❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Anuari Mèdia.cat 2017: destapem temes silenciats pels mitjans

L’Anuari Mèdia.cat és un projecte de periodisme d’investigació que cada any treu a la llum temes que han estat silenciats als grans mitjans.

Mèdia.cat

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
351
Aportaciones
8.980€
De 6.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Què és l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics?

L’Anuari dels Silencis Mediàtics és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils que treu a la llum els temes que els mitjans de comunicació convencionals han ignorat, infrarepresentat o censurat durant l’últim any. L’Anuari de 2017 inclourà 12 reportatges en profunditat sobre temes silenciats durant l’any, tres dels quals ja els hem avançat al web en els darrers mesos. A més, analitzarà de manera visual quins altres temes han estat silenciats, quins han estat tractats de manera esbiaixada o polèmica, i què ha passat amb els grans temes d’actualitat quan han quedat fora dels focus. Finalment, com a novetat, l’Anuari incorporarà cinc articles d’anàlisi fets per experts que aborden alguns dels principals reptes actuals del periodisme al nostre país. Aquesta serà la setena edició de l’Anuari, un projecte que va començar el 2011 i que des d’aleshores ja ha publicat 81 reportatges d’investigació. Continuem treballant per situar els temes silenciats a l’agenda dels mitjans i fer que arribin al coneixement de la societat.

Nou objectiu: 8.000 euros

Amb l’objectiu de 6.000 euros imprescindibles per a fer possible l’Anuari 2017 assolit ens marquem un nou objectiu: 8.000 euros per incloure dos temes més amb els que ja s’està treballant. D’una banda, una anàlisi dels atacs a la llibertat de premsa, d’expressió i al dret a la informació que hi ha hagut al voltant de l’1-O i, de l’altra, una investigació exhaustiva de les agressions cada vegada més freqüents de l’extrema dreta. Jordi Borràs, fotoperiodista expert en la matèria i soci del Grup Barnils, és l’autor d’aquest reportatge d’investigació, que des del mes de setembre recull més de 100 casos.

Respirem

Basant-nos en la idea d’un periodisme reposat amb què neix l’Anuari ja l’any 2011, el lema d’enguany, #Respirem, busca convertir el projecte en un petit oasi enmig d’una voràgine d’informació que sovint pot estressar, ofegar i, en definitiva, infoxicar. Amb l’Anuari 2017 ens allunyem dels titulars diaris, del ritme vertiginós del dia a dia informatiu i ens aturem un moment. #Respirem.

I #Respirem, també, l’explicació d’un tema tractat amb profunditat, amb perspectiva, amb context i amb sentit crític. #Respirem el tractament d’una informació que s’ha aconseguit més enllà de les fonts oficials, que s’ha contrastat i que s’ha deixat reposar. #Respirem l’essència del periodisme, d’allò que incomoda però que la societat mereix conèixer i compartir.

Com serà l’Anuari Mèdia.cat de 2017?

L’Anuari Mèdia.cat repassarà l’any 2017 per explicar els temes silenciats durant l’any i analitzar de manera crítica el tractament mediàtic dels temes més rellevants. Ho farem a través de:

  • 12 reportatges en profunditat sobre temes silenciats, que seran l’eix principal de l’Anuari.

  • Un recull d'altres qüestions silenciades o tractades de manera esbiaixada, incompleta o polèmica, que hem analitzat durant l'any a l'Observatori Mèdia.cat.

  • Articles d'anàlisi a càrrec d'experts que reflexionaran sobre qüestions que han marcat el periodisme al nostre país durant aquest any (el tractament dels atemptats, les pressions polítiques o els reptes pendents per a un periodisme feminista en són alguns exemples).

Com es finança l’Anuari Mèdia.cat?

Des de fa sis anys el projecte és possible principalment gràcies a les aportacions dels micromecenes. Enguany volem que les vostres contribucions continuïn sent l’aval de l’Anuari per garantir que el projecte és de la gent i per a la gent.

La resta del finançament prové de l'aportació del Col·legi de Periodistes i dels acords de suport de sis universitats, els estudiants de les quals redacten sis temes de l'Anuari. Es tracta de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, la Universitat de Vic, la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida. L'aportació de la Fundació Catalunya Fons, que repercuteix de forma estructural en l'Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, és també un dels puntals del projecte. A més, continuem explorant noves vies de finançament per consolidar l'Anuari.

A què destinarem les vostres aportacions?

  • Remuneració dels periodistes que treballaran en els continguts de l'Anuari.

  • Remuneració de l'equip que coordina i fa possible el projecte.

  • Disseny i maquetació.

  • Correcció lingüística.

  • Impressió, distribució i enviament de l'Anuari en paper.

  • Manteniment del web de l’Anuari, on es podran consultar tots els continguts.

  • Comunicació i gestió de la campanya de promoció de l’Anuari.

Quin és el calendari de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany?

L’equip de l’Anuari ja està treballant des de fa mesos en el projecte. Els periodistes treballen en els reportatges, articles i almanacs perquè el projecte estigui llest per imprimir cap a finals de novembre. L’Anuari es presentarà el 28 de novembre als mecenes i el 29, públicament. Els mecenes que no puguin venir a recollir les seves recompenses en aquestes dues ocasions les rebran a casa seva.

Qui hi ha darrera l’Anuari Mèdia.cat?

El Grup Barnils i l’Observatori Mèdia.cat

El Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) va néixer ara fa 16 anys amb la idea de promoure un periodisme crític i rigorós a tota la nostra àrea idiomàtica. Fa vuit anys el GPRB va crear l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, un projecte que analitza i reflexiona sobre el periodisme, les rutines i les informacions que publiquen els mitjans del nostre país. De Mèdia.cat va néixer, fa set anys, l’Anuari dels Silencis Mediàtics, inspirat en el projecte nord-americà Project Censored.

Descripció de recompenses

  • Gintònics contra els silencis és una trobada exclusiva amb els mecenes de l'Anuari on, amb un gintònic a la mà, es presenten els temes de la nova edició del projecte. La trobada serà a Barcelona el 28 de novembre, abans de la presentació pública de l'Anuari. L'organitzem amb la col·laboració de l'Euskal Etxea, el centre cultural basc a Barcelona, i de Gin Nut, una ginebra artesanal elaborada a l'Empordà.

  • 'Col·lecció Periodistes', la col·lecció completa del Grup Barnils i Edicions Saldonar està formada per 5 llibres: 'Et presento el jutge Garzón' de Sònia Bagudanch, 'Castor, la bombolla sísmica' de Jordi Marsal, 'Els senyors del boom' de Gemma Garcia, 'El franquisme que no marxa' de Lluc Salellas i 'Desmuntant Societat Civil Catalana' de Jordi Borràs i ‘Cas Mercuri. La galàxia Bustos’, de Sara González.

  • Llibre ‘Vint-i-Barnils’ i documental ‘Barnils, tal com raja. Tant el llibre (escrit per Laia Altarriba i publicat per Dau Edicions) com el documental (produït per Laia Soldevila i Albert Lloreta) repassen la trajectòria del periodista de referència i en fan un retrat a través de les seves aparicions als mitjans i d’entrevistes a persones del seu entorn més proper.

  • Caixa ‘Fent País. Una proposta àmplia d’experiències per gaudir-ne arreu del territori és la proposta de la cooperativa creada per un grup de cinc joves bagencs. Tastos de vins, caps de setmana rurals, rutes culturals… i fins a 180 propostes, la majoria per a 2 persones, són el que contenen aquestes caixes.

  • Làmina ‘Per molt pessimisme que intentin inocular els pessimistes de sempre, sempre salta una espurna d’esperança que ens justifica als optimistes’. Aquesta obra de la Gina Serret, dissenyadora gràfica, amant de la cal·ligrafia, la tipografia i el lettering, recull una frase de Ramon Barnils. Se’n farà una edició limitada en format litografia.

  • Enviarem l’Anuari a alguns dels protagonistes dels reportatges que s’han publicat al llarg d’aquests set anys. Per exemple: Dimas Gimeno, conseller delegat de El Corte Inglés; Joan Carles Navarro, director de Brians I. (llistat complet, al final)

  • Només per als socis que siguin mecenes: carnet de premsa del grup. Dissenyat per The Mood Project - Saül Rosell.

Recompenses per a entitats:

  • Presentació de l’Anuari a la teva localitat/col·lectiu: una presentació de l'Anuari 2017 i dels principals temes tractats, a càrrec de l'equip de l'Anuari.

  • Taller sobre silencis mediàtics i aïllament penitenciari. Aquest taller, dirigit a grups d’adolescents, joves o adults i impartit per periodistes que van investigar per a l’Anuari com viuen les persones que es troben en aïllament a les presons catalanes, consisteix en un emocionant joc de rol que no deixa ningú indiferent, amb una posada en comú i reflexió posterior. El taller té dos objectius principals: d’una banda, donar a conèixer com viuen les persones que es troben en aïllament a les presons catalanes; de l’altra, fer reflexionar sobre l’aplicació d’aquest règim penitenciari i sobre quins temes són silenciats als mitjans de comunicació i per quins motius.

20 protagonistes a qui enviar un Anuari

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • andreuylla

    andreuylla

    más de 6 años

    Més que mai, premsa valenta. I que els caigui la cara de vergonya.

  • Gracat

    Gracat

    más de 6 años

    Seria Factible fer un REPORTATGE Bassat al Proces i Sobre TOT ATACS 1d'O i VARIANT per Tindre un Document Historic, entre Videos Premsa, TV3+CATRADIO+BTV+....... Diaris Catalunya(Comarques i Tot) + Digitals Podeu fer un 60Minuts, SenseFiccio .... o Simils amb la Qualitat Nostre. Gracies

#05 / [ATENCIÓ] Canvi de data Gintònics contra els silencis

Benvolguts, benvolgudes mecenes,

En l'últim correu anterior us vam explicar que la presentació per a mecenes 'Gintònics contra els silencis' seria el 30 de gener i la presentació al Col·legi de Periodistes, l'endemà. Hem hagut de posposar un segon cop la data de presentació, ja que coincideix amb la investidura del proper/a president de la Generalitat de Catalunya.

Així que els 'Gintònics contra els silencis' amb Gin Nut a l'Euskal Etxea seran el dimarts 6 de febrer de 2018. Us preguem que ens disculpeu les molèsties i us agraïm la comprensió.

Moltes gràcies!

#04 / [ATENCIÓ] Els gintònics contra els silencis seran el 30 de gener de 2018

Benvolguts, benvolgudes mecenes,

En el correu anterior us explicàvem la recompensa 'Gintònics contra els silencis' i apuntàvem que serien el dia 28 de novembre. Aquesta data no és bona: com que vam posposar la presentació de l'Anuari per poder-hi afegir dues investigacions relacionades amb l'1-O, també hem hagut de posposar-ne la presentació. Així que els 'Gintònics contra els silencis' amb Gin Nut a l'Euskal Etxea seran el dimarts 30 de gener de 2018. Us preguem que ens disculpeu les molèsties.

Moltes gràcies!

#03 / Mecenes, aquestes són les recompenses que us esperen!

L'Anuari dels Silencis Mediàtics serà possible gràcies a vosaltres, mecenes, per les vostres aportacions i gràcies, també, a professionals, marques i entitats que col·laboren a agrair-vos les aportacions. Així, l'esperit col·laboratiu del projecte és ampli, plural i ric. Avui us escrivim per presentar-vos les recompenses d'enguany:

  • Gintònics contra els silencis és una trobada exclusiva amb els mecenes de l'Anuari on, amb un gintònic a la mà, es presenten els temes de la nova edició del projecte. La trobada serà a Barcelona el 30 de gener de 2018, abans de la presentació pública de l'Anuari. L'organitzem amb la col·laboració de l'Euskal Etxea, el centre cultural basc a Barcelona, i de Gin Nut, una ginebra artesanal elaborada a l'Empordà.

  • Col·lecció Periodistes, la col·lecció completa del… leer más

#02 / A qui li convé llegir l’Anuari?

Són molts els que haurien de llegir l’Anuari i que opten per mirar cap a una altra banda. Enguany, hem decidit fer-los-ho pràcticament inevitable: la recompensa ‘Mecenes generosos’ preveu l’enviament d’un Anuari a 25 persones que estan directament relacionades amb alguns dels temes que hem tractat en aquests set anys d’història del projecte. Aquí, la llista* i els motius pels quals els convé més que a ningú llegir l’Anuari:

  • Joan Carles Navarro, director del Centre Penitenciari Brians I. En aquesta presó, l’abril de 2015, es va treure la vida la interna Raquel E. F., després d’estar durant mesos en aïllament, un règim molt controvertit que implica passar fins a 21 hores al dia en solitud dins d’una cel·la. Raquel E. F. havia intentat treure’s la vida altres vegades anteriorment però no se li va aplicar el protocol de prevenció de suïcidis.

Més informació: “Presó i aïllament: la mort de Raquel”, de Sergi Franch (juny 2016) i “Aïllament: opacitat i impunitat a la presóleer más

#01 / NOU REPORTATGE de l'Anuari: 'L'Eivissa dels Matutes: un imperi de festa, de luxe i d'enginyeria fiscal

Bon dia, mecenes!

Us fem arribar en primícia el tema que acabem de publicar i que de ben segur que se’n sentirà a parlar.

L'Eivissa dels Matutes: un imperi de festa, de luxe i d'enginyeria fiscal’ és el reportatge que Quique Badia, Maria Altimira i David Meseguer han fet sobre el grup empresarial de l'exministre del Partit Popular:

“El robatori d'una caixa forta amb mínim 2,7 milions d'euros no declarats, l'any 2013, va revelar una presumpta evasió de capitals a càrrec del grup empresarial de l'exministre del Partit Popular. Des d’Eivissa fins al Carib, passant per Holanda, el clan Matutes manté un complicat entramat societari per eludir o rebaixar la tributació d'importants quantitats de dividends a l'Estat espanyol”

Podeu llegir el reportatge complet al web de l'Anuari i també el trobareu, juntament amb els altres, a la versió en paper.

Si us agrada i el voleu compartir a les xarxes, podeu fer-ho amb l'etiqueta #MatutesAnuari

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies