❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

🎉 We celebrate a decade of Crowdfunding! Discover it in 10 incredible Facts

20 anys a cop de bastó!

Els Bastoners de Sabadell fem 20 anys i necessitem la teva ajuda! Amb els anys, els bastons es trenquen i el vestuari es desgasta, i necessitem un cop de mà per renovar-lo. Però això no és tot, el Rodet està ferit i se sent sol, volem arreglar-lo i portar-li una germana petita! Ens ajudes?

Bastoners de Sabadell

A project of

Created in

0
seconds
69
Pledges
2.882€
From 2.800€
Contribute to the project

Choose your reward

El projecte:

Com l’aigua fa amb els còdols, el pas dels anys ha desgastat el nostre material. Bastons trencats, camalls descosits, camises plenes de pedaços,... i el nostre estimat Rodet, el capgròs de la colla, està fet malbé.

Els Bastoners de Sabadell fa 20 anys que ballem, i demanem la vostra ajuda per ballar-ne 20 més, com a mínim!!

El Rodet:

El Rodet és el capgròs de Festa Major des del 2001, que surt el primer divendres de setembre com a protagonista del seu propi concurs. Grans i petits disposen de 30 segons per fer el màxim nombre de voltes possibles sobre si mateixos mentre duen el Rodet. La persona que guanya, té la oportunitat de superar el total de voltes fetes pel guanyador de l’any anterior, aquest cop en un minut. Abans, però, tronen a la plaça unes salves de morter en honor a les voltes aconseguides la darrera edició.

Però no tot és tant bonic. A vegades, tantes voltes poden provocar un mareig, i, tot i el suport de la organització, el Rodet pateix cops i caigudes inevitables. Per això, i després de tants anys, cal reparar tots els desperfectes que ha anat acumulant.

La germaneta del Rodet

En els quinze anys de Ball de Rodet, ens hem adonat que el capgròs no els és còmode per als més petits. De fet, el concurs va començar fent-se en horari nocturn, després del pregó, però actualment es fa a mitja tarda.

Això ha comportat un canvi de públic, facilitant la participació d’infants i deixant els adults com a espectadors.

Així doncs, volem adequar l’activitat per tots dos grups de públic, la canalla i els adults. Volem crear un nou capgròs que sigui la germana petita del Rodet, adequant la mida i el pes per als participants més petits, que tindran el seu propi concurs.

Els bastons i el vestuari:

El ball de bastons és una dansa que prové de la pagesia medieval, i per tant, la indumentària que portem recorda a la que vestien antigament els pagesos: roba blanca per reduir la calor en les llargues jornades sota al sol, una faixa per reforçar l’esquena d’una persona que es passava tot el dia ajupida, un mocador penjant del coll que recollia la suor, i les espardenyes clàssiques de tota la vida.

Però òbviament, el ball de bastons no el feien mentre treballaven. Era una dansa que és ballava en les festes que organitzaven per celebrar que la feina s’havia acabat: verema, sega, collita, etc… i per tant, es guarnien amb uns camalls plens de picarols a les cames, el so dels quals, deien, espantava els mals esperits de la terra.

Els bastons són de fusta d’alzina tornejada, i, en el nostre cas tenim un mànec en forma d’empunyadura acabat en una petita ceba, en honor a la nostra ciutat.

El problema és que al llarg del temps hem trencat molts bastons, hem perdut picarols dels camalls, s’han perdut faixes, i s’han destenyit mocadors, entre d’altres accidents fortuïts. I ara que fem 20 anys, tocaria posar al dia i renovar el nostre vestuari i comprar bastons nous per poder seguir ballant 20 anys més!

A què destinarem les vostres aportacions?

Així doncs, totes les vostres aportacions seran destinades als diferents projectes que us hem explicat: arreglar el Rodet, crear la Canilla, renovar el vestuari i comprar bastons nous.

Sobre les recompenses

El clauer, l'agulla, les arrecades i el punt de llibre són objectes artesanals ambientats en el món del Ball de Bastons.

Clauer

Agulla

Arracades

Got

Els contes que oferim com a recompenses ajuden a transmetre la història del ball de bastons i animen a la població a participar d'aquesta dansa tradicional. La Caputxeta Bastonera ha estat escrit i editat per dues membres de la nostra colla! Si us en vau quedar sense el dia de Sant Jordi de l'any passat, aquesta és la vostra oportunitat!

Petita història del Ball de Bastons

La Caputxeta Bastonera

Samarretes

Les samarretes no només són una peça de roba, sinó que també són un testimoni dels 20 anys de la colla, totes ens han acompanyat durant un temps concret i cadascuna ha estat dissenyada segons el moment de la colla. Si en vesteixes una, seràs part de la nostra història.

Samarreta "Els bastons ballen"

Samarreta "El Rodet"

Samarreta "Bastons en flames"

Samareta "10 anys de Bastoners de Sabadell"

Samarreta nova

Bossa

La bossa és el complement perfecte per a què t'acompanyi allà on vagis, còmode i amb estil.

Dessuadora

Però si ets fredolic no pots deixar passar l'oportunitat de vestir amb la nostra dessuadora.

I, el plat fort, les ballades i els tallers. Passar una bona estona amb nosaltres, ballar i gaudir del Ball de Bastons.

Calendari previst

22 de març: inici de la campanya de Verkami

1 de maig: finalització de la campanya

Maig: inici de la construcció, reparació dels capgrossos i encàrrec del vestuari i bastons i entrega de recompenses.

20 Maig: presentació dels resultats durant la nostra 20a Diada.

+ Info

Facebook
Web

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

0 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

Go back to all the updates

#02 / PRESENTACIÓ DE LA BOBINA i recollida de recompenses

LA BOBINA
LA BOBINA

Bon dia mecenes!

Ja ha arribat el moment tan esperat!

Gràcies al vostre suport i col·laboració ha estat possible la reparació del Rodet i la creació de La Bobina, la seva germana petita.

Aquesta tarda de divendres 1 setembre tindrem el gran plaer de presentar per primera vegada a la ciutat La Bobina a les 18h! Seguidament es realitzarà el concurs de voltes del Rodet i de la Bobina i el Ball del Rodet. Acabarem a les 20h.

Us hi esperem a totes!

  • Aquelles persones que encara no han recollit la seva recompensa ho podran fer a la paradeta dels Bastoners de Sabadell que hi haurà instal·lada a la Plaça Sant Roc a partir de les 17h. Aquells que vau demanar una dessuadora haureu d'esperar una mica més... ens posarem en contacte amb vosaltres ben aviat!

Us adjuntem la notícia!

Moltes gràcies!

NEIX LA BOBINA, EL NOU CAPGRÒS DE LA COLLA DE BASTONERS DE SABADELL

És la germana del Rodet, que s’ha restaurat després de 16 anys d’actuacions, Sabadell estrena enguany un nou capgròs per Festa Major, de la mà de

la Colla dels Bastoners de la ciutat. Es tracta de la Bobina, la germana petita del Rodet, que l’acompanyarà durant el despertar de la Festa

Major i que està pensada per a nens i nenes de fins a un 1,20 centímetres.

Montserrat Chacon, regidora de Cultura, ha afirmat que “la cultura popular és un dels pilars de la Festa Major sabadellenca. La Bobina incorpora un nou element al relat de la nostra festa i permet que els

més petits també hi participin”.

Per fer-la possible, els Bastoners de Sabadell –organitzadors i creadors del Ball del Rodet i tot el seu seguici– van engegar una campanya de

micromecenatge en la qual ha col·laborat gairebé un centenar de persones. “Cal posar en valor que aquest projecte no hauria estat possible sense el suport popular, cosa que volem agrair a totes les

persones que van fer l’esforç de donar-nos un cop de mà”, explica Anna Fosch, gestora de la campanya i secretaria de l’entitat.

Durant el procés creatiu de la Bobina s’ha volgut tenir presents diversos aspectes sobre el personatge que havia de representar. En primer lloc,

havia de tenir forma d’algun element de la indústria tèxtil, igual que el Rodet. Així doncs, es va optar per una bobina de fil. “Un altre desig de

la colla era que fos un personatge femení, tot i que amb un cert punt androgen, per tal de trencar el binarisme de gènere”, puntualitza Laia

Ramiro, cap de comunicació de la colla. Els colors també havien de recordar els de la ciutat: el verd, el groc i el blanc. El verd turquesa utilitzat té tonalitats d’aquests tres colors.

L’autor de la Bobina és Xavi Badia, membre del taller de construcció plàstica La Gàrgola, de Cervera. Badia va ser veí de Sabadell una

temporada, durant la qual va estar vinculat a diverses entitats, i és expert en construcció de bestiari, capgrossos i atrezzo de teatre.

La figura va ser modelada en fang, per després construir un motlle d’escaiola i positivar la Bobina en polièster i fibra de vidre, per tal

d’alleugerir el pes i guanyar resistència als cops. El constructor també ha estat l’encarregat de reparar el Rodet, malmès després de 16 anys

girant, per tenir-lo com nou per a la 17ª edició del concurs de voltes.

La Colla de Bastoners de Sabadell donarà a conèixer el Rodet renovat i la seva germana, la Bobina, el divendres de Festa Major, a les 18 h, a la

plaça de Sant Roc. “Volem deixar clar que, per a nosaltres, el Rodet i la Bobina no són només de la colla. Són patrimoni de la ciutat i

volem compartir-los amb totes”, declara Rubèn Ramiro, president de

l’entitat.

0 comments

Log in or Sign up to comment this entry.

#02 / PRESENTACIÓ DE LA BOBINA i recollida de recompenses

LA BOBINA
LA BOBINA

Bon dia mecenes!

Ja ha arribat el moment tan esperat!

Gràcies al vostre suport i col·laboració ha estat possible la reparació del Rodet i la creació de La Bobina, la seva germana petita.

Aquesta tarda de divendres 1 setembre tindrem el gran plaer de presentar per primera vegada a la ciutat La Bobina a les 18h! Seguidament es realitzarà el concurs de voltes del Rodet i de la Bobina i el Ball del Rodet. Acabarem a les 20h.

Us hi esperem a totes!

  • Aquelles persones que encara no han recollit la seva recompensa ho podran fer a la paradeta dels Bastoners de Sabadell que hi haurà instal·lada a la Plaça Sant Roc a partir de les 17h. Aquells que vau demanar una dessuadora haureu d'esperar una mica més... ens posarem en contacte amb vosaltres ben aviat!

Us adjuntem la notícia!

Moltes gràcies!

NEIX LA BOBINA, EL NOU CAPGRÒS DE LA COLLA DE BASTONERS DE SABADELL

read more

We use our own cookies to provide website functionality and third party cookies to analyze traffic and serve targeted advertisements based on your surfing habits. You can accept all cookies by clicking “Accept” or obtain more information and set your preferences here.