❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Excavació arqueològica al jaciment de L'Assut de Tivenys

L’any 2000, un grup d’arqueòlegs de la URV van iniciar una excavació arqueològica a un petit turó al municipi de Tivenys, on es va localitzar un important jaciment protohistòric, L’Assut, datat entre el segle VII a.C. i el segle I a.C. Necessitem la vostra ajuda per continuar les excavacions!

0
seconds
60
Pledges
3.020€
From 3.000€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

L’any 2000, un grup d’arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili, van iniciar una excavació arqueològica a un petit turó situat sobre el marge esquerra del riu Ebre, a un punt on s’havia localitzat el que semblava ser un petit poblat ibèric, aparentment deteriorat per l’acció natural i antròpica. Afortunadament, poc temps després els treballs efectuats al turó van permetre confirmar l’existència d’una ocupació continuada al lloc des del segle VII a.C. i el segle I a.C., amb diferents plantejaments urbanístics que van culminar en la construcció d’un poblat fortament protegit per una imponent muralla flanquejada per una torre circular. Entre les restes exhumades, es va poder constatar el pas per la zona de comerciants fenicis, grecs, cartaginesos i romans, essent aquests últims els que amb la destrucció de la torre, l’edifici més emblemàtic de l’assentament, van posar fi a la independència dels seus habitants.

DESCRIPCIÓ GENERAL DEL PROJECTE

Després de 13 anys d’intervencions arqueològiques anuals sense interrupció, les retallades que ha patit l’àmbit de la cultura, dificulten enormement la continuïtat dels treballs a l’assentament, que ha estat una veritable escola d’arqueologia per a molts estudiants. Creiem firmament que l’estudi del passat és imprescindible per a comprendre millor el nostre present, i per aquest motiu acudim al crowdfunding per a poder continuar realitzant les intervencions al jaciment.

El nostre equip d’investigació, el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), pertany a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Des de fa més de deu anys, els nostre equip estudia l’evolució socio-política de les comunitats que van ocupar el sud de Catalunya durant l’antiguitat. Amb el pas del temps, el Seminari ha desenvolupat diverses línies d’investigació, que s’han centrat en l’anàlisi de l’ocupació del territori al curs inferior de l’Ebre durant època antiga i l’evolució històrica de la ciutat de Tortosa des de la seva fundació fins l’Edat Mitjana, mitjançant diversos convenis de col·laboració amb entitats del territori que contribuïen al desenvolupament del projecte, col·laborant en la recerca i difusió del nostre patrimoni històric i arqueològic. D’aquesta forma, podiem socialitzar els resultats de la recerca a través de conferències, exposicions, recreacions històriques, jornades de portes obertes als jaciments excavats i, fins i tot, reconstruccions gastronòmiques. Des del Centre d'estudis de l'Antiguitat a la Mediterrania, us demanem la vostra col·laboració per continuar amb aquests treballs.

Les excavacions arqueològiques al jaciment protohistòric de L’Assut pretenen recuperar un assentament amb un període d’ocupació que s’estèn des d’època pre-ibèrica fins la conquesta romana, documentant-se totes les etapes d’hàbitat mitjançant els canvis urbanístics que es reflecteixen al mateix. Així doncs, projectem la consolidació i museïtzació del mateix, per a convertir-lo en un punt turístic de primer ordre, associat a la navegació fluvial, que contribueixi a reforçar l’economia del territori en el qual s’integra.

EL JACIMENT DE L’ASSUT DE TIVENYS

L’Assut és un jaciment arqueològic situat al municipi de Tivenys, a la comarca del Baix Ebre, a Tarragona; la seva ubicació, a l’extrem superior i vessant d’un turó a tocar del marge esquerre del riu Ebre, li confereix un control absolut de l’entorn, del qual depenien els seus habitants a l’antiguitat. Els treballs, iniciats l’any 2000 han aportat uns resultats científics molt interessants, destacant la seqüència cronològica d’ocupació del lloc, entre els segles VII a.C. i I a.C. D’entre els edificis excavats més notables destaca una torre circular datada en torn al segle VI a.C., que podria haver estat la residència d’un cabdill de l’assentament, i que va ser incendiada violentament cap el 200 a.C., segurament en el marc dels enfrontaments entre les tropes romanes i els pobles ibers. Aquesta destrucció sobtada ha permès recuperar el contingut de la torre en el moment del seu incendi, destacant un important conjunt d’armes: una llança, una javelina, un soliferrum (javelina ibèrica de ferro), un ganivet, etc., així com diverses eines d’ús agrícola i tèxtil, ornaments personals i peces ceràmiques. A partir del segle V a.C., la torre va passar a formar part d’un important sistema defensiu destinat a protegir un poblat de nova planta que ocuparia l’extrem superior del turó i la vessant sud, controlant l’únic costat del turó amb un accés practicable. Aquest assentament perduraria fins el segle I a.C., moment en que seria abandonat pacíficament, degut als canvis polítics i econòmics que introduiria la conquesta romana.

Avui dia, L’Assut és un dels poblats protohistòrics més emblemàtics de les Terres de l’Ebre, i el seu estudi, que no s’ha detingut des de l’inici de les investigacions, segueix proporcionant noves i valuoses dades sobre les cultures, societats i pobladors d’aquest territori durant l’antiguitat, a més d’haver-se convertit en un camp d’aprenentatge consolidat per als joves estudiants d’arqueologia.

EL PROJECTE: CAMPANYA 2013

La campanya d’aquest any té com objectiu recuperar la muralla nord i la delimitació del jaciment pel sector sud-est, per poder definir completament l’urbanisme del poblat. La intervenció inclou l’excavació, recollida de mostres per efectuar els treballs corresponents, neteja, classificació, dibuix i restauració de materials i la realització de la planimetria i dibuix arqueològic de les estructures exhumades, incloent la fotografia aèria del jaciment.

Fins el moment, els treballs es finançaven mitjançant les subvencions públiques i fins i tot aportant nosaltres part del capital necessari. L’actual conjuntura econòmica ha fet que les aportacions públiques hagin disminuït enormement, per la qual cosa sol·licitem la vostra ajuda per poder continuar amb aquesta tasca d’investigació i socialització del nostre patrimoni. Depenent de les aportacions realitzades, podeu aparèixer als agraïments, visitar el jaciment o fins i tot participar en el treball arqueològic diari.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

Gràcies al vostre mecenatge podrem sufragar els costos de desplaçament, manutenció i allotjament de l’equip d’investigadors, les despeses de material (equip arqueològic) i les fotografies aèries.

CALENDARI

Preveiem fer la intervenció arqueològica durant tot el mes de juliol. Les recompenses les entregarem durant el mateix mes. Per tal de realitzar les excavacions comptarem amb el permís de la Generalitat de Catalunya.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

5 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Pau Masiques Mas

    Pau Masiques Mas

    over 10 years

    Hola,

    He participat amb el projecte fent un aportació que em permet venir a fer-vos una visita, amb una explicació per a dues persones.Quina disponibilitat teniu a partir del 30 de juliol?

    Salutacions

    Pau

  • Moltes gràcies Manuel!! Just, però ho hem aconseguit gràcies a tots vosaltres! Aviat ens posarem en contacte amb tots vosaltres per tal de fer efectives les aportacions! Novament gràcies!

  • Manuel Vidal

    Manuel Vidal

    almost 11 years

    Cap pregunta, nomes que per uns banda estic molt content d'haver aconseguit el objectiu i per un altre molt tris per la manca de soport. De totes formes enhora bona!!! m'alegro molt!!!

  • Hola Pau, primer de tot volem donar-te les gràcies per la teva participació en el nostre projecte. Pel que fa les visites, encara no hem programat un calendari definitiu, ja que no sabem quanta gent vindrà a fer-les. L'ideal es que vingueu mentre excavem, ja que així també podeu veure els treballs arqueològics. L'excavació dura tot el mes de juliol, excavem de dilluns a divendres, però també podem fer la visita dissabte i diumenge. Dependrà també de la vostra disponibilitat.

  • Pau Masiques Mas

    Pau Masiques Mas

    almost 11 years

    Hola,

    Teniu programat un calendari de visites? Ens podriem posar d' acord per la visita per un dia concret si el projecte tira endavant?

    Salutacions

    Pau

#04 / Només queden 18 dies!

Continuem amb el projecte, només queden 18 dies per acabar. Us convidem a tots a visitar el nostre blog per fer-vos una idea dels nostres projectes.

També podeu veure vídeos de les nostres excavacions!!
(http://gresepia.blogspot.com.es/)

Moltes gràcies a tots els que ja heu participat i engresqueu-vos els que encara no ho heu fet!! Entre tots ho podem aconseguir!!

#02 / Continuem!

De mica en mica anem avançant!! Encara estem lluny del nostre objectiu, així que convidem a tothom a que s'animi a participar!

Volem també agrair sincerament la participació de tots els que ja ens heu donat el vostre suport! Gràcies!

Continuem!!

#01 / Comencem!!

Avui comencem aquest projecte de Verkami amb molta il·lusió i amb ganes d'aconseguir el nostre objectiu: finançar la 13a campanya d'excavacions al jaciment protohistòric de L'Assut de Tivenys (Baix Ebre, Tarragona).

Gràcies a la vostra ajuda ho aconseguirem!!

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy