❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Camí de Marina

Una road movie a ritme de cavall pel mil·lenari i recuperat camí transhumant més important de Catalunya, que uneix els Pirineus amb el mar

Categoría

Creado en

0
segundos
51
Aportaciones
3.760€
De 12.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

QUI SOM?

Som un equip professional dedicat a l'àmbit audiovisual i de la comunicació, el mateix que va fer el documental per al Sense Ficció de TV3 "El gran silenci. Horta de Sant Joan", Premi Pro-Docs al Millor Documental Televisiu de 2014.

El vídeo que acompanya aquest projecte són mostres del rodatge de les primeres etapes de la transhumància que es va fer a principis de novembre.

PER A QUÈ NECESSITEM ELS DINERS?

Per a finançar el rodatge (salaris, material, despeses de transport i allotjament) d'aquesta primera transhumància que es fa del Pirineu al mar en més de cinquanta anys, amb la intenció de fer un DOCUMENTAL que, acompanyant i coneixent els cavalls durant tot el camí (mai no han vist el mar) reflexiona sobre el disseny passat, present i futur del nostre territori i, en general, de tota la mediterrània.

EL DOCUMENTAL

Una road movie a ritme de cavall que ens posa davant el disseny i la gestió del territori de Catalunya tenint en compte la connexió cultural entre comarques, els fluxos biològics de la nostra fauna salvatge, els nostres boscos pobríssims en biodiversitat, els desastres dels Grans Incendis Forestals i la necessitat de recuperar la nostra memòria per reflexionar sobre on volem anar a partir de qui érem fa només una generació.

Per primera vegada en moltíssims anys, un ramat baixa pel recentment recuperat Camí Ramader de Marina, del Berguedà fins al Garraf, cercant l'eterna primavera. Un camí obert recentment amb vocació de fossilitzar-se que pren vida amb el pas d'aquest primer ramat i aquests humans que els acompanyen i guien.

Parlarem de sistemes ecològics i paisatges complexos, de la desestructuració i restauració d'ecosistemes i dels episodis catastròfics que estan tenint lloc a Noruega, els Apenins, Suïssa, Àustria, etc.; De la humanització del territori.

I dels pastors que eren qui sabien llengües, música i matemàtiques. Viatjaven, comerciaven, aprenien. Per a les cases d'acollida dels camins transhumants, acollir al pastor era compartir amb una persona sàvia. Molts eren nomenats padrins dels fills d'aquestes cases. És un camí de complicitats. Encara hi ha famílies que mantenen la relació que van forjar els seus avantpassats.

I una pel·lícula on hi ha cavalls. De la mà d'experts, els coneixerem perquè tenen moltes coses a ensenyar-nos. Els camins ramaders són els que, al neolític, els humans van copiar dels que feia la fauna salvatge.

Camins dels Bonshomes, de trementinaires, camins plens d’història que connecten natura i cultura, territori i persones. La recuperació del principal camí ramader de Catalunya i la primera transhumància que li dóna vida ens obre un món que vàrem perdre fa només cinquanta anys i que necessitem recuperar per al present i per al futur.

Es pot imaginar un territori sostenible amb la presència dels ramats.

Rosa Galindo - FUNDACIÓ MIRANDA

Protagonista i propietària dels cavalls, tots ells recuperats

*Sempre he sentit un vincle profund i una connexió forta amb els animals i la natura que em recorden qui sóc i que em porten a la meva essència. Molt compromesa amb la llibertat dels éssers vius. Als darrers deu anys he enfocat la meva energia a crear i sostenir la Fundació Miranda, en les seves tres àrees: cavalls, persones, natura.

El propòsit d'acompanyar els cavalls que viuen en manada fins a espais naturals on puguin pasturar durant l'hivern i seguir sent lliures, m'ha fet caminar amb altres voluntaris del Projecte, pel camí que connecta el Pirineu amb el mar, 250 kilòmetres del nostre país, recuperant una part d'història del nostre territori. Una vivència de grup on les persones acaben fusionant-se amb la manada de cavalls i connectant amb el seu propi anhel de llibertat.*

Altres protagonistes (llista no tancada)

Confirmats:

  • Joan Rovira, expert en camins ramaders i transhumància.

  • Alfons Ferrer. Guia de la transhumància. Ex-director de les pistes d'esquí del Port del Comte i Tuixent-Lavansa.

  • Josep Maria Calaf, tècnic de l'Ajuntament de Santa Margarida i Els Monjos.

  • Pierre Enoff, enginyer i expert en cavalls.
    La Contra

  • Pilar Andrés, Doctora en Ecologia del sòl. Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)

No confirmats:

  • Joan Pino, subdirector CREAF. Gestió del territori.

  • Josep Germain, Consultor sobre territori.

Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC.

  • Josep Salvans, el Cuca, el pastor del Lluçanès. 75 anys.

  • Enrique Castro, Plataforma Defensem l'Ortoll-Sant Gervasi, de Vilanova i la Geltrú.

  • Magí Miret, arqueòleg.

  • Santi Llacuna. Director del Parc del Foix

I els voluntaris que han fet possible aquest somni de la transhumància: Pere Anton Bartra, Agustí Sabater, Zerayaehu Biosca, Toni Luna, Jaume Montaner, Nicolàs Gemellí, Kati Garcia, Jaime Súnico, Carlos Súnico, Ferran Morgui, Verónica Franco, Roser Gómez, Carole Tronchon, Maria Antonia Súnico, África Súnico, Noemí Delgado, Mònica Bravo, Carles Lluch, Amparo Pardo, Blanca Sabater, Diego Ruiz Calzado, Tahnne Mateu, Anna Vilalta, Josephine Powel

LES RECOMPENSES

Un dia entre cavalls lliures

Una jornada per conèixer la tasca de la Fundació Miranda i els cavalls. Anirem a trobar els cavalls a les pastures i coneixerem la seva història. Veurem com viuen i es comuniquen mentre gaudim de la seva presència. Ideal per passar un dia en família envoltats de natura.

Soci

Podràs venir a les trobades (un dia entre cavalls lliures) que organitza la Fundació cada mes als diferents espais naturals de Catalunya on pasturen les manades de cavalls recuperats. Garraf, Ossera (Alt Urgell), Catllaràs (Alt Berguedà) i Boumort (Pallars Jussà)

Apadrinament

Tindràs els mateixos privilegis que els socis i a més establiràs un vincle més personal i profund amb un dels cavalls que hem recuperat. Podràs visitar-lo i connectar-hi d'una manera molt especial.

Transhumància: abril 2018

Els cavalls que han hivernat al Parc del Garraf tornaran al Pirineu. Podràs gaudir de la ruta de tornada amb la Rosa Galindo i el seu equip de col.laboradors. Gaudiràs de la mateixa increïble experiència de la qual va gaudir l'equip de rodatge.

FINANÇAMENT GLOBAL DEL DOCUMENTAL

Estem en converses amb TV3, amb diversos ajuntaments, Diputació de Barcelona, els parcs naturals implicats i diverses associacions i fundacions. Tanmateix, encara no sabem quines d'aquestes entitats s'adheriran i en quina mesura al projecte però no volem renunciar a explicar una història que ens toca de tan a prop a partir de les inspiradores imatges d'aquests preciosos cavalls que, per ser el primer cop que baixen, no saben on van. Dia a dia van veient que aquests humans que els guien els duen per llocs i a llocs on estan a gust i que està valent la pena. Finalment, és el que ells farien. Diuen que al segon any ja no hi ha qui els aturi, que tiren milles sense esperar als humans i que arriben tres dies abans. No podem perdre aquest rodatge. És una gran notícia: cultural, biològica, territorial, d'autodefinició. Com volem ser? Hi ha informació suficient per debatre i consensuar.

Tampoc no sabem encara com es finançarà la resta del treball: guió, muntatge i postproducció. Esperem que amb el suport de totes aquestes entitats sigui suficient però ens ajustarem el màxim possible a la quantitat que aconseguim trobar per tal de completar un treball que considerem imprescindible.

Moltíssimes gràcies.

CALENDARI PREVIST

Esperem poder tenir acabat el documental a mitjans de l'any 2018.

  • Rodatge primera etapa: novembre 2017

  • Rodatge segona etapa i entrevistes: desembre-gener 2017

  • Muntatge: 3 mesos, a partir de la trobada del finançament.

PREMSA

Tv3
Vilaweb

+ INFORMACIÓ

Web Camí Ramader de Marina
Viquipèdia
Facebook Camí Ramader de Marina

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

2 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Maria Rosa Salvadó

    Maria Rosa Salvadó

    más de 6 años

    Cal recuperar els camins ramaders, i restaurar-los! els pocs que queda en la majoria de cassos no tenen abeuradors pel bestiar...

  • Maria Rosa Salvadó

    Maria Rosa Salvadó

    más de 6 años

    Necessitem recuperar la natura pels nostres animals trnashumans :D

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies