❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Archaeological Excavation in Montsec

In 2004, a research team led by the archaeologist Marta Sancho located an early medieval settlement in the Montsec mountains. Througout the last years the excavation campaigns have revealed a settlement of outstanding features due to its dimensions and chronology (V-IX centuries).

0
seconds
105
Pledges
4.915€
From 3.200€
Contribute to the project
View project in Català and Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Click here to watch our project If you click "More" and then "Fullscreen" You'll be able to watch the presentation in fullscreen mode.

In 2004, a research team led by the archaeologist Marta Sancho located an early medieval settlement in the Montsec mountains. Througout the last years the excavation campaigns have revealed a settlement of outstanding features due to its dimensions and chronology (V-IX centuries). The present year, within two months time before the dig, and on an essential stage of our research, we found out that we had no funding to carry out the campaign. The results achieved during the last years confirm the existence of an early Christian church of unique characteristics in its environment, toghether with several habitat areas and an interesting stone work, with rock-cut globular water cisterns meant for the storage of drinking water, all together in the exceptional envioronent that provides the natural interest area of the Montrebei gorge (Pallars Jussà).

This is the reason why we decided to submit the excavation project to the platform offered by Verkami. The desired amount to carry out the campaign, which will take place during the last two weeks of July, is of 3.200 €, in order to pay the allocating and maintenance of the research team.

All team members, in a coordinated way, intend to use for the project difusion Internet resources such as social networks and the provided blog account. We consider potential sponsors those from the academic and cultural envioronment, as well as anybody interested in history or archeology and aims to enjoy a unique experience in an incomparable natural environment. The present archaeological project has the University of Barcelona scientific support and the Ministry of Culture corresponding license.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

14 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • yolanda perez

  yolanda perez

  about 11 years

  Holaaaa me gustaria saber que fecha teneis libres para el 2013 para ir dos personas un fin de semana a ayudaros a excavar... a ver si podemos coincidir calendarios... estariamos encantandos en poder ayudar .. dime algo porfa

 • Tras las huellas del tiempo.

  Tras las huellas del tiempo.

  almost 12 years

  Gracias por participar en Tras las huellas del tiempo, os dejamos el audio de la entrevista. Un saludo.

  Podcast: http://traslashuellasdeltiempo2.podomatic.com/entry/2012-07-11T03_05_29-07_00

 • Francisco Hernández Marín

  Francisco Hernández Marín

  almost 12 years

  Estimada Marta.

  Saludos cordiales.

  Soy Francisco Hernández Marín de Villena (ALicante) y tanto yo como mi hijo Jorge (va hacer 14 años) somos amantes de la arqueología.

  Hemos entrado en la página del proyecto altamiris y hemos visto que hay una modal

 • Marta Sancho

  Marta Sancho
  Author

  almost 12 years

  Benvolgut Marc.

  Efectivament, tant una com altra aportació està recompensada amb visita per a dues persones.

  Cordialment.

  Marta

 • marc23

  marc23

  almost 12 years

  Hola! He realitzat l'aportació de 50€ i voldria saber si la visita comentada també és per a dues persones, ja que en l'aportació de 30€ és així. De pas, també preguntar si la visita per l'espai natural també seria per a dues persones. Gràcies!

 • Marta Sancho

  Marta Sancho
  Author

  almost 12 years

  Moltes gràcies pel teu suport, Eulàlia.

  Ens dones ànims.

  Cordialment.

  Marta

 • Eulalia

  Eulalia

  almost 12 years

  Benvolguts, M'encantaría poder col.laborar economicament per ajudar al projecta, especialment perque m'interessa molt, l'historia de Catalunya, i l'arqueología es fonamental per anar omplint els buits del nostra passat. Teniu, peró elmeu suport.Força

 • Marta Sancho

  Marta Sancho
  Author

  almost 12 years

  Bon dia.

  Si has respòs el correu d'en Pau està tot correcte. ja aniràs reben més informació.

  Cordialment.

  Marta

 • maac7031969

  maac7031969

  almost 12 years

  Bona nit, he contestat al correu d'en Pau Castell, els díes que m'interesen són 27-28 de juliol primer i si no el 30-31 de juliol. No se si aquesta es la manera correcta de fer-ho, si no indiqueu-me la correcta, moltes gràcies

 • humbritogato

  humbritogato

  almost 12 years

  Marta, soc un estudiant del grau d' arqueologia a la UAB.Aixó no es singular. Tinc 58 anys. Això si ho és. soc un aficionat de fa molts anys a la arqueologia. Vull aportar el que necessites (1000 euros).voldría anonimat i ,si pots, que. algun-a estud

#06 / Excavar en Altimiris

Excavar en Altimiris es una experiencia que cualquiera que pertenezca a este extraño mundo de los apasionados por la Arqueología debería probar; digo extraño, en el mejor de los sentidos que se le pueda dar a esta palabra (para mi tiene muchos, muy buenos todos ellos) porque realmente los antropólogos tendrían todo un mundo de disertaciones a su alcance si nos utilizaran como objeto de investigación, no olvidemos que hablamos de un tipo de personas, en las que yo me incluyo, por supesto, para mi es un honor, a las que les encanta mancharse, si, mancharse, entafarrarse, en la mayoría de los casos suele ser con barro, otras, cuando se excavan hogares, el operario puede acabar considerablemente “teñido” con cenizas, carbones (se han dado casos, incluso, de algún arqueólogo que, siendo las muestras recogidas más que suficientes para la analítica, ha llegado a utilizar un fragmento de carbón para simular pinturas faciales, cual guerrero Sioux... verdaderamente curioso).

read more

#05 / La cisterna dels Altimiris

La primera vegada que, amb en Pau, ens varem posar a treballar a l'interior de la cisterna, la resta de companys ens feien mostres d'enveja, “quin morro, estareu ben fresquets...”. No era així. Allí dins fotia una calor del dimoni! Tot i això ens varem posar a treballar com a esclaus, suant la gota gorda i fotent-nos cops de cap contra la roca cada vegada que preteníem estirar una mica el cos. Fins i tot varem haver de convèncer a la Marta que posés a l'Àlex a treballar amb nosaltres, ja que a l'interior de la cisterna, curiosament, vèiem que el ritme de treball s'accelerava, ja que malgrat la calor i la suada majúscula no volíem, o més ben dit no podíem, deixar de treballar; de forma que la cisterna marcava el tempo i amb dues persones no donàvem a l'abast.

Allí dins era com si el temps s'aturés. Mentre picàvem ens imaginàvem com havien… read more

#04 / LA CONSOLIDACIÓ-RESTAURACIÓ D’ELS ALTIMIRIS: UN PRIMER PAS PER A LA MUSEÏTZACIÓ DEL JACIMENT i UN FRE DAVANT LA DEGRADACIÓ

La intervenció de consolidació i restauració arqueològica que en breu s’iniciarà al jaciment d’Els Altimiris ve donada per l’avançat estat de degradació que afecta a les restes, i que s’accentua any rere any tant per l’efecte del creixement vegetatiu, com per les dures condicions ambientals a les que està sotmès el jaciment, sobretot durant els mesos d’hivern. Qualsevol jaciment, després d’haver estat segles sota terra, pateix una accelerada degradació deguda al canvi ambiental i erosiu al que s’exposa de sobte un cop s’excava. Així doncs, és molt important consolidar les estructures a mesura que es van excavant, i aconseguir d’aquest mode una adequada actuació de salvaguarda que permeti mantenir el jaciment en unes bones condicions de conservació per tal d’assegurar la seva perdurabilitat futura i que el seu valor didàctic i la seva informació històrica, arribi als visitants i investigadors, durant el màxim temps possible.

read more

#03 / El paisatge dels Altimiris, el paisatge del Montsec

El jaciment dels Altimiris es troba situat dins el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga a la comarca del Pallars Jussà. Geogràficament s’ubica dins la Reserva Natural Parcial de Mont-Rebei, concretament al cim d’un contrafort a la cara nord del Montsec d’Ares, al seu extrem més occidental, damunt mateix del congost de Mont-rebei per on davalla el riu Noguera Ribagorçana. Les seves coordenades UTM ED50 són E: 308825,0 N: 4661540,1

Tres factors principals caracteritzen el paisatge del Montsec, i ens ajuden a entendre l’evolució dels assentaments en aquest territori i l’aprofitament que se n’ha fet dels seus recursos naturals.

En primer lloc, la seva ubicació geogràfica, a cavall dels Pirineus i la Depressió Central, ha condicionat gairebé sempre la funcionalitat d’aquesta imponent serralada. Sovint ha actuat de… read more

#02 / Informació útil

Les visites guiades per les aportacions de 30 i 50€ es realitzaran els següents dies: Dates: 28 de juliol i 4 d'agost

Hora de trobada: 8h.

Punt de trobada: Parking de Montrebei

Hora de retorn al punt de trobada: 14h.

Per accedir al jaciment cal caminar 1h. per la munanya:

Desnivell: 350mts. ascens

Difucultat: Mitja-baixa

Cal anar amb calçat de muntanya (bambes de treking o botes) i roba còmoda

Cal portar: aigua

S'aconsella portar: barret, crema de sol, jersei lleuger, anorac lleuger i samarreta de recanvi

Com arribar al punt de trobada. Carretera N-123 (Lleida -Viella), fins a Pont de Muntanyana. Girar a la dreta en direcció Tremp per la C-1311 i immediatament, passat el pont, després de la primera corva, girar a la dreta per una petita carretera amb direcció a Montrebei, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora. A contiuació seguir sempre els… read more

#01 / ELS ALTIMIRIS: Excavació arqueològica al Montsec

Des d'aquest blog us dono la benvinguda a una iniciativa que ha sorgit de l'equip d'excavació de Els Altimiris.

Aquest equip està format per estudiants, llicenciats i investigadors en formació, de la Universitat de Barcelona. Alguns són professionals de l'arqueologia, altres estan realitzant les seves tesis doctorals, i cada any reserven, voluntàriament, part del seu temps de vacances per participar en aquest excavació.

Amb aquesta iniciativa volem aconseguir reunir el mínim finançament necessari per poder dur a terme la campanya d'aquest any, ja que ens ha estat impossible aconseguir els ajuts i subvencions que fins ara rebíem.

Us demano, doncs, que us mireu aquesta proposta i considereu si val o no la pena que continuem la nostra recerca ,i si és així, ens ajudeu.

Moltes gràcies.

Marta Sancho i Planas

Directora del projecte arqueològic de Els Altimiris.

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy