METAMORPHOSIS és un documental dirigit per Manuel Pérez (Frontera, 2013) que retrata la construcció de la candidatura ciutadana de Barcelona en Comú a través de la mirada de la Laia, una de tantes ciutadanes anònimes.
Centrat en l’experiència barcelonina, des de la presentació pública de la candidatura, el juny del 2014, fins a la victòria de les eleccions municipals del 24M de 2015, l’objectiu del documental és reflexionar sobre els processos d’incorporació dels moviments socials de base en l’àmbit institucional. Mostrar la complexitat d’aquesta aposta, els canvis que comporta i les contradiccions que implica.
A través de les vivències personals de la Laia i dels seus amics i familiars, seguirem les dificultats i reptes que la gent del carrer ha d’afrontar per arribar a les institucions. Com si parléssim de papallones, la Laia, Barcelona en Comú i la mateixa ciutat de Barcelona, canviaran la seva antiga muda i en sortiran renovades.
Estem molt contents d’informar-vos que METAMORPHOSIS ha estat seleccionat al Festival de Cinema de Màlaga i en un altre important festival que aviat anunciarem.
Remetent-nos a la idea de metamorfosi com a procés de transformació, METAMORPHOSIS mostra la història d’un canvi irreversible en la forma de fer política, més quotidiana, més humana, impulsada des de col·lectius ciutadans o associacions veïnals, i allunyada de la vella política. Aquesta és la història de com es va gestar el film:
El 15 de maig del 2011, ciutadans indignats per les injustícies socials en què estava submergit l’Estat espanyol, ocupen pacíficament les places de les principals ciutats del país en defensa d’una democràcia més participativa. El temps va passant i el silenci de la vella política a les peticions populars provoca que aquest moviment social s’articuli en noves confluències. Aquests nous partits polítics tenen com a principals punts del seu programa la lluita per combatre l’empobriment popular, les retallades de l’estat del benestar, la desigualtat creixent i la corrupció.
Un d’aquests nous moviments del canvi és Guanyem Barcelona, una plataforma ciutadana impulsada amb l’objectiu de promoure una rebel·lió democràtica a la capital catalana. La gran majoria dels participants són ciutadans del carrer vinculats a moviments socials i veïnals. Una d’aquestes ciutadanes anònimes és la Laia. El dia de la presentació de "Guanyem Barcelona" Manuel Pérez (Lolo pels amics) assisteix convidat per la Laia, més per curiositat que per un altre motiu. No obstant això, surt de l’acte amb la sensació de que allà hi ha una història i li proposa a la Laia una idea esbojarrada: seguir-la a totes parts amb una càmera durant els següents mesos, i a veure què surt...
La Laia és una jove sociòloga especialitzada en l’anàlisi i la gestió d’espais públics. Desencantada amb la vella política es compromet amb el procés de Guanyem Barcelona –que després culminarà en Barcelona en Comú- des dels seus inicis formant part de la comissió de logística. Els seus ulls encuriosits ens guien a través dels desafiaments que suposen la creació d’una organització política horitzontal i la gestió dels reptes que se’n deriven. De la seva mà també descobrim els debats i les discussions internes, i som testimonis de la presa de decisions del col·lectiu.
L’esforç, la passió i la il·lusió d’aquests ciutadans invisibles fa eclosió com la metamorphosis d’una papallona farà quasi un any. A les eleccions municipals del 24 de maig del 2015, la candidatura ciutadana Barcelona en Comú fa història.
La confluència política resulta la formació més votada a Barcelona, i la seva cara més visible, Ada Colau, es converteix en la primera alcaldessa de la ciutat
“Estem en un moment de canvi, un moment d’emergència social, d’exigir més i millor democràcia, i de posar en pràctica aquest anhel.” Ada Colau
Rere aquest documental hi trobem al director Manuel Pérez Cáceres i a 2 productores que recolzen un tipus de cinema compromès amb les històries personals i properes al seu temps.
Manuel Pérez Cáceres és el director de Metamorphosis. Durant la seva trajectòria, el cineasta ha combinat la feina de realitzador amb la d’ajudant de direcció a diversos llargmetratges, sèries de televisió i espots publicitaris. Entre d’altres premis, va ser guardonat amb el Premi al Millor Director durant el Festival de Màlaga 2013 en la selecció ZonaZine pel film Frontera.
Cornelius Films ha produït el llargmetratge de ficció Frontera (2013) de Manuel Pérez, premiat a festivals nacionals i internacionals, a més de dos documentals - L’Hora del Pati (2010) i Generació 3.0 (2011) -, i diversos curtmetratges.
Compacto ha produït els documentals Sólo para Supervivientes i Loba, i sota el segell Niu d’Indi, els llargmetratges de ficció Tots els camins de deu (2014) i El camí més llarg per tornar a casa (2015), guardonada amb el Premi Gaudí a la millor pel·lícula del 2015 entre d’altres premis. A més és productora associada del film bèl·lic Ebre, del bressol a la batalla, que s’estrenarà aquest 2016. Tot i la seva curta vida (2013), la productora ja acumula més de 15 premis i més de 30 seleccions internacionals.
El film també compta amb la col·laboració Kamikaze Estudi, l’estudi de so encarregat de films tan destacats com Truman, Una pistola en cada mano o la sèrie Merlí.
A més, de la mateixa manera que darrere de Barcelona en Comú hi ha molts activistes anònims, aquest film no hagués estat possible sense la participació d’un gran equip.
Per últim volem destacar que per la Banda Sonora del film s’ha comptat amb la participació del músic Nacho Vegas que ha cedit alguns dels temes de forma desinteressada, així com del grup català d’indie-trònica experimental Nuu.
METAMORPHOSIS està pràcticament acabada, però si aquesta pel·lícula no arriba a la gent, la feina haurà servit de poc. Aquest Verkami és per fer-ho possible. Amb els diners recaptats finançarem la distribució, que inclou l’estrena del documental a sales i al vídeo domèstic (DVD i VOD), accés a festivals i televisions, i tots els materials de promoció per tal de donar a conèixer la pel·lícula fora de Barcelona.
Aquest documental vol convertir-se en una eina de debat sobre temes molt diversos que freqüentment no tenen la visibilitat necessària: la conciliació entre activisme i vida personal, el paper de la dona a la nova política o l’apoderament ciutadà. Amb la distribució del film traslladarem aquest debat a l’esfera pública per tal de manifestar la necessitat de realitzar una nova política.
Tenim només 40 dies per tal d’aconseguir el nostre objectiu de campanya, fes la teva aportació ara mateix i fes córrer la veu!
Com participar en el Verkami?
Fes click a la recompensa que t'agradi més de la columna dreta i segueix les instruccions. En menys de 3 minuts hauràs fet l'aportació. Si no ets usuari/a de la plataforma hauràs de registrar-te abans, i podràs pagar amb targeta de crèdit o Paypal.
Sobre les recompenses
Les ciutats estan canviant. No només Barcelona sinó moltes altres per tot l’estat i tota Europa. Les urbs estan patint una metamorfosi profunda que les està apropant de nou als seus habitants. Aquest projecte és una mostra més d’aquesta transformació. Per això hem dedicat les nostres recompenses a les ciutats i a tots aquells que cada dia les fan més solidàries, participatives, transparents, col·lectives... en definitiva, més habitables.
RECOMPENSES ESPECIALS
Bossa Metamorphosis
Recompensa especial: Cursos i tallers de la cooperativa LA HIDRA
Mentre es rodava el documental, la Laia va estar treballant en aquesta cooperativa. La Hidra està formada per un grup de persones amb trajectòries i experiències molt diverses en investigació acadèmica, escriptura assagística, periodisme narratiu i d’investigació, gestió cultural, etc.
Aquesta singular combinació de perfils els permet treballar en àrees diverses, una de les quals, la formació. Els seus interessants tallers i cursos porten noms tan suggerents com "La política des de les perifèries", "On Barcelona perd el nom" o "Com cony s’aguanta això?". Els tallers acostumen a penjar el cartell de complet, així que si vols assistir-hi, dóna’t pressa doncs les recompenses són limitades. Per a més informació pots entrar al seu web lahidra.net
Els tallers i cursos estan vinculats amb les següents línies temàtiques:
Innovació social i emprenedoria
Subcultures i crítica dels models culturals dominants
Nova democràcia i participació ciutadana
Urbanisme, habitatge i crítica del desenvolupament urbà
Crisi global i moviments emergents.
La ruta de la corrupció
Entrada doble per la visita guiada Ruta de la corrupció: un passeig de 2 hores a través dels entramats del poder i dels seus "comportaments poc exemplars" a Barcelona. A càrrec de l'empresa Via Barcelona.
Projecció al Docs Barcelona amb l'equip de rodatge
Entrada doble pel passi del dia 27 de maig amb tot l'equip de rodatge, + el DVD, la bossa de disseny, la descàrrega online i els agraïments en els crèdits.
La pel·lícula ja està pràcticament acabada, i estem molt contents de poder anunciar que ha estat seleccionada per participar en el Festival de Màlaga el pròxim 23 d’abril.
A partir d’aquí, amb els diners que aconseguim reunir amb aquesta campanya podrem desenvolupar una campanya de distribució i comunicació del documental. L’estrena serà aquest 2016, i per tant podrem entregar les recompenses a partir de llavors.
No et perdis cap novetat, segueix-nos a les xarxes socials i ajuda’ns a difondre el projecte!
Twitter: @DocMetamorphosi
Facebook: /docmetamorphosis
0 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.