❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Els 14 del portal

La història que no et van explicar sobre el desallotjament del CSA Can Vies.

Els14delportal

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
107
Aportaciones
2.535€
De 1.700€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

D
D'on prové la idea?

Entre maig i juny del 2014, al barri de Sants de Barcelona s’efectuava el desallotjament del “Centre Social Autogestionat Can Vies”, en una setmana que es recorda per la violència als carrers i el desplegament gairebé militar per part dels Mossos d’esquadra al barri de Sants.

En aquest context, i entre molts altres fets ocorreguts aquells dies, 14 persones d’entre 17 i 22 anys eren detingudes mentre es refugiaven dins la porteria de l’edifici del Carrer Sant Crist nº 50. Sense proves que els poguessin incriminar, els joves van ser acusats de desordres públics i atemptat contra l’autoritat, fets pels quals se’ls demanava gairebé 6 anys de presó. És en aquell moment, on començà una complicada lluita per demostrar la seva innocència, contra un sistema judicial i policial, que estava disposat a fer qualsevol cosa per culpabilitzar-los, i sostenir sobre totes les coses que el sistema de cap de les maneres podia equivocar-se.

Què tractem?
Què tractem?

La setmana que comprenia els dies 26 de maig a l’1 de juny de 2014, es vivia a Barcelona una atmosfera inquietant, interessant i combativa a parts iguals. El “Centre social autogestionat Can Vies” al barri de Sants, estava sent desallotjat, i els fets que allí es van succeir van donar lloc a una repercussió mediàtica d'abast mundial. El “CSA”, ocupat des de feia aproximadament 18 anys pertanyent a “Transports Metropolitans de Barcelona” era desallotjat per ordre judicial atenent a les peticions d’aquesta mateixa empresa, i va ser duta a terme pel cos policial dels Mossos d’Esquadra. El Dilluns 26 de maig, poques hores després de la dimissió de l'exdirector dels Mossos d’Esquadra Manel Prat i Peláez, començava un desallotjament al centre que pretenia ser ràpid i silenciós, però que es va topar amb una resposta popular que va complicar molt l'actuació policial.

Els fets d'aquesta setmana són recordats per gran part de la població de la ciutat i amb això, tornava allò que es pot denominar com l'esperit de “La Rosa de Foc”. Un batec de cor de la necessitat popular que ha estat silenciat, però que és perpetu i latent, que sembla emergir solament quan les autoritats, la política i els mitjans ho necessiten, i que potser no hauria de ser ignorant com a generació ideològica de la ciutat.

Façana de Can Vies en l
Façana de Can Vies en l'actualitat.

Els 14 del portal, neix a mitjans de 2017 com a projecte final d’una assignatura de documental, però a poc a poc va prenent importància personal i professional, i el seu creador (ajudat per un equip creat a mitges entre estudiants de la Universitat Pompeu Fabra i contactes realitzats al llarg de la seva carrera professional) decideix donar una nova “volta de rosca” al document, reprenent el projecte motivat per la primera versió i el bon resultat d’aquest.

"La violència no és l
"La violència no és l'arrel del problema, la violència sorgeix quan es tracta d'arreglar un problema d'una manera inadequada, i és aleshores quan apareix". - Pau Guerra

El metratge segueix al llarg d’un any i escaig la història de 14 persones que refugiant-se dins la porteria d’un edifici una de les nits de protesta al barri de Sants, van ser acusats d’atemptat contra l’autoritat, desordres públics, danys i pertinença a organització perillosa. Just després de la detenció, les seves vides van començar a canviar; la justícia Espanyola amb l’ajuda i consentiment dels mossos d’esquadra, i amb l’Ajuntament de Barcelona com a còmplice del succeït, lluny d’admetre que havia estat un error, van optar per portar els joves a judici amb la voluntat de dur-los a la presó durant gairebé sis anys. En aquest context mediàtic el judici, va resultar ser un clar exponent de com es criminalitza la lluita anticapitalista i antiespeculativa a la qual està exposada la ciutat de Barcelona, i de com la justícia Espanyola i els cossos policials no tenen miraments en trobar caps de turc per justificar detencions i perpetuar el seu model d’estat.

La detenció i reconeixement dels encausats es va dur a terme en circumstàncies delicades en referència a les qüestions jurídiques i de drets fonamentals.
La detenció i reconeixement dels encausats es va dur a terme en circumstàncies delicades en referència a les qüestions jurídiques i de drets fonamentals.

De qui és la idea?
De qui és la idea?

Albert Raga: Nascut a Mollet del Vallès (Barcelona) el 1994. Acabat el batxillerat, comença a cursar la carrera de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i tanca aquesta etapa l’any 2018. Durant els seus estudis, desenvolupa passió pel fotoperiodisme, fixant-se en autors com Horst Fass, Enrique Marroyo Eddie Adams, Jordi Borràs o Pedro Meyer. És a partir d’aquí, on comença a treballar com a fotògraf al mitjà del Baix Vallès "Contrapunt" i a col·laborar esporàdicament amb reportatges de caràcter social al setmanari LaDirecta, El 9Nou entre d'altres afers. Paral·lelament treballa fent reportatges a curses esportives de tota Catalunya amb l’empresa JJVico i Sportpress; a més d’introduir-se al món del cinema i la publicitat desenvolupant càrrecs d’elèctric i Gaffer.

Per compte propi, comença a documentar l’ocupació a les comarques del Barcelonès i el Vallès Oriental i s’involucra com a fotògraf en les accions dels autoproclamats Comitès de Defensa de la República i d'altres moviments socials vinculats a l'Independentisme. En la línia musical, retrata l’escena Hardcore Punk a Barcelona. Els 14 del Portal representa la seva òpera prima i una primera aproximació cap al gènere del documental amb una gran implicació personal per la proximitat d’aquest amb el cas.

Els joves s
Els joves s'enfrontaven a diversos anys de presó.

Qui som?
Qui som?

Som un grup de joves pertanyents al món audiovisual amb l'ambició d'explicar una història que sembla única però que és extrapolable a com es resolen els conflictes que impliquen moviments socials a l'Estat espanyol i Catalunya.

Tenim la necessitat urgent de mostrar un tema com aquest des d'una perspectiva general i reflectint tots els punts de vista perquè l'espectador pugui generar el seu propi discurs.

Direcció: Albert Raga

Guió: Albert Raga i Paula Torramilans

Producció: Mireia Vilanova, Paula Torramilans i Adrià Freijo

Fotografia: Martí Matute, Adrià Velasco, Quique Ruiz i Lau Vila

Muntatge: Aina Punsola, Albert Raga i Martí Matute

So directe i BS: Ferran Puig, Samuel Mendiola i Gabriel Hernández

Postproducció de so: Ferran Puig

Gràfica: Arnau Raga i Luís Vaquero

Núm. 50 C/ Sant Crist (Sants, Barcelona).
Núm. 50 C/ Sant Crist (Sants, Barcelona).

A què destinareu la meva aportació?
A què destinareu la meva aportació?

Les aportacions s'invertiran a cobrir aspectes del rodatge i derivats, recompenses de Verkami i despeses d'exhibició.

Que obtindré a canvi de la confiança que diposito?
Que obtindré a canvi de la confiança que diposito?

Com heu pogut veure, al llarg de la pàgina hem anat explicant que cada aportació feta, correspon a rebre una o diverses recompenses (com és lògic, a aportació més quantitativa, més alta la recompensa). Amb aquest joc, nosaltres com a equip us agraïm la vostra col·laboració, i us aportem quelcom perquè tingueu un bon record del qual aquest projecte significa.

És veritat que com diu el gràfic anterior, el 18% de les aportacions que rebem seran per cobrir les vostres recompenses, però no tots els diners els utilitzarem per sufragar gastos del projecte.

Des de l'equip creador d'"Els 14", creiem que "La solidaritat, la nostra millor arma" no és tan sols quelcom que es pugui cantar a les manifestacions, sinó que necessita d'una aplicació real per ser efectiva.

Així mateix, volem exposar la idea que l'estat i el sistema tenen al seu abast recursos gairebé il·limitats per combatre'n's però nosaltres per desgràcia no; això fa que la lluita contra l'statu quo (es desenvolupi en la manera que es desenvolupi) sigui complicada, feixuga i molt sovint perillosa. Ho hem pogut veure recentment en la qüestió de la independència catalana, però ja ho havíem vist anteriorment en casos com Pinyata, Pandora, Altsasu, Banc Expropiat, CSO Carboneria i un llarg etcètera.

És per això que ens comprometem a què un petit percentatge dels beneficis que en resultin, sigui destinat a cobrir despeses de casos de persones o col·lectius que s'hagin vist amenaçades per l'estat i el sistema, i hagin de fer front a costosos processos judicials, que impliquen un desgast físic, psicològic i econòmic, només per practicar la dissidència i la desobediència.

Interior del CSO Can Vies.
Interior del CSO Can Vies.

Tal com vosaltres heu cregut en aquest projecte i el que exposa, nosaltres traspassem aquesta confiança assumint que la defensa que feu d'"Els 14 del portal", és també la defensa dels drets i les llibertats de les persones que es qüestionen que realment el sistema no funciona.

I és que aquest documental, amics i amigues, només és una petitíssima part, del que vivim cada dia però ens costa tant de veure.

"Qui no es mou no sent les seves cadenes"

Rosa Luxemburg

Quan podré veure el docu?
Quan podré veure el docu?

Novembre 2019: Última fase de rodatge.

Octubre - Desembre 2019: Postproducció (muntatge).

Febrer - Maig 2020: Distribució de recompenses.

Febrer - Maig 2020: Estrena i primers visionats.

Maig 2020: Moure el documental fins allà on arribem.

Al voltant de 4000 mossos d
Al voltant de 4000 mossos d'esquadra es van desplegar del 26 de maig a l'1 de juny amb motiu de les protestes pel desallotjament.

Doncs això.
Doncs això.

Twitter: twitter.com/els_portal

Instagram: instagram.com/els14delportal

Wix: els14delportal.wixsite.com

Facebook: facebook.com/Els14DelPortal

Vimeo: vimeo.com/373122574

Contacte: [email protected]

Els 14 del portal
Els 14 del portal

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

3 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • pauraga@hotmail.com

    [email protected]

    más de 4 años

    We’re in!

  • Mixi Borráz

    Mixi Borráz

    más de 4 años

    Amb ganes de veure aquest projecte tan gran!!😍😍

  • Angelo

    Angelo

    más de 4 años

    molta força ,

Volver a todas las actualizaciones

#02 / Samarreta i Tote-Bag

Seguidament, us deixem els dissenys previs que per a les samarretes i les tote-bags.

Responen a les recompenses de 50 euros o més, però en farem de sobres per si en voleu comprar, sigui a l'estrena o demanant-a anticipada! A preu popular, és clar!

Esperem que us agradin!

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#02 / Samarreta i Tote-Bag

Seguidament, us deixem els dissenys previs que per a les samarretes i les tote-bags.

Responen a les recompenses de 50 euros o més, però en farem de sobres per si en voleu comprar, sigui a l'estrena o demanant-a anticipada! A preu popular, és clar!

Esperem que us agradin!

#01 / Moltes gràcies i seguim!

Bona nit a totxs!

Aquest missatge va adreçat a tots/es els/les mecenes que ja heu col·laborat en aquest projecte i als/les que teniu pensat fer-ho en els pròxims dies:

Moltíssimes gràcies! Sense vosaltres no haguérem aconseguit assolir el primer objectiu amb tanta comoditat. Ara ja sou part d'aquest projecte que aborda la qüestió dels 14, però que també intenta explicar a través d'un cas judicial concret, la dissidència política, la justícia espanyola, els moviments llibertaris i com l'especulació immobiliària condiciona la vida de les persones, sobretot a la ciutat de Barcelona.

Ara potser ve la part que menys ens agrada, la de dir-vos que amb aquest objectiu assolit, NO ES SUFICIENT. Per això plantegem un NOU OBJECTIU DE 2300 €.

Amb això no estem menyspreant les vostres donacions, al contrari! Sabem que cadascú ha donat el que ha pogut i li ha semblat adequat. Simplement us animem a explicar al vostre entorn que encara es poden fer donacions fins al dia 30 de desembre i que leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies