❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta

Sóc Joan Marc Simon @JMSimonL i em proposo publicar el llibre "Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta", per explicar què és i com s’aplica a la pràctica una estratègia de Residu Zero a Europa i al món.

Joan Marc Simon

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
110
Aportaciones
2.730€
De 2.700€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Sóc el Joan Marc Simon, director de Zero Waste Europe, una entitat d’abast europeu amb l’objectiu de redissenyar la nostra relació amb els recursos.

Durant els darrers deu anys he tingut l’honor de col·laborar a aixecar el moviment Residu Zero que avui compta amb una gran xarxa de grups i municipis arreu d’Europa i del món. He viatjat per tot Europa, he participat en centenars de conferències, m’he barallat amb autoritats corruptes i/o incompetents i també he pogut ajudar a polítics compromesos a canviar la realitat. També he ajudat a definir el que és avui una prometedora política Europea de gestió de recursos que crec que serà clau per assolir algun dia la sostenibilitat ecològica i econòmica.

Què em proposo fer

El que em proposo és publicar un llibre, amb el títol Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta, en el que vull explicar què és i com s’aplica una estratègia de Residu Zero a Europa i al món, amb exemples pràctics basats en experiències reals que representen la punta de llança en innovació social i tecnològica en la gestió de recursos a Europa i al món.

En el transcurs de la meva trajectòria, he tingut l’oportunitat de visualitzar les peces del trencaclosques que, si les ajuntem, ens poden permetre construir una nova economia que no només no es carregui el planeta sinó que ajudi a millorar-lo dia a dia. Em proposo presentar-vos com pinta aquesta nova economia, aquesta reindustrialització verda que tan necessitem. I em proposo involucrar-vos a fer possible aquesta transició.

Per què Residu Zero

En un món al límit en l’explotació dels recursos naturals i humans és imprescindible repensar l’actual model lineal de l’usar i llençar i construir un sistema circular, sense tòxics, que acabi amb la nostra dependència de recursos provinents de zones de conflicte i que sigui capaç de generar ocupació local i de qualitat. Una economia que continui malbaratant recursos sigui en forma de residus o d’atur serà insostenible per definició. La filosofia Residu Zero és una proposta per a posar-hi fi.

El moviment Residu Zero a Europa i al món està demostrant que quan hi ha voluntat i implicació de tots els actors és possible assolir fites que podrien semblar impossibles en llocs a priori impensables.

Què farem amb la teva aportació?

L'objectiu essencial del projecte és contribuir a difondre la filosofia de Residu Zero a Catalunya. Per això, la teva aportació cobrirà les despeses associades a l’ecoedició, publicació i distribució del llibre Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta.

Serà un llibre on el continent serà coherent amb el contingut. L’edició del llibre anirà a càrrec de Pol•len Edicions, una editorial situada a Barcelona que treballa amb criteris d’ecoedició, uns estàndards que permeten minimitzar l’impacte mediambiental del llibre en tota la seva cadena de valor. Amb un format pensat per optimitzar al màxim els recursos, 15x21, el manual s’editarà amb paper FSC. Serà un nou títol de la col•lecció Producció Neta. A més, el llibre es publicarà amb una llicència Creative Commons, un altre element d'ecoedició.

Pol•len Edicions i El Tinter SAL han treballat com a partner en el projecte europeu d’ecoedició Greening Books , finançat per la Comissió Europea (2010-2013).

Un cop publicat, vull que el llibre sigui una eina per implicar admnistracions, organitzacions, comunitats, empreses i persones en el redisseny de la nostra relació amb els recursos.

Entitats i persones que col·laboren en el projecte

Entitats

Persones

  • Rossano Ercolini, guanyador del premi Goldman de 2013 –equivalent al premi Nobel de l’Ecologia- i president de Zero Waste Europe

  • Annie Leonard, autora i protagonista de la Història de les Coses (Story of Stuff)

  • Paul Connett, professor de Química de la Universitat de St Lawrence i principal gurú de la filosofia Zero Waste

  • Jack Macy, responsable del programa de Residu Zero a San Francisco, Califòrnia

Les Recompenses

Les recompenses segueixen la filosofia Residu Zero. La primera i essencial serà el llibre Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta. Alhora, he escollit una obra rellevant per la temàtica, de Paul Connett, professor de Química de la Universitat de St Lawrence i principal gurú de la filosofia Zero Waste. El llibre és The Zero Waste solution. Untrashing the Planet, one community at a time, publicat en anglès. Una recompensa molt interessant és el curs online de gestió de matèria orgànica de Compostory.org. Finalment, si ets amant dels productes ecodissenyats, també trobaràs la recompensa del kit de productes més d’1 ús de paper i materials reutilitzats (de paper, cautxú, i molt més).

Calendari

La previsió és tenir enllestit el llibre ecoeditat després de vacances de nadal. En la primera presentació de la publicació esteu convidats tots/es els/les mecenes, on us lliurarem les vostres recompenses.

Comunica el projecte

Fes córrer la proposta de llibre sobre Residu Zero. Al meu compte de [Twitter](

https://twitter.com/JMSimonL) aniré penjant totes les novetats. Sempre pots seguir també els comptes de Pol·len Edicions Facebook i Twitter).

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

7 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Mo i Còmic

    Còmic

    más de 9 años

    Ja he pogut fer el pagament (avui ja m'ha funcionat la targeta). Merci i sort amb el projecte!

  • Joan Marc Simon

    Joan Marc Simon
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Amador,

    Perdona que el proyecto sea haya descrito solo en catalan. Esto es así debido a que esta edición del libro se publicará en este idioma.

    Cuando salga la versión en castellano no te preocupes que saldrá la promoción en castellano.
    ¡Gracias por tu interés!

  • Amador

    Amador

    más de 9 años

    Hola. ¿¿Esto que es?? como voy a apoyar un proyecto el cual no me ofrece una explicación en la cual me pueda enterar...

  • Joan Marc Simon

    Joan Marc Simon
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Còmic!

    Encara et passa?

    Si es així, indica'ns-ho i ho donem a conèixer als companys de Verkami.

    Gràcies pel teu suport.

    Joan Marc

  • Mo i Còmic

    Còmic

    más de 9 años

    Gràcies per la iniciativa!

    Intento pagar amb targeta i em diu "faltan datos" (quan ho he posat tot) i no em deixa fer el pagament...

  • Joan Marc Simon

    Joan Marc Simon
    Autor/a

    más de 9 años

    ¡Esperamos que si! Pero eso dependerá del interés que haya para traducir el libro a otros idiomas. De momento empezamos con la versión en catalán y ya veremos :-)

    De todas formas ya hay un libro en inglés sobre Zero Waste escrito por mi amigo el profesor Paul Connett: "The Zero Waste Solution. Untrashing the planet one community at a time" publicado por Chelsea Green.

  • jacquelinergarcia

    jacquelinergarcia

    más de 9 años

    ?Habrá traducción a otros idiomas como español, inglés?

Volver a todas las actualizaciones

#08 / Una taula d'experiències Residu Zero a Catalunya i més presentacions la setmana vinent

Una nova oportunitat a Barcelona per conèixer la filosofia Residu Zero a Catalunya, i recollir les recompenses, si encara no les teniu. Llegiu a continuació on serem la propera setmana.

7 de maig. Taula d'experiències i reflexió Residu Zero a Catalunya

Us convoquem el proper dijous dia 7 de maig a les 19h a l'Espai Contrabandos (Arc de St Cristòfol 11-23) a l’acte Residu Zero a Catalunya. Taula d’experiències i reflexió. Hi participarà Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, Veronica Kuchinow, fundadora de SÍMBIOSY i ZICLA, Joan Pujol, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Argentona i jo mateix, Joan Marc Simon, autor de Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta.

Durant l’acte, es compartiran reflexions i experiències sobre l’aplicació de la filosofia Residu Zero a Catalunya. Segur que se us ocorren moltes preguntes per fer. Qualsevol dubte, escriviu a [email protected]

8 de maig. Presentació a Berga Grup de Defensa de la Natura del Berguedà

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà organitza divendres 8 de maig una presentació a Berga a la tarda. Si voleu més informació, escriviu a [email protected]

9 de maig. Festa dels Residus a Torredembarra

El proper dissabte 9 de maig es presenta Residu Zero a la 13h a la Sala d’actes de Cal Bofill, a Torredembarra. L’activitat, organitzada per GEPEC, Ecologistes en Acció i Associació Mediambiental La Sínia amb el suport de la Regidoria de Medi Ambient i Platges, s’emmarca en la Festa dels Residus. Durant la festa, hi haurà carpes informatives (d’entitats, empreses que fan la recollida de residus al municipi, l’Ajuntament), un pop inflable de l’Agència de Residus de Catalunya, i es realitzaran activitats de tot tipus (tallers de residus, de reciclatge de bicicletes, etc.).

Ens ajudeu en la difusió?

Feu córrer la veu sobre Residu Zero! Reenvieu aquest correu als vostres contactes que els pugui interessar i difoneu la presentació a les xarxes socials (Facebook i Twitter). Podeu citar @jmsimonl i @pol_lenedicions

Moltes gràcies i us esperem la setmana vinent!

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#09 / Debat sobre el Residu zero: Joan Marc Simon a l'Ateneu barcelonès

Una nova ocasió de debatre sobre el Residu zero i retrobar-nos. El proper dimecres 17 de juny a les 19h, serem a l'Ateneu barcelonès (c/ Canuda, 6) a la Sala Verdaguer. El debat serà conduït per Joan Marc Simon.

Serà també un bon moment per recollir la vostra recompensa, el llibre Residu Zero, com reactivar l'economia sense carregar-se el planeta, si encara no ho heu fet.

I si no podem venir?

Recordeu que si no podeu aquest dia, podeu recollir el vostre llibre a l'Espai Contrabandos, en els següents horaris:

Espai Contrabandos

Arc de Sant Cristòfol 11-23, Barcelona

De dimarts a divendres (12-20h)

Dissabte (11-15h)

#08 / Una taula d'experiències Residu Zero a Catalunya i més presentacions la setmana vinent

Una nova oportunitat a Barcelona per conèixer la filosofia Residu Zero a Catalunya, i recollir les recompenses, si encara no les teniu. Llegiu a continuació on serem la propera setmana.

7 de maig. Taula d'experiències i reflexió Residu Zero a Catalunya

Us convoquem el proper dijous dia 7 de maig a les 19h a l'Espai Contrabandos (Arc de St Cristòfol 11-23) a l’acte Residu Zero a Catalunya. Taula d’experiències i reflexió. Hi participarà Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, Veronica Kuchinow, fundadora de SÍMBIOSY i ZICLA, Joan Pujol, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Argentona i jo mateix, Joan Marc Simon, autor de Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta.

Durant l’acte, es compartiran reflexions i experiències sobre l’aplicació de la filosofia Residu Zero a Catalunya. Segur que se us ocorren moltes preguntes per fer. Qualsevol dubte, escriviu a [email protected]

leer más

#07 / Ja el tenim aquí! Presentacions del llibre i on aconseguir-lo

Ha arribat l'hora de recollir el fruit d'aquella llavor que vam sembrar a la tardor, quan vam començar el verkami. El llibre "Residu Zero. Com reactivar l'economia sense carregar-se el planeta" ja és una realitat gràcies a la centena de mecenes que l'heu fet possible!

Ara és l'hora de fer soroll sobre el llançament i mirar que el llibre pugui servir per allò que va ser concebut; ser una eina més al servei del canvi en la gestió dels recursos que ens permeti viure millor, a nosaltres i a les generacions futures.

Així doncs, si voleu sentir de viva veu de què parla el llibre o què és això del residu zero o simplement voleu fer-la petar amb l'autor esteu convidats a assistir a les dues presentacions que hem preparat aquesta setmana;

Dimarts 17 març a les 17.30h a l'Espai Jove Fontana

Dimecres 18 març a les 19h a l'Espai Contrabandos

Per a la resta de mecenes que no pugueu assistir a aquests dos primers actes, recordeu que els punts fixos de recollida són:

• Espai Contrabandos

leer más

#06 / De la teoria a la pràtica! Experiències pràctiques de Residu Zero

Més detalls sobre Residu Zero, ara que ja falta molt poc per fer-lo realitat. El llibre donarà nocions teòriques però també estarà farcit d’exemples pràctics de com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta... Sé que molts/es –sobretot els i les economistes– penseu que això és una eina de màrqueting, que l’economia tal i com l’entenem està dissenyada perquè creixi més com més trinxem el medi ambient. I és que si volem fer créixer el PIB a curt termini té més sentit cremar o talar un bosc que no pas deixar-lo com està. Un dels punts claus del llibre és precisament com la nova economia haurà de solucionar aquestes contradiccions si vol ser útil.

El llibre presenta experiències que si alguna cosa tenen en comú és que combinen un impacte positiu sobre l’economia i sobre el medi ambient.

leer más

#05 / Paul Connett, gurú del Residu Zero, tota una recompensa

Una de les recompenses per als i les que aporteu al projecte per editar Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta és el llibre publicat pel gurú de Zero Waste, el profesor Paul Connett i que porta per nom The Zero Waste Solution. Untrashing the planet one community at a time.

Paul Connett és catedràtic emèrit de química de la Universitat de St Lawrence de Nova York i en els darrers 30 anys ha visitat més de 70 països per parlar de Zero Waste. No és casualitat que els països on s’ha prodigat més siguin precisament els països que més han avançat en l’escena residu zero. Per exemple les seves 60 visites a Itàlia han resultat en el moviment més potent de residu zero a nivell Europeu que ha aconseguit que ciutats com Milà, Parma, Nàpols o Roma hagin fet passes considerables cap al canvi en la gestió dels recursos.

Podeu trobar moltes de les seves conferènciesleer más

#04 / Què vol dir ECOeditar el llibre Residu Zero?

El llibre Residu Zero. Com reactivar l'economia sense carregar-se el planeta tindrà un contingut coherent amb el continent. De fet, l'elecció de l'editorial, Pol·len Edicions, perseguia aquest objectiu, la garantia que el procés de producció del mateix seguís uns criteris de màxim respecte amb el medi ambient. Com s'assolirà això?

L'ecoedició és una manera de gestionar les publicacions que té en compte l'impacte ambiental de les mateixes i pretén incidir en totes les fases de la cadena de valor del llibre per reduir aquest impacte: des de l'extracció de les primeres matèries (paper i tintes), el disseny, la producció de les planxes, la impressió, els acabats, l'embalatge, la distribució i, un punt important, el tractament o gestió de residus. Totes les fases són importants, ara bé, en diferent grau: leer más

#03 / Els petits canvis són poderosos: de què va el curs de gestió de la matèria orgànica inclòs en la recompensa

El llibre Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta vol ser una eina de canvi. Per això moltes de les idees que podreu trobar en el llibre són d’allò més pràctiques perquè les pugueu aplicar ràpidament. Una de les recompenses que donem als i les mecenes del llibre és un curs online sobre gestió de matèria orgànica, que us explicaré en les següents línies.

Una de les organitzacions amb les quals treballo des de Zero Waste Europe és Compostory.org, dedicada a promoure una bona gestió de la matèria orgànica. A Compostory.org hi trobareu molts cursos, podcasts, bones pràctiques i idees per a col·laborar a mantenir el cicle de nutrients en bona salut. Un dels cursos oferts en la recompensa del projecte a Verkami és un curs online amb el qual aprendreu la importància de tornar la matèria orgànica als sòls per lluitar contra el canvi climàtic, descobrireu que per obtenir sòls sans necessitem recollir les restes de menjar separadament, com fer autocompostatgeleer más

#02 / Cap a una Catalunya-Residu Zero

Avui em proposo avançar-vos els detalls del contingut del llibre que em proposo ecoeditar, amb el vostre suport. Residu Zero. Com reactivar l'economia sense carregar-se el planeta? vol presentar una alternativa al sistema de producció i consum actual que és factible, positiva i que ens permet mirar endavant fent ús dels darrers avenços en el món de la innovació tecnològica i social. El llibre el distribueixo en quatre blocs:

1-El perquè de tot plegat

La primera part del llibre consisteix en una diagnòsi de la situació actual. L’origen de la societat de consum actual, l’apremiant escassetat de recursos, les contradiccions d’una economia entossudida a funcionar sense tenir en compte els límits físics del planeta, els principis que ha de tenir una economia digne d’aquest nom i com els residus poden representar la pedra de toc per impulsar la transició cap al nou sistema.

2-El Residu Zero

La segona part explica què és la filosofía residu zeroleer más

#01 / No espereu un llibre sobre reciclatge, sinó sobre com canviar la relació amb els recursos

Hola, sóc Joan Marc Simon i m'agradaria explicar-vos què em va motivar a escriure el llibre Residu Zero. Com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta. Trobo que pot ser útil explicar per al públic més ampli la filosofia d’un moviment, el del Residu Zero, que es va estenent a nivell mundial, amb fort arrelament i remarcable èxit a Europa. Un moviment que ha sorgit de la base, primer com a reacció a l’impacte d’abocadors i incineradores per mica en mica elaborar una filosofia de gestió de recursos que abasta el terreny polític, econòmic i social.

I és que els residus són només la punta visible de l’iceberg del que és el sistema econòmic actual i és per això que per avançar cap al residu zero cal actuar sobre el processos d‘extracció, producció, distribució i consum. Tasca hercúlia si ens hi parem a pensar, tasca de formiguetes si ens posem a actuar, tasca ben factible si tots ens hi posem.

Aquest no és un llibre sobre el reciclatgeleer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies