❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Salvem el Boix

Ajuda'ns a salvaguardar les boixedes dels boscos i muntanyes de Catalunya del voraç atac de la papallona del boix. Necessiten la teva ajuda!

Salvem el Boix

A project of

Created in

0
seconds
158
Pledges
5.770€
From 4.500€
Contribute to the project

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Gràcies a totes les persones que heu col·laborat, no parem de crèixer i articular noves xarxes locals amb molta participació i entusiasme. Hem aconseguit el primer objectiu de 4.500 € per cobrir les trampes i feromones necessàries durant els següents anys. Són moltes les persones que estan disposades a seguir col·laborant. Per això, ens hem proposat nous reptes, per intentar articular-nos amb molt més caràcter! Ens ajudes a conseguir-ho?

PRÒXIMS OBJECTIUS

1.500 €: Equip fitosanitari de 300 L per realitzar aplicacions forestals amb la màxima garantia. Aquest equipament es podra fer servir en vàries de les poblacions implicades.

3.000 €: Un 2on equip fitosanitari ens servirà per dividir els grups de tractaments i poder realitzar aplicacions simultàniament a diferents punts de la comarca.

SALVEM EL BOIX

El 2014 va arribar a Catalunya la Cydalima perspectalis (més coneguda com a papallona del boix o eruga defoliadora del boix), una espècie invasora, originària del sud-est asiàtic, que està arrasant les boixedes de Catalunya.

Aquesta papallona utilitza els boixos per a pondre els ous, dels quals en surten unes erugues verdes que s'alimenten de les seves fulles. A mesura que va creixent, l'eruga ingereix cada cop més quantitat de fulles, fins que el boix queda, en uns 3 anys, totalment defoliat i acaba morint. Abans que això passi, l'eruga es converteix en papallona i torna a pondre ous, escampant-se així la plaga de boix en boix. La papallona del boix té, per ara, pocs enemics naturals a Catalunya i una gran població de boix al seu abast.

El boix, Buxus sempervirens, a Catalunya és una espècie abundant en molts boscos i matollars, i el podem trobar en fagedes, rouredes, pinedes, alzinars o formant boixedes. El boix viu majoritàriament en sòls calcaris, i el trobem en altituds molt variables: des dels 100 m fins als 1.900 m.

La rapidesa en la que avança aquesta plaga indica que gran part dels boixos desapareixeran (a la Garrotxa se n’han perdut el 85%), i això pot provocar una sèrie d’ impactes a nivell ambiental, social i paisatgístic. A nivell ambiental, repercutirà en la biodiversitat ja que hi ha una sèrie de bolets, líquens i invertebrats associats al boix. També contribueix al funcionament dels ecosistemes, ja que el boix ajuda a mantenir la humitat i l’ombra al sotabosc, i a contenir l’erosió i la caiguda de blocs.

D’altra banda els boixos defoliats poden esdevenir un perill en la propagació d’incendis forestals. A més un sotabosc sec i amb fils de seda enganxosos causa un gran impacte a nivell paisatgístic.

El projecte "Salvem el Boix", establirà 3 proves pilot en tres àrees repatides a l'Oest del Ripollès, entre Rasos de Tubau, Serra de Montgrony i la Vall de Ribes. Aquestes petites grans zones ja estan delimitades, són unes zones concretes, amb alta presència de boixos i amb un alt valor paisatgístic i natural. Aquestes zones a preservar es troben situades als voltants de cada localitat i han sigut escollides pels vilatans que han iniciat aquest projecte. Intentarem amb tots els nostres esforços que aquestes petites grans zones amb alta densitat d'exemplars estiguin salvaguardades durant molts més anys. Algunes d'aquestes zones tenen exemplars centenaris i que a la llarga seran monumentals. Part del projecte necessita col•locar i fer el seguiment d'una sèrie de trampes que contenen una feromona que atreu el mascle de la papallona del boix. Aquest cau dins la trampa i ens avisa de la seva prèsencia.

En una primera fase Salvem el Boix distribuirà les trampes de captura en aquestes zones on els vilatans de les poblacions afectades ja estan creant xarxes locals pel seguiment de la papallona i l'avaluació del dany. Analitzant les dades que ens oferiran aquestes trampes i el seguiment que realitzi la població implicada, podrem saber quan comença la plaga a despertar-se després de l'hivern. Podrem saber per quines zones avança i amb quin grau d' intesitat ho fa. En una segona fase s'estudiaran les mesures de control corresponents per intentar controlar els focus més importants de cada petita gran zona. Per dur-ho a terme necessitem la vostra ajuda:

Necessitem molts i molts padrins i padrines per a adquirir totes les trampes que ens calen, com més millor per tal de fer un bon monitoratge de la plaga. Si voleu, podreu visitar i col·laborar en el seguiment. Us donarem tota la informació per saber com estem treballant.

Aquesta és doncs una crida a veïns, amants de la natura, excursionistes, boletaires, ciclistes, corredors de muntanya, caçadors,… en definitiva persones que s’estimen el territori i volen contribuir a la preservació del Boix en estat natural en certs indrets de muntanya d'alt valor paisatgístic i natural encara no devastats per la plaga.

Si vols tenir més informació sobre aquest projecte continua llegint...

Què és i Qui forma "Salvem el Boix"

Salvem el Boix és un projecte motivat per la voraç progressió de la papallona del boix. Està format per un gran equip humà que intentarà posar-li les coses molt díficils a aquestes erugues. També està formada per tècnics especialitzats amb experiència en el seguiment, l'anàlisi i el control de plagues.

Una mica d'apunts de biologia per entrar en matèria: Cydalima perspectalis

Aquesta història comença amb una relació entre dues papallones...

Clicka aquí per saber un xic més sobre aquesta espècie

I en aquestes què hi diu el Boix?

El Boix va veient com l'eruga és menja totes i cadascuna de les seves fulles...

...gira aquesta pàgina si vols veure el final de la història

Com es combat una plaga com aquesta?

Has de ser conscient que en termes generals és una espècie molt voraç i de difícil control, a part, les boixedes es troben en diversos indrets alguns d'ells molt feréstecs, remots i de difícil accés!

Si vols saber quines mesures de control tenim al nostre avast segueix per aquí...

Perquè necessitem les vostres aportacions?

Necessitem apadrinar quantes més trampes millor. La creació de xarxes locals ben repartides i distribuïdes, és probablement la part més urgent d'aquest projecte.

En aquest sentit és cabdal durant la primavera, estiu i tardor del 2019 establir bones xarxes de mostreig i seguiment del cicle biològic de la plaga en aquelles zones a salvaguardar. Els tècnics de Salvem el Boix ensenyaran als responsables de cada xara local tot el necessari per avaluar cada estadi de la plaga.

Important! Aquest moviment pretén sumar efectius per preservar certs entorns molt amenaçats i establir mesures de control que pugin salvar indrets concrets d’interès local. A més, no col•locarem cap trampa a casa de ningú sense avisar... no farem igual que aquesta espècie invasora!

Encara més important! Aquest moviment no té sostre de finançament i treballa amb un pressupost orientatiu. Si s'aconsegueix duplicar o triplicar l'objectiu i trobem molta més gent implicada en alguna altra població de muntanya, "Salvem el Boix" us explicarà com podeu intentar elaborar un pla per preservar una zona concreta i delimitada.

Si vols participar activament en el projecte aviat t'explicarem que hi pots aportar

+ Info

Estigueu connectats a través de les nostres xarxes socials:

Facebook: @Salvemelboix

Twitter: @boix_el

Moltes gràcies per la vostra col•laboració i suport!

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

24 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Marta

  Marta

  almost 5 years

  Moltes gràcies per la feina que feu!!

 • Neus Verdaguer Pallerols

  Neus Verdaguer Pallerols

  almost 5 years

  Moltíssimes felicitats per la campanya!

 • Agusti Capdevila Alabart

  Agusti Capdevila Alabart

  almost 5 years

  Sort

 • Salvem el Boix

  Salvem el Boix
  Author

  almost 5 years

  Josep, moltíssimes gràcies pels teus comentaris i expèriencia!
  És importantíssim saber que les trampes NO serveixen per aturar la plaga!!! Nomès ens indiquen les dinàmiques de població als voltants del seu radi d'acció. Ens indiquen quan comença a haver-hi vol i amb quina intensitat. A més, també sabem quan començarà a haver-hi postes d'ous i en quin moment tindrem les eruges. T'hem enviat informació més detallada de tot plegat al correu.

  Efectivament com bé dius, la combinació dels 2 mètodes de control (trichogrames i bacillus), en segons quines fases de l'afectació, és molt important per paliar els seus efectes tan devastadors. Sense un bon seguiment del vol i una observació setmanal de la presència d'ous i eruges, és molt difícil acertar el moment més adient per aplicar cada mètode de control que tenim a l'avast.

  Moltes gràcies pels vostres ànims!!!

  Seguim

 • Josep Guineu

  Josep Guineu

  almost 5 years

  hola a tots, particularment m'he gastat ja 750€ per salvar els boixos de casa meva, he utilitzat bacillus thuringiensis com a insecticida i xarxes per taparlos, n'he hagut de sacrificar molts. Ara tinc 8 trampes per tota casa pero penso que les trampes no son el millor procediment,nomes redueixen el nombre de papallones pero en son tantes que la plaga no es detindrà, i acabaran posant ous, crec que actuarien millor els tricrogrames que maten els ous de les larves i la combinació entre els 2 procediments millor que millor. M agradaria comentar que el boix que sembla mort tornarà a brotar i, en la 2a sortida de les orugues es quan li fan mes mal perquè es mengen els brots i la part de l'escorça que no es van menjar a la 1a fase (1a nascuda d'orugues). Aquí és quan diem adéu al boix. Però és en aquesta fase quan el bacillus actua d'una manera espectacularment eficaç, al no haver-hi fulles només ruixant una mica per sobre amb bacillus s'arriva a totes les parts del boix i aniquila a quasi totes les orugues, ho dic per experiencia i no perque sigu tècnic. Per tant aneu pensant en aquestes possibilitats.

  Ara quan tornin a sortir les orugues fumigaré els boixos que tinc al bosc i resaré.

  Salutacions.

 • Gemma

  Gemma

  almost 5 years

  Ja he fet la meva aportació. Nosaltres ens hi hem trobat a molts indrets i sap molt greu veure el boix així. Felicitats per la iniciativa!

 • ÀlvarBF

  ÀlvarBF

  almost 5 years

  Us acabo de veure a TV3. Enhorabona per la iniciativa!

 • Arnau Tintó

  Arnau Tintó

  almost 5 years

  Moltes gràcies amics!

 • Salvem el Boix

  Salvem el Boix
  Author

  almost 5 years

  Moltes gràcies pel vostre suport! Intentarem amb tots els nostres esforços preservar l'espècie en estat natural. Si voleu participar i aportar el vostre granet de sorra, feu-nos-ho saber a: [email protected]

 • Enric

  Enric

  almost 5 years

  El boix es un de les plantes que mes m'agraden. Tenim que salvar-los com sigui. Gràcies per fer-ho posible. Si necessiteu ajuda, compteu amb mi.

#04 / Acabem de començar!!!

Bona tarda a tothom!!!

En primer lloc dir-vos que ens hem sorprès i molt de la bona rebuda que ha tingut aquest projecte. Moltíssimes gràcies a totes i tots per fer-ho possible! Han estat 40 dies molt intensos. Hem fet i farem vàries reunions i visites amb els participants de cada petit gran indret. Seguim i seguirem responent les preguntes que ens feu, moltes gràcies per la vostra sinceritat! Hem intentat explicar de la manera més entenedora possible la problemàtica que suposa aquesta espècie a nivell forestal i el seu difícil i complex control.

Sabeu que la nostra tasca més important és la de divulgació i sensibilització. Això vol dir que necessitem compartir experiències, tan bones com dolentes, així entre tots sabrem on hem fallat i com podem millorar en el futur. Tenim el compromís de tenir la finestra sempre neta perquè tothom pugui veure com ens organitzem i treballem i quins resultats obtenim.

Aquesta no és una cursa a l'esprint, això és una autèntica maratóread more

#03 / Ja tenim les primeres captures

Moltes gràcies a totes i tots pels vostres ànims! Estem rebent una acollida molt calurosa i positiva, això fa que estiguem encara més motivats!!!

El vol de la primera generació ha arrencat amb foça en aquelles zones no afectades greument i veïnes d'àrees amb problemes l'any anterior.

Com moltes altres espècies, l'arribada sobtada de l'estiu ha ajudat a accelerar el cicle biològic de l'eruga del boix.

Evidentment, en les trampes que ja tenim col·locades estem trobant les primeres captures de l'any:

Els adults de Cydalima perspectalis, com casi tots el lepidòpters, s'alimenten xuclant el nèctar de les flors mitjançant la famosa espiritrompa.

Aquí podeu veure com es concentren en massa sota aquest til·ler ben florit per tal de xuclar fins l'última gota de cada flor:

Entremig d'aquestes elevades concentracions o en petit comité, de ben segur que es creen certs vincles amorosos , els quals evidentment porten a l'inici de tot plegat. Aquí podeu veure com és la posta

#02 / No nomès ens interessa a nosaltres...

Aquí podeu veure i escoltar un reportatge que els companys i companyes de TV Ripollès varen realitzar sobre aquesta plaga. Per explicar el projecte de Salvem el Boix tenim l'ajuda d'una de les fundadores, l'Elisenda Salomó Casals.

A mès, si voleu, podeu escoltar el fragment de l'entrevista que vàren realitzar els companys del programa de radio Territori 17, Jordi Molet (El 9 FM) i Isaac Muntades (La veu de Sant Joan) a un dels fundadors de Salvem el Boix, l'Aleix Carretero. És una entrevista prou divertida i fluïda tot i parlar d'una plaga tan devastadora!

Àudio Programa Territori 17 - 20/06/2019

També pots llegir l'entrevista sencera, aquí hi ha un xic més d'informació, ja que no es va poder dir tot el que es tenia programat degut a la falta de temps del riguròs directe:

Fragment escrit Programa Territori 17 - 20/06/2019

També us deixem diversos articles publicats en diaris digitals a on la notícia sobre aquest projecte s'està escampant igual que la papallona:

read more

#01 / Estem organitzats, ens ajudes?

L'equip de Salvem el Boix ha estat realitzant reunions amb persones de diferents poblacions que es volen sumar a aquest projecte. Ja tenim en marxa i organitzades diverses xarxes locals amb gent de diferents àmbits. Tot seguit us mostrem un exemple de com ens organitzarem per fer-ho possible...

...és una tasca de formiguetes

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy