❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

BAPN: Preservem la memòria de l'esperantisme català

La Biblioteca-Arxiu Petro Nuez, que recull més de 100 anys d'història esperantista, necessita una remodelació a fons: calen prestatgeries noves i l'equipament informàtic necessari per catalogar-ne els fons, abans no es perdi una part fonamental de la història esperantista de Catalunya.

0
segundos
130
Aportaciones
7.095€
De 6.000€
Aporta al proyecto
Ver proyecto en Esperanto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Ja hem arribat als 6.000 euros!

MOLTES GRÀCIES a tots els que hi heu col•laborat, donant diners o fent-ne difusió!!

Ara ens queden unes POQUES HORES per aconseguir els 10.000 € que ens permetrien dur a terme tot el projecte. Ho aconseguirem?


Preservem la memòria de l'esperantisme català

BIBLIOTECA-ARXIU PETRO NUEZ

Dignifiquem més de 100 anys d'història esperantista a Catalunya

La Biblioteca-Arxiu Petro Nuez ( BAPN ) és la biblioteca-arxiu de l’Associació Catalana d’Esperanto/Kataluna Esperanto-Asocio (ACE/KEA), donada d’alta al registre de biblioteques especialitzades de la Generalitat de Catalunya.

La BAPN compta amb un fons de més de 3.000 llibres, així com diverses col·leccions de revistes i publicacions periòdiques, a més de material pedagògic, cartells de congressos i els arxius de l’Associació Catalana d’Esperanto i del Centre d’Esperanto de Sabadell (CES) –sens dubte el més actiu dels centres esperantistes catalans després de la Guerra Civil (des de 1952), que acull la BAPN des de la seva fundació.

Els fons s’han enriquit, a més, amb les donacions i llegats de nou destacats esperantistes catalans: Petro Nuez, que dóna nom a la biblioteca-arxiu, Delfí Dalmau, pare Manel Casanoves i Casals, Frederic Pujulà i Vallès, Jaume Grau i Casas, Ramon Fernández Jurado, Lluís Armadans, Josep Alberich i Tomàs Alberich.

Tots aquests llibres, publicacions periòdiques i fons documentals, de gran valor per a la història del moviment esperantista català, necessiten un espai adequat i digne del qual ara no disposen, perquè el pas del temps i les successives donacions han deixat antiquat, inadequat i insuficient el "magatzem" on fins ara es troben. Caldria doncs adequar un espai a la seu social de l'Associació Catalana d'Esperanto, que alhora és la seu del Centre d’Esperanto de Sabadell, per tal de protegir aquests llegats i aquests fons, dotant-lo de prestatgeries homologades que facilitin la seva consulta, així com, aprofitant el trasllat, classificar i catalogar els llibres, revistes i documents per tal de facilitar-ne la consulta a les persones interessades i poder, al mateix temps, preservar en condicions adients els fons bibliogràfic i arxivístic.

Com que ni el Centre d’Esperanto de Sabadell ni l’Associació Catalana d’Esperanto no disposen del finançament necessari per invertir en infraestructures, l'Associació Catalana d’Esperanto ha assumit la tasca de coordinar i avalar aquest projecte que permetria convertir la BAPN en un centre que permeti la protecció de la documentació conservada a més de la seva consulta pels estudiosos de l’esperantisme català, així com per tota persona interessada en el moviment esperantista.

estat actual de la BAPN
estat actual de la BAPN

Estat actual de la BAPN

Així doncs, i per primera vegada, presentem un projecte a VERKAMI per tal d’aconseguir recaptar els fons necessaris perquè la nova BAPN pugui fer-se realitat. A més, aquest serà, també, el primer cop en què VERKAMI –neologisme creat a partir dels mots en esperanto verko, obra artística/literària, i ami, estimar, que podríem traduir per estimar la creació artística–, llença un projecte en llengua internacional esperanto, a la recerca de mecenes internacionals.

No deixem que el patrimoni esperantista de Catalunya es malmeti! Col·labora en la remodelació de la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez!

Gràcies!

Per saber més sobre l'esperanto, consulteu aquesta pàgina.

Per saber més sobre l'Associació Catalana d'Esperanto, consulteu la seva pàgina.

Si voleu aprendre esperanto, també ho podeu fer online


A què destinarem les vostres aportacions

Si aconseguim els 6.000€, primera fase del projecte, les vostres aportacions seran destinades a la compra de quatre mòduls de prestatgeries BBL shelving systems for libraries i a l'arranjament del sòl del local. Heu de tenir present que els diners també serviran per fer front a les despeses inherents a tot projecte verkami (comissions bancàries, 21% d'IVA, 5% de Verkami...).

Prestatgeries
Prestatgeries

Si superem aquesta primera fase i aconseguim més diners, això ens permetria endegar la segona fase de les reformes (4.000€): comprar més prestatgeries (hem calculat que l'ideal seria disposar de sis prestatgeries), així com una taula i cadires noves per als usuaris de la biblioteca-arxiu, al mateix temps que s'adquiriria l'equip informàtic i el programari necessaris per a la confecció del catàleg de la BAPN, que s'integraria en el futur catàleg mundial de biblioteques esperantistes que s'està començant a construir. Si encara en rebéssim més, de diners, podríem comprar accessoris per tal de millorar la conservació de l'arxiu (arxivadors i carpetes adients per a una bona conservació de la documentació, reenquadernació de volums deteriorats pel pas del temps, etc.).

Prestatgeries2
Prestatgeries2


Sobre les recompenses

Atenció les associacions i els clubs, vosaltres també podeu col·laborar a la BAPN: aconseguiu tres lots de cervesa Zamenhof per celebrar com cal qualsevol efemèrides o balleu amb el grup folc en esperanto Kaj Tiel Plu!
Aquí podeu trobar la nota de tast de les cerveses de Cervezas Speranto!

Biero
Biero

Ep, tingueu present que en alguns casos les despeses d'enviament de les recompenses no estan incloses en els donatius (malauradament no era assumible). Si és així i ens doneu l'adreça, us les farem arribar a ports deguts allà on calgui. Existeix també la possibilitat de recollir personalment les recompenses a la seu de l'Associació Catalana d'Esperanto a Sabadell (c. Papa Pius XI, 130) i així podreu aprofitar el viatge per visitar la futura BAPN!

EtaPrinco
EtaPrinco

Les despeses d'enviament estan incloses en la recompensa quan l'enviament sigui dins de l'estat espanyol i dins de la Unió Europea (excepte les illes Canàries i tota la Unió Europea per a les cerveses Speranto).

refranyer
refranyer

Ep, penseu que el Petit refranyer català-esperanto. Malgranda proverbaro kataluna-Esperanto de Pedro M. Martín Burutxaga és una novetat, acaba de sortir publicat, sigueu els primers en tenir-lo!

llibres
llibres

samarreta
samarreta

Si heu triat un llibre en català, podeu escollir entre: Els esperantistes catalans (H. Alòs) o Zamenhof: autor de l'esperanto (M. Boulton).

Si heu triat un llibre en esperanto, podeu escollir entre:

  • Eta princo (A. de Saint-Exupéry)

  • Tinĉjo en Tibeto (Hergé)

  • La krabo kun oraj pinĉiloj (Hergé)

  • Asteriks’ la Gaŭlo (Goscinny/Uderzo)

  • Curs d'Esperanto (Zagreba metodo) amb Diccionari Essencial Esperanto-Català

Si heu triat un CD de Kaj Tiel Plu, podeu escollir entre: Surplacen venu vi o Plaĉas al mi

KTP
KTP

Per al concert-ball amb Kaj Tiel Plu, tingueu present que la recompensa no inclou les despeses de sonorització (tècnic de so) ni les de trasllat del grup (si el concert-ball té lloc fora de Catalunya).

kajtielplu
kajtielplu

Kaj Tiel Plu. Foto de Sjoerd Bosga

Aquí podeu veure els diferents models de samarretes de tutmonde.org.

Samarretes
Samarretes

Aquí podeu escoltar el grup Kaj Tiel Plu.
Aquí podeu saber més sobre el Museu d'Esperanto de Subirats.
Aquí podeu saber més sobre la Biblioteca Ramon Molera de Moià.
Aquí i aquí podeu saber més sobre la cervesa Zamenhof, de la cervesera artesana Speranto.
Aquí podeu trobar més informació sobre les revistes a què us podem abonar gràcies al servei Perado de l'Associació Catalana d'Esperanto.
Aquí podeu conèixer més què és el "diccionari" Poŝamiko.
Aquí podeu saber més sobre Altres Barcelones i rutes guiades per l'esperanto amb l'historiador Dani Cortijo.


Mecenes d'honor

Si voleu esdevenir mecenes d'honor de la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez heu de saber que hem creat dos premis inèdits i especials per a l'ocasió:

  1. Apadrinar una sala del Congrés Català d'Esperanto: als congressos catalans es dóna el nom de destacats autors o promotors de l'esperanto a les sales on es fan activitats (conferències, taules rodones, tallers...), si esdeveniu mecenes d'honor podreu triar el nom d'una d'aquestes sales.

  2. Obtenir el facsímil, en edició limitada, d'una carta manuscrita del Dr. Zamenhof, el document més valuós de la BAPN per la seva antiguitat i significat: es tracta de la carta manuscrita que el Dr. Zamenhof va adreçar a l'Ajuntament de Sabadell en senyal d'agraïment per haver estat la primera ciutat del món a posar el seu nom a un carrer (ara Avinguda Dr. Zamenhof).


Calendari previst

Si aconseguim reunir els diners el gener de 2015, el febrer comprarem les prestatgeries i iniciarem la rehabilitació de l'espai. En un mes hauríem de tenir-ho tot a punt per a la inauguració de la BAPN per la diada de Sant Jordi de 2015.

Paradeta9N
Paradeta9N

Evidentment la catalogació serà un procés més lent, que començarà tan aviat com els voluntaris arxivers de la BAPN disposin de les eines necessàries. Confiem que durant el segon trimestre de 2015 es puguin ja penjar les primeres proves del catàleg digital a la web de la BAPN.


+ Info

Si voleu saber més sobre el projecte i sobre nosaltres, visiteu-nos a Esperanto.cat

i al facebook

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Ni pardonpetas, vi pravas. Dankon, tamen.

  • ruben&seiji

    ruben&seiji

    9 años

    La venontan fojon, bonvolu NE kampanji en Januaro: ekonomie, ne estas la plej taŭga monato por plimultaj poŝoj. Mi mem estus kontribuinta pli da mono, se kristnaskaj elspezoj kaj januaraj rabat-aĉetoj ne malebligus.

Volver a todas las actualizaciones

#05 / BAPN: primeres fotos, jornada de treball i inauguració / BAPN: unuaj fotoj, labortago kaj inaŭgura dato

Benvolgudes, benvolguts,

Durant tot aquest temps de silenci, hem anat treballant, i gràcies a les aportacions de tothom, ja tenim la sala amb més de 50 metres linials d’estanteries a punt per posar-hi tot el material de la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez (BAPN). Adjuntem algunes fotos per tal que veieu com està quedant.

6 de juny: jornada de treball en equip

La feina més important, ara per ara, és portar tot el material del soterrani a les noves instal·lacions. Per això fem una crida a una jornada de treball en equip, en la que farem una cadena humana ben coordinada. Hem quedat el 6 de juny que ve a les 17h00 per posar-nos mans a l’obra al local del carrer Papa Pius XI, 130 de Sabadell. Com més serem, més feina farem i també més fraternitat.

4 de juliol: inauguració de les instal·lacions de la BAPN

I finalment ja tenim data per la inauguració de les instal·lacions de la BAPN. Serà el dia 4 de juliol a les 19h00. Allà podreu recollir la recompensa que us pertoca per la vostra aportació, us convidarem a una copa de cava 1887, i tot seguit ens n’anirem a sopar plegats.

Per reservar el sopar, escriviu al Farri ([email protected])

Encara un cop més, gràcies pel vostre suport, que ha fet possible aquesta biblioteca arxiu, una instal·lació digna fruit d’una victòria col·lectiva.

Salut!


Estimataj,

Dum tiu silenta tempo, ni laboradis, kaj danke al ĉies donacoj, en la ejo estas la novaj bretaroj (entute pli ol 50 lineaj metroj), por surmeti la tutan materialon de la Biblioteko-Arĥivo Petro Nuez (BAPN). Ni kunsendas kelkajn fotojn, por ke vi vidu ĝian nunan aspekton.

6an de junio: laborbrigada tago

La plej grava tasko, en tiu ĉi momento, estas porti la materialon, el la subtera etaĝo ĝis la nova ejo. Tial ni alvokas al kunlabora tago, en kiu ni aranĝos kunordigatan homan ĉenon. Rendevuo la 6an de junio je la 17a horo en la sidejo de strato Papa Pius XI 130, en Sabadell. Ju pli da homoj ni estos, des pli ni laboros en des pli granda frateca etoso.

4an de julio: inaŭguro de la ejo de la BAPN

Kaj finfine ni anoncas la daton de la inaŭguro de la BAPN. Ĝi okazos la 4an de julio je la 19a horo. Tie vi povos alpreni vian rekompencon laŭ kion vi rajtas pro via donaco, ni invitos vin tosti per pokalo da ŝaumvino 1887, kaj poste ni iros kunvespermanĝi.

Por rezervi vian lokon en la restoracio, bv. skribi al Farri ([email protected])

Ni denove dankas pro via subteno, per kiu nia biblioteko-arĥivo iĝis plenumita revo. Ja temas pri digna ejo rezultanta el kolektiva venko.

Sanon!

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#05 / BAPN: primeres fotos, jornada de treball i inauguració / BAPN: unuaj fotoj, labortago kaj inaŭgura dato

Benvolgudes, benvolguts,

Durant tot aquest temps de silenci, hem anat treballant, i gràcies a les aportacions de tothom, ja tenim la sala amb més de 50 metres linials d’estanteries a punt per posar-hi tot el material de la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez (BAPN). Adjuntem algunes fotos per tal que veieu com està quedant.

6 de juny: jornada de treball en equip

La feina més important, ara per ara, és portar tot el material del soterrani a les noves instal·lacions. Per això fem una crida a una jornada de treball en equip, en la que farem una cadena humana ben coordinada. Hem quedat el 6 de juny que ve a les 17h00 per posar-nos mans a l’obra al local del carrer Papa Pius XI, 130 de Sabadell. Com més serem, més feina farem i també més fraternitat.

4 de juliol: inauguració de les instal·lacions de la BAPN

leer más

#04 / Ajornem l'inauguració

Benvolguts mecenes, D'entrada, disculpeu el silenci: hem estat molt enfeinats amb tot d'activitats i tot esperant que els treballs d'adequació a la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez avancin,.... però malauradament no va tant ràpid com havíem previst!

Per això ens veiem obligats a endarrerir la inauguració oficial. Quedem, doncs, a principis de juny, per trobar-nos i celebrar plegats l'èxit final del projecte. Serà en ocasió del 4 de juny, la Diada de l'Associacionisme Cultural, quan la BAPN us obrirà les portes de bat a bat, podreu recollir les recompenses i brindar amb la copa de cava.

Feliç diada de Sant Jordi!

PD: i no us oblideu de mirar l'agenda a www.esperanto.cat

#03 / BAPN: Segona fase en marxa / dua fazo iras

El 21 de febrer passat es va presentar a l’assemblea de l’Associació Catalana d’Esperanto, reunida a l’Espai Vilaweb, la campanya de remodelació de la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez (BAPN), a la qual generosament hi has participat. Ja han començat les obres al local i l’empresa de les prestatgeries diuen que ens les lliuraran a finals d’aquest mes de març.

Per tant, si tot va bé, el dia de Sant Jordi per la tarda farem la inauguració. Hi estàs convidat i, a part d’una copeta de cava, rebràs la recompensa que vas triar a l’hora de fer el donatiu. Si no poguessis venir t’ho enviaríem per correu.

Mentrestant llancem la segona fase de la campanya per arribar fins als 10. 000 euros i poder arribar a tenir una biblioteca-arxiu amb sis prestatgeries, una taula i una cadira noves, i el material informàtic necessari per a… leer más

#02 / Moltes gràcies / Koran dankon!

Ho hem aconseguit! Això és una victòria col·lectiva!

Amb l'ajuda de tothom hem aconseguit acomplir la primera fase del projecte i gairebé fins i tot la segona! Moltes gràcies a tothom pels donatius, per ajudar-nos a fer campanya i sobretot per creure en un projecte que estimem.

Ben aviat ens posarem en contacte amb tots els mecenes per demanar-vos el nom que voleu que aparegui a la placa d'agraïment de la biblioteca i per l'enviament de les recompenses.

Si tot va com és previst, inaugurarem la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez per Sant Jordi. Durant la inauguració no només et donarem una copa de cava si no una forta abraçada celebrant que hem fet possible un somni.


Ni sukcesis! Jen kolektiva venko!

Danke al la helpo de ĉiuj, ni plenumis la unuan fazon de la projekto, kaj eĉ preskaŭ la duan! Koran dankon al ĉiuj pro viaj donacoj, pro via disvastigo kaj ĉefe pro via kredo en tiu projekto kiun ni amas.

leer más

#01 / Comencem bé / Ni bone komencas

Dilluns passat, 15 de desembre, vam celebrar la 127a Diada de l’esperanto. A la llibreria Documenta hi vam presentar la darrera novetat editorial d’Esperanto*Cat, el Petit refranyer català-esperanto de Pedro M. Martín Burutxaga. A part de l’autor, va presentar l’obra el paremiòleg i prologuista de l’obra, Víctor Pàmies.

Durant l’acte vam recordar el poeta Gabriel Mora i Arana, que ens va deixar el 25 de novembre passat, i vam presentar aquest projecte de Verkami: BAPN, preservem la memòria de l’esperantisme català.

Estem força contents de com ha començat la campanya, pel nombre de donatius i per la difusió que se n’està fent, tant a nivell nacional com internacional. El projecte és destacat al web de l’ICUB, i a Vilaweb.

Però “no podem dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat”, i fins a mitjan de gener no sabrem si podrem salvar la Biblioteca-Arxiu Petro Nuez (BAPN). Doneu-nos un cop de mà.

Moltes gràcies!


leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies