Para poder interactuar correctamente y obtener el mejor funcionamiento posible de nuestro sitio web, te recomendamos que actualices tu navegador a una versión más reciente o utilices otro como Chrome o Firefox.

elCugatenc.cat, el mitjà cooperatiu de Sant Cugat

elCugatenc és una de les eines que la cooperativa de treballadors i col·laboradors L'Avenir, SCCL usarà per defensar el dret a la informació a Sant Cugat. Un mitjà cooperatiu local, multimèdia, que vol fer periodisme reposat, contrastat i crític. També farem promoció d'aquest dret i formació.

El Cugatenc

Un proyecto de

Categoría

0
segundos
158
Mecenas
6.290€
De 5.900€
Aporta al proyecto
Volver a todas las actualizaciones

#04 / Una nova cooperativa, de serveis soci - ambientals, neix a Sant Cugat

Aquest dimecres, a la Casa de Cultura de Sant Cugat, es va presentar una nova iniciativa cooperativa per lluitar en aquest cas contra el canvi climàtic. Liderada per l'ex-alcalde Àngel Casas, la Gestora de serveis soci-ambientals, SCCL pretén amb la seva activitat assessorar a tothom que vulgui instal•lar plaques solars en els seus edificis, ja siguin habitatges o instal•lacions comercials o industrials.

L'acte, al que van assistir un bon grapat de gent, interessada per la presentació, va ésser presentat per Antoni Civis - conseller delegat de cooperació i formació -, Josep Lluís Salazar - conseller delegat de finances - i el propi Àngel Casas - Conseller president -. A l'acte els va acompanyar el diputat del PSC Xavier Sabaté que, al marge dels seus actes individuals - porta un cotxe elèctric i té una casa sostenible - va sorprendre'ns amb un gir polític inesperat de la seva formació declarant-se contrari a les nuclears, a favor dels transports sostenibles, de les energies netes, en contra dels oligopolis energètics, etc. força lluny del que tenen costum de fer amb la seva pràctica. Ell mateix va ser delegat del govern a Tarragona durant el Govern d'Entesa i no es caracteritzava per la sensibilitat ecologista justament...

Els impactes del canvi climàtic i l'escalfament global

En tot cas, aquest fet no entela el motiu de la presentació. En Salazar va presentar la part més teòrica i global en la que es circumscriu l'activitat de la cooperativa. Davant l'impacte que té el canvi climàtic i l'escalfament global, avui ja acceptat per la majoria de governs mundials - amb rares excepcions -, hi ha dos temes claus, va dir: la mitigació i l'adaptació. La cooperativa es centrarà en el primer d'ells, que és en el que s'estan centrant,amb més pena que glòria, els diferents organismes governamentals.

Va explicar l'estratègia contra el canvi climàtic europea - institució que està actuant de forma més valenta contra l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. En principi hi ha una obligació de disminuir-los un 20% abans del 2020 i un pacte per consumir un 20% d'energia renovable abans també d'aquesta data. La conclusió de la seva exposició però va ser que a l'estat espanyol hi ha molta feina a fer, de forma desigual, doncs depenent dels territoris s'ha fet més o menys feina, no sent Catalunya de les comunitats capdavanteres. Només un 11,2% dels habitatges tenen alguna instal•lació d'energia renovable, sent a més una oportunitat en creació d'ocupació de qualitat i d'activació econòmica.

Àngel Casas: amb les energies renovables podem també crear llocs de treball a Sant Cugat

Però sense cap dubte la intervenció més interessant, per la seva vessant més local, va ser la de l'ex-alcalde de Sant Cugat, Àngel Casas, que amb els seus 83 anys encara té energia per engegar projectes engrescadors com aquest i que podeu conèixer en aquest vídeo.

Antoni Civis, Àngel Casas, Josep Lluis Salazar i Xavier Sabaté a la Casa de Cultura

Va explicar com funcionarà la cooperativa i la seva missió, que anirà més enllà de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a Sant Cugat doncs, segons les seves previsions, també suposarà la creació de feina per la instal•lació de les infraestructures i, una opció nova: formació en aquest àmbit pel jovent de la nostra ciutat en el que s'anomena formació dual - combinant formació i treball -. Aquest any es preveu que podran haver entre 12 i 24 joves amb aquest pla i el proper curs 36.

El paper de l'ajuntament: 500 milions d'euros perduts de subvencions

Aquest projecte es va aprovar al ple de l'Ajuntament el 2008 però no s'ha concretat res malgrat la perseverança de l'Àngel Casas que, fins i tot, va arribar a demanar el vot per la Mercè Conesa el 2011 perquè li va confirmar que tiraria endavant aquest projecte - en aquest acte va afirmar que tornaria a votar el partir de tota la vida per a ell, el PSC -.

En principi, havia de ser PROMUSA qui tirés endavant el projecte però al final va desistir. El 2009 el Banc Europeu d'Inversions (BEI) va iniciar una línia de subvencions als diferents estats que, en el cas de Catalunya, gestionava la Diputació de Barcelona. Sant Cugat podia haver fet ús per aquest projecte de 500 milions d'€ però en Lluís Recoder va prescindir-ne, cosa que no va passar amb altres ajuntaments que sí ho van aprofitar i com ha passat a països europeus. Ara, sempre segons les paraules de'n Casas, s'intentarà recuperar aquest finançament però si tal com va dir Rifkin el 2013 no es feia us d'aquest diners es retirarien, tenim mala peça al teler. O sigui que, benvinguda sigui la cooperativa i la iniciativa i ja veieu que el poder de la gent serà el que finalment farà canviar les coses i, possiblement, arrossegarà finalment a l'administració a donar el tomb a les seves prioritats.

0 comentarios

iniciar sesión o Registrarse para comentar esta entrada.

#06 / Hem guanyat el concurs de cooperatives de l'Ajuntament de Sant Cugat

Benvolguts mecenes,

Esperem que durant aquests mesos en els que fa que hem començat a funcionar de forma regular i diària no haguem fallat a les vostres expectatives. De forma més o menys regular hem anat posant-nos en contacte amb vosaltres per diferents motius – per actes públics, per enviar-vos el butlletí, per recordar-vos que sou subscriptors (recordeu d’activar la subscripció), per diferents motius– però aquesta setmana ha passat un fet extraordinari que volem que transcendeixi més enllà i que arribi d’una forma oficial a qui primer va confiar en nosaltres.

Tal i com vam dir-vos fa uns mesos, el nostre compromís era constituir-nos com a cooperativa de treballadors i socis col•laboradors i si no ho fèiem de seguida va ser perquè volíem provar d’aconseguir el premi d’emprenedoria… leer más

#05 / Comencem a caminar

Catorze dies després d'acabada la campanya de Verkami i un cop feta tota la facturació de les vostres donacions com a mecenes, ens disposem a posar-nos en contacte amb vosaltres de forma personalitzada per tal de complir amb la nostra paraula i recompensar-vos amb els diferents "premis" anunciats. Esteu a l'aguait doncs per fer-nos fàcil aquesta gestió.

De ben segur però que el millor premi que tothom estem esperant és que l'embranzida que ha significat aquest micromecenatge es converteixi en una realitat i és per això que estem en disposició d'avançar-vos, com a mecenes que sou del nostre projecte, una exclusiva: divendres 12 de juny, activem la plana web d'elCugatenc! Ens fa molta il•lusió començar el dia abans que es constitueixin els nous ajuntaments i dues setmanes abans de la nostra festa gran, la Festa Major. I esperem que no tinguem cap contratemps.

leer más

#04 / Una nova cooperativa, de serveis soci - ambientals, neix a Sant Cugat

Aquest dimecres, a la Casa de Cultura de Sant Cugat, es va presentar una nova iniciativa cooperativa per lluitar en aquest cas contra el canvi climàtic. Liderada per l'ex-alcalde Àngel Casas, la Gestora de serveis soci-ambientals, SCCL pretén amb la seva activitat assessorar a tothom que vulgui instal•lar plaques solars en els seus edificis, ja siguin habitatges o instal•lacions comercials o industrials.

L'acte, al que van assistir un bon grapat de gent, interessada per la presentació, va ésser presentat per Antoni Civis - conseller delegat de cooperació i formació -, Josep Lluís Salazar - conseller delegat de finances - i el propi Àngel Casas - Conseller president -. A l'acte els va acompanyar el diputat del PSC Xavier Sabaté que, al marge dels seus actes individuals - porta un… leer más

#03 / Per què L'Avenir?

Aquest projecte, pel que estem recollint aportacions de tanta gent, té diferents vessants, com expliquem en la plana principal. Però n'hi ha una que ens fa una il·lusió especial. La recuperació per la ciutat del nom de la capçalera d'un mitjà que durant un curt espai de temps va defensar les aspiracions del nostre poble, com expressava el subtítol de la revista L'Avenir.

I és que la cooperativa que volem constituir de treballadors i treballadores i de socis col•·aboradors portarà per nom aquest, com a homenatge a aquelles organitzacions i seccions que defensant els valors de la República van veure ultratjats els seus avenços en tants i tants espais per la victòria de les tropes feixistes l'any 39.

Com explica en Jose Fernando Mota a "Història de Sant Cugat del Vallès", aquesta revista va néixer en el primer aniversari de la proclamació de la República - també nosaltres hem volgut que el nostre micromecenatge coincidís amb el seu 83è aniversari - impulsada pel leer más

#02 / El Enterao, recuperem humor i sàtira

El Enterao va ser una publicació satírica que es publicava a La Floresta als anys 70. Aquesta era una revista col·lectiva on els veïns escrivien tot allò que els venia de gust i, per tant, es trobaven articles molt variats a nivell ideològic.


Capçalera del primer exemplar de la reedició d'El Enterao

Ara fa dos anys, un veí de La Floresta, que ens ha demanat que el deixem en l'anominat per poder fer crítica sense que l'assenyalin, va reengegar aquesta publicació. S'han publicat quatre números des de llavors, sense tenir una periodicitat fixada.

Ara elCugatenc ha parlat amb aquest veí florestà per recuperar l'essència d'El Enterao. L'acord ha estat una col·laboració setmanal amb una vinyeta i una notícia satírica, recuperant l'esperit dels primers números i seguint l'intent de recuperar aquesta publicació emblemàtica.

leer más

#01 / Els nostres referents... perquè no som uns al•lienígenes!

Us ho expliquem en la presentació del nostre projecte a Verkami. Els nostres principals referents són La Marea i Crític. Ho són perquè el seu model com a empresa i com mitjà de comunicació és un far en el que ens fixarem cada dia. Els dos són cooperatives de treball i de sòcies i socis col•laboradors - encara que el format final és diferent -, us convidem a fer una ullada a ambdós projectes.

No són els únics projectes comunicatius que funcionen amb independència d'accionistes majoritaris i sense el predomini de grans anunciants que és, bàsicament, el que diferencia un mitjà independent d'un que no ho és. També trobem en el panorama estatal i nacional altres opcions que, no seguint el model cooperatiu, sí compten amb el suport dels seus treballadors i, sobretot, amb l'acompanyament majoritari del públic lector. Podem parlar de eldiario.es - o el seu referent català Catalunya Plural -, infolibre o Directaleer más

5€
4 mecenas

Un mes de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments

10€
20 mecenas

Tres mesos de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments

20€
22 mecenas

Sis mesos de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments

30€
20 mecenas

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments

30€
Quedan 4 (de 10)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments
+ Una còpia de quatre exemplars d'El Enterao (publicats durant els darrers dos anys)

50€
52 mecenas

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments
+ Samarreta d'elCugatenc

200€
Quedan 2 (de 4)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Un any de subscripció a elCugatenc per qui vulguis
+ Agraïments
+ Samarreta de elCugatenc
+ Tour autoguiat amb Bicicleta elèctrica per Sant Cugat
+ Una sessió gratuïta de formació en xarxes socials

250€
Quedan 2 (de 3)

(Especial Empreses i entitats)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ agraïment especial a la web
+ una sessió per una persona de la vostra organització en xarxes socials
+ un banner de 330x60 durant un mes a la portada de elCugatenc

250€
Quedan 2 (de 3)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Un any de subscripció a elCugatenc per qui vulguis
+ Agraïments
+ Samarreta de elCugatenc
+ Tour autoguiat amb Bicicleta elèctrica per Sant Cugat
+ Una sessió gratuïta de formació en xarxes socials
+ Assistència a una reunió del consell de redacció i esmorzar

30€
10 mecenas (agotada)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments
+ Braves i un quinto a El Mesón amb els impulsors d'elCugatenc

30€
10 mecenas (agotada)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments
+ Una còpia del primer exemplar de L'Avenir (14 d'abril del 1932)

50€
5 mecenas (agotada)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Agraïments
+ Samarreta d'elCugatenc
+ Un val descompte del 50% per qualsevol curs de l'Ateneu Santcugatenc

100€
5 mecenas (agotada)

Un any de subscripció a elCugatenc
+ Sis mesos de subscripció a elCugatenc per qui vulguis
+ Agraïments
+ Samarreta de elCugatenc
+ Tour autoguiat amb Bicicleta elèctrica per Sant Cugat

Las cookies nos ayudan a ofrecer nuestros servicios. Al continuar navegando aceptas su uso.