❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

El Blat al Sac

Esbioesfera i Cal Cerdà s'uneixen en el projecte El Blat al Sac per produir farina Ecològica i de Proximitat en camps certificats i així contribuir  a la recuperació dels paisatges agraris per l'alimentació de les persones i fomentar l’alimentació conscient i compromesa amb l'economia local.

El blat al sac

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
113
Aportaciones
3.535€
De 2.800€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Projecte assolit!! Gràcies a tots per fer possible el Blat al Sac. Ara ens plantegem un nou objectiu!

Gràcies per contribuir assolir el nostre objectiu de fer possible el projecte “El blat al sac!”. Els camps ja estan a punt i la setmana vinent sembrem la espelta. El blat va més tard ja que tenen cicles diferents.

Encara ens queden 20 dies de verkami i ens fixem un segon objectiu: arribar als 3.500 euros. Amb aquestes noves aportacions farem una estratègia de comunicació d’educació ambiental (plafons als camps, díptics i cartells a la vila) on explicarem el què, el com, el qui i el on del projecte. Perquè el desenvolupament de la sostenibilitat és també un canvi d’hàbits i foment de valors.

El blat ecològic de Cardedeu al sac!

Farem farina ecològica a Cardedeu. Sembrarem blat, espelta, en terres certificades ecològiques de Cardedeu.

Contribuirem a la recuperació dels paisatges agraris propis i ha estendre l’agricultura ecològica en els cereals, fomentarem l’alimentació conscient i de km 0 i treballarem en xarxa.

Descripció del projecte

Recuperem terres, aproximadament 7500 m2, situades a molt a prop del terme de Cardedeu i 2 hectàrees més del propi municipi de Cardedeu que fins ara es destinaven a produir pinsos ecològics. Totes dues són terres certificades per el CCPAE.

Sembrarem blat i espelta, amb una previsió de producció de 3.500 Kg. de grana.

La moltura la realitzarem en un molí on només es molen granes ecològiques.

La distribució la farem directa, prioritzant les comandes de Cardedeu i els voltants, als consumidors particulars, als establiments d’alimentació conscient i als forns locals, contribuint així al foment de l’alimentació de km 0.

L’èxit del projecte pot contribuir a estendre l’agricultura de secà ecològica i a reduir les actuals produccions destinades a menjar per a bestiar i de granes transgèniques.

Qui som

Sóm un grup de persones compromeses amb l’agricultura ecològica i l’alimentació propera que vivim i estimen Cardedeu. El projecte «El Blat al Sac» està format per l'aliança de dos projectes que ja funcionen social i econòmicament:

Cal Cerdà: Som en Marçal, en Joaquim i en Marc, tres joves emprenedors, que per una barreja d'amor pel camp i ganes de canvi del sistema agroalimentari actual, decidim tirar endavant un projecte de transformació social, a través d'un acte tan quotidià com el fet de menjar.

Treballem la terra amb agricultura ecològica, un model que deixa la terra millor del que l'ha van deixar els seus predecessors. Només així es pot assegurar que un sistema agrari sigui perdurable al llarg del temps. Per allunyar-nos del sistema agroalimentari actual, decidim tirar endavant un projecte de transformació social, a través d'un acte tant quotidià com el fet de menjar.

Esbioesfera, Escola d'autosuficiència & Ecorestaurant: Som la Gemma Velasco i en Jordi Bonet una parella compromesa amb el territori i 'economia local. A l'any 2007 vàrem crear l'Associació Cardedeu per un món millor, una organització crítica amb la globalització i amb la que varem organitzar diversos actes culturals.

El 2011, fem el pas per formar una escola d'Autosuficiència amb l'objectiu de capacitar a la ciutadania en les habilitats i oficis per l'autoabastiment familiar.

En aquest moment s'incorpora en Ramon Arribas, amb el qui compartim experiències en l'agricultura ecològica. El 2013 amplien el projecte amb l'obertura d'un restaurant ecològic i vegetarià a la mateixa finca (al centre de Cardedeu)

La proposta “El blat al sac!” ens ha permès, ja, recuperar camps que feia anys que no es conreaven i, alhora, volem associar el producte ecològic, en aquest cas el blat, a la proximitat, al km0.

A què destinarem les vostres aportacions

Les vostres aportacions es destinaran a cobrir els costos de tot el procés d'elaboració, des de la preparació del terreny, la sembra, la recollida, la molta, empaquetat i les recompenses associades a la farina. A tots vosaltres, us anirem informant al llarg dels 8 mesos de tot el procés mitjançant material gràfic (fotografies, videos explicatius) per tal de tingueu un contacte constant del que vosaltres feu possible.

En cas de superar els objectius marcats a la campanya, continuarem oferint recompenses fins a tenir tota la farina compromesa. Això seria fantàstic.

Sobre les recompenses

Us proposem aquestes recompenses compostes per la farina que produirem més altres complements que esperem que us agradin.

En totes les recompenses incloem un seguiment de la plantació, amb fotografies i vídeos explicatius, més visites al camp i als projectes de Cal Cerdà i Esbioesfera.

També hem inclòs altres recompenses que desenvolupem als nostres projectes que us permetran gaudir millor de la farina, ja sigui pastant-la (fent pa o cuina vegetariana) o acompanyar-la (amb verdures, cervesa o un bon sopar)

La farina: Empaquetarem la farina en sacs de 3 kg, degudament etiquetada i llesta per utilitzar-se, ja sigui per fer pa, pastissos... La farina serà semi-integral, o sigui, que contindrà bona part dels minerals i tot el germen.

La cistella de verdures: Gaudireu d'una magnífica cistella elaborada per cal Cerdà que contindrà verdures de temporada, com ara tomàquets, albergínies, pebrots, enciam...

Un lot de cerveses d'Esbioesfera: Ens agrada produir cervesa i ens agrada aconseguir que els ingredients siguin de la vora. Hem fet una petita plantació al pla Marcell de Cardedeu. Ara farem una bona cervesa. Seran 9 ampolles numerades i exclusives.

Taller d'elaboració de pa amb massa mare: Sempre que vulgueu podreu fer pa vosaltres mateixos. Aquest taller es realitzarà a Esbioesfera per la Gemma Velasco al llarg d'un matí de dissabte (encara a concretar) durant el mes d'Agost i Setembre. Els participants aprendràn a fer pa a partir de massa mare amb la pròpia farina "El blat al sac".

Un sopar per a dues persones: Les nits d'estiu són un bon moment per gaudir d'un magnífic sopar amb tot inclòs al restaurant Ecovegeratià d'Esbioesfera. Allí també podreu tastar què fem amb la farina "El blat al sac"

Un curs de cuina vegetariana: Al Vallès tenim una riquesa extraordinària de verdures i llegums que cal aprofitar. Aquest curs de cuina vegetarina sorgeix de la pròpia demanda dels clients del restaurant, que veuen com no cal utilitzar ni carn ni peix per menjar bé i molt meditarràneament. Aquest curs serà d'un matí intens a concretar en els mesos d'Agost, Setembre i Octubre.

La cistella de productes de Cardedeu i voltants: Tenim la gran sort de fer grans productes i ben a prop. I molts més que podríem produir. Aquesta és la cistella on tots hi estem representats i lo bo i millor que sabem fer.

Les recompenses es recolliran a la seu d'Esbioesfera, carrer Lluís Llibre 29, de Cardedeu, un cop tinguem envasada la farina. Calculem que podrem tenir-ho enllestit per principis d'Agost i ho podreu recollir fins a mitjans d'octubre.

Ens veiem amb la impossibilitat de poder oferir recompenses de farina i enviar-les per correu atès el preu de l'enviament. En tot cas, les persones que desitgin participar però no tinguin la possibilitat de recollir la farina a Cardedeu, poden demanar que li enviem per missatgeria abonant els costos en rebre el paquet.

En cas que unes pluges continues, una pedregada, una forta sequera o altres incidents meteorològics intensos propers a l'època de collita puguin malmetre la producció o minvar el rendiment fins a posar en risc les recompenses, els impulsors del projecte, Esbioesfera i Cal Cerdà, assumirem els costos i retornarem els diners als mecenes.

Calendari previst

Tenim previst sembrar al mes d’octubre del 2016 i collir el blat i l'espelta al juny del 2017. Al juny, la falç al puny! A partir del mes d'Agost entregarem les recompenses i començarem a distribuir la farina.

Pots trobar més informació sobre nosaltres a:

Cal Cerdà
Esbioesfera

Agraïments

A Tele Cardedeu per estar sempre al costat de les iniciatives del poble

A Jordi Salinas, el fotògraf professional que li encanten aquests projectes.

A Joan Lluch per aquest magnífic logo que ens ha dissenyat.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • El blat al sac

    El blat al sac
    Autor/a

    más de 7 años

    Hola Beatriz,

    Les activitats que organitzarem per promoure el projecte seràn varies, algunes d'elles per als mecenes, altres obertes al públic en general. Pots contactar amb nosaltres a traves de les webs de Cal Cerdà o d'Esbioesfera.

    Ben aviat informarem a tothom quines accions emprendrem per continuar amb la promoció dels productes locals i ecològics.

  • Beatriz

    Beatriz

    más de 7 años

    M'agradaría participar en qualsevol de les vos tres activitats. Es pot? Salutacions .

Volver a todas las actualizaciones

#17 / El Blat al Sac a les botigues de Cardedeu

Ja tenim el Blat al Sac a les botigues de Cardedeu! Per tots els qui voleu participar en el projecte, podeu comprar els Macarrons, Spaguettis i la Farina a aquestes establiments:

Herbolari Pepe

Rosa Ple

Viu Be

Dietètica Gloria

Fruiteria la Vila

I cada diumenge, la farina transformada amb un magnífic pa al Forn Domenech

Portant farina Florence Aurora al Forn Domenech
Portant farina Florence Aurora al Forn Domenech

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#22 / Bones noticies i una de dolenta!

Doncs sí, ja estem molent el cereal cultivat als camps de Cardedeu i voltants. I n'estem molt orgullosos doncs hem tingut una bona collita: Blat Florence Aurora, Espelta, Espelta bessona, Blat del Cor (camut) i Blat dur. Tot per aconseguir més autosuficiència i resiliència per al nostre territori. Un projecte, recordem-ho, que va ser possible gràcies a tots els mecenes i les persones que vàreu creure amb nosaltres.

Aquest any, al igual que l'any passat, també estarem a la fira de Nadal (15 i 16 de desembre) amb un producte molt Nadalenc: Les Neules d'Espelta El Blat al Sac. I qui ens fa les neules? Doncs els artesans Graupera de Mataró, un petit obrador amb una tradició neulera reconegudíssima i amb família que també vui a Cardedeu.

Pilar Graupera al seu obrador de Mataró
Pilar Graupera al seu obrador de Mataró

Si voleu fer reserves de Neules ens podeu escriure al nostre correu: [email protected]

A la parada també tindrem farina i pasta (macarrons) per el qui en volgueu. O un lot per regalar ;-)

leer más

#21 / Ja hem començat a segar el camps!

Doncs sí, desprès de tantes pluges hem pogut entrar als camps per començar a segar. I la collita sembla esplèndida. Hem començar per l'espelta i el Kamut i continuarem per el Florence Aurora i el blar dur.

Recolectant l
Recolectant l'espelta de 2018

#20 / A punt per segar els cereals d'aquest 2018

Visitant els camps 2018
Visitant els camps 2018

Ara ja fa molts mesos que no tenieu noticies nostres, potser fins i tot us heu arribat a pensar que el projecte havia desaparegut. Res d'això, hem continuat amb més força, sembrant més camps i amb més varietats. Per que la nostra voluntat és continuar abastint a tots vosaltres amb farina, pa i pasta de la millor qualitat, els camps d'aquí i així millorar l'economia local, l'entorn natural i, per no dir-ho, sentir-nos orgullosos de ser i fer el que som i fem.



Aquest any hem semblat Blat Florence Aurora, Espelta, Espelta bessona, Blat del Cor (Kamut) i Blat Dur. Esperem recollir una bona collita.

#19 / El Blat al Sac a la fira de Nadal de Cardedeu

Ens agrada pensar amb la idea que la farina de Cardedeu arribi a totes les cases. I com que és Nadal... que millor que evaporar productes reunint el talent col·lectiu. Coneixem a l'Alex, un extraordinari pastisser, i coneixem al Ramón, un extraordinari neuler. I què tenim: Unes galetes extraordinàries d'espelta i també neules!! Boníssimes!!!

Ens veiem aquests dies 15, 16 i 17 a la Fira de nadal de Cardedeu a la nostra parada del Blat al Sac. La vostra contribució servirà per sembrar més terres de Cardedeu i els voltants i enfortir el projecte!

Neules de nadal
Neules de nadal

L
L'Alex, el nostre pastisser

#18 / El Blat al Sac a la fira de Nadal de Cardedeu

Ens agrada pensar amb la idea que la farina de Cardedeu arribi a totes les cases. I com que és Nadal... que millor que evaporar productes reunint el talent col·lectiu. Coneixem a l'Alex, un extraordinari pastisser, i coneixem al Ramón, un extraordinari neuler. I què tenim: Unes galetes extraordinàries d'espelta i també neules!! Boníssimes!!!

Ens veiem aquests dies 15, 16 i 17 a la Fira de nadal de Cardedeu a la nostra parada del Blat al Sac. La vostra contribució servirà per sembrar més terres de Cardedeu i els voltants i enfortir el projecte!

Neules de nadal
Neules de nadal

L
L'Alex, el nostre pastisser

#17 / El Blat al Sac a les botigues de Cardedeu

Ja tenim el Blat al Sac a les botigues de Cardedeu! Per tots els qui voleu participar en el projecte, podeu comprar els Macarrons, Spaguettis i la Farina a aquestes establiments:

Herbolari Pepe

Rosa Ple

Viu Be

Dietètica Gloria

Fruiteria la Vila

I cada diumenge, la farina transformada amb un magnífic pa al Forn Domenech

Portant farina Florence Aurora al Forn Domenech
Portant farina Florence Aurora al Forn Domenech

#15 / Gràcies a tots! Projecte Aconseguit!!

Quan arriba el dia que portes tant de temps preparant, no pots evitar un pessigolleig a l'estómac. I més quan creus que allò que fas és per fer del món un lloc millor. Així ens varem sentir en Ramón, en Marçal i en Jordi aquest dissabte passat en la presentació del Blat al Sac.

Gràcies a tots els qui us heu compromés amb el projecte, gràcies al qui varem acostar-vos a coneixe'ns, gràcies a l'Ajuntament que sempre ens ha donat suport. Sabem que és molt típic dir això però és la veritat: Sense vosaltres això no hagués estat possible.

Ara toca donar-vos recursos que aprendre a utilitzar aquesta farina i aquesta pasta tant estupenda. Ben aviat tornareu a tenir noticies nostres!!

els cereals
els cereals

el taller de bastonets
el taller de bastonets

quina animació
quina animació

la farina
la farina

#14 / Oh! quins coixins tant "macus" estem fent.

Mireu quins coixins més "macus" estem fent per els recompenses del Blat al Sac! pura artesania amb retalls de roba i omplerts amb pellofa de la nostra espelta! ooh!!

Recordeu que tots els mecenes podreu venir a recollir la vostra recompensa el dissabte 4 de novembre entre les 10 i les 13h.

Cosint els coixins del Blat al Sac!
Cosint els coixins del Blat al Sac!

#12 / El 4 de novembre presentem El Blat al Sac. Us esperem!

Ja ho tenim gairebé tot a punt. Sembra increïble que ara fa un any ens reuníem i imaginàvem com ens agradaria tenir la farina de Cardedeu. I ja la tenim aquí, el dissabte 4 de novembre al matí us convidem a la presentació pública del projecte al Mercat Agroecològic de Cardedeu (crta de Canoves nº20). I allí mateix podreu recollir la vostra recompensa. En breu rebreu al altre correu personal per saber si podeu venir o, en cas contrari, us donarem altres dates per recollir la recompensa.

Aquell dia organitzarem activitats per nens i degustacions relacionades amb els cereals que faran d'aquell matí un dia ben complert.

I no s'ha acabat aquí, també tindrem la pasta (macarrons i espagetis) elaborats amb la farina de Cardedeu. Una pasta integral ecològica i de proximitat de la que estem ben orgullosos. Us esperem a tots el dissabte 4 de Novembre a partir de les 10 i fins a les 13 h.

Macarrons el Blat al Sac
Macarrons el Blat al Sac

#11 / Estem a punt per moldre

Bon dia a tots els mecenes!

Us estareu preguntant "on és la meva farina"? Hem tingut algun retràs burocràtic amb el CCPAE (certificació) però tot apunta que al llarg d'aquest setembre podrem entrar a moldre el gra de blat i espelta al molí ecològic de Gallecs.

El que sí us podem anunciar ja (i ens fa molta il·lusió) és que ja estem a punt per produir la Pasta Ecològica de Cardedeu (macarrons i espagueti). Aquí podeu veure les imatges del molí de gallecs on ens han fet la sèmola.

Can Jornet
Can Jornet

Molí Ecològic de farina de Gallecs
Molí Ecològic de farina de Gallecs

Carregant la sèmola per portar-la a la Moianesa
Carregant la sèmola per portar-la a la Moianesa

Ben aviat ens posarem de nou en contacte amb tots vosaltres. Per mitjans d'octubre estem planificant una festa de la farina ben xula.

#10 / Ja tenim el Blat al Sac!

Doncs, sí, després de mesos d'espera i de veure'l créixer, per fi l'hem segat.

Alguns de vosaltres ens heu preguntat quan tindrem la farina i les recompenses associades.

Dir-vos que, des del molí de gallecs, ens han dit que el blat i l'espelta necessiten madurar 1 mes a dins del sacs abans d'entrar al molí. Això fa que no tinguem disponible la farina fins al mes d'agost i molts de vosaltres segurament estareu de vacances per poder venir a recollir la vostra recompensa.

A més, des del Blat al Sac tenim moltes ganes d'organitzar una petita festa de celebració on ens puguem trobar tots els mecenes i gaudir d'alguns tallers on la protagonista serà la farina.

Amb tot això, us demanem una mica més de paciència. Al Setembre tindreu la farina al sac i a casa vostra!

Ens acomiadem, de moment, amb aquest video de la collita. Gràcies, molt gràcies per fer-ho entre tots possible!

#08 / Ben aviat el collirem

Sí, sí, la collita de blat Florence Aurora està ben dreta i a punt per ser collida, durant el mes de juny farem la sega. Serà un moment emocionant. L'espelta, en canvi, no te bona pinta, la varem plantar tard (no per culpa nostra), no va ploure i està massa menuda. Estem patint per si recollirem alguna cosa.

De moment, ens quedem amb unes meravelloses fotos d'un bon fotògraf amic nostre, en Jordi Salinas.

#07 / Els Castells ens ajuden a fer el projecte més gran

Quan fas projectes engrescadors, sorgeixen sinergies fantàstiques. En Josep Castells, tan sols explicar-li el projecte, ja volia col·laborar. I li vàrem demanar allò que millor sap fer: un bon cartell per un camp de blat i espelta magnífics! Aquí estem, en el seu taller de Sant Agnès de Malanyanes, sorpresos i agraïts!

#06 / Sembrant amb l'escola Can Manent

Ens agrada pensar que el Blat al Sac és un projecte que té una part educativa. Per això vàrem implicar-nos amb Can Manent per explicar als nens de 4art quina és l'agricultura que s'està fent a Cardedeu i com podem millorar-la perquè sigui més propera, ens aporti resiliència al poble i alhora sigui més beneficiosa per al planeta.

Aquest va ser el resultat: Fantàstic!

Fins a la propera!

#05 / Ja neix el Blat!

Doncs sí, ja el tenim aquí. El Blat Florence Aurora ja s'aixeca i Cardedeu li dona la benvinguda. Som-hi, continua amb molta força!

Ben aviat, quan tinguem el terreny una mica més sec, sembrarem l'Espelta i el Sègol.

el Blat al Sac

#04 / El Blat al Sac: Ja tenim el blat sembrat! I aquest és el vídeo.

Hola a totes/s,

Aquest és el primer correu electrònic que us enviem com a mecenes que sou. Gràcies novament per fer possible aquest projecte.

Ja tenim el Blat sembrat en els camps ecològics certificats de la finca Rovellat, probablement els més cèntrics de Cardedeu. Ens hagués agradat avisar-vos amb antelació per si algú volia acostar-s'hi, però la previsió d'unes intenses pluges han "precipitat els esdeveniments" i hem aprofitat un forat en l'atapeïda agenda dels tractoristes per sembrar la llavor de blat, varietat "florence aurora", una varietat en recuperació.

Aquí teniu el vídeo "casolà" que hem fet per tots vosaltres.

Fins ben aviat!

El blat al Sac

#03 / A 21 hores de finalitzar! I aquesta setmana sembrarem l'espelta

Bon dia!

Estem a punt de finalitzar el projecte, tant sols falten unes hores. Ara mateix hem aconseguit 3.200 €, molt bé! Tanmateix, si coneixeu algú que li pugui interessar participar-hi, convideu-lo. Ens agradaria tenir fons de reserva per ser campanyes de sensibilització amb les escoles de Cardedeu, amb la ciutadania, per ensenyar que els aliments poden venir de ben a prop.

Aquí teniu l'enllaç:

http://www.verkami.com/projects/15760-el-blat-al-sac

Per altra banda, aquesta setmana sembrarem l'espelta en els camps propers a la fira d'antiguitats de Cardedeu. Quan tinguem dia i hora concrets us ho farem saber per si algú vol venir a veure-ho.

Fins ben aviat,

El Blat al Sac

La farina de Cardedeu

#02 / Projecte assolit!! Gràcies a tots per fer possible el Blat al Sac

Gràcies per contribuir assolir el nostre objectiu de fer possible el projecte “El blat al sac!”. Els camps ja estan a punt i la setmana vinent sembrem la espelta. El blat va més tard ja que tenen cicles diferents.

Encara ens queden 20 dies de verkami i ens fixem un segon objectiu: arribar als 3.500 euros. Amb aquestes noves aportacions farem una estratègia de comunicació d’educació ambiental (plafons als camps, díptics i cartells a la vila) on explicarem el què, el com, el qui i el on del projecte. Perquè el desenvolupament de la sostenibilitat és també un canvi d’hàbits i foment de valors.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies