❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Orgull de Baix

Documental interactiu sobre el tresor mediambiental que s'amaga sota les infraestructures del Baix Llobregat. Una pel·lícula vinculada a un mapa web en 3D navegable, amb continguts extres i propostes d'interacció. Un espai per descobrir el paisatge, la gent i la història de la comarca. #OrgulldeBaix

AL PATI PRODUCCIONS

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
182
Aportaciones
10.290€
De 10.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

ORGULL DE BAIX

L'espai interactiu de "El pati del darrere"

ORGULL DE BAIX és la versió web i interactiva de “El pati del darrere”, el documental sobre el Baix Llobregat estrenat al programa Sense Ficció de Televisió de Catalunya.

La pel·lícula documental descobreix la bellesa i el paisatge d'una comarca molt desconeguda i sovint menystinguda, que viu en lluita constant per la preservació dels seus recursos naturals enfront la pressió immobiliària, l'amenaça de requalificacions i la necessitat constant de creixement i d'infraestructures de la ciutat de Barcelona, que té al costat.

L'objectiu del projecte ORGULL DE BAIX és reivindicar el valor d'aquest territori per a l'equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé 5 milions de persones que transiten diàriament per l'àrea metropolitana, i ajudar a protegir-lo.

Aprofitem les possibilitats dels mitjans digitals per a crear un projecte únic: una plataforma web que connectarà les històries i els personatges amb la geografia de la comarca, i serà el gran espai interactiu del Baix Llobregat.

UN PROJECTE ÚNIC

Orgull de Baix és una proposta innovadora

El projecte trasllada el documental a internet i el converteix en un espai web dinàmic i participatiu, obert i disponible per a tothom.

Es tracta d'un projecte totalment nou: un lloc web on els visitants trobaran la pel·lícula documental “El pati del darrere” connectada a un mapa 3D. El mapa es podrà navegar, explorant el paisatge i la riquesa de la comarca des de l'ordinador, el tablet o el mòbil. Dins el mapa hi haurà peces de vídeo retratant diferents racons de la comarca. Els visitants, podrán descobrir-les i comentar-les, i també col.laborar en el relat amb fotografies i pel.lícules fetes per ells que ajudin a completar el mapa de la comarca.

Utilitzem wbgl i three.js la tecnologia web més actual per a desenvolupar i experimentar un nou format audiovisual que vol promoure la participació de l'audiència.

Serà un mapa humà i d'activitat de la comarca, amb elements del seu patrimoni natural, de la seva història i de la seva evolució social. Quan naveguem sobre el mapa, aniran emergint finestres que ens mostraran: petits retrats dels racons essencials de la comarca; les aus que habiten les basses de les reserves i les que viuen fora dels espais protegits; retrats de les explotacions agrícoles i els pagesos que els donen vida; els paisatges, el riu, la gent; imatges històriques que ens sorprendran i que parlen d’un passat sempre lluitador.

Volem proporcionar una eina de coneixement de la comarca, que estimuli el debat, que posi la llavor per a la construcció d'un relat comú i d'una identitat col.lectiva que faciliti la promoció i la defensa del territori.

VOSALTRES SOU IMPORTANTS

Orgull de Baix té sentit si l'aixequem entre tots

Durant la preparació i el rodatge del documental hem treballat amb moltes entitats i organitzacions implicades en la defensa del territori al Baix Llobregat, per a construir un relat plural capaç de generar emoció, despertar consciències i arribar a tothom.

En l'estrena del documental a TV3 els comentaris que van omplir les xarxes confirmen que ho vam aconseguir.

Volem conservar aquest sentiment i estendre'l a més gent de dintre i fora de la comarca.

Per això necessitem que la gent del Baix Llobregat ens acompanyeu i us impliqueu en el projecte, per a fer que ORGULL DE BAIX creixi i s'estengui.

Sabem que per defensar un espai cal estimar-lo i per estimar-lo primer cal conèixer-lo. Per això volem fer d'ORGULL DE BAIX l'eina que ajudi a prendre consciència del valor estratègic del Baix Llobregat per al futur i la sostenibilitat de tots.

Engeguem aquesta campanya de micro-mecenatge a Verkami perquè ens ofereix una manera d'apropar-nos al públic i incloure a tothom en el procés de producció del projecte, de fer-vos partícips del què fem i com ho fem.

Alhora, això ens dona més llibertat i independència.

Per a completar aquest projecte, necessitem apel·lar al vostre orgull...

A l'orgull d'haver nascut o crescut al Baix Llobregat, al de conèixer i estimar la comarca, o al de ser un ciutadà compromès amb el país i el futur de tots.

Amb els recursos què ja tenim estem desenvolupant i programant l'aplicació del mapa interactiu i dissenyant l'espai web. Farem l'adaptació del documental a la web i el connectarem amb el mapa.

Les aportacions que aconseguim a través d'aquesta campanya a Verkami les utilitzarem per:

  • 6.000 € per produïr més material, per poder oferir més extres de vídeo i àudio i així mostrar la comarca amb tota la seva riquesa i diversitat: explotacions agràries, espais de la reserva natural, llocs d’interès paisatgístic o cultural.

  • 2.500 € per estendre el treball de post producció d’imatges: animacions i tractament de fotografies històriques.

  • 1.000 € per la post-producció d'àudio, per a construïr una banda sonora de qualitat que completi tota l'experiència de navegació a la web, i reforci la sensació d'estar al lloc quan veiem un video i quan naveguem pel mapa 3D.

  • 500 € o el 5% del que obtinguem en total, és el cost de la campanya a Verkami.

Si aconseguim superar el nostre primer objectiu de 10.000€, gràcies a les vostres aportacions podrem també completar la plataforma col·laborativa, afegint una interfície que permetrà als usuaris pujar els seus propis continguts de vídeo al mapa (+4000€) i augmentarem la producció de vídeos (+3000€).

Si superem els +18.000€ podrem començar a finançar l'organització de tallers participatius per a explicar l'ús de la plataforma i incentivar la producció de continguts per part de la ciutadania, continguts que podran formar part del mapa 3D.

A partir de +21.000€ a banda dels tallers, ens estareu ajudant també a cobrir la despesa de l'equip de redacció que treballa generant continguts per mantenir activa la comunitat a les xarxes.

Per què un Verkami?

ORGULL DE BAIX és un projecte que incorpora un fort element tecnològic i audiovisual, i també un gran esforç de comunicació perquè vol ser un projecte d'impacte que arribi a molta gent. Inclou el documental de 53 minuts que ja s'ha emès per televisió i que ara adaptarem a la web, el desenvolupament del mapa interactiu i la seva utilitat per a funcionar en diferents dispositius, la producció de nous continguts documentals per a la web i una campanya de comunicació en xarxes.

El pressupost ideal per a produir aquest projecte amb la qualitat que desitjem està al voltant dels 125.000 euros. Per a aconseguir completar-lo i que es mantingui independent, que sigui de tots, hem de combinar fons públics i privats, més la col·laboració dels micromecenes, vosaltres.

La vostra col·laboració serà clau per ampliar la producció de nous continguts audiovisuals que enriqueixin la navegació sobre el mapa web i descobreixin més aspectes del patrimoni natural de la comarca. També ens servirà per reforçar la campanya de comunicació i aconseguir que ORGULL DE BAIX arribi a més gent.

QUI MÉS ENS DÓNA SUPORT

Televisió de Catalunya coprodueix el projecte, i tenim el suport econòmic dels Ajuntaments del Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Barcelona i recentment hem sumat el dels ajuntaments de Castelldefels, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat. També ens acompanyen el Parc Agrari i el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

En total hem aconseguit el 65% del finançament que es farà efectiu en els propers mesos. Amb aquests recursos està garantida l'execució de la part més tecnològica del projecte, la web amb el mapa 3D.

Per a tirar endavant aquest projecte comptem a més amb la complicitat d’entitats del Baix Llobregat com l'Arxiu Comarcal i altres arxius municipals, el Consorci per a la protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, l'associació DEPANA i el sindicat agrari Unió de Pagesos.

I també hem incorporat al projecte altres companyies que col·laboren aportant les RECOMPENSES que us podem oferir, si decidiu vosaltres també acompanyar-nos en aquest projecte.

CALENDARI

Pla de treball i activitats

Estem construint el mapa interactiu amb informació de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i treballant la navegabilitat i el disseny de l'espai virtual de la comarca sobre el que es bellugarà el documental web.

Hem iniciat la campanya de comunicació en xarxes i estem ampliant la recerca per a completar els primers continguts que tindrà la plataforma. Estem fent proves de vídeo i rodant material i plantejant el disseny de l'experiència d'usuari.

Tenim previst tenir la web operativa a finals de maig i estrenar el documental web al juny amb una emissió a TV3 que serà el llançament oficial del projecte.

A finals de maig, poc abans d'aquest llançament, tenim previst fer una presentació / preestrena de la plataforma amb els nostres mecenes perquè sigueu els primers en provar-la. Ho farem al CINEBAIX de Sant Feliu de Llobregat, on tindrem el plaer de saludar-vos personalment i donar-vos les RECOMPENSES.

Un cop estrenat a TV3, i si hem pogut completar el finançament, organitzarem el primer taller per a explicar com produir continguts i pujar-los a la plataforma perquè formin part del mapa de la comarca.

QUI SOM

Som un equip de professionals de l'audiovisual i la tecnologia web amb molta experiència, apassionats per produir projectes nous que arribin a la gent.

Per a realitzar aquest projecte comptem amb una part de l'equip responsable del documental "El pati del darrere", més un equip de desenvolupament web i interactiu de gran talent i trajectòria, que treballem coordinadament en aquesta aventura.

Ens presentem:

Som aquests:

ISABEL FERNÁNDEZ Direcció, guió i producció

ANNA CARRERAS Disseny d’interacció i direcció tècnica

AIRY MARAGALL Ajudant de direcció i guió

DANIEL JULIÀ Desenvolupament web

ANNA FUSTER Desenvolupament web

ELISABETH BREIL Direcció d’Art

CARLES MESTRES Direcció de Fotografia

JOAN ARIZA Documentació, redacció i xarxes

SANDRA OJOSNEGROS Documentació, redacció i xarxes

MARIA BASORA Direcció de producció

JULIÁN ALTUNA Producció

Esperem haver despertat també el vostre entusiasme i comptar amb el vostre suport.

Salutacions i ORGULL DE BAIX!

+ INFO

Pàgina Web
Facebook
Twitter
Instagram
#tagboard

Documental "El pati del darrere":

Projecte Orgull de Baix:

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • AL PATI PRODUCCIONS

    AL PATI PRODUCCIONS
    Autor/a

    8 años

    Hola Tona! Diga'ns sisplau quin és el problema exactament? La pàgina et mostra algún missatge d'error? També pots escriure'ns a [email protected] i ens posatem en contacte directe amb tu. Gràcies!

  • Tona Mangues

    Tona Mangues

    8 años

    No puc accedir...faig tots els passos, com sempre ho faig, i no em deixa.

Volver a todas las actualizaciones

#14 / Restaurants de la comarca promouen els "Sabors de l'Horta"

L’horta i la fruita que es cultiva al parc agrari del Baix Llobregat sota el distintiu “Producte Fresc” és la base de la cuina que promou el col·lectiu “Sabors de l’Horta”. Quaranta dos restaurants d’arreu de la comarca, nou més que l’any passat, formen part d’una iniciativa gastronòmica creada pels cuiners i cuineres i el Consorci del Parc Agrari. Una forma de conèixer els productes que s’hi cultiven a través de la cassola.

Des de l’extrem sud de la comarca i fins als peus de Montserrat, restauradors de la major part de les ciutats del Baix Llobregat ofereixen una cuina treballada amb el “Producte Fresc”, un segell de qualitat al parc agrari. Això vol dir també la pràctica d’una cuina de temporada, a més de pròxima. Tradicional i innovadora, al gust de cada cuiner i cuinera.

Tots els restauradors treballen directament amb els productors, o dit d’una altra manera: del camp a la taula. Les carxofes són protagonistes durant una part de l’any a les cartes dels restaurants que formen Sabors de l’Horta. Però també els espàrrecs, que estan a punt d’arribar, els porros, les faves o els alls tendres. Les cireres acompanyen també molts plats a partir de finals d’abril i sobretot pel maig, i no només als postres sinó també en els primers i segons plats. I a l’estiu, vindran tomàquets, carbassons...

Els “sabors de l’horta” els trobarem en uns plats que, com diuen els mateixos restauradors, són arrelats a la terra i al lloc on s’elaboren. No deixeu de consultar “la guia de restaurants 2016” de la campanya.

Tres dels restaurants participants a l’acció gastronòmica –L’Àpat de Molins de Rei, Major 36 de Gavà i el Follia de Sant Joan Despí- col·laboren amb el nostre projecte “Orgull de Baix”, oferint un àpat per a dues persones en un dels tres restaurants. Tot un tresor. No badeu!

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#26 / Orgull d'Horta necessita el vostre suport!

Hola a tots,

Primer de tot, esperem que estigueu bé després d'aquest estrany període. Des de Al Pati volem informar-vos del nostre proper projecte: Orgull d'Horta. Com ja vam fer amb el documental web Orgull de Baix, del qual vau formar part imprescindible per a la seva realització i el seu èxit, seguim lluitant per sensibilitzar i donar valor al sòl agrícola i les hortes metropolitanes. En aquest cas, ens centrem en l'horta valenciana, la més antiga, extensa i important d'Europa.

Posem així de nou el focus en una altra història única, que és exemple d'un problema universal en les àrees metropolitanes: la pèrdua de terra agrícola a favor del creixement de les ciutats i obliguem a reflexionar sobre els models urbans sostenibles que necessitem desenvolupar per a poder mantenir la nostra qualitat de vida en un futur pròxim.

El documental web… leer másleer más

#25 / Estrenem el 30 de novembre i necessitem la vostra ajuda!

Benvolguts mecenes,

després d’uns mesos de silenci ens fa molta il.lusió que sigueu els primers en saber que ja tenim data d’estrena oficial per a l’interactiu Orgull de Baix: serà el 30 de novembre.

Per a l’estrena hi haurà una emisió especial de “El pati del darrere” el mateix dia 30 de novembre a les 22.00 h, al Canal 33.

Durant l’emissió es farà una experiència de 2ona pantalla, que permetrà que qui vulgui pugui estar seguint el documental a la televisió i al seu ordinador o tablet a la vegada. Els que tinguin la plataforma interactiva oberta podrán veure com els diferents continguts del mapa interactiu es van activant a mesura que el documental avança a la televisió, descobrint una nova manera de conèixer el Baix Llobregat, la seva agricultura, el seu riu, i la riquesa medi ambiental, i també les seves lluites i el seu passat.

A partir d’aquesta data, la plataforma interactiva estarà a internet disponible i oberta per a tothom, per a accedir quan i com es vulgui.

leer más

#24 / L”Orgull de Baix” o “El sud de Barcelona també existeix” avui a portada a El Periódico


Estimats mecenes, avui és un dia gran. Després de tres anys treballant en el documental El pati del darrere i el projecte @OrgulldeBaix amb la convicció que un documental pot ser una eina de transformació social, aquest diumenge El Periódico de Catalunya ha decidit que els reptes de futur del Baix Llobregat son un tema prou important com per a portar-los a portada i, prenent com a punt de partida el nostre documental, publicar un monogràfic que posa sobre la taula tots els temes que ens preocupen.

Estem doblement feliços, pel reconeixement que implica al nostre treball i perquè l’objectiu final de tot el projecte ha estat sempre contribuir a visibilitzar un territori amb una riquesa ignorada i sovint maltractada, i aquest és un pas enorme en aquesta línia. També estem molt feliços per veure que la nostra aposta pel documental com a eina per a ajudar a transformar la realitat dona el seu fruÏt.

leer más

#23 / Presentació d'Orgull de Baix als mecenes, moltíssimes gràcies a tots !!! Anem fent camí...

De mica en mica s’omple la pica. És una dita força coneguda (i una obra de l’escriptor i guionista Jaume Fuster) i és el que sorgia en el fons de les converses entre els qui vau assistir a la presentació per als mecenes del prototipus del documental web “Orgull de Baix”, la versió interactiva de “El Pati del darrere”, i el petit debat posterior.

La dita té valor perquè us vam oferir una mostra del que serà la versió interactiva, i vam poder tenir contacte directe amb alguns dels que ens heu ajudat a poder tirar endavant el projecte, i també la satisfacció de poder agraïr-vos-ho personalment.

I valor perquè el projecte no té límits en el seu recorregut, sinó que a poc a poc, amb la participació de tothom, s’anirà construint. Ofereix un espai a Internet que és un punt de partida, que es pot recórrer a… leer más

#22 / Una sortida de volada !

El passat diumenge 1 de maig, vam fer la visita ambiental amb Depana a les zones de conflicte del Delta del Llobregat, recompensa que havien triat alguns dels mecenes d'ORGULL DE BAIX que han donat suport econòmic al projecte.

En la sortida vam conèixer espais a tocar de les reserves que són punts estratègics d'observació d'ocells al Delta. Va ser una ocasió fantàstica per poder trobar-nos personalment i sentir de primera mà les vostres opinions i comentaris sobre el projecte. L’interès i el compromís que vau mostrar tots respecte a “Orgull de Baix” ens dóna alè per seguir treballant per fer créixer i difondre els valors mediambientals d’aquest territori.

Els incombustibles José García i Raul Bastida, ornitòlegs i activistes de Depana i SOS Delta del Llobregat ens van fer de guies, i van compartir amb tots nosaltres la seva passió i coneixements. Ens van… leer más

#21 / "La Trama": pagesos joves que segueixen aprenent del camp

La cooperativa de productes ecològics “La Trama”, de Viladecans la formen tres socis i joves pagesos: la Marta Pastor (36), l’Oriol Comelles (36) i el Sergi Camí (41). La Marta i l’Oriol són cosins. En Sergi va estudiar ebenisteria i mecànica, fa sis anys que es dedica a l’horta i l’interessa l’agricultura biodinàmica. Cultiven prop de 4 hectàrees i la major part del que produeixen ho venen directament als seus clients. Fins i tot, hi ha productes que els hi treuen de les mans.

El dia que parlem, en Sergi no hi és. La Marta, a més de fer de pagesa, també és masovera, junt amb el seu marit Santi en una petita granja prop d’Els Bruguers, a Gavà. A més de gallines, hi tenen ramats d’ovelles i de cabres. I és clar, un dels productes que elaboren és llet de cabra. Obtenen una producció molt petita però de moment, sempre que en té, ja l’ha venut als seus clients. Directament de la granja al consumidors.

leer más

#20 / Moltes gràcies a tothom !

Benvolguts mecenes, felicitats i moltes gràcies!

Junts hem aconseguit completar aquesta cursa i tancar la campanya d’Orgull de Baix amb èxit. Els 170 mecenes que ens heu donat el vostre suport a través d’aquest Verkami sou membres també de l’equip que tira endavant el projecte. Hem vist el vostre entusiasme en la gran participació que hem tingut al llarg d’aquestes setmanes en la difusió dels nostres continguts.

Ens sentim molt recolzats per vosaltres i això ens dona empenta per continuar treballant i fer que Orgull de Baix sigui el projecte únic, integrador i útil que tots volem.

Aviat ens posarem en contacte amb vosaltres per recollir dades que necessitem per a les recompenses.

Recordeu que el proper 19 de Maig tenim una cita al CineBaix on us convoquem per presentar-vos la plataforma en primícia i que sigueu els primers que veieu com funciona.

Esperem… leer más

#19 / La cara oculta del delta del Llobregat

En aquestes darreres hores de campanya, volem compartir amb vosaltres un missatge dels companys de Depana, explicant-vos la recompensa que ells aporten i que encara està disponible, i convidant-vos a descobrir amb ells el territori. Aquí el teniu:

Conèixer és alguna cosa més que veure, és apreciar el que veus. Només el que es coneix de debò, es pot arribar a valorar i a estimar.

Des de DEPANA, i com a aportació al Verkami organitzat amb l’objectiu de tirar endavant el projecte Orgull de Baix, el pròxim dia 1 de maig fem una ruta per llocs emblemàtics del Delta del Llobregat.

L’objectiu és que els participants puguin apreciar els grans contrastos d’aquesta part de la Comarca, al mateix temps que gaudeixen d’un recorregut per espais naturals poc coneguts. Els límits del Delta, on conviuen grans infraestructures i polígons industrials, junt amb les espècies protegides i hàbitats d’importància europea.

leer más

#18 / ÚLTIMES 48 HORES!

Benvolguts mecenes, us recordem que enfilem la recta final per a tancar la campanya. Ens queden els dos dies del cap de setmana per a arribar al nostre objectiu i ens falta realment molt poc. Ajudeu-nos parlant del projecte als vostres coneguts.

Col.laborant amb Orgull de Baix esteu ajudant a trencar el tòpic del Baix Llobregat com a espai de pas i de serveis per a la ciutat de Barcelona, a visibilitzar el valor del riu, el delta i els espais naturals, a posar en valor l’agricultura urbana i periurbana, i a obrir el debat sobre la sostenibilitat i model de creixement desitjable per al futur.

Moltes gràcies per haver-nos fet confiança i recolzar el projecte durant totes aquestes setmanes de campanya. Estem segurs que amb la vostra col.laboració aconseguirem completar el nostre objectiu.

Molt bon cap de setmana, i molt Orgull de Baix!

#17 / El Llobregat i el Cardener són “rius de sal”

En Roger Lloret s’ha passat més de mitja vida cuidant dels rius del nostre país, i especialment del Llobregat. No és una fal·lera, sinó que ho ha fet perquè era la seva feina (i passió). És clar que quan tenia un moment per ocupar-se d’altres coses, també seguia -i ho segueix fent- interessant-se pels rius i la meteorologia. Químic i agrònom, durant 40 anys ha tingut a les seves mans el control de la qualitat i la sanitat de l’aigua del Llobregat per a la Societat d’Aigües de Barcelona.

Acostumat a atendre a investigadors i a tècnics d’empreses i d’administracions, el 2008 va conèixer Jordi Honey-Rosés, un estudiant de la Universitat d’Illinois de mare catalana, a qui les seves arrels el van portar cap a Barcelona amb l’interès de fer la seva tesi doctoral.

El Roger li va facilitar tota la informació i coneixements de què disposava, tant… leer más

#16 / “Vaig aprendre coses que mai havia vist”

“Vaig aprendre coses que mai havia vist”. Ho diu un dels alumnes de 3er de ESO de l’Institut Olorda de Sant Feliu de Llobregat després fer una visita al parc agrari, veure "El pati del darrere" i escoltar el que els vam explicar a classe sobre el projecte “Orgull de Baix”. Com ell, molts altres estudiants diuen haver quedat sorpresos de les dimensions de l’espai agrícola que forma el Parc Agrari, entre d’altres detalls. Tant a la vora i tant desconegut, oi?

Van trepitjar el terreny, van sentir el que diuen els pagesos i van parar atenció a mapes i fotografies del documental interactiu que estem preparant. Més tard, cadascú va escriure una redacció tot subratllant el que havien aprés sobre l’agricultura, el riu, els aqüífers, què és un delta, el que significa el parc agrari per a Barcelona i les ciutats del seu voltant, o el que hauria representat un projecte com Eurovegas.

leer más

#15 / Tot un planter de futur

En Claudi Casals es dedica al camp des de ben jovenet, tot i que ha fet moltes més feines. Un dia, l’esquena li va jugar una mala passada i com que els metges li van recomanar no passar molt de temps assegut, es va empescar la feina que està fent des de fa més de vint anys: dedicar-se a un planter per a hortalisses i verdures. Sempre en moviment.

En els seus hivernacles de Sant Boi té quasi bé de tot excepte blat, farratge, patates i empelts, sobretot de tomaqueres, que en va deixar de fer ja fa temps. “Encara que he notat una davallada de comandes, perquè molts pagesos es decideixen pels empelts tot esperant collir més quilos de tomàquets, s’ha de vigilar. La quantitat no vol dir qualitat”, explica.

La major part dels encàrrecs que rep són de pagesos del parc agrari, però també en té de clients de fora, als quals li agrada seleccionar. Perquè així… leer más

#14 / Restaurants de la comarca promouen els "Sabors de l'Horta"

L’horta i la fruita que es cultiva al parc agrari del Baix Llobregat sota el distintiu “Producte Fresc” és la base de la cuina que promou el col·lectiu “Sabors de l’Horta”. Quaranta dos restaurants d’arreu de la comarca, nou més que l’any passat, formen part d’una iniciativa gastronòmica creada pels cuiners i cuineres i el Consorci del Parc Agrari. Una forma de conèixer els productes que s’hi cultiven a través de la cassola.

Des de l’extrem sud de la comarca i fins als peus de Montserrat, restauradors de la major part de les ciutats del Baix Llobregat ofereixen una cuina treballada amb el “Producte Fresc”, un segell de qualitat al parc agrari. Això vol dir també la pràctica d’una cuina de temporada, a més de pròxima. Tradicional i innovadora, al gust de cada cuiner i cuinera.

Tots els restauradors treballen directament amb els… leer más

#13 / GAVINES CORSES AL DELTA DEL LLOBREGAT

La gavina corsa (gaviota de Audouin, Larus audouinii), considerada fins fa pocs anys com una espècie de gavina rara, la podem trobar només al mar Mediterràni, on és endèmica.

És una au molt sensible a les alteracions del seu hàbitat. De mida mitjana, més gran que la comuna gavina riallera i més petita que el gavià argentat, de coloració gris amb el cap i el ventre blanc. Com a curiositat destacar el seu bec de color vermell corall, amb una ratlla negra i groga a la punta, i les seves potes negres, que la fan única.

La gavina corsa, al contrari que altres espècies, no menja als abocadors, és fonamentalment piscívora i obté gran part del seu aliment del rebuig dels vaixells de pesca.

Fins fa pocs anys es trobava en perill d’extinció, però gràcies a la colònia que es va establir en el Delta de l’Ebre ha augmentat la seva població, tot i continuar avui dia en situació de vulnerabilitat.

L’any 2009 s’estableix amb èxit leer más

#12 / PIRATES A LA VISTA!

La costa de Castelldefels conformava un port natural ja en l’època dels íbers (s.IV aC). En aquest port s’hi ha fet intercanvi de tot tipus de productes amb tot tipus de comerciants vinguts d’ultramar, fins ben entrat el s.XIX: productes agrícoles, metalls, orfebreria o teixits.

El s.XVI és particularment caracteritzat per ser una època de gran inseguretat, amb nombroses incursions dels pirates a les costes de Castelldefels i Gavà. Aquests eren majoritàriament d’origen barbaresc, provinents del nord d’Àfrica, desembarcaven per sorpresa, tot atacant els masos i les cases aïllades, emportant-se allò que consideraven de valor i capturant els seus habitants per convertir-los en esclaus.

La por dels habitants era tal que es va proposar fortificar la costa mitjançant castells i torres de defensa. Aquesta decisió va originar algunes de les masies amb torres defensives que… leer más

#11 / ELS TRES CAMPS D'AVIACIÓ QUE CONFORMEN EL TERRENY ORIGINAL DE L'ACTUAL AEROPORT

El primer dels tres camps que conformen el que avui és l'aeroport barceloní d'El Prat és el que es coneix per l'aeròdrom de la Volateria. L’any 1916 es constitueix el Real Aero Club de Catalunya, societat esportiva formada per un grup de periodistes com en Josep Canudas, en Ricard Cabot y l’Eduard Feliu, membres de l’alta burgesia catalana.

Escullen el Delta del riu Llobregat com a emplaçament del primer camp de vols de Catalunya, al costat de la zona del Remolar, on curiosament hi havia una granja avícola que es deia La Volateria i que donaria nom al futur aeròdrom, situat a 14 kilòmetres de Barcelona. Les instal·lacions inicials es construeixen amb lones, com les dels vagons de càrrega dels ferrocarrils, lligades a uns pins.

Al desembre de 1918 s’inaugura la línia de Toulouse-Casablanca, de l’empresa… leer más

#10 / D’OLESA DE MONTSERRAT A LOS ANGELES, CALIFÒRNIA

Al nord de la comarca del Baix Llobregat, a Olesa de Montserrat, es cultiva una varietat d’oliva autòctona, la Palomar Olesana. Els pagesos que s’hi dediquen la defensen amb una estratègia: promoure la qualitat enlloc d’una gran producció. L’oli que se n’obté l'han anomenat "Oulesa" i procedeix de nombroses però petites explotacions que es concentren a Olesa, al peu de Montserrat, en terra de llicorella (pissarres).

La varietat proporciona un oli extraverge de gran qualitat, gustós, amb molt baixa acidesa (0,11) i lleuger. Té un gust dolç i un cert punt picant que s’esvaeix de seguida en el paladar. L’oliva es cull verda, habitualment a finals d’octubre, i un cop feta l’extracció, amb el seu repòs, és a punt per Nadal. Els informes analítics fets sobre aquest oli fan servir les expressions fruitat mig, amarg mig i picant mig, junt amb els adjectius madur i equilibrat.

La promoció de l’olivera Palomar el principal objectiu de la Fundació Agrícola Olesanaleer más

#09 / LA RIBERA D'ABRERA FA DE RESERVA DE BIODIVERSITAT

La ribera del riu Llobregat al seu pas per Abrera és el darrer punt del riu abans d’entrar en l’espai més metropolità, just al congost de Martorell. Per tant, constitueix un reservori de biodiversitat a la porta de la regió metropolitana de Barcelona i un lloc que és un refugi per a moltes espècies nidificants.

Vam acompanyar els tècnics de SEO Bird Life durant l’ anellament d’aus que cada mes realitzen en aquest punt de la comarca, acció que es fa gràcies al conveni de col·laboració que l’entitat té amb l’ àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera.

L’ Alfons Recio, tècnic municipal d’Abrera, subratlla com d’important és l’entorn fluvial d'Abrera: és la principal aportació d’aigua a l’ aqüífer d’Abrera, conegut com a cubeta d’Abrera. Sense el riu, aquest aqüífer no existiria. Els sediments que secularment ha arrossegat el riu, també son els que han creat la capa geològica que conforma l’aqüífer.

D’altra banda, el riu ha estat, històricament, un espai de comunicacióleer más

#08 / BLAUETS AL DELTA DE LLOBREGAT

El Blauet (Martín Pescador, Alcedo atthis) és una de les aus petites de les nostres latituds que presenta un colorit i vistositat que recorden més a les aus de latituds més baixes. Destaca també pel seu bec llarg en comparació amb al seva mida, uns 16 centímetres.

Forma part de la família d’aus africanes europees, juntament amb el gaig blau (del que us vam parlar en un post anterior, el 17 de març), la puput i l’abellerol. Aquestes quatre espècies són visibles al Delta en les diferents estacions de l’any.

Una vintena d’exemplars passen l’hivern al Delta del Llobregat, no els podrem observar durant l’època reproductora (entre abril i juliol), però donat que aquesta té lloc en el mateix riu (aigües amunt) no triguen gaire a reaparèixer.

Nidifica als talussos sorrencs dels rius i a les rieres i s’alimenta de peixos i larves d’amfibis i posseeix una especial rellevància com a indicador de la qualitat de l’aigua.

El seu característic cant sonorleer más

#07 / DEL LLOBREGAT A LA BOQUERIA DES DE 1877

CAL NEGUIT, cinc generacions de pagesos al mercat de la Boqueria.

Tenen parada de venda directa al mercat des de 1877.

A la fotografia en veiem una imatge de mitjans dels anys 1940s.

Inicialment tenien les terres a l’Hospitalet de Llobregat (on avui dia es troba la Fira2 Barcelona), fins que als anys 1990s es va fer efectiva l’ordre d’expropiació del Ministerio de la Vivienda dels anys 60. Aleshores van haver de traslladar-se a Sant Boi, on encara hi treballen, ara dins del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Van començar portant el gènere al mercat de la Boqueria amb carro, com es feia originàriament, i a principis dels 60 van comprar el primer tractor del Baix Llobregat.

FOTO: El primer tractor, 1960s

Al cap davant de la parada ja fa més de 40 anys que hi trobem a la Roser Casas, filla de Cal Gallines Negres, també de l’Hospitalet. La… leer más

#06 / AGRICULTURA ECOLÒGICA, MODEL DE SOSTENIBILITAT

En Ferran Berenguer és un pagès, biòleg de formació, que abans treballava en una cooperativa de consum. L'any 2007, a l'inici de la crisi econòmica, es va posar a treballar al camp. Va associar-se amb en Joan Llorens, pagès de naixement, i van decidir dedicar-se a l'agricultura ecològica.

La seva feina a la cooperativa de consum de producte ecològic, va permetre al Ferran conéixer bé el mercat, i per això ara sap on és el seu públic. “El producte ecològic s’introdueix amb la confiança del client”, diu. Si això falla, es trenca la part més valuosa de la relació comercial. Ès per això, creu en Ferran, que prenen rellevància els grups de consumidors que s’organitzen per a la compra de producte ecològic arreu.

FOTO: Camp de cols Kale a Cal Rosset

A Cal Rosset de Sant Vicenç dels Horts, en Ferran, en Joan, les seves famílies i un grup de… leer más

#05 / FER CRÉIXER TOMAQUERES EN AIGUA

En Joan Amat és un pagès veterà. Treballa al Parc Agrari del Baix Llobregat des que tenia 14 anys, ara en té 53, i sempre li ha agradat fer provatures...

Una de les seves especialitats és el cultiu hidropònic, o com cultivar hortalisses tot fent servir aigua, abonament i fibra de coco, enlloc de sòl agrícola. La planta s’alimenta dels nutrients dissolts en l’aigua en un sol que és inert, però té un bon creixement, permet una gran producció i ofereix una bona qualitat. A més, és una de les formes de conreu que permet reutilitzar l’aigua, amb el consegüent estalvi.

FOTO: Planter de tomaquera en cultiu hidropònic

Fa ben poques setmanes va omplir de tomaqueres un dels seus hivernacles a Viladecans en un cultiu hidropònic. En només quinze dies, el planter ès el que podeu veure en les fotografies. Si tot va com està previst, cap a finals del mes de maig,… leer más

#04 / L’ARBRE DE LA LAILA CREIX A CAL PASTERA

De petita, la Laila Chaabi, veia el seu pare treballant a l’hort que tenien per autoconsum i va anar aprenent sobre què, com i quan plantar, com regar... “Petits detalls que no t’ensenyen a la facultat, on tot és molt teòric”, diu. Però mai s’havia plantejat fer de pagesa. Com que de tombs, la vida en fa un quants, des de fa tres anys treballa la terra a Cal Pastera, una petita explotació d’una hectàrea d’extensió a Sant Boi de Llobregat, propietat dels seus pares, i una altra a Sant Vicenç dels Horts, de mitja hectàrea. Va estudiar enginyeria agrícola i té 31 anys.

Avui, és al front del seu propi projecte. Un negoci basat en l’agricultura ecològica. Li agrada comparar-lo amb la figura d’un arbre. Primer es planta, s’arrela, creix, forma un munt de branques i un dia dóna fruits. De la llavor o l’esqueix, n’haurà sortit un arbre que desitja que… leer más

#03 / UNA PAGESA OPTIMISTA

La Mireia Cardona fa tres anys que fa de pagesa. Té 32 anys, és enginyera agrícola de formació i actualment és responsable de la producció en una cooperativa nascuda el novembre passat al Parc Agrari: la “Central Parc”, dedicada a l’agricultura ecològica, amb terrenys arrendats a Sant Boi, principalment i al Prat.

Abans de formar part de l’equip de la cooperativa, havia treballat en una altra explotació agrària i compaginava la feina de pagesa –de dilluns a dijous- amb una altra en un restaurant que li ocupava divendres, dissabtes i diumenges. Ja no tenia més hores. Fins que un dia va dir prou. I va decidir treballar exclusivament al camp. Amb totes les energies i esperances posades en un nou projecte, en el qual hi treballen sis persones més en diverses tasques. La cooperativa parteix de la idea de recuperar espais en desús o abandonats al Parc Agrari per tornar-los a fer productius i revaloritzar-los a través de l’agricultura ecològica.

leer más

#02 / EL MILLOR ADOB PER A L'AGRICULTURA ECOLÒGICA

Els pagesos que es dediquen a l’agricultura ecològica al Parc Agrari del Baix Llobregat havien plantejat sovint als tècnics de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) del Parc Agrari els seus dubtes sobre quin pot ser el millor adob orgànic per a la terra. Davant dels interrogants, l’Albert Lacunza, un dels tècnics de l’ADV Fruiters, amb la col·laboració de Mauri Gómez, responsable de manteniment dels espais verds de Can Comas, va decidir investigar-hi tot posant en marxa un estudi.

Hivernacle a la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, a on es van fer les proves.

Els compostos s’aconsellen tant en agricultura integrada com orgànica. Ara bé, al parc agrari la cabana ramadera ha desaparegut i no hi ha llocs on disposin de fems. A més, com explica l’Albert, sobre els adobs orgànics cal preveure que, bé poden resultar molt beneficiosos, bé poden… leer más

#01 / UN PAGÈS A QUI LI AGARADA “DESPERTAR LA TERRA”

L’ARNAU VIDALés un dels pagesos més joves, per edat, que treballen al Parc Agrari del Baix Llobregat. Té 21 anys i pocs temps enrere es dedicava a ajudar el seu pare en l’empresa familiar tot netejant camps i rieres amb la maquinària pesant de què disposen. Gràcies a un tractor de gran potència, desbrossava els camps de matolls i canyissars. Ara també ho fa però no per altres pagesos, sinó en interès propi.

Arnau Vidal, al costat d’un dels tractors de gran potència que fa servir per netejar i preparar els camps pel conreu.

Com uns quants altres joves, si fa no fa d’edats semblants, l’Arnau ha pres l’opció de dedicar-se a la pagesia tot reivindicant l’ofici. Fa tres anys, ell i el seu pare parlaven de futur. La neteja de finques i camins té temporades en què hi ha molta feina i en d’altres no tant. El seu pare li va preguntar aleshores si… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies