El 26 de junio... ¡ Estrenamos nueva web !
×

Descripción del proyecto

Per què impulsem elCugatenc i la cooperativa L'Avenir?

Un grup de professionals, lligats al món de la comunicació de Sant Cugat i al teixit associatiu, volem promoure la defensa d'un dels drets bàsics de la ciutadania: el dret a la informació. Per aconseguir-ho constituïm una cooperativa, L'Avenir, SCCL, que promourà aquest dret a partir de tres eixos: la difusió –amb conferències, debats i presentacions de periodistes, acadèmics i mitjans alternatius, que provaran que una altra informació és possible i necessària–, la formació –mitjançant un seguit d'eines que posarem a l'abast de totes les edats per gestionar la informació en tots els àmbits, des de internet, les xarxes socials, els mitjans clàssics i els moderns, essent així un servei públic i alhora una font de finançament de la cooperativa– i, finalment, un mitjà de comunicació: elCugatenc (elCugatenc.cat).

Aquest mitjà anirà més enllà del que es un diari en línia doncs pretén ser una plataforma multimèdia, amb un canal de TV per internet i un de ràdio (en col·laboració amb Ràdio Floresta).

Com funcionarà elCugatenc i la cooperativa que el promou?

elCugatenc.cat és el nom del mitjà de comunicació que editarà la cooperativa L'Avenir, SCCL. La cooperativa serà de socis i sòcies treballadors i col·laboradors amb veu i vot a l'assemblea. Tant els uns com els altres formaran part del Consell Rector, òrgan executiu de l'empresa cooperativa i, tractant-se d'un mitjà de comunicació, els socis col·laboradors tindran presència també al Consell editorial, on es farà un seguiment dels continguts editorials i es preservarà la línia editorial decidida en l'assemblea general. El mitjà tindrà també un consell de redacció on només hi seran presents els treballadors. En aquests moments ja podeu fer-vos socis i sòcies de la cooperativa. L'aportació de capital és de 500€, que es poden ingressar de diverses formes: poseu-vos en contacte amb nosaltres al correu elcugatenc@gmail.com.

elCugatenc, com a mitjà, posarà èmfasi en la informació com a forma d'empoderament popular. Per això comptarà amb un equip de treballadors/es i diferents col·laboracions (fixes i dels lectors de forma puntual). Volem defugir de la infoxicació (excés informatiu) per crear continguts treballats i contrastats, amb els quals arribar al moll de l’os de cadascun dels temes tractats. Pretenem fer un tipus de periodisme slow, reposat, reforçant veus crítiques en els articles d'opinió i en l'anàlisi de l'actualitat local.

Vol ser el nostre/vostre mitjà un espai de col•laboració amb altres experiències que ja existeixen a la ciutat per tal de cercar sinergies i alhora promoure des de l'activitat audiovisual l'enfortiment de l'activitat cultural, esportiva i cívica de les entitats ciutadanes. També volem posar en marxa programes fixes de debat ciutadà d'actualitat, impulsant la veu i la participació de tots els col·lectius de Sant Cugat. Des dels moviments socials més petits a l’administració.

Alhora, reivindicarà un treball digne. Per evitar la precarització, elCugatenc tindrà continguts en format tancat durant unes hores. La informació té un cost, que ara molta gent desconeix. El treball realitzat per tot l’equip ha de ser remunerat per poder viure de manera digna. I les col·laboracions volem recompensar-les quan no siguin voluntàries. Per poder consultar aquests continguts caldrà subscriure's –hi haurà diferents modalitats–.

A més, la publicitat també tindrà un paper important per a la viabilitat econòmica del mitjà però amb uns valors ètics. elCugatenc no acceptarà publicitat d'empreses o entitats que hagin afectat de forma negativa a la societat amb treballs precaris, acomiadaments massius, desnonaments... Alhora, afavorirà l'economia social, el comerç de proximitat i les Pimes, essencials en el teixit social de qualsevol poble.

Volem seguir el model de mitjans com La Marea o Crític però adaptant-nos al nivell local i a les peculiaritats de la nostra ciutat.

Qui hi ha darrere del projecte?

El Xavier Boix, el Jordi Pascual, el Miquel Margalef i la Patrícia Cirera som l'equip impulsor de L'Avenir i elCugatenc i els socis fundadors de la cooperativa de treball. Tots quatre tenim experiència en tasques de comunicació.

Però, de què ens ve ara aquest mitjà?

elCugatenc no neix del no res. Els seus promotors treballàrem plegats mig any al Sant Cugat Informa, que va començar a caminar el desembre del 2013 com a franquícia de la xarxa Inform@. Sota el règim d'autònom, en Xavier Boix va iniciar aquell projecte que aspirava a ser una baula d'una cadena de mitjans locals però que va acabar sent una web més d'un grapat d'aparadors publicitaris, el que va comportar el trencament amb els promotors inicials de l'anomenada xarxa.

Aquest fet però, sobretot, l'èxit editorial i les expectatives creades, ens va fer plantejar-nos esdevenir un nou mitjà de comunicació plantejat des d'una nova perspectiva: una cooperativa de socis/es treballadors/es i socis/es col·laboradors/es. Abans, però, vam crear la campanya Tornarem a informar mitjançant la qual vam començar a canalitzar les ganes de constituir un nou mitjà. elCugatenc serà el resultat d'aquest procés.

I la cooperativa? D'on surt el nom de la cooperativa?


Il·lustració del blog Història de Sant Cugat del Vallès de José F.Mota

Us fem un apunt perquè marca molt el caràcter de tot plegat. "Coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la República, naixia a Sant Cugat la publicació L'Avenir, publicació mensual que sorgí com a resposta a l'existència de Garba, crítica amb el govern municipal de federals i rabassaires. Aquesta darrera publicació l'editava l'Agrupació Local d'Acció Catalana. Durant 3 anys, fins el maig del 34, L'Avenir es va publicar des de l'entitat centenària la Unió Santcugatenca i era promoguda pel Centre Republicà Federal, adherit a ERC, la Unió de Rabassaires i les seccions musicals, dramàtica, d'escacs, coral, cinema i esperanto d'aquesta entitat que, com a tal, es mantenia al marge per la seva pluralitat política. El seu propietari va ser en Magí Bartralot, alcalde republicà i fou dirigit per en Ramon Mas".

83 anys després, a la mateixa ciutat, un equip de professionals, volem recuperar la visió crítica de qui escrivien en aquella publicació mensual "portaveu de les aspiracions del nostre poble", que s'adreçava "al poble treballador i humil, ple d'afanys d'emancipació i d'esperances vers una nova vida" i que afirmava que "sempre estarem al costat del desvalgut". I ho volem fer des d'una cooperativa que pren aquell nom per fer-li un homenatge i per promoure allò que recull l'article 52 de l'actual Estatut d'Autonomia de Catalunya i, en general, tants tractats internacionals, que és "el dret a la informació" i que aquesta no és una mercaderia sinó un dret com la salut o l'educació.

Informació històrica extreta de "L'Avenir (1932-1934)", Historia d'una publicació republicana, *José Fernando Mota Muñoz**, publicat a Gausac (GEL) el juny del 2000.

Per què fem un Verkami?

Amb aquest Verkami volem recollir diners per crear aquest nou mitjà de comunicació cooperatiu a Sant Cugat. En aquest Verkami demanem un mínim de 5.900€ per poder reeixir el projecte. Segons la quantitat rebuda podrem desenvolupar més continguts:

• Amb 5.900€: desenvoluparem la web de elCugatenc.cat (3.500€ aprox.) i pagarem les despeses necessàries per constituir-nos com a cooperativa (gestoria + despeses de constitució: 1.000€ aprox.). A més pagarem les despeses associades a aquest mecenatge (impostos i comissions).
• Amb 7.000€: introduirem una secció a la web per facilitar l'intercanvi de feines, habitatges i objectes de 2a mà. Seria una plataforma en què l'usuari pot posar un anunci de forma gratuïta i que anirà adreçada només a persones físiques.
• Amb més de 7.000€: podrem començar el projecte amb més seguretat i així afrontar amb menys dificultat els primers mesos de treball.

En quin moment estem ara i com plantegem el calendari?

La web ja està en construcció i el procés de constitució de la cooperativa ja ha començat. Això significa que tant bon punt acabi aquest micromecenatge podrem enllestir els últims detalls de la web i tràmits legals per començar a treballar. Comptem doncs que a principis de juny posem en marxa el diari en format definitiu, el que no vol dir que abans puguem informar ja per les xarxes socials d'esdeveniments que considerem importants i transcendents.

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(0)

 • No hay ninguna pregunta
Si quieres saber más pregúntale al autor

elCugatenc.cat, el mitjà cooperatiu de Sant Cugat

elCugatenc.cat, el mitjà cooperatiu de Sant Cugat

Conseguidos6.290€
de5.900€
100% conseguidos Conseguido!
elCugatenc és una de les eines que la cooperativa de treballadors i col·laboradors L'Avenir, SCCL usarà per defensar el dret a la informació a Sant Cugat. Un mitjà cooperatiu local, multimèdia, que vol fer periodisme reposat, contrastat i crític. També farem promoció d'aquest dret i formació.
elCugatenc és una de les eines que la cooperativa de treballadors i col·laboradors L'Avenir, SCCL usarà per defensar el dret a la informació a Sant Cugat. Un mitjà cooperatiu local, multimèdia, que vol fer periodisme reposat, contrastat i crític. També farem promoció d'aquest dret i formació.

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 24 de Mayo de 2015.

 
 • Aportando 5€
  4 Mecenas

  Un mes de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments

 • Aportando 10€
  20 Mecenas

  Tres mesos de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments

 • Aportando 20€
  22 Mecenas

  Sis mesos de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments

 • Aportando 30€
  20 Mecenas

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments

 • Aportando 30€
  RECOMPENSAS AGOTADAS

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments
  + Braves i un quinto a El Mesón amb els impulsors d'elCugatenc

 • Aportando 30€
  RECOMPENSAS AGOTADAS

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments
  + Una còpia del primer exemplar de L'Avenir (14 d'abril del 1932)

 • Aportando 30€
  QUEDAN 4 RECOMPENSAS (DE 10)

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments
  + Una còpia de quatre exemplars d'El Enterao (publicats durant els darrers dos anys)

 • Aportando 50€
  52 Mecenas

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments
  + Samarreta d'elCugatenc

 • Aportando 50€
  RECOMPENSAS AGOTADAS

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Agraïments
  + Samarreta d'elCugatenc
  + Un val descompte del 50% per qualsevol curs de l'Ateneu Santcugatenc

 • Aportando 100€
  RECOMPENSAS AGOTADAS

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Sis mesos de subscripció a elCugatenc per qui vulguis
  + Agraïments
  + Samarreta de elCugatenc
  + Tour autoguiat amb Bicicleta elèctrica per Sant Cugat

 • Aportando 200€
  QUEDAN 2 RECOMPENSAS (DE 4)

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Un any de subscripció a elCugatenc per qui vulguis
  + Agraïments
  + Samarreta de elCugatenc
  + Tour autoguiat amb Bicicleta elèctrica per Sant Cugat
  + Una sessió gratuïta de formació en xarxes socials

 • Aportando 250€
  QUEDAN 2 RECOMPENSAS (DE 3)

  (Especial Empreses i entitats)

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + agraïment especial a la web
  + una sessió per una persona de la vostra organització en xarxes socials
  + un banner de 330x60 durant un mes a la portada de elCugatenc

 • Aportando 250€
  QUEDAN 2 RECOMPENSAS (DE 3)

  Un any de subscripció a elCugatenc
  + Un any de subscripció a elCugatenc per qui vulguis
  + Agraïments
  + Samarreta de elCugatenc
  + Tour autoguiat amb Bicicleta elèctrica per Sant Cugat
  + Una sessió gratuïta de formació en xarxes socials
  + Assistència a una reunió del consell de redacció i esmorzar

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 24 de Mayo de 2015.

 

Proyecto destacado por Crític

Blog del proyecto (6)

6 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de El Cugatenc
El Cugatenc
El Cugatenc vol ser un mitjà de comunicació cooperatiu de Sant Cugat que, amb el seu compromís de transformació social, col·labori a preservar un dels drets més bàsics: el de la informació. Per aquest motiu, un equip ... Leer más
El Cugatenc tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en https://www.facebook.com/elCugatenc