❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Hola Vida!

Hola Vida! Contes creatius per a inspirar l'activisme ambiental

Llibre Hola Vida

A project of

Category

Created in

0
seconds
135
Pledges
4.592€
From 4.500€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Hola Vida! és un projecte que fusiona art amb ecologia: un llibre que recopila quatre contes de final obert que plantegen desafiaments ambientals per a resoldre amb la creativitat de nenes i nens.

A través de quatre divertides aventures, es transmeten coneixements clau per entendre la vida, introduint conceptes com ecosistema o evolució. Alhora, es promou el valor del treball en equip, l'empatia i l'esperit crític per fer front a reptes des del respecte i la convivència. Hola Vida! és un llibre disponible en català i en castellà.

Interior d
Interior d'Hola vida!

Com va néixer el projecte?

Els contes que inclou aquest llibre van néixer com una activitat de contacontes infantil que s'ha realitzat a diferents indrets de Barcelona i Eivissa. El seu objectiu va ser i és plantejar reptes divertits per a tota la família i animar a connectar amb la natura.

S'hi tracten diferents problemes ambientals d'actualitat (canvi climàtic, pèrdua de biodiversitat, contaminació per plàstics i contaminació per pesticides) de forma didàctica i distesa.

Algunes recompenses
Algunes recompenses

Com funcionen els contes de final obert?

Els contes Hola vida! no presenten un format clàssic, amb un final tancat, sinó que exposen una història que finalitza amb una situació que es podrà resoldre gràcies a la participació de les nenes i nens que escoltin o llegeixin el conte.

De totes maneres, si hi ha dificultat per resoldre la trama, al final del llibre et donarem diferents idees possibles per acabar cada història i que així els seus personatges entranyables puguin superar totes les dificultats.

Temàtica del llibre

Hola vida! inclou quatre aventures de temàtica mediambiental:

La mare Terra: Sabeu com es va formar el nostre planeta i com ha anat canviant des de llavors? Són molts els reptes que el planeta ha superat... sempre ha sortit d'adversitats i aventures donant lloc a més i més vida! I ara, què podem fer les persones per escriure com segueix el curs d'aquesta història?

El país de les formigues: "Hi havia una vegada un país preciós, el país més bonic que us pugueu imaginar!". Així comença aquest conte, però tot canviarà arrel d´un nou invent de les formigues que altera la seva activitat, posant en perill la convivència amb les altres espècies. Necessitarem idees per recuperar l'equilibri de l'ecosistema!

Sopa de plàstic: Les balenes són éssers molt sorprenents i intel·ligents. Amb aquest conte coneixerem algunes curiositats sobre aquests animals i parlarem de la història d'una família de balenes que des de fa dies tenen mal d'estómac ja que no troben res més per menjar que sopa de plàstic... Com les podríem ajudar?

La primavera silenciosa: En base al llibre de la biòloga Rachel Carson, expliquem la història d'uns camps de cultiu on misteriosament comencen a desaparèixer els ocells. Què deu fer que ja no hi hagi ocells? Ho investigarem!

A qui va dirigit el projecte?

Aquest projecte pretén conscienciar sobre diferents temàtiques ambientals des de l'educació més primerenca, per això s'adreça a qualsevol persona que hi vulgui contribuir acompanyant en aquest viatge les seves filles, fills, nebodes, néts, etc.

També pots col·laborar perquè realitzem un Conte contes a la teva escola, veïnat o plaça preferida.

L'edat òptima per gaudir dels contes és entre 6 i 10 anys, però amb l'ajuda de la gent gran els contes també poden ser explicats a nenes i nens a partir de 3 anys.

Un llibre ecoeditat

Hola Vida! seran 4 contes en un sol llibre que publicarem amb Pol·len edicions, una editorial que treballa amb criteris d'ecoedició. Això vol dir, que el llibre serà coherent en contingut i en continent:

  1. Producció local: el fabricarem a Catalunya, i tindrà el segell 'Llibre local', un compromís d'editorials catalanes per a localitzar la nostra producció al nostre país i evitar així la generació d'emissions en el transport.

  2. Paper 100% reciclat i certificat FSC. El bosc d'on traurem el paper serà el contenidor blau, ajudant així a conservar els boscos alhora que reutilitzant un residu.

  3. Càlcul i comunicació de la petjada de carboni a través de la calculadora bookDAPer.cat, que ens ajuda a minimitzar l'impacte ambiental de les nostres publicacions.

Un llibre ecoeditat
Un llibre ecoeditat

Qui som

Som la Liz i la Clara. Ens encanta crear i quina millor manera de fer-ho que cuidant el planeta. La Clara és llicenciada en Ciències ambientals, treballa com a educadora per a la sostenibilitat, i tenir cura de la Terra és la seva passió. La Liz és artista multidisciplinar, il·lustradora de llibres infantils, i amant de la natura.

La Liz i la Clara
La Liz i la Clara

A què destinarem les vostres aportacions

Amb les vostres aportacions finançarem la impressió del llibre.

Calendari previst

Hola vida! veurà la llum durant l'abril de 2022, sent un excel·lent llibre per a regalar el dia de Sant Jordi.

+ Info

• Instagram del projecte: @hola.vida.project
• La Liz a Instagram: @liz.kueneke
• La Clara a Instagram: @claramontanerauge
• El blog de la Clara: Calaix Ambiental. Segueix-lo també a Twitter: @CalaixAmbiental
• Instagram de Pol·len edicions
• Twitter de Pol·len edicions
• Facebook de Pol·len edicions

FAQ

  • Quan i com rebré la meva recompensa?

    Un cop acabada la campanya (aproximadament l'11 d'abril) rebreu un formulari on us preguntarem l'adreça a on voleu que us fem arribar la recompensa, l'idioma del llibre, i tota aquella informació més que necessitem per a fer-vos l'enviament.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

4 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Cebri

    Cebri

    about 2 years

    Moltes ganes de llegir el llibre i compartir-ho amb els més menuts de la casa. Felicitats!

  • Alba

    Alba

    about 2 years

    ¡Qué libro tan chulo! Deseando leerlo ya :-)

  • Margarita cardona

    Margarita cardona

    about 2 years

    Que tengáis mucha suerte

  • OLGA SIURANA

    OLGA SIURANA

    about 2 years

    Projecte preciós! Endavant ☀️☀️

#07 / Sopa de plàstics, el segon conte d'Hola Vida!

Escolta el conte Sopa de plàstics

Des dels anys 1950 l'ús del plàstic ha proliferat, abastant tota mena de productes. Es tracta d'un material que no es descompon en condicions naturals, per la qual cosa s'acumula a la natura, causant múltiples impactes. Actualment, s'estima que cada any es produeixen més de 322 milions de tones d'aquest producte al món (sense comptar la producció de tèxtils). Prop d'un 50% del plàstic fabricat són envasos d'un sol ús. Aquest ús, a més, té una mitjana de 15 minuts.

Elogi de plàstic a la revitsa LIFE, any 1955
Elogi de plàstic a la revitsa LIFE, any 1955

A Espanya només es recupera aproximadament el 25% dels envasos plàstics generats. La resta acaben en abocadors, incineradores, al medi ambient o són exportats a països del Sud Global (on una gran part també serà alliberada al medi). En conseqüència, llençar els plàstics al contenidor groc no és suficient, cal reduir-ne l'ús.

read more

#06 / La singularitat pedagògica dels contes amb final obert

Llegir o escoltar un conte sempre és una experiència i una font d’aprenentatge. Tanmateix, es pot tornar encara més vivencial si s’interpel·la a la canalla a formar part activa des de la pròpia acció creativa, tal i com plantegem en la proposta de contes amb final obert al llibre Hola vida!. D’aquesta manera, s’afavoreix, per una banda, una més efectiva transmissió del coneixement implicat, en tant que cal integrar-lo i reelaborar-lo per a proposar un final coherent; per altra banda, es potencia una actitud proactiva per a resoldre els reptes presentats; alhora es cultiven les habilitats artístiques.

Aquest enfoc va en la línia de diverses pedagogies que posen la participació de la infància al focus de la seva educació. Per exemple, el corrent educatiu d’Emmi Pikler del Moviment Lliure posa l'accent en l'experiència subjectiva… read more

#05 / Dia Internacional dels Boscos

Avui és del Dia Internacional del Boscos, un dia especial i important que aprofitarem per a explicar-vos de quin bosc sortirà el paper per a imprimir el llibre #HolaVida!: doncs del que anomenem bosc urbà o bosc blau, que no és res més que el contenidor blau dels nostres barris i ciutats. El paper que utilitzarem és 100% reciclat i certificat FSC.

Per què? Per dos motius: el primer és que en l’Anàlisi del Cicle de Vida del llibre (pàgina 50), vam constatar que el paper reciclat suposa un menor impacte ambiental; i el segon és que volem seguir les recomanacions de Greenpeace pel que fa a l’ús del paper.

Per això hem escollit el paper Nautilus, que tant distribueix Antalis, com Unión Papelera.

El paper d
El paper d'Hola vida! serà 100% reciclat i certificat FSC

read more

#04 / La llavor de les històries

Avui us expliquem com va sorgir la llavor de les històries d’Hola Vida!

Els seus quatre contes van néixer com com una activitat de contacontes que es va realitzar diversos anys a la jornada del Park(ing) Day a Barcelona. Aquest esdeveniment performatiu, educatiu i reivindicatiu té lloc anualment a diverses ciutats del món. Es tracta d’una acció on entitats, col·lectius i ciutadania transformen de forma temporal places d’aparcament del carrer en parcs, jardins i altres formes d’espai públic amb l’objectiu de reflexionar sobre nous models de ciutat, on el cotxe no sigui el destinatari de tant espai públic.

Park(ing) day a Barcelona
Park(ing) day a Barcelona

Així, ens va semblar que una genial forma de reivindicar una ciutat més centrada en la vida, més verda i sostenible era explicar contes sobre ecologia a les més joves generacions, tot conformant un espai dedicat al joc i a la creativitat. Aquí podeu veure el bonic resultat dels contacontes que es van dur a terme al Park(ing) day.

#03 / La primavera silenciosa de Rachel Carson

El darrer conte d'Hola vida! l'hem titulat La primavera silenciosa, i pren el nom a mode d'homenatge a Rachel Carson. Aquí, us explicarem breument qui fou aquesta persona.

Rachel Carson
Rachel Carson

Rachel Carson (1907-1964), biòloga marina i ecòloga estatunidenca, és una figura molt rellevant en la història de la protecció de la natura ja que els seus escrits van ser precursors del moviment ecologista i de l’ecofeminista. La seva obra Primavera silenciosa va fer prendre consciència del perill dels plaguicides, i és per això que ha inspirat el darrer conte del llibre Hola Vida!. Tot i posar-se en contra la potent indústria dels pesticides, va aconseguir la prohibició de l’insecticida DDT als EEUU el 1972. Així, es van establir les bases perquè no es pogués vendre la contaminació sota el pretext de progrés, per bé que malauradament la contaminació química en l’agricultura arreu encara perdura.

#02 / Liz, la ilustradora

Estimadas y estimados, hoy queremos compartiros un precioso texto de Liz en el que cuenta el proceso de ilustración de ¡Hola vida! Esperamos que os resulte interesante y que nos sigáis ayudándo a difundir el proyecto.

Las ilustraciones de ¡Hola vida!
Las ilustraciones de ¡Hola vida!

Hoy en día hay muchos libros infantiles donde las artistas usan programas digitales de ilustración. Aunque creo que los resultados de estas técnicas son muy bonitos y impactantes, también creo que es importante usar las técnicas tradicionales...tanto por mantener el conocimiento de estas, pero también porque creo que la sensación al percibir una imagen hecha a mano es diferente...se nota que no es perfecto, que hubo una mano allí trabajando, y que de alguna manera hay una sensación más humana. Por eso he elegido la acuarela como técnica para ilustrar este libro (y los dos libros infantiles anteriores que ilustré también).

read more

#01 / La mare terra, escolta el primer dels contes d''Hola vida!'

La mare Terra és el conte que obre el llibre Hola vida!. Recorre la història del planeta, des del moment de la seva formació, per a comprendre quan meravellós ha estat aquest procés, sempre sortint d'adversitats donant lloc a més i més vida. El contingut didàctic d’aquesta apassionant aventura basada en la història real del planeta és ampli, tractant des de conceptes com evolució, fins a les emocions per les que transita la Terra al llarg de diferents esdeveniments.

Mira'l aquí: https://www.youtube.com/watch?v=A-1xZfIBz-8

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy