❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Discover the 10 most exciting projects of 2018!

Salvem el Boix

Ajuda'ns a salvaguardar les boixedes dels boscos i muntanyes de Catalunya del voraç atac de la papallona del boix. Necessiten la teva ajuda!

Salvem el Boix

A project of

Created in

63%
19
days
83
Patron
2.840€
From 4.500€
Contribute to the project

SALVEM EL BOIX

Apadrina una trampa i ajuda'ns a salvar els boixos dels nostres boscos i muntanyes!

El 2014 va arribar a Catalunya la Cydalima perspectalis (més coneguda com a papallona del boix o eruga defoliadora del boix), una espècie invasora, originària del sud-est asiàtic, que està arrasant les boixedes de Catalunya.

Aquesta papallona utilitza els boixos per a pondre els ous, dels quals en surten unes erugues verdes que s'alimenten de les seves fulles. A mesura que va creixent, l'eruga ingereix cada cop més quantitat de fulles, fins que el boix queda, en uns 3 anys, totalment defoliat i acaba morint. Abans que això passi, l'eruga es converteix en papallona i torna a pondre ous, escampant-se així la plaga de boix en boix. La papallona del boix té, per ara, pocs enemics naturals a Catalunya i una gran població de boix al seu abast.

El boix, Buxus sempervirens, a Catalunya és una espècie abundant en molts boscos i matollars, i el podem trobar en fagedes, rouredes, pinedes, alzinars o formant boixedes. El boix viu majoritàriament en sòls calcaris, i el trobem en altituds molt variables: des dels 100 m fins als 1.900 m.

La rapidesa en la que avança aquesta plaga indica que gran part dels boixos desapareixeran (a la Garrotxa se n’han perdut el 85%), i això pot provocar una sèrie d’ impactes a nivell ambiental, social i paisatgístic. A nivell ambiental, repercutirà en la biodiversitat ja que hi ha una sèrie de bolets, líquens i invertebrats associats al boix. També contribueix al funcionament dels ecosistemes, ja que el boix ajuda a mantenir la humitat i l’ombra al sotabosc, i a contenir l’erosió i la caiguda de blocs.

D’altra banda els boixos defoliats poden esdevenir un perill en la propagació d’incendis forestals. A més un sotabosc sec i amb fils de seda enganxosos causa un gran impacte a nivell paisatgístic.

El projecte "Salvem el Boix", establirà 3 proves pilot en tres àrees repatides a l'Oest del Ripollès, entre Rasos de Tubau, Serra de Montgrony i la Vall de Ribes. Aquestes petites grans zones ja estan delimitades, són unes zones concretes, amb alta presència de boixos i amb un alt valor paisatgístic i natural. Aquestes zones a preservar es troben situades als voltants de cada localitat i han sigut escollides pels vilatans que han iniciat aquest projecte. Intentarem amb tots els nostres esforços que aquestes petites grans zones amb alta densitat d'exemplars estiguin salvaguardades durant molts més anys. Algunes d'aquestes zones tenen exemplars centenaris i que a la llarga seran monumentals. Part del projecte necessita col•locar i fer el seguiment d'una sèrie de trampes que contenen una feromona que atreu el mascle de la papallona del boix. Aquest cau dins la trampa i ens avisa de la seva prèsencia.

En una primera fase Salvem el Boix distribuirà les trampes de captura en aquestes zones on els vilatans de les poblacions afectades ja estan creant xarxes locals pel seguiment de la papallona i l'avaluació del dany. Analitzant les dades que ens oferiran aquestes trampes i el seguiment que realitzi la població implicada, podrem saber quan comença la plaga a despertar-se després de l'hivern. Podrem saber per quines zones avança i amb quin grau d' intesitat ho fa. En una segona fase s'estudiaran les mesures de control corresponents per intentar controlar els focus més importants de cada petita gran zona. Per dur-ho a terme necessitem la vostra ajuda:

Necessitem molts i molts padrins i padrines per a adquirir totes les trampes que ens calen, com més millor per tal de fer un bon monitoratge de la plaga. Si voleu, podreu visitar i col·laborar en el seguiment. Us donarem tota la informació per saber com estem treballant.

Aquesta és doncs una crida a veïns, amants de la natura, excursionistes, boletaires, ciclistes, corredors de muntanya, caçadors,… en definitiva persones que s’estimen el territori i volen contribuir a la preservació del Boix en estat natural en certs indrets de muntanya d'alt valor paisatgístic i natural encara no devastats per la plaga.

Si vols tenir més informació sobre aquest projecte continua llegint...

Què és i Qui forma "Salvem el Boix"

Salvem el Boix és un projecte motivat per la voraç progressió de la papallona del boix. Està format per un gran equip humà que intentarà posar-li les coses molt díficils a aquestes erugues. També està formada per tècnics especialitzats amb experiència en el seguiment, l'anàlisi i el control de plagues.

Una mica d'apunts de biologia per entrar en matèria: Cydalima perspectalis

Aquesta història comença amb una relació entre dues papallones...

Clicka aquí per saber un xic més sobre aquesta espècie

I en aquestes què hi diu el Boix?

El Boix va veient com l'eruga és menja totes i cadascuna de les seves fulles...

...gira aquesta pàgina si vols veure el final de la història

Com es combat una plaga com aquesta?

Has de ser conscient que en termes generals és una espècie molt voraç i de difícil control, a part, les boixedes es troben en diversos indrets alguns d'ells molt feréstecs, remots i de difícil accés!

Si vols saber quines mesures de control tenim al nostre avast segueix per aquí...

Perquè necessitem les vostres aportacions?

Necessitem apadrinar quantes més trampes millor. La creació de xarxes locals ben repartides i distribuïdes, és probablement la part més urgent d'aquest projecte.

En aquest sentit és cabdal durant la primavera, estiu i tardor del 2019 establir bones xarxes de mostreig i seguiment del cicle biològic de la plaga en aquelles zones a salvaguardar. Els tècnics de Salvem el Boix ensenyaran als responsables de cada xara local tot el necessari per avaluar cada estadi de la plaga.

Important! Aquest moviment pretén sumar efectius per preservar certs entorns molt amenaçats i establir mesures de control que pugin salvar indrets concrets d’interès local. A més, no col•locarem cap trampa a casa de ningú sense avisar... no farem igual que aquesta espècie invasora!

Encara més important! Aquest moviment no té sostre de finançament i treballa amb un pressupost orientatiu. Si s'aconsegueix duplicar o triplicar l'objectiu i trobem molta més gent implicada en alguna altra població de muntanya, "Salvem el Boix" us explicarà com podeu intentar elaborar un pla per preservar una zona concreta i delimitada.

Si vols participar activament en el projecte aviat t'explicarem que hi pots aportar

+ Info

Estigueu connectats a través de les nostres xarxes socials:

Facebook: @Salvemelboix
Twitter: @boix_el

Moltes gràcies per la vostra col•laboració i suport!

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

14 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Lali

  Lali

  11 hours

  Endavant amb aquesta gran iniciativa!!

 • Silvia Alvarez

  Silvia Alvarez

  13 hours

  Entre tôt ho farem! Gràcies per la iniciativa

 • montse153

  montse153

  1 days

  Gràcies per cuidar la natura!!

 • Salvem el Boix

  Salvem el Boix
  Author

  2 days

  Hola Francesc. Pots aconseguir trampes i feromones en drogueries i botigues especialitzades. Pensa però, que no en fas prou en posar trampes per parar l'eruga. Necessitaras realitzar altres tractaments fitosanitaris per controlar la plaga.

 • Francesc

  Francesc

  5 days

  M'agradaria aconseguir alguna trampa per posar en a la meva zona de la miana

 • Salvem el Boix

  Salvem el Boix
  Author

  12 days

  Bon dia Cesc! Moltes gràcies per la teva informació!!!

 • Cesc

  Cesc

  12 days

  Disculpeu, ignorava que també existia aquesta altra web: http://www.alertaforestal.com/alertes/erugaboix/

 • Cesc

  Cesc

  13 days

  Enhorabona per la iniciativa i tant de bo s'estengui arreu del país. Potser us pot interessar localitzar i fer seguiment d'erugues, papallones i trampes en aquesta web (és una iniciativa anglesa però també s'ha estès al continent europeu) https://www.ebts.org/bmctracker/

 • Salvem el Boix

  Salvem el Boix
  Author

  13 days

  Moltes gràcies a vosaltres pels vostres ànims! Són molt necessaris!

 • bllorens

  bllorens

  14 days

  Moltes gràcies per la vostra iniciativa i empenta!!

#02 / No nomès ens interessa a nosaltres...

Aquí podeu veure i escoltar un reportatge que els companys i companyes de TV Ripollès varen realitzar sobre aquesta plaga. Per explicar el projecte de Salvem el Boix tenim l'ajuda d'una de les fundadores, l'Elisenda Salomó Casals.

A mès, si voleu, podeu escoltar el fragment de l'entrevista que vàren realitzar els companys del programa de radio Territori 17, Jordi Molet (El 9 FM) i Isaac Muntades (La veu de Sant Joan) a un dels fundadors de Salvem el Boix, l'Aleix Carretero. És una entrevista prou divertida i fluïda tot i parlar d'una plaga tan devastadora!

Àudio Programa Territori 17 - 20/06/2019

També pots llegir l'entrevista sencera, aquí hi ha un xic més d'informació, ja que no es va poder dir tot el que es tenia programat degut a la falta de temps del riguròs directe:

Fragment escrit Programa Territori 17 - 20/06/2019

També us deixem diversos articles publicats en diaris digitals a on la notícia sobre aquest projecte s'està escampant igual que la papallona:

read more

#01 / Estem organitzats, ens ajudes?

L'equip de Salvem el Boix ha estat realitzant reunions amb persones de diferents poblacions que es volen sumar a aquest projecte. Ja tenim en marxa i organitzades diverses xarxes locals amb gent de diferents àmbits. Tot seguit us mostrem un exemple de com ens organitzarem per fer-ho possible...

...és una tasca de formiguetes

5€
5 backers
Kit Feromona x1

Genial! Tenim atraient per 45 dies.

Estimated delivery June 2019
10€
9 backers
Kit Feromona x2

Molt bé! Tenim atraient per 90 dies.

Estimated delivery June 2019
15€
18 backers
Kit Feromona x3

De conya! Em cobert una trampa per un any sencer!

Estimated delivery June 2019
25€
23 backers
Pack Trampa + Feromona x3

Fantàstic! Tenim 1 trampa + 3 feromones per cobrir tot un any. Si ho desitges posarem el teu nom a la trampa apadrinada en especial agraïment pels boixos salvats.

Estimated delivery June 2019
50€
9 backers
Pack del Bosc

Genial! Heu apadrinat 2 trampes + 6 feromones per cobrir tot un any. Si ho desitgeu posarem els vostres noms a les trampes apadrinades en especial agraïment pel boixos salvats. A més us regalarem 2 bosses de roba amb el logo de Salvem el Boix i un lot de productes de la zona.

Estimated delivery June 2019
75€
2 backers
Pack Boletaire

Heu apadrinat 3 trampes + 9 feromones per cobrir un any sencer. Si ho desitgeu posarem els vostres noms a les trampes apadrinades en especial agraïment pel boixos que heu salvat. A més us regalarem 3 bosses de roba amb el logo de Salvem el Boix i un pack d'embotits de la zona.

Estimated delivery June 2019
90€
2 backers
Pack Família

Heu apadrinat 4 trampes + 16 feromones per cobrir tota una hectàrea de bosc. Salvem el Boix programarà visites als boscos afectats on està treballant. Us regalarem 6 bosses de roba i un present per als més petits. Abans de començar la visita us convidarem a un bon esmorzar per a 4 persones.

Estimated delivery August 2019
150€
5 backers
Pack Muntanya

Heu apadrinat 6 trampes + 18 feromones per cobrir quasi 2 hectàrees de terreny. Si ho desitgeu posarem els vostres noms a les trampes apadrinades en especial agraïment per tot els exemplars de boix salvats. Us farem entrega de 4 bosses de Salvem el Boix. Prepararem una ruta guiada per les zones afectades i us ensenyarem les àrees que estem protegint. Tot això amenitzat amb un autèntic dinar de pastor.

Estimated delivery June 2019
Cookies help us to offer our services. Continuing to browse entails acceptance of their use.