❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Ebro, de la cuna a la batalla

"EBRO, de la cuna a la batalla" narra las historias reales de cinco jóvenes de la Quinta del Biberón que fueron reclutados para participar en la batalla clave de la Guerra Civil. Acompáñalos en esta aventura para conseguir la película bélica que merecen estos hechos.

Ebre

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
485
Aportaciones
24.155€
De 24.000€
Aporta al proyecto
Ver proyecto en Català

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

EBRO, DE LA CUNA A LA BATALLA es la nueva película de Román Parrado. Con el apoyo de TV3 y Canal Sur, el film está protagonizado por Oriol Pla, Àlex Monner, Enric Auquer, Roser Tapias, Artur Busquets, Kimberley Tell y Emilio Palacios.

EBRO ya es una realidad. Acabamos el rodaje este verano y tenemos un material de primera. Ahora nos puedes ayudar a conseguir un film bélico de máxima calidad. Con el dinero podremos completar un proceso vital como es la posproducción, en donde añadiremos los efectos especiales y sonoros para dar más realismo a las imágenes. Con tu ayuda, pondremos al espectador en medio de la batalla más sangrienta de la Guerra Civil.

Éste es un proyecto relámpago. Tenemos solo 35 días en vez de 40 para ganar la batalla. ¡No esperes al último momento y ayúdanos a alcanzar nuestros objetivos en un tiempo récord!


EBRO, DE LA CUNA A LA BATALLA narra la historia de cinco jóvenes de la Quinta del Biberón que fueron reclutados para participar en la batalla clave de la Guerra Civil española.

CARTELL ES
CARTELL ES

La historia arranca en abril del 1938 cuando el presidente de la República, Manuel Azaña, ordena la movilización de miles de chicos de 17 y 18 años para que se unan en la lucha contra las tropas franquistas. Estos jóvenes fueron denominados "La Quinta del Biberón" por la corta edad de los soldados.


Entre los chicos enviados a la Batalla del Ebro encontramos a Pere Puig, que ha tenido que dejar su vida de pastor; a Fermí Quintana, que se alistó voluntariamente para encontrar a su hermano desaparecido; a Valentí Godall, un convencido antifascista; y a Jaume Comelles, un seminarista que vive asustado porque compañeros como Martí Claret, anticlericales, lo miran con tanto odio como a los enemigos. EBRO, DE LA CUNA A LA BATALLA narra la historia de estos cinco jóvenes obligados a abandonar la inocencia entre los silbidos de las balas. Su destino resultará imprevisible.

Mientras todo esto sucede, los máximos responsables del gobierno de la República se esmeran en atraer la atención de Francia e Inglaterra. Por un lado Manuel Azaña, presidente de la República, intenta conseguir una paz que ahorre más muertes, pero del otro, Juan Negrín, presidente del gobierno, quiere alargar la resistencia hasta conseguir una ayuda internacional que parece poco probable. Mientras tanto, nuestros cinco protagonistas continúan la lucha en el río, sudando, matando... y quizás, muriendo.


Delante de las cámaras encontramos rostros conocidos de los últimos éxitos televisivos catalanes como "Polseres vermelles", "Cites", "Merlí" o "El cor de la ciutat". A los nombres ya citados, hemos de añadir los de actores consagrados como Manuel Morón y Adolfo Fernández, o los de promesas emergentes como Pol Lòpez.

EBRO, DE LA CUNA A LA BATALLA está dirigida por el realizador Román Parrado ("14 Days With Victor", "Candombe", "El Rey de la Habana"), con el guión de Eduard Solà (“Cites”, "Barcelona, nit d'estiu") y bajo la producción de Oriol Marcos.

La película está producida por TV3, Setmàgic Audiovisual y Enciende TV, y con la participación de Canal Sur y la producción asociada de Compacto. También cuenta con la colaboración del ICEC, el Institut d’Estudis llerdencs, la Diputación de Tarragona, el Consell Comarcal de la Terra Alta, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, el Museo de la Batalla del Ebro en Fayón y las asociaciones Lo Riu y La Cana.

Con un presupuesto de 700.000 euros, EBRO, DE LA CUNA A LA BATALLA es una producción de calidad. Hemos contado con más de 500 extras y se ha grabado en el mismo lugar de los hechos, en dónde sucedieron los combates más duros. El rodaje tuvo lugar en julio y se ha localizado en diversos municipios de las tierras del Ebro (Flix, Miravet, Gandesa, Vilalba dels Arcs, Móra d’ Ebre y Corbera d’ Ebre), en la ciudad de Barcelona, en la Masia de Torrebonica y en la casa Alegre de Sagrera, en Terrassa.

El séptimo arte ha realizado una cantidad ingente de películas bélicas, pero nunca sobre una batalla tan importante como la batalla del Ebro, que no dejó de ser la antesala de la 2a Guerra Mundial. EBRO, DE LA CUNA A LA BATALLA es una película necesaria para la memoria de unos hechos históricos de nuestro país. Es, en el fondo, un homenaje crudo y directo a todos esos soldados que lucharon, fueran del bando que fueran, por el recuerdo de una generación de adolescentes que fueron enviados a la guerra a morir.


El dinero recaudado con las aportaciones de la campaña se destinarán a financiar la posproducción de la película. Somos ambiciosos y queremos apostar fuerte por los efectos digitales, pues creemos que son necesarios en una cinta de estas características.

Los efectos especiales y sonoros serán importantísimos para reflejar con la mayor veracidad posible las secuencias bélicas de la película, y dependiendo de los recursos destinados el resultado puede ser bueno, muy bueno, o bestial. Por eso, os proponemos llegar más allá del objetivo marcado.

Sólo transmitiendo la sensación de realismo de las condiciones de la batalla, seremos capaces de transmitir, conmover y hacer vivir al espectador la atmósfera de la guerra sangrienta que vivieron los protagonistas. Todos los aspectos y recursos de la realización se dirigen a cumplir este objetivo final.


Entre todos y con vuestra contribución haremos posible el homenaje que se merecen nuestras memorias, y a cambio vosotros obtendréis unas recompensas únicas, como por ejemplo:

  • El libro de la película escrito por el guionista del film, Eduard Sola, y por Pol Cortacans (Cites), editado por Tigre de Paper.

  • Un póster de edición limitada del film inspirado en los carteles ilustrados de la Guerra Civil.

  • Una visita a la sala de efectos digitales para descubrir cómo se "cocinan" los efectos especiales de una película bélica.

  • La Ebro Experience, que incluye diversas actividades que te trasportaran a la batalla: una visita a uno de los Centros d'Intepretación de la Guerra Civil, 2 entradas al Castillo de Miravet, y una visita a las bodegas Cal Menescal o Bernaví.

Empresas colaboradoras en las recompensas


CÓMO PARTICIPAR EN EL VERKAMI

Haz click en la recompensa que te guste más de la columna derecha y sigue las instrucciones, en menos de 3 minutos habrás hecho la aportación. Si no eres usuario/a de la plataforma tendrás que registrarte antes y podrás hacer el pago con tarjeta de crédito o Paypal.

CALENDARIO PREVISTO

La película se encuentra actualmente en fase de edición. Con el dinero que se consiga procederemos a la posproducción y prevemos que el estreno será durante el primer semestre del 2016. Las recompensas de visionado de la película (sea descarga, en DVD o en el cine), se darán a partir del estreno de la película. Las otras recompensas se podrán disfrutar antes. El visionado en primicia se activará antes del estreno en televisión.

TE ESPERAMOS EN EL FRENTE!

Más contenido en las redes sociales:

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

38 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Sangus

    Sangus

    más de 8 años

    Perquè no veu fer 40 dies el mecenatge en vers dels 35 dies?

    Tambe podeu fer una altre mecenatge per Verkami, hi ha molts proyectes que es presenten dues vegades.

  • Ebre

    Ebre
    Autor/a

    más de 8 años

    Buenos días José María,

    Estaremos encantados de recibir toda la información que quiera compartir con nosotros via correo electrónico. Nos puede escribir a [email protected]

    Muchas gracias por su interés!

  • Jose  María

    Jose María

    más de 8 años

    Hola mi abuelo estuvo en el Ebro, el falleció ya hace bastantes años, pero me contaba cosas de las que vivió allí, si lo desea, podría aportarle información, la cual podría añadir y dar un realismo histórico. un cordial saludo.

  • Ebre

    Ebre
    Autor/a

    más de 8 años

    Hola Jordi,
    És molt senzill. Anul·larem la teva contribució, i quan estigui fet se't notificarà de manera que puguis escollir la recompensa que prefereixis. Moltes gràcies!

  • Jordi Minguell

    Jordi Minguell

    más de 8 años

    Molt bones! He col·laborat amb el projecte amb la recompensa de "SARGENTO" (25e), però m'interessa tant que m'ho he repensat i m'agradaria fer la de "TENIENTE" (75e). Com he de procedir per cancelar el SARGENTO i accendir a TINENT ?¿ Gràcies!

  • Ebre

    Ebre
    Autor/a

    más de 8 años

    Hola David! Moltes gràcies, la BSO l'està fent el compositor Pablo Cervantes (autor, entre d'altres, de la banda sonora de moltes pel·lícules de Garci). Aquí el pots veure en acció: http://bit.ly/1NmPlb8 ;)

  • David Pradas

    David Pradas

    más de 8 años

    Qui fa la bso? Un projecte molt potent, col•laboro!

  • Ebre

    Ebre
    Autor/a

    más de 8 años

    Buenos días,

    Muchas gracias por el interés en el proyecto! Existe la posibilidad de hacer aportaciones mediante transferencia directamente. Escribidnos a [email protected] y os haremos llegar las instrucciones detalladas.

  • Plataforma 14 d'Abril de Puçol

    Plataforma 14 d'Abril de Puçol

    más de 8 años

    Hola compañeros. Soy el pdte de la asociación cultural Plataforma 14 d'Abril de Puçol. Podéis indicarme como podría hacer la transferencia sin utilizar tarjeta de crédito. Estamos interesados en la modalidad Coronel. Por favor contestarme a mi correo

  • Ebre

    Ebre
    Autor/a

    más de 8 años

    Bon dia Roger,

    La pel·lícula ja està rodada i muntada, però falten els efectes especials que donaran la intensitat i el realisme necessàri per explicar aquesta història. Si no s'aconsegueix l'objectiu, farem el possible per poder-la acabar igualment, però encara tenim 12 dies per lluitar!

Volver a todas las actualizaciones

#03 / "El meu pare era futbolista i va ser allistat per la República"

Com acostuma a passar cada cop que juguen el Barça i el Reial Madrid, avui el futbol està acaparant tota l’atenció informativa. En l’actualitat, els futbolistes són ídols de masses, però als anys 30 estaven molt lluny d’això. De fet, molts d’ells, la gran majoria joves, van ser allistats per lluitar a la Guerra Civil formant part de l’anomenada Lleva del Biberó. Albert Piqué ens explica l’experiència del seu pare, Alfons Piqué Ribera (1917-2003), un futbolista de l’Espanyol que va ser allistat per combatre a la Batalla de l’Ebre.

El seu pare va ser futbolista als anys 30 i no d’un equip petit, sinó dels importants!

Sí, era jugador de l’Espanyol. Això sí, el meu pare m’explicava que la Lliga no era ni molt menys com ara. Per exemple, el Barça no era el que és i hi havia molts més equips catalans a Primera Divisió. Estava més equilibrada la competició.

El futbol no era el que és ara. Suposo que per això, sent jove, quan va esclatar la guerra el van allistar.

Sí. Ell tenia un any més que la Lleva del Biberó, però sí, era molt jove. La seva família era de Santa Coloma de Gramenet i no eren massa polítics. Sé que eren catalanistes i votaven a Esquerra Republicana, però no eren militants. El que sé és que al meu pare el van allistar a la força els republicans i el van enviar a la Batalla de l’Ebre.

El seu pare parlava molt a casa de la Guerra Civil?

No. De fet, era un tema que a casa no se’n va parlar mai gaire. Érem dels que vam perdre i ell havia estat en un camp de concentració. No era un tema agradable per parlar-ne i si li preguntàvem, sempre tirava pilotes fóra.

I com sabeu el que va viure allà?

Tot va canviar a principis dels anys 90 quan un dia estaven fent un documental a la televisió arran de la Guerra de Iugoslàvia que parlava sobre el general Tito. “A aquest home jo el vaig conèixer”, va dir el meu pare. I em vaig quedar glaçat. Sembla ser que el general Tito havia estat com a brigadista a la Guerra Civil espanyola. Va ser llavors, després de tants anys, quan va començar a parlar del tema. Ens va explicar que ell era molt bon tirador i quan el van allistar el van posar en una unitat antiaèria, just on estava l’Estat Major.

Suposo que seria molt dur per ell parlar d’aquella època de la seva vida.

Sí, ens va parlar molt poques vegades de la Batalla de l’Ebre perquè ràpidament començava a plorar i deixàvem el tema. El que sí que remarcava de la batalla és que la fugida va ser un desastre. “Tothom corria i jo només escoltava el soroll de les metralladores. La gent queia com mosques”, explicava.

No va ser ferit?

Durant la fugida un amic seu es va torçar el peu i no podia caminar. El meu pare havia de prendre una decisió: si deixava el seu amic allà o es quedava amb ell.

Quina decisió! Què va fer finalment?

Va decidir no continuar la fugida i quedar-se amb el seu amic. Però un aviador italià els va veure i no va parar de metrallar-los fins que es va quedar sense munició. Tot i estar disparant durant molt estona, no els va poder matar. Llavors, el pilot va decidir fins i tot tirar-los les caixes de munició buides per veure si els podia ferir. Però tampoc ho va aconseguir. Finalment, però, van caure presoners dels feixistes.

I on el van portar?

Va passar un any a un camp de concentració a Navarra i va ser també una època molt dura perquè tot era molt precari. Feia molt fred i els presoners havien de dormir de quatre en quatre i tapar-se amb les poques mantes que tenien. Ell dormia amb un serbi, un argelià i un altre espanyol. Les condicions eren tan extremes que una nit el serbi i l’argelià van decidir fugar-se del camp de concentració. L’endemà van acusar al meu pare de ser còmplice, ja que dormia amb ells. I van decidir afusellar-lo.

Com es va lliurar de la mort?

Gràcies a un llibre. Concretament, “La divina comèdia”, que s’havia endut a la guerra. A un capità feixista li havia cridat l’atenció que un presoner jove llegís aquest llibre i parlava sovint amb ell sobre Dante. Per aquest motiu, el capità tenia certa simpatia pel meu pare i el va salvar de l’afusellament.

Què va passar després d’aquesta experiència?

Després va passar tres anys de treball forçat al Pirineu, fent la carretera que hi ha entre Port de Suert i la Seu d’Urgell. De fet, quan va morir el seu desig era que portéssim les seves cendres allà, perquè deia que tenia bon record d’aquella època. Tot i que encara era presoner de guerra, jo suposo que ell pensaria llavors que tenia sort d’haver pogut sobreviure a tota aquella barbàrie.

Com va ser la tornada a casa?

També va ser trista per ell. Va descobrir que la seva mare havia mort. Sembla ser que algun veí li va dir que havien vist el seu fill mort, caigut a la Batalla de l’Ebre. No sabia que el seu fill estava viu i tancat a un camp de concentració. Per aquest motiu, la pobra dona morir de tristor pel disgust.

CAST//

Como suele pasar cada vez que juegan el Barça y el Real Madrid, hoy el futbol acapara toda la atención informativa. En la actualidad, los futbolistas son ídolos de masas, pero en los años 30 estaban muy lejos de esto. De hecho, muchos de ellos, la gran mayoría jóvenes, fueron alistados para luchar en la Guerra Civil formando parte de la Quinta del Biberón. Albert Piqué nos cuenta la experiencia de su padre, Alfons Piqué Ribera (1917-2003), un futbolista del Espanyol que fue alistado para combatir en la Batalla del Ebro.

Su padre fue futbolista en los años 30, y no de un equipo pequeño, sinó de los importantes!

Si, era jugador del Espanyol. Eso si, mi padre me contaba que la Liga no era ni mucho menos como ahora. Por ejemplo, el Barça no era lo que es y había muchos más equipos catalanes en Primera División. Estaba más equilibrada la competición.

El fútbol no es lo que es ahora. Supongo que por eso, siendo joven, cuando estalló la guerra lo alistaron.

Si. Él tenía un año más que la Quinta del Biberón, pero si, era muy joven. Su familia era de Santa Coloma de Gramenet y no eran demasiado políticos. Sé que eran catalanistas y que votaban a Esquerra Republicana, pero no eran militantes. Lo que sé es que a mi padre lo alistaron a la fuerza los republicanos y lo mandaron a la Batalla del Ebro.

Su padre hablaba mucho en casa de la Guerra Civil?

No. De hecho era un tema que en casa nunca se habló demasiado. Eramos del bando que perdió, y él había estado en un campo de concentración. No era un tema agradable y si le preguntabamos, siempre tiraba pelotas fuera.

Y como supisteis lo que vivió allí?

Todo cambió a principios de los años 90 cuando un día estaban echando un documental en la televisión sobre la Guerra de Yugoslavia que hablaba sobre el general Tito. "A este hombre yo le conocí", dijo mi padre. Me quedé helado. Parece ser que el general Tito había estado como brigadista a la Guerra Civil española. Fue entonces, después de tantos años, cuando empezó a hablar del tema. Nos explicó que él era muy buen tirador y que cuando lo alistaron lo pusieron en la unidad antiaerea, justo donde estaba el Estado Mayor.

Supongo que sería muy duro para él hablar de esa época de su vida.

Si, nos habló muy pocas veces de la Batalla del Ebro, porque rápidamente empezaba a llorar y dejabamos el tema. Lo que si que remarcaba de la batalla es que la huída fue un desastre. "Todo el mundo corría y yo sólo escuchaba el sonido de las metralladoras. La gente caía como moscas", contaba.

No le hirieron?

Durante la huída un amigo suyo se hizo un esguince en el tobillo y no podía caminar. Mi padre tubo que tomar una decisión: si dejaba a su amigo allí o se quedaba con él.

Vaya decisión! Que hizo finalmente?

Decidió no continuar con la huída y quedarse con su amigo. Pero un aviador italiano les vio y no paró de ametrallarles hasta que se quedó sin munición. Aún y estar disparando durante mucho rato, no les pudo matar. Entonces, el piloto decidió lanzarles cajas de munición vacías para intentar herirles. Pero tampoco lo consiguió. Finalmente, fueron prisioneros de los fascistas.

Y dónde les llevaron?

A un campo de concentración en Navarra y fue también una época muy dura porque todo era muy precario. Hacía frío y los prisioneros tenían que dormir de cuatro en cuatro y taparse con las pocas mantas que tenían. Él dormía con un serbio, un argeliano y otro español. Las condiciones eran tan extremas que una noche el serbio y el argeliano quisieron fugarse del campo de concentración. La mañana siguiente acusaron a mi padre de cómplice, ya que dormía con ellos. Y decidieron fusilarle.

Cómo se libró de la muerte?

Gracias a un libro. Concretamente, "La divina comedia", que se había llevado a la guerra. A un capitán fascista le había llamado la atención que un prisionero joven leyera este libro y hablaban a menudo sobre Dante. Por este motivo, el capitán tenía cierta simpatia hacia mi padre y lo salvó del fusilamiento.

Qué pasó después de esta experiencia?

Después pasaron tres años de trabajos forzados en el Pirineo, construyendo la carretera que hay entre Pont de Suert y la Seu d'Urgell. De hecho, cuando murió su deseo era que llevasemos las cenizas allí, porque decía que tenía buen recuerdo de esa época. Aunque era prisionero de guerra, yo supongo que él pensaria entonces que había tenido mucha suerte de haber sobrevivido a toda esa barbarie.

Cómo fue la vuelta a casa?

También fue triste para él. Descubrió que su madre había muerto. Parecía ser que algun vecino le había dicho que había visto a su hijo caer muerto en la Batalla del Ebro. No sabía que su hijo estaba vivo y encerrado en un campo de concentración. Por este motivo, la pobre mujer murió de pena por el disgusto.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#34 / Estreno Canal Sur

CAST///

Hoy la batalla nos convoca en Canal Sur Televisión. A las 21:30, estrenamos Ebro, de la cuna a la batalla. ¡Te esperamos!

CAT///

Avui la batalla ens convoca a Canal Sur Televisión. A les 21:30 estrenem Ebre, del bressol a la batalla. T'hi esperem!

#33 / Doblement premiats!

///CAT

Hola mecenes,

Quin cap de setmana! El passat dissabte l' Asociación de Escritores Cinematográficos de Andalucía (ASECAN) va premiar el compositor Pablo Cervantes amb el Premi a la Millor Banda Sonora pel seu treball a Ebre, del bressol a la batalla.

I això no acaba aquí! Ahir, l' Acadèmia del Cinema Català ens va concedir el Gaudí a la Millor Pel·lícula per a la Televisió, un premi que van recollir els productors, el director i el guionista del film. Podeu escoltar el discurs dels guanyadors en el següent enllaç.

El productor Oriol Marcos agraeix el reconeixemnt a tota aquella gent que ha fet realitat la pel·lícula:

"Després de 4 anys de dura feina, els acadèmics ens han premiat amb el Gaudí a la Millor Pel·lícula per a la Televisió.

Són moltes les persones a les quals voldria agrair el premi d'ahir.

Gràcies a tot l'equip tècnic i artístic per donar-ho tot sempre amb un somriure i unes ganes exemplars.

Gràcies als Verkamistes per donar-nos la darrera empenta.

leer más

#32 / Nominats als Premis Gaudí

CAT ///

A Ebre, del bressol de la batalla estem de celebració! L'Acadèmia del Cinema Català ens ha nominat en la categoria de Millor Pel·lícula per a Televisió en els IX Premis Gaudí. La gala tindrà lloc el proper 29 de gener. Enhorabona a tot l'equip, entitats, mecenes i patrocinadors que han fet possible la pel·lícula.

Aquesta nominació se suma a les tres atorgades per l' Asociación de Escritoras y Escritores Cinematográficos de Andalucía (Millor interpretació masculina per Manuel Morón, Millor Música original i Altres formats) i els premis a Millor Direcció per Román Parrado al Zoom Festival d'Igualada i Premi del Públic al FIC-CAT.

Sense cap dubte ha estat un bon any per nosaltres i esperem que el 2017 sigui igual o millor.

Feliç any nou,

Equip d'Ebre, del bressol a la batalla

CAST///

¡En Ebro, de la cuna a la batalla, estamos de celebración! La Acadèmia del Cinema Català nos ha nominado en la categoría de Mejor Película para Televisión en los IX Premis Gaudíleer más

#31 / EBRO en tu pantalla... y en los kioskos catalanes

Estamos muy felices porque ayer jueves hicimos todos los envíos de las recompensas recién llegadas de fábrica, por lo que entre hoy mismo y el martes que viene los podréis disfrutar en casita. Tenemos muchas ganas de que véais la película acabada aquellos que todavía no habíais podido y la disfrutéis.

Como sabéis, esta noche los y las mecenas catalanes tendrán la suerte de poderla disfrutar en TV3 (a las 22h30), y por eso al fin os podemos mandar el código de visionado online. Revisad vuestro email en su busca, ¡incluida la carpeta de spam!

Para quienes nos preguntáis, el código para la descarga no lo podremos mandar hasta que Canal Sur le ponga fecha de emisión, puesto que también ha hecho posible el film.

Además de la emisión en TV, este fin de semana Ebre, del bressol a la batalla se podrá encontrar en los kioskos catalanes junto al Diari Ara. Ojalá pronto podamos anunciar una iniciativa similar en el resto del estado.

#30 / Estrena Ebre a TV3

/// CAT

Tal dia com avui, el 16 de novembre del 1938 va finalitzar la batalla de l’Ebre que suposà la derrota del bàndol republicà vers el front nacional. Es calcula que unes 17.000 persones van perdre la vida només en aquesta batalla de la Guerra Civil Espanyola.

Coincidint amb aquest aniversari, ens satisfà anunciar-vos que l' estrena per televisió de la pel·lícula "Ebre, del bressol a la batalla" tindrà lloc a TV3 el pròxim divendres 25 de novembre a les 22:30 després de la Zona Zàping.

Un cop més us volem agrair la vostra confiança i contribució en el film.

El dia abans de l’emissió enviarem per correu les vostres recompenses per tal que els primers mecenes puguin començar-les a rebre el mateix dia 25. Recordem un cop més que els mecenes que disposen de la recompensa Ebre Experience poden realitzar les activitats a Terra Alta al llarg d'aquest 2016leer más

#29 / Ebre al Cicle Gaudí

CAT////

L’Acadèmia del Cinema Català projecta a partir d’avui el film Ebre, del bressol a la batalla a 12 poblacions de la demarcació de Barcelona a través del Cicle Gaudí. Es tracta d’una iniciativa que pretén aproximar el cinema de producció catalana a localitats que no disposen d’una programació estable de cinema a partir d’oferir mensualment un film d’estrena recent a preus molt assequibles.

Per veure Ebre, del bressol a la batalla has d’haver guardat les teves entrades de les pel·lícules El rei borni o Cerca de tu casa, ja que et serviran d’invitació per a la projecció. A més, si ets mecenes de la pel·lícula i has aportat per la recompensa de projecció de cine t’hem enviat un correu on t’explica com assistir-hi. Es tracta d’una bona oportunitat, ja que no només podràs veure la pel·lícula en pantalla gran abans de la seva estrena per televisió, sinó que membres de l’equip assistiran a les projeccions.

Les sales on es projecta són les següents:

leer más

#28 / Calendario de la película y las recompensas

CAST/

Estimados mecenas,

Muchos de vosotros nos habéis escrito preguntando por el estado de la película y vuestras recompensas, y por eso escribimos este post informativo.

Gracias a vuestro apoyo, la película se ha podido finalizar con éxito, y ha empezado su recorrido por festivales para cumplir su principal objetivo: dar a conocer la historia de la Batalla del Ebro y de todas las personas que lucharon allí, especialmente los jóvenes de la Quinta del Biberón.

Así, la película se ha proyectado en el Festival de Málaga, el FICCAT de Tarragona y ha participado en el mercado de televisión de Cannes, el MIPTV.

Sin embargo, la fecha de estreno de TV3 todavía no está fijada por el departamento de programación de la cadena, y este ha sido el principal motivo de la demora a la hora de haceros llegar vuestras recompensas.

Recientemente hemos sabido que la fecha de estreno en la televisión catalana se prevé para mediados de noviembre, aunque no está confirmado todavía.

leer más

#27 / 6 coses a fer a Terra Alta

Ha arribat l’estiu i és temps d’escapades! Des d’ Ebre, del bressol a la batalla us recomanem visitar la comarca de Terra Alta a Tarragona, escenari de la Batalla de l’Ebre, mateix indret on es va filmar la nostra pel·lícula. Per aquesta raó us recomanem fer 6 activitats que no us heu de perdre durant la vostra visita per conèixer la història i la gastronomia de la zona.

Recordem als mecenes de la campanya de crowdfunding que contribuïren amb les recompenses d’ Ebre Experience, Ebre Experience Premium i Ebre Experience 4x4 poden gaudir d’algunes de les següents activitats durant aquest 2016. Que no us passi el temps!

1. EL CASTELL DE MIRAVET

La imponent fortalesa del Castell de Miravet alça les seves muralles de 15 metres d’alçada sobre un turó que domina el curs de l’Ebre i les terres del voltant. Sent un dels millors exemples… leer más

#26 / La Creu Roja i la Guerra Civil

CAT

Ahir, 8 de maig, es va celebrar el Dia Internacional de la Creu Roja, en record del naixement del seu fundador, el filàntrop i activista Hneri Dunant (Ginebra, 1828 - Suïssa 1910). Per això volem aprofitar per mirar enrere i descobrir quin va ser el paper de la organització durant els anys de la Guerra Civil.

Durant els anys de conflicte, es va realitzar una important activitat. Després del Cop d'Estat Militar, el Comitè Central de la Creu Roja Espanyola va demanar al Comitè Internacional una intervenció directa, degut a la divisió interna de forces entre el bàncol republicà i el bàndol revoltat.

Aquestes dues faccions de la Creu Roja van existir durant tot el conflicte, i tot i estar diferenciades per ideologia, ambdues van ser fonamentals per reduir els mals de la guerra: distribuïen queviures, material sanitari, protegien als… leer más

#25 / ¡Aventura malagueña!

CAST/

Ayer, domingo 24 de abril, algunos de los miembros del equipo técnico y artístico de la película se dieron cita en Málaga para asistir a la proyección en la 19ª edición del Festival de cine español de Málaga.

La proyección despertó el interés de los medios de comunicación, y a continuación os compartimos una selección de artículos y entrevistas publicados:

#24 / Dia per fer memòria

CAT/

Queden pocs dies perquè la pel·lícula es pugui veure al Festival de Málaga, el proper 24 d'abril, però avui coincidint amb el Dia de la República volem fer una parada per mirar enrere i compartir dues històries molt colpidores.

Per una banda volem recuperar el testimoni de Joaquim Oller, un dels 30.000 joves d'entre 17 i 18 anys que van ser cridats a files per lliutar a la Batalla de l'Ebre, formant la Lleva del Biberó. Ell va agafar el seu primer fusell amb 17 anys acabats de fer i en aquest article publicat a La Vanguardia podeu llegir el seu testimoni: http://www.lavanguardia.com/vida/20160207/301962442376/guerra-civil-batalla-ebre-supervivent.html

Per altra banda, volem compartir una història que ens arriba des de Mataró, protagonitzada per una família separada per la Guerra Civil i l'exili. Aquí en podeu llegir el relat, que val molt la pena i és una prova més de com d'important i personal és preservar la memòria històrica: leer más

#23 / La pel·lícula comença a fer camí

CAT//

Aquesta setmana hem rebut una molt bona notícia que tenim moltes ganes de compartir amb tots vosaltres, que heu fet possible que aquesta història arribi a la pantalla: la pel·lícula ha estat seleccionada per participar en la 19ª edició del Festival de Màlaga el proper 24 d'abril en la secció d'Estrenes Especials.

I aquesta no és l'única bona notícia de la setmana! La pel·lícula ha viatjat fins a Cannes per a participar al MIPTV, el mercat de televisió més important del món, on es reuneixen distribuïdors, programadors i agents de vendes internacionals per veure les últimes produccions.

Pel que fa a la data d'estrena a TV3, encara està pendent de confirmació, però es preveu que serà després de l'estiu. Mentrestant, seguim treballant en les recompenses de tots els mecenes que vau participar en la campanya. Alguns ja heu… leer más

#22 / Entrevista a l'escriptora Anne Aylor

CAT/

Aquests dies alguns dels mecenes ja han tingut l'oportunitat de disfrutar de les seves recompenses Ebre experience en hotels rurals, restaurants i centres d'interpretació de la Guerra Civil a les Terres de l'Ebre. Una d'aquestes persones ha estat l'escriptora Anne Aylor, que a banda de ser mecenes del projecte també està escrivint un llibre sobre les Brigades Internacionals, El testimoni de Salamanca. Ja ha publicat dos llibres (No angel hotel i The double happiness company, ambdós disponibles a Amazon), però aquesta és la seva primera novel·la històrica i aprofitant la seva visita hem pogut parlar amb ella:

D'on ets?

Vaig néixer a New Mexico i vaig créixer en una petita ciutat fronterera escoltant molt d'espanyol, un llegat dels conquistadores i els missioners.

Què és el que t'interessa d'escriure sobre aquest fosc període de la nostra història?

leer más

#21 / La Guerra Civil en clau femenina

CAT//

Avui, com cada 8 de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona, i nosaltres volem aprofitar per recordar com es va viure la Guerra Civil en clau femenina.

Potser una de les imatges més típiques de l'època és la de les milicianes:


Van ser aquelles dones socialistes, anarquistes i comunistes que el juliol de 1936 es van unir per lliutar contra l'exèrcit sublevat franquista. Aviat van ser desmobilitzades, però són un gran exemple de transgressió: dones desenvolupant rols que fins al moment havien estat reservats exclusivament pels homes.

Trobem l'orígen d'aquests moviments en els sindicats com UGT o la CNT, que havien anat incorporant un nombre creixent de dones entre els seus grups. A mesura que avançava la guerra, les dones van cobrar una gran importància a la rereguarda, i la figura de la dona lluitant fusell en mà va anar desapareixent.

leer más

#20 / Estat de les recompenses

CAT/

Benvolguts i benvolgudes mecenes,

Aquestes setmanes estem gestionant les primeres recompenses per tots aquells que ens heu ajudat a fer possible aquest projecte. La pel·lícula ja està acabada després d'haver passat per la sala de post-producció on s'han realitzat tots els efectes especials, el retoc de color i l'edició de so. Fa uns dies, els capitans van poder visitar les sales d'Antaviana Films, on s'han fet els efectes especials, i veure en primícia els resultats:

Aquí podeu veure un vídeo-resum del que va ser la visita: https://youtu.be/sRqhiJSQc4c

A banda d'això, estem preparant les recompenses que formen part de les diverses "Ebre experiences", que inclouen visites als Centres d'Interpretació de la Guerra Civil, estades en diferents hotels i cases rurals de la Terra Alta, entrades pel Castell de Miravet, tasts… leer más

#19 / El convoy de los 927

CAST/

Hoy, 27 de enero, se conmemora el Día Mundial en Memoria de las Víctimas del Holocausto. Al pensar en la cifra total de víctimas estimada por la ONU, entre judíos y otros grupos sociales, étnicos e ideológicos es inevitable que un escalofrío nos recorra el cuerpo: un mínimo de 11.000.000 de personas.

Creemos que es una buena oportunidad para rendir nuestro particular homenaje a una parte de estas víctimas que muchas veces quedan en el olvido en los libros de historia. Se trata de los españoles que tras la victoria franquista en 1939 se exiliaron a Francia. A partir de allí, la mayoría sirvieron en el Ejército francés en la Segunda Guerra Mundial y fueron capturados por los nazis en 1940. Otro porcentaje más reducido perteneció a la Resistencia, y fueron detenidos por la policía francesa y la Gestapo. Pero hubo un caso excepcional y terrible llamado El convoy de los 927. Se trata de los civiles españoles que se encontraban en el campo de refugiados de Les Alliersleer más

#18 / Entrevista a Andreu Canet

CAST//

Queridos mecenas,

Durante estas primeras semanas del año nuevo nos estamos dedicando a preparar las recompensas para todos vosotros. Ahora mismo estamos gestionando las visitas a la sala de efectos especiales, y os contactaremos en la mayor brevedad posible para comunicaros las fechas en las que se harán.

También estamos gestionando las visitas a las distintas bodegas y estancias en hoteles en las tierras del Ebro. ¡Muy pronto tendréis noticias!

Mientras tanto, seguimos recopilando historias sobrecogedoras de la Batalla del Ebro, y esta vez queremos recuperar una entrevista que se publicó en La Contra de La Vanguardia el 2012 a Andreu Canet, superviviente de la batalla.

Víctor Amela. 25/07/2012

Le enviaron a la guerra?

Me hicieron llevar una manta, una muda, un plato, un vaso, una cuchara y un tenedor. Iba en alpargatas.

¿Guerra en alpargatas?

leer más

#17 / AVÍS IMPORTANT! L’1 de gener finalitza el termini per aparèixer els crèdits de la pel·lícula!

CAT// ATENCIÓ A TOTA LA TROPA! Reviseu el vostre correu i trobareu un FORMULARI que us hem fet arribar per tal de completar els crèdits de la pel·lícula. És molt important que abans de l’1 DE GENER el respongueu. Si no heu rebut el formulari per correu, consulteu, si us plau, el vostre compte de Verkami.

Vosaltres heu fet possible que el Verkami d’“Ebre, del bressol a la batalla” hagi sigut un èxit i volem que els vostres noms apareguin en una pel·lícula que passarà a la història com la primera sobre la batalla de l’Ebre.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!!!

CAST// ATENCIÓN A TODA LA TROPA! Revisad vuestro correo y encontraréis un FORMULARIO que os hemos hecho llegar con el fin de completar los créditos de la película. Es muy importante que antes del 1 DE ENERO lo respondáis. Si no habéis recibido el formulario por correo, consultad, por favor, vuestra cuenta de Verkami.

leer más

#16 / La guerra en primera persona

CAST//

Esta vez tuvimos el placer de conocer en persona a un superviviente de la Guerra Civil, el Sr. Diego Cuenca, que nos invitó a visitarle y hablar con él. El marzo que viene cumplirá 100 años, pero las memorias de esos meses en las trincheras y en el frente todavía están vivas en su mente:

Y entonces recibió la carta... La carta la mandaron al Ayuntamiento, y de allí la reenviaron a mi casa, y entonces ya nos vinieron a buscar y nos llevaron a un pueblo. Mi madre había muerto y mi padre se quedó solo. Siempre que podíamos nos mandábamos cartas. ¿No fue el único de su familia en ir a la guerra? Mis hermanos también fueron, pero en el otro bando, el mayor fue a Alcaudete, en un pueblo de Jaén. Empecemos hablando de Teruel. Estuvimos en las trincheras, en un monte, pasando calamidades... Un mes esperando... y nos enganchó la nieve. ¿Y cómo era la vida en las trincheras?leer más

#15 / Últims dies de batalla

CAT//

Benvolguts i benvolgudes mecenes!

Encarem l’últim cap de setmana de campanya, la recta final per aconseguir el nostre objectiu. Us volem agrair de tot cor el suport que heu donat al projecte al llarg d’aquestes setmanes. El que hem aconseguit junts és increïble, i volem aprofitar per mirar enrere i compartir-ho amb tots vosaltres que ho heu fet possible: més de 4.000 seguidors a xarxes socials, gairebé 20.000 visualitzacions del tràiler i molts testimonis rebuts de familiars i coneguts d'aquells joves que amb només 17 i 18 anys van ser enviats a la guerra.

Cada història que ens heu fet arribar és singular i personal, i alhora ens ajuda a compondre un retrat d'una generació oblidada, la Lleva del Biberó. Tal i com diu Oriol Marcos, productor de la pel·lícula:

Produir una pel·lícula mai és fàcil i menys en temps de crisi, però si alguna… leer más

#14 / L'últim soldat del POUM

Un dels punts forts de la pel·lícula és la diversitat de perfils dels personatges que formen el grup de soldats de la Lleva del Biberó. Un d'ells és Valentí Godall (Àlex Monner), un jove militant del Partit Comunista que per voluntat pròpia s'allista per lluitar a la batalla.

Seguint amb els testimonis que hem anat publicant periòdicament, avui recuperem la veu d'un jove que, com en Godall, va allistar-se per lluitar pels seus ideals. Martí Maymó, baixista del grup català Manel, va entrevistar a Miquel Adillon (1921 - 2007), militant del POUM i autor del llibre L'últim soldat del POUM (Editorial Base). Recuperem aquí un fragment de l'entrevista que va ser publicada a http://www.fundanin.org/

Va tenir vostè alguna participació en la guerra civil espanyola?

Sí, hi vaig anar com a voluntari, com a soldat ras concretament. I, a pesar de l’edat… leer más

#13 / EBRE EXPERIENCE: 3 PACKS A ESCOLLIR!

Una de les opcions més atractives per visitar els indrets de la Batalla de l’Ebre i les localitzacions del rodatge del film és aportant per les recompenses de l’Ebre Experience. Aquests packs d’activitats ofereixen diferents modalitats de visites per conèixer la història i la gastronomia de Terra Alta. Gràcies a la col·laboració dels patrocinadors de la pel·lícula, format per establiments turístics, museus, restaurants, cellers i allotjaments de Terra Alta i voltants, posem a la vostra disposició tres classes d’experiències que s’ajusten a la butxaca del mecenes.

EBRE EXPERIENCE 4x4 - Únicament per 2 mecenes! Sigues ràpid! (85 euros)

Per gentilesa de Rutes Borrell, oferim exclusivament per a dos mecenes dues visites dobles amb tot terreny. Aquesta empresa de la Fatarella convida a conèixer la gran riquesa històrica i paisatgística d’una manera totalment diferent i aventurera: en vehicles 4x4leer más

#12 / L'amor durant la Guerra Civil

CAT//

Al llarg d'aquests dies us hem anat parlant molt sobre com va ser la batalla que va tenir lloc a l'Ebre: en quins espais va passar, com de durs i cruels van ser els enfrontaments... Gràcies als testimonis que ens heu fet arribar, hem anat compartint històries relatades en primera persona que ens ajuden a comprendre com va ser l'última i la més sagnant batalla de la Guerra Civil.

Avui, però, us volem parlar d'un altre tipus d'històries: les històries d'amor que van néixer durant aquest trist període de la Història. A la pel·lícula, l'element romàntic és present a través de dues peculiars parelles:

Per una banda, la Nan Green (brigadista internacional anglesa, interpretada per la Kimberley Tell) i en Valentí Godall (soldat a qui dóna vida l'Àlex Monner), es coneixen a la Cova de Santa Llúcia, on Valentí és portat després de ser ferit.

I per altra banda, en Pere Puig (soldat interpretat per Oriol Pla) i la Carme Mañàleer más

#11 / Històries del front

CAT//

Avui ens han arribat dos testimonis més que volem compartir. Per una banda, la família de'n Josep Jové Bargalló ens ha fet arribar aquestes fotografies del front:

I la Lluïsa Goberna ens ha regalat un fragment del llibre Del cara al sol a la llibertat, que va escriure el seu pare, Lluís Goberna Casacuberta, de 95 anys, relatant les seves experències a la Batalla de l'Ebre.

No us perdeu ni una sola línia d'aquestes paraules que fan posar els pèls de punta:

Companyia de metralladores, Tercer Batalló, 84 Brigada Mixta, 60 Divisió, formada en la seva major part per adolescents, gairebé nens, la Lleva del Biberó... canviada per un fusell.

Havíem arribat a l’Ebre, procedents de terres lleidatanes a les quals ens havien enviat després d’una succinta instrucció. Allà havia començat la carnisseria. Allà uns adolescents s’havien fet homes en unes poques hores.

leer más

#10 / Descobreix com es va rodar la batalla

CAST//

La Batalla del Ebro fue la mayor que jamás haya ocurrido en el territorio peninsular. Casi 200.000 soldados se enfrentaron en una gigantesca carnicería, con 60km de frente de Amposta a Mequinenza.

El río Ebro se tiñió de rojo durante días.

Las bombas no cesaban de caer, costaba distinguir cuáles eran las balas enemigas y cuáles eran las nuestras.

A lo largo de estos días hemos recibido muchos testimonios de personas que tienen familiares o conocidos que lucharon en la Batalla del Ebro. Cada historia es particular y personal, pero siempre tienen un punto en común: fue una auténtica carnicería, con más de 150.000 bajas entre ambos bandos.

Por eso, para hacer un retrato justo de los hechos que allí sucedieron, es vital completar las escenas de batalla con efectos especiales. En el siguiente vídeo podéis ver cómo se filmaron las escenas de guerra:

leer más

#09 / La cova hospital de Sta. Llúcia

La cova hospital de Santa Llúcia, a prop del poble de la Bisbal de Falset (Priorat) és un dels escenaris principals de la pel·lícula, i com en els altres casos, també és un dels emplaçaments on va tenir lloc la Batalla de l'Ebre.

L'estiu de 1938, les Brigades Internacionals van muntar un hospital de campanya dins de la balma ampla i poc profunda de la cova.

S'hi van atendre soldats republicans ferits, molts d'ells brigadistes internacionals, però també presoners de guerra i població civil ferida pels bombardejos constants. L'equip mèdic que hi va treballar havia estat enviat pel Comitè d'Ajuda Mèdica per a Espanya (Spanish Medical Aid Committee) de la Gran Bretanya.

A la pel·lícula, la cova és l'escenari on neix un vincle entre dos dels protagonistes: Valentí Godall (Àlex Monner) i Nan Green (Kimberley Tell). Ell és un dels soldats de… leer más

#08 / El meu pare va lluitar a la Batalla de l'Ebre

CAT//

Cada dia rebem nous testimonis de gent que vol compartir històries de familiars que van lluitar a la Batalla de l'Ebre. Ahir, la Sra. Ramona Ibarra i Solà ens va fer arribar la història del seu pare, que va formar part de la Lleva del Biberó, i l'hem volgut compartir amb tots vosaltres:

Jo en sóc filla d'un noi de 16 anys que es deia Josep Antoni Ibarra i Esteva, i que va ser allistat a la Lleva del Biberó. Us puc dir que el pare ens va explicar les penes que en va passar, i com la mare li va donar una jaqueta la qual li va dir que mai la deixés allà on anés. En la jaqueta la meva àvia Lluïsa li va cosir l'estampa de Sant Cristòfol en un cantó.

Deia que no s'aturaven mai els trets i les canonades, que els cosien contínuament a metrallades. Ell va ser ferit d'una cama, a dalt del maluc, i no li van tallar perquè una infermera va veure el forat de la bala just sota el cul. Així li van salvar la cama.

leer más

#07 / "Estimat pare, una bomba ha caigut a sobre de casa..."

CAT//

Durant aquests dies hem compartit fotografies i cartes de testimonis reals que van lluitar a la Batalla de l'Ebre, però avui tornem al món de la ficció.

Ja heu anat coneixent alguns dels personatges que protagonitzen la pel·lícula, i avui us presentem el vincle que uneix a dos d'ells:

En Pere (Oriol Pla) és el pastor de cabres que es veu forçat a deixar la seva vida tranquila i es troba a primera línia de foc a l'Ebre. I la Carme (Roser Tapias) és la secretaria del president de la República i viu la guerra des dels despatxos.

Els dos inicien una relació epistolar per casualitat, que podeu veure aquí: http://bit.ly/1Pf4NJE Però la història comença molt abans. Cada divendres anirem publicant les cartes que no surten a la pel·lícula, i avui comencem amb les primeres cartes entre la Carme i el seu pare:

CAST//

Estos últimos días hemos compartido fotografias y cartas de testimonios reales que lucharon en la Batalla del Ebro, pero hoy volvemos al mundo de la ficción.

leer más

#06 / L'última carta

CAT//

Avui ens han fet arribar un testimoni que ens ha emocionat molt i volem compartir amb tots vosaltres. Es tracta de l'última carta que la família Fisa Roca va rebre del Joan, un noi que amb 18 anys va ser cridat al front de l'Ebre. No van saber-ne mai més res. La carta és preciosa, i l'hem transcrit sense canviar-ne ni una sola coma per mantenir-ne tota l'essència.

Us volem animar a compartir amb nosaltres fotografies, històries i documents com aquest que fan que es reafirmi la necessitat de fer justícia recuperar aquest capítol de la història a través de la pel·lícula.

CAST//

Hoy nos han hecho llegar un testimonio que nos ha emocionado mucho y queremos compartir con vosotros. Se trata de la última carta que la familia Fisa Roca recibió de Joan, un chico que con 18 años fue alistado al frente del Ebro. Nunca más tuvieron noticias de él. La carta es preciosa y la hemos transcrito sin cambiar ni una sola coma para mantener toda su esencia.

leer más

#05 / Lise London: l'última brigadista

CAT//

A la pel·lícula, a banda de retratar l'experiència dels joves biberons que van lluitar a la Batalla de l'Ebre, també trobem el personatge de la infermera anglesa, membre de les brigades internacionals, que interpreta Kimberley Tell. Avui volem acostar-vos la història d'una brigadista francesa que va lluitar en el bàndol republicà: Lise London.

Lise London (1916 - 2012) va morir amb 96 anys a París, mantenint el seu compromís amb la lluita pel socialisme fins al final dels seus dies.

Va néixer a França, curiosament en el si d'una família d'immigrants aragonesos, i va créixer en un ambient de pobresa i també de forta consciència social.

El seu pare es va afiliar al Partit Comunista quan ella tenia 6 anys, i amb 15 va entrar a formar part de les Joventuts Comunistes. Amb només 18 anys, casada amb un militant comunista, viatja fins… leer más

#04 / EBRE EXPERIENCE “PREMIUM”

Hola reclutes,

Us agradaria visitar els indrets on es van produir els combats de la Batalla de l’Ebre? Us faria il·lusió visitar les localitzacions on s’ha gravat el film? Voleu conèixer millor la història i la gastronomia de la comarca? Doncs malauradament, només 10 mecenes podran viure aquesta experiència vital a Terra Alta i voltants perquè llancem tan sols 10 recompenses especials d’aquest tipus avui dimecres 25 a les 12:00 hores.

Amb el pack Ebre Experience Premium, els mecenes que aportin 300€ gaudiran d’un cap de setmana complet per a dues persones a les Terres de l’Ebre a més de totes les recompenses anteriors (llibre, DVD, invitacions a la preestrena, visita a la sala d’efectes especials, etc.).

El pack inclou allotjament d’una nit, visites històriques i tast de vins per gentilesa dels patrocinadors del film. La recompensa Ebre… leer más

#03 / "El meu pare era futbolista i va ser allistat per la República"

Com acostuma a passar cada cop que juguen el Barça i el Reial Madrid, avui el futbol està acaparant tota l’atenció informativa. En l’actualitat, els futbolistes són ídols de masses, però als anys 30 estaven molt lluny d’això. De fet, molts d’ells, la gran majoria joves, van ser allistats per lluitar a la Guerra Civil formant part de l’anomenada Lleva del Biberó. Albert Piqué ens explica l’experiència del seu pare, Alfons Piqué Ribera (1917-2003), un futbolista de l’Espanyol que va ser allistat per combatre a la Batalla de l’Ebre.

El seu pare va ser futbolista als anys 30 i no d’un equip petit, sinó dels importants!

Sí, era jugador de l’Espanyol. Això sí, el meu pare m’explicava que la Lliga no era ni molt menys com ara. Per exemple, el Barça no era el que és i hi havia molts més equips catalans a Primera Divisió. Estava més equilibrada la competició.

El futbol no era el que és ara. Suposo que per això, sent jove, quan va esclatar la guerra el van allistar.

leer más

#02 / Futbol i guerra civil

CAT//

El 19 d'abril de 1936 va tenir lloc l'última jornada de Lliga que feia campió a l'Athletic Club de Bilbao. Els equips es preparaven pels fitxatges d'estiu i la preparació de la següent temporada, però tot això es va veure truncat per l'inici de la Guerra Civil. El conflicte va aturar el torneig, però no el futbol.

Durant el temps que va durar la guerra, es van crear campionats de tot tipus per tot el territori, però cap d'ells reconegut de manera oficial. Un exemple va ser la Lliga Mediterrània, formada per equips catalans i valencians com ara: el F.C. Barcelona, Girona F.C. i el Llevant F.C. Només es va poder disputar una única edició, ja que el 1938 Catalunya es va veure aïllada de la zona republicana.

Però la història va més enllà d'aquests tornejos organitzats periòdicament. El govern basc va fer una crida als futbolistes d'Euskadi per realitzar una gira de partits per Europa i la Unió Soviètica que servis de reclam per aconseguir ajuda militar per l'exèrcit basc.

leer más

#01 / Benvinguts a la batalla!

CAT//

Benvolguts i benvolgudes mecenes,

Dilluns passat dia 16 de novembre, coincidint amb el dia que donavem el tret de sortida al Verkami, es complien 77 anys de la fi de la Batalla de l’Ebre, que va suposar també la caiguda de la Republica. Va ser l’última de les batalles de la Guerra Civil, amb 150.000 morts entre els dos bàndols. Com que es tractava d’un punt molt avançat de la guerra, la República va cridar a files a joves de 16 a 18 anys: la Lleva del Biberó.

Ara ja portem més de 48 hores de campanya i és moment de donar el tret de sortida al blog! Abans de res us volem agraïr la vostra confiança en el projecte, ara ja en formeu part i gràcies a vosaltres estem més a prop de poder explicar aquesta història tal i com es mereix.

Com segurament ja sabreu, es tracta de la primera pel·lícula que retrata els fets de la Batalla de l’Ebre, i… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies