❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull

La idea és finançar l'autoedició d'un llibre d'unes 150 pàgines, en format diccionari, amb pròleg, introducció, cos del diccionari, índexs idiomàtics finals i bibliografia utilitzada sobre dites i frases fetes sobre l'ull. N'hi ha centenars, de parèmies que contenen la paraula "ull".

vpamies

A project of

Category

Created in

0
seconds
201
Pledges
4.800€
From 4.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

La idea és finançar l'autoedició d'un llibre d'unes 100-150 pàgines, en format diccionari, amb pròleg, introducció, cos del diccionari, índexs idiomàtics finals i bibliografia utilitzada, sobre dites i frases fetes referides a l'ull. N'hi ha centenars, de refranys, que contenen la paraula "ull"!

La meva intenció és mostrar-les en format de diccionari i aportar informació relativa al significat, equivalents idiomàtics, sinònims i altres curiositats de cadascuna d'aquestes expressions.

Porto més de 15 anys dedicats a l'estudi i recollida de refranys i frases fetes i des de fa uns 3 anys que m'he decidit a divulgar-ho i compartir-ho a través d'Internet, amb l'obertura d'un portal sobre paremiologia catalana i un seguit de blogs especialitzats i diversificats.

Molts lectors i seguidors em demanen si tinc algun llibre publicat, perquè no és el mateix poder-ho consultar per pantalla que tenir un llibre.

Des de l'any 1997 tinc elaborats uns vocabularis sobre parèmies de diferents parts del cos humà, en format diccionari, i penso que és un material prou interessant per iniciar la meva aventura editorial. El de l'ull, que presento aquí com a projecte, per exemple, és un recull de vora 600 dites.

He avaluat l'execució del projecte en 4.000 euros. D'aquí han de sortir les despeses de la confecció i edició del llibre, la distribució, i les comissions i taxes per dur el projecte a bon port (IVA, dipòsit legal, ISBN, les comissions de Verkami i de l'entitat bancària que fa de mitjancera dels pagaments, etc.).

La idea és trobar 200 persones que vulguin rebre un llibre d'unes 100-150 pàgines en mà (a casa, dedicat per mi, amb els ports pagats o en mà en algun dels actes públics de promoció del llibre que es faran un cop editat), per 20 euros.

Intento ajustar molt la despesa real inevitable pequè el projecte resulti fàcilment viable. En fer un tiratge de 500 llibres (mínim recomanable) em permet poder jugar amb ofertes de padrinatge per rebre 2, 3 o més llibres a un preu més ajustat. La resta de llibres que em quedessin serien el meu possible guany en aquest projecte.

Tot aquest projecte serà promogut a través de les xarxes socials i la Internet 2.0 actual: el públic potencial arribarà a través dels seguidors dels meus blogs (més de 170 en el blog personal Raons que rimen, en aquests moments), dels subscriptors RSS del blog (uns 350 més en aquest moments, que reben l'actualització de qualsevol entrada del meu blog), la pàgina de ologia que tinc al Facebook (amb més de 800 seguidors) i el meu perfil personal (amb 450 amics), missatges curts al Twitter (amb més de 300 seguidors), els meus contactes de networking, i els seguidors i persones interessades en el meu projecte del Top ten dels refranys catalans, un estudi sobre l'actualitat i vitalitat dels refranys a l'actualitat, determinat a través de 1.200 enquestes fetes a través d'Internet.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

16 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • vpamies

  vpamies
  Author

  over 13 years

  Crec que em manquen adjectius per poder expressar com em sento. Feliç i agraït. Perquè sé que jo sol no hagués pogut arribar on he arribat.

 • mariona

  mariona

  over 13 years

  Volia saber Víctor si ets sents feliiiiiiiiiiiiiiiççççççççççççççççç?

  Jo me'n sento molt per tu i per la nostra llengua estimada!

  mariona

 • vpamies

  vpamies
  Author

  over 13 years

  Gràcies, Sílvia!

  L'important és demostrar que és possible fianançar projectes a través de Verkami. Et queden 23 dies!, a veure si la cosa fa un tomb!

 • silviamartinez

  silviamartinez

  over 13 years

  Una piulada m'ha dit que...

  Felicitats, Víctor Pàmies!

 • vpamies

  vpamies
  Author

  over 13 years

  Les normes no han canviat, Mercè. Sí que tot el lloc web és encara en procés d'adaptació i test. Com si fos encara una beta! Però els passo aquest comentari als gestors de Verkami que segur que ho agrairan i ho corregiran.

  Gràcies també per la teva aportació: has fet canviar el color del projecte a aquest verd meravellós que indica que l'objectiu ha estat assolit!

 • lectoracorrent

  lectoracorrent

  over 13 years

  A la darrera pàgina, quan s'ha acabat el procés de pagament, diu: "A la teva pàgina personal pots seguir tots els projectes als que has donat suport." Si les normes no han canviat, ha de ser "als quals has donat suport" o "a què has donat suport". O potser això és català "light"? Els ho podries dir?

 • vpamies

  vpamies
  Author

  over 13 years

  Ángel, interesante la página y muy interesante el apartado sobre ISBN. No pensaba que fuera tan complicado dotar de ISBN a una obra.

  En principio mi planteamiento inicial es distribuir los libros bajo encargo a través de Verkami. Sólo se distribuirán los libros encargados por los mecenas. Por lo tanto, no hay previsión de ventas posteriores ni a través de librerías ni de otro sistema que no sea el encargo directo al autor.

  Y los encargos a través de Verkami ya llevan incluido el importe que pueda suponer distribuirlo a quien lo ha pedido. Dispongo de un colaborador que hará los envíos encargados que no serán más de 200 (en la previsión inicial). Le compensaré ese trabajo y así yo puedo dedicarme a otras labores sin la sobrecarga de trabajo que supone distribuir esos 200 libros.

  Hay la previsión de poder hacer reimpresiones a petición de colectivos interesados en recibirlo, però por ahora nada más.

 • angel

  angel

  over 13 years

  pruebe a conocer www.meubook.com

  un sistema de autoedición y venta

 • vpamies

  vpamies
  Author

  over 13 years

  Bcn_Editorial petita, no tinc cap inconvenient en explicar els números amb què he treballat. De fet hi vaig estar pensant molt, m'he assessorat amb gent del món editorial i des de Verkami també van trobar adequats i ajustats els números del meu projecte.

  Jo sempre dic que necessito 200 mecenes (que vulguin el llibre) com a mínim perquè el projecte surti. Aquests 200 mecenes que vulguin el llibre al preu de 20 euros (el llibre acabat, signat i dedicat i lliurat en mà en les condicions que hagi de ser) em permeten fer aquest càlcul:

  200x20=4.000

  És un referent del mínim que necessito perquè el projecte surti.

  I ara els números que he fet.

  Si recullo els 4.000 euros, vull encarregar una tirada de 500 exemplars, per la qual em demanen uns 2.000 euros (de moment tinc pressupostos no tancats). Vull una edició de qualitat, en paper bo, amb una tipografia clara i esponjada i una portada de qualitat. Vull un relligat que no es desmanegui després de fullejar tres cops el llibre.

  És la meva primera edició i corren al meu compte i criteri tots els detalls. Penso que la meva formació lingüística i els coneixements mínims d'ortotipografia poden avalar una feina prou ben feta. i m'estic assessorant amb persones del ram.

  A aquests 2.000 euros inicials cal sumar-li la distribució dels llibres apadrinats. En el pitjor dels supòsits caldrà enviar-ne 200 per paquet postal. Per les compres de llibres que faig per Internet, em cobren entre 4 i 7 euros pel paquet depenent de si és certificat o no. Aquí hi van doncs, uns altres possibles 1.000 euros.

  Hi ha també la part que li correspon a Verkami (un 5%) i la part que mossega la Caixa per les transaccions bancàries (potser un 2-3% més).

  He d'ensobrar els llibres i etiquetar-los. He calculat un cost màxim d'un euro pel material de papereria necessari (200 euros més).

  Hi ha algunes taxes i tràmits (ISBN, codi de barres, alta al registre de la propietat, Dipòsit legal) que comporten el compromís d'alguns exemplars i d'alguns diners.

  I he agafat un col·laborador (el meu germà gran) que m'ajudarà en totes les tasques de gestió i assessorament, perquè jo no puc assumir-ho tot i el compensaré per les hores de feina dedicades.

  Fet i fet, són els números del total del projecte.

  Quin és el meu benefici a banda de l'experiència de fer realitat un projecte complex com aquest i de tenir el primer llibre publicat?

  D'entrada currículum, que la gent conegui la meva feina, la meva capacitat de gestionar projectes i la satisfacció personal de veure com molts amics, coneguts i saludats creuen en el meu projecte i l'avalen.

  I en termes més materials: Un nombre indeterminat de llibres que després podré intentar vendre a través de les conferències que faig o per als lectors dels meus blogs que no l'hagin adquirit encara. Ja veuràs que no és gaire.

  Tot i fer una tirada de 500 exemplars, en el millor dels supòsits, me'n quedarien 300 (menys els compromesos per a tràmits de dipòsit legal, propietat, etc.) i compromisos amb gent que m'ha ajudat desinteressadament en diversos aspectes del projecte.

  Però, si per exemple els padrins optaven per l'opció dels 100 euros (8 llibres), havia de preveure que hi necessitava 320 llibres (i no 200).

  Calculo que em quedarà poc més d'un centenar d'exemplars.

  Qualsevol altre aclariment que et calgui, no dubtis en demanar-me'l.

 • Bcn_Editorial petita

  Bcn_Editorial petita

  over 13 years

  Hola, m'encanta tot el projecte...de veritat! ha sigut tot un descobriment! Però tinc una pregunta, i no va amb mala llet, de veritat. Es necessiten 4000 euros per la publicació? Jo conec un grup d'investigadors que publicaren la seva obra, una tirada petita, i que només els hi demanen 2000.... Em podries donar més detalls? Merci!!

#08 / Tinc un germanet!Acabo d'obrir la campanya per presentar el germà petit d'aquest llibre. En cap cap cap. Dites i refranys sobre el cap és un recull de parèmies sobre el cap. Vora 1.500.

El mateix sistema, el mateix rigor, el mateix preu, les mateixes garanties de qualitat.

Si us va agradar el primer llibre, no us podeu deixar perdre aquest segon!

Comença el compte enrere. Quaranta dies per a fer realitat un somni!

#07 / Amb cara i ulls: darrers serrells

Finalment tenim coberta definitiva i s'ha tancat el termini a Verkami amb un total de 201 mecenes i 259 llibres encarregats.


El recompte final de les votacions de la coberta, amb 126 vots, són:


- Coberta 1 - 22 (17%)

- Coberta 2 - 59 (46%)

- Coberta 3 - 45 (35%)


Per tant, amb gairebé el 50% dels vots, la coberta núm. 2 és la que obrirà el diccionari de dites i refranys de l'ull.


I ara què?


Doncs jo estic acabant de tancar els temes logístics de l'edició i la impressió del llibre (petició del núm. d'ISBN, saber els exemplars que encarregaré a la impremta i organització logística d'avís als mecenes i de repartiment dels exemplars un cop signats i dedicats).


Des de Verkami m'avisen que hi ha hagut problema de cobrament amb 20 mecenes. Aquests mecenes rebreu en els pròxims dies un avís de Verkami perquè feu el pagament directament a través d'un enllaç de Catalunya Caixa.


#06 / Mostra del llibre imprès

Això s'acaba! Poc més de 24 hores i s'acabarà el termini de recaptació de fons a través de Verkami. El projecte ja està garantit des de fa dies i ara només manca saber quants mecenes hi haurà finalment per al projecte i quants llibres hauré d'encarregar.

A hores d'ara sou 191 mecenes i he de fer 249 llibres. Arribarem als 200 mecenes? No us quedeu sense el vostre llibre!, que ara és el moment d'encarregar-lo. Mai serà tan fàcil com a través del mecenatge de Verkami.

Avui us porto en primícia el contingut del llibre. Com quedarà un cop imprès. Són només 14 pàgines perquè us feu una idea del contingut final del llibre. L'extracte en PDF que us faré arribar a través del correu electrònic serà força més extens: una trentena de les 150 pàgines del llibre.

Extracte Amb Cara i Ulls                                                                    


read more

#05 / Amb cara i ulls: la coberta


Jordi Pallí, de palli:disseny, que a més aquest any celebra els 25 anys de professió, m'ha fet arribar tres propostes per al llibre Amb cara i ulls: diccionari de dites i refranys sobre l'ull, el llibre que presento a micromecenatge a través de Verkami.

Si us he de ser sincer, m'agraden les tres i em costaria molt decidir-me per una d'elles.

Per això he decidit que sigueu els mecenes o els lectors habituals d'aquest blog els qui pugueu votar per triar-ne una de les tres. Penso que és la manera més honesta i coherent d'acabar tot aquest projecte: el llibre és en part vostre i sortirà a la llum gràcies a vosaltres.

I us vull donar l'opció que sigueu vosaltres mateixos qui trieu la portada. Què us sembla?

I com ho farem?

Doncs obriré una enquesta a la banda dreta del meu blog, Raons que rimen i tindreu fins al divendres 18 de febrer de 2011, data que s'exhaureix el meu temps per recollir fons a Verkami, per votar-hi.

read more

#04 / Amb cara i ulls: Ull del cul

Sovint s'ha acusat als paremiòlegs i folkloristes d'escapçar la nostra tradició, censurant expressions grolleres, amagant lèxic barroer o tradicions vinculades amb el sexe o les expressions grolleres.

Jo sempre he defensat que  cal no extrapolar la tasca d'aquests recopiladors del moment i de la societat que els va tocar de viure, amb una religiositat omnipresent i poderosa arreu.

Sense caure en el barroerisme, que tampoc és el sentit d'aquest recull, i tenint present el públic al qual va adreçat aquesta obra, penso que hi caben un seguit d'expressions existents sobre l'ull, com veureu en l'exemple que us ofereixo tot seguit.

De la mateixa manera que, al seu moment, apareixerà dins la col·lecció de l'Enciclopèdia paremiològica del cos humà, l'exemplar corresponent al cul.

Ull del cul


Significat - Loc. nom. vulg. L'anus.

Sinònims: Ull negre | Ull que no s'hi veu | Ull de les quaranta arrugues.

Equivalents: Ojete | Ojo del culo.

#03 / Ull per ull, dent per dent


L'expressió Ull per ull, dent per dent és una de les més de 600 expressions sobre l'ull recollides a Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull, una recopilació temàtica que recull de manera exhaustiva fraseologia en català sobre l'ull, amb equivalents en castellà (i també altres llengües tot sovint), l'explicació del significat, sinònims i altres informacions d'interès sobre l'ús i origen d'aquestes expressions. 

En concret, per aquesta expressió, que forma part del cabal de la paremiologia sàvia, la que recull aquelles expressions de les quals en sabem l'autor, la informació que conté és la següent: 

Ull per ull, dent per dent 

Significat - El que em facis et faré. Cita la llei del Talió que castigava les ofenses o mals amb el mateix mal rebut per la víctima. 

Equivalent castellàOjo por ojo, diente por diente | Pagar con la misma moneda.

Sinònims A paga de deute | Pagar amb la mateixa moneda. 

Nota read more

#02 / Viure amb set pams d'ulls


És una frase feta de sentit figurat sinònima de Fer l'ull viu, amb el sentit de vigilar. Es diu al País Valencià.

Altres expressions sinònimes podrien ser Anar ulls espolsats, Anar amb set ulls i set orelles o Obrir els ulls. En castellà en dirien Avivar (o despabilar) el ojo (o los ojos).

Aquesta és de les últimes entrades del diccionari.

#01 / A Albatera, qui té un ull és l'amoÉs una dita tòpica, un refrany referit als pobles. És l'aplicació tòpica, en un territori concret, de la dita En la terra dels cecs, qui té un ull és rei. Ho diuen al País Valencià.

També diuen En Albatera al que té un ull el fan alcalde

Albatera és un municipi del partit judicial de Dolores, a Alacant. Aquest refrany el deien en els pobles veïns perquè a Albatera eren molt usuals les oftalmies i cegueses, segons sembla a causa de la construcció defectuosa de les cases.


Aquesta és la primera entrada de Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l'ull. Darrere d'aquesta, més de 600 entrades més, índexs finals, bibliografia utilitzada... Un diccionari complet sobre fraseologia del català amb molts equivalents castellans i en altres llengües.
We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy