, i específicament, amb les seues institucions. Un malestar que està present als carrers (amb desenes de mobilitzacions cada setmana), als mitjans de comunicació i al sí de tota la societat. No debades després dels problemes econòmics són “els polítics” el principal problema de la ciutadania segons els baròmetres del Centre d’Investigacions Sociològiques.

Però més enllà d’aquesta evidència, en el Demos 3 aprofundirem una mica sobre algunes característiques d’aquest malestar. Sorgeixen preguntes interessants: des de quan existeix? Quines són les institucions més afectades?

Una de les vessant a analitzar sobre aquest malestar és el seu component generacional. Certament, tota la societat experimenta a dia de hui una sensació de desaprovació i manca de confiança cap a les institucions del nostre sistema polític. Això no vol dir que els moviments que més clarament s’han mobilitzat per tal de manifestar el seu malestar hagen estat encapçalats i formats principalment per menors de 30 anys.

Per què és així?

En alguns moments s’ha apuntat que el benestar material dels joves de hui en dia no té cap precedent en la història. Sense ser mentida, no té cap relació amb el malestar, que ha sorgit especialment per la manca de perspectives vitals. De què serveix tindre un Iphone si no es pot afrontar amb autonomia el pagament de la factura del consum de telefonia mòbil. De què serveix acumular formació si no es pot assumir l’emancipació i començar un projecte vital propi amb la base d’una ocupació estable?

Fa unes setmanes va eixir a la llum un informe de l’IVIE i Bancaixa sobre les perspectives vitals dels joves i només fixant-nos en alguns titulars ens podem fer una idea de quines són aquestes perspectives.

  • La primera ocupació dels joves és retribuït amb 720 euros mensuals i dura al voltant de sis mesos

  • Set de cada deu joves menors de trenta anys viuen en el domicili familiar

  • El 12% dels joves retornen al domicili familiar després d'haver-se emancipat

  • Els joves de zones urbanes comencen a treballar cada vegada més tard, i als 23 anys la meitat no ha tingut mai una ocupació

Aquestes perspectives, que ja són presents des de fa temps i que s’han anat accentuant amb l’avanç de la crisi, han sigut analitzades des d’alguns sectors com el resultat d’un “meninfotisme” generacional amb el qualificatiu de “ni-ni”, per a designar els joves que ni estudien ni treballen. Fins i tot s’han realitzat programes de televisió que equiparaven als joves a semi-delinqüents. Un corrent de fons que ha buscat culpabilitzar al conjunt de la joventut de la manca d’oportunitats laborals.

Taxadesocupació
Taxadesocupació

Lluny de ser culpables, els menors de 30 anys són víctimes d’un cúmul de circumstàncies. La principal és que els que van entrar en el món laboral durant els anys d’expansió (l’eufemisme per a referir-nos als anys de la bombolla immobiliària) ho van fer en els sectors que han resultat més afectats per la crisi (construcció, serveis, etc.). A més ho van fer a través de formes de treball temporal, un tipus d’ocupació que ha sigut destruïda amb gran facilitat des de 2008.

Per tant, junt a un model econòmic centrat en activitats de baix valor afegit, trobem la dualitat del sistema laboral amb un abisme de les condicions dels treballadors fixes i els treballadors temporals. Dos problemàtiques relacionades i a les quals cap govern en les últimes dècades ha volgut fer front. Hui estem patint les conseqüències de comptar amb quasi tota una generació com a outsiders del sistema.

Els joves han expressat el seu malestar davant aquesta situació a través de moviments com ara el 15M o el 25S, i amb vies de participació no convencional (amb l’ús, per exemple de les xarxes socials), però no han sabut traslladar la seua problemàtica a un sistema polític dominat per unes estructures partidistes que els resulten llunyanes.

Participació
Participació

I ací trobem la paradoxa: Els partits, en el moment de decidir com es reparteix el cost de la crisi es troben amb un segment amb una baixa participació electoral, una mínima presència als sindicats i sense cap referent estable. Els joves, per la seua banda, es troben amb uns partits generalment instal•lats en models organitzatius i lluny dels seus interessos.

Açò, evidentment, no vol dir que la resta de la societat no patisca els efectes de la crisi, ni siguen objecte de retallades socials o que estiguen en situacions més desesperades (especialment els aturats de llarga durada majors de 40 anys i amb menors d'edat al seu càrrec). El que vol dir és que en cap altre segment d'edat de la població, els efectes de la crisi es troben tan generalitzats i afecten a gent tan diversa en quant a procedència i formació. També vol dir que en la resta de segments tenen els seus mecanismes de representació i interlocució (associatius, sindicals, partidistes, etc.).

Per a donar-li solució als problemes que pateix tota una generació caldrà trencar el cercle viciós que hem explicat. O bé el sistema polític incorpora les necessitats i interessos d'aquest segment social, o bé els joves identifiquen i articulen les seues demandes a través de noves formacions. O això, o continuem igual.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#03 / Superem l'equador de la campanya en Verkami pel #demos3

Últims dies
Últims dies

Des de la Fundació Nexe volem donar-vos de tot cor les gràcies a les ja més de 50 persones que heu realitzat les vostres aportacions per tal que el projecte #demos3 Valencians i democràcia Del malestar a la proposta siga una realitat.

Hem superat ja l'equador de la campanya i quan queden menys de 20 dies per finalitzar la recaptació de fons ens hem marcat el repte de superar la xifra marcada inicialment i ser més ambiciosos en el projecte. Podem!

D'esta manera, pretenem incloure en el projecte un breu i pedagògic vídeo fonamentat en les conclusions del quadern per tal de difondre entre el màxim possible de gent gràcies al poder de les xarxes socials, algunes propostes bàsiques per regenerar la nostra ferida democràcia. L'objectiu així és augmentar les vies per tal de crear la… leer más

#02 / Ni ganduls ni conformistes: outsiders.

Un dels punts que tractarà el quadern Demos 3 serà el malestar amb la democràcia, i específicament, amb les seues institucions. Un malestar que està present als carrers (amb desenes de mobilitzacions cada setmana), als mitjans de comunicació i al sí de tota la societat. No debades després dels problemes econòmics són “els polítics” el principal problema de la ciutadania segons els baròmetres del Centre d’Investigacions Sociològiques.

Però més enllà d’aquesta evidència, en el Demos 3 aprofundirem una mica sobre algunes característiques d’aquest malestar. Sorgeixen preguntes interessants: des de quan existeix? Quines són les institucions més afectades?

Una de les vessant a analitzar sobre aquest malestar és el seu component generacional. Certament, tota la societat experimenta a dia de hui una sensació de… leer más

#01 / Arranca el Verkami per al #demos3 "Valencians i democràcia. Del malestar a la proposta"

El passat 22 de setembre la Fundació Nexe col·laborava en l'organització de la XXII Universitat del Tirant enguany dedicada al paradigma #dospuntzero. En aquest marc el director acadèmic de la Fundació Nexe Vicent Flor i el jove politòleg Carlos Villodres introduiïren alguns dels continguts del #demos3 que portarà per títol *"Valencians i democràcia. Del malestar a la proposta" *.

L'acte, amb el qual clogué la XXII Universitat del Tirant, va estar retransmès per streaming i és precissament amb aquest vídeo amb què volem començar la campanya per fer possible el seu finançament.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies