❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

El receptari de la garrofa, delícia mediterrània

Edició d'un llibre de receptes i sabers etnobotànics sobre la garrofa de Clara Martín de Menjamiques amb fotografies de Xana Calao

Category

Created in

0
seconds
227
Pledges
8.558€
From 7.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project because you simply want to help make it happen:

La Clara Martín Riu de Menjamiques ha decidit per fi bolcar en un llibre tots els seus sabers gastroetnobotànics sobre la garrofa, un fruit deliciós i molt arrelat culturalment a la Meditarrània. I ho fa acompanyada de la fotògrafa gastronòmica Xana Calao i en equip amb la cooperativa editorial Pol·len Edicions.

Ariadna Photo
Ariadna Photo

L'objectiu és editar un llibre -que és també un receptari- amb la garrofa com a element central. La garrofa és un fruit amb grans propietats. És un substitutiu del cacau 100% local i es pot utilitzar en molts plats quotidians.

Menjamiques és un petit projecte gastroetnobotànic que té com a objectiu la recuperació gastronòmica de plantes autòctones oblidades i/o menystingudes. I ho divulguen de dues maneres: per una banda, a través de l’elaboració de productes alimentaris i de l’altra, realitzant tallers de cuina.

Per què la garrofa

La garrofa és un superaliment local que durant anys ha sigut injustament desprestigiat al nostre país. El seu consum té un impacte positiu tan ambientalment com socioeconòmicament; i és l’alternativa imprescindible per a una sobirania alimentària més dolça.

A més de ser un aliment d’alta qualitat i proximitat, el seu cultiu és ètic i resilient al canvi climàtic. El principal avantatge de la garrofa envers al cacau és que no és estimulant ni addictiva, és dolça de manera natural i és rica en ferro i calci. És hora d’elevar-la al lloc que es mereix en la nostra dieta i al nostre imaginari!

Com serà el llibre

Garrofa, delícia mediterrània serà un receptari pràctic i alhora un llibre per conèixer més a fons aquest fruit. La proposta neix de la creativitat de Menjamiques i creix amb la col·laboració de la cooperativa editorial Pol·len Edicions.

El receptari té dues parts. La primera, on presentem la garrofa, les seves propietats i curiositats.
I la segona, on a través del recorregut que us proposem, podreu recórrer des dels plats més tradicionals de les diferents cultures mediterrànies que ancestralment han cultivat garrofers, com trobar-hi propostes suggerents i innovadores.

Seguint la filosofia Menjamiques, totes les receptes estan elaborades amb aliments locals i de temporada; i la gran majoria són aptes per a celíacs, intolerants a la lactosa i per vegans. Al final de tot, hi trobareu dos índexs. Un, per receptes i l’altre, endreçat per ingredients.

Característiques tècniques

Format: 17 x 24 cm, tapa dura, color

Llengua: català

Col·lecció: Producció Neta (ecologia)

PVP: 22 euros

El llibre de la garrofa és el segon d’una sèrie que va començar amb Quesos veganos, de la col·lecció Producció Neta (ecologia).

El llibre segueix els criteris de l'ecoedició. Això vol dir que en el procés d'elaboració del llibre hem aplicat criteris per reduir l'impacte ambiental en tot el procés, des del disseny a la distribució: per exemple, promovem l’ús del paper 100% reciclat i FSC, com a mesura per evitar la desforestació; un format que aprofita al màxim de paper; l’ús de tintes d’origen vegetal i la impressió en una impremta local que aplica criteris de respecte al medi ambient. El llibre també inclou el Segell Llibre Local.

Sobre les recompenses

A través de la campanya, podeu aconseguir la recompensa principal, el llibre Garrofa, delícia mediterrània, acompanyada de diversos productes deliciosos i experiències gastroetnobotàniques.

Recompenses del llibre: aconsegueix el receptari de la garrofa, a un preu avantatjós, amb o sense enviament postal. També hi ha una recompensa que també us ofereix el primer títol de la sèrie gastronòmica de Pol·len, Quesos veganos.

Recompenses amb producte de Menjamiques: acompanyant el llibre, podràs afegir-hi un lot de 2 productes (crema de garrofa ecològica i allioli) o el lot de 4 productes Menjamiques (crema de garrofa clàssica + vinagre de garrofa + dolç ametlla + nèctar de garrofa).

Recompenses Experiència: vols participar en un taller amb la Clara Martín Riu i descobrir el món de la garrofa? Tenim preparades dues recompenses dependent de si aneu dues persones i voleu un llibre o només hi aneu una.

Recompenses col·lectives: Si ets un grup de consum o botiga, tenim una recompensa per a vosaltres (que inclou 10 llibres). Si vols que muntem una presentació del llibre, demana la recompensa dels 15 llibres. I si vols donar un suport extrem, també hem creat la recompensa solidària, amb 30 llibres, una presentació i un lot de productes Menjamiques.

A què destinarem les vostres aportacions

Les aportacions serviran per finançar la impressió, la realització de les fotografies i les despeses vinculades a la gestió del mecenatge (enviaments postals, recompenses).

Calendari previst

El propòsit de la campanya és lliurar les recompenses aquest hivern 2021. Us compartim el calendari simplificat.

Procés creatiu (redacció i fotografies): gener 2021-setembre 2021

Micromecenatge: setembre-octubre 2021

Correcció, maquetació i impressió: octubre-novembre 2021

Entrega de recompenses i sortida del llibre: desembre de 2021

Qui som

Menjamiques sorgeix de les ganes d'aprofitar tot el que dóna la terra, d'allò que tenim ben a la vora i hem oblidat què en feien els nostres avis. Creuen fermament que cada vegada que consumim estem decidint quin model de societat volem i per això, comparteixen coneixements per tal de lluitar contra el malbaratament alimentari. Intenten fer un ús racional dels recursos tal i com sempre hem vist fer a casa, sense llençar res, aprofitant tota l’abundància de l’hort, valorant el que costa fer arribar un aliment a la taula i, sobretot, fan les coses amb molt d’amor. D’aquí les formigues que caracteritzen Menjamiques, les feinejadores incansables que saben aprofitar cada raig de sol convertit en aliment.

Pel que fa a l’elaboració, la primera planta a qui han volgut posar en valor és la garrofa. I d'ella en surten els primers productes que van treure al mercat: les seves cremes. Estan fetes amb el 100% dels productes del Camp de Tarragona, una part dels quals elaboren a la seva finca familiar. I ho fan així perquè aposten fermament en la pagesia catalana i per la reducció de residus: treballen amb proveïdors de KM0 tant pel que fa als ingredients com als envasos (que a més són reutilitzables), l'etiquetatge i l'empaquetat; i minimitzen, així, la petjada de carboni.

I pel que fa a la divulgació a través dels tallers de cuina; s'han especialitzat en gastronomia sostenible i saludable, on combinen alternatives a intoleràncies alimentaries amb la innovació i recuperació d'hortalisses autòctones.

Treballen amb aliments de temporada i locals, demostrant que es poden fer menús creatius i originals sense haver d’importar res de l’altra punta del món.

Tot plegat els ha dut a participar i col·laborar en fires i mercats com ara a la Fira Orígens (Olot), a l’All Those Food Market (Barcelona), el Mercat de les Espècies (Argençola), les Jornades gastronòmiques de les plantes oblidades (Col·lectiu Eixarcolant, Igualada), al Remeiart (Santa Margarida i els Monjos), entre d'altres.

Xana Calao és nutricionista, cuinera i fotògrafa gastronòmica. És una de les fundadores del projecte Alquímia Vegana. Ella i Mi Ponte van començar aquesta iniciativa pel gust pel menjar sà i el gaudir d'estar juntes cuinant. La Xana Calao practica la cuina, l'escriptura, la fotografia, el foostyling i com ella mateixa diu, "¡y a saber qué más vendrá!".

Sempre s'ha vist compromesa en projectes de cuina, com a xef de cuina, tallerista, conferenciant. A més, Alquimia vegana té ara un foodtruck, la cuina sobre rodes, que porta la cuina a festes, celebracions, esdeveniments amb menjar deliciós equilibrat i vegà.

Pol·len Edicions SCCL és una editorial independent i cooperativa especialitzada en l’ecoedició de llibres de pensament crític. Amb els llibres contribuïm a la pol·linització social, és a dir, a la difusió d’idees crítiques, la generació de debat i l’extensió del coneixement. Som tres sòcies, tres abelles que ens agrada acostar les lectores i les creadores. Tenim una línia de llibres d’ecologia, agroecologia i sobirania alimentària, tant d’assaig com de narrativa. Un dels darrers que hem publicat és Cuentos del progreso, de Gustavo Duch.

+ Info

De Menjamiques...

Menjamiques
Twitter
Facebook ​​
Instagram

D'Alquímia vegana...

Alquímia Vegana
Facebook
Instagram

De Pol·len...

Pol·len Edicions
Twitter
Facebook
Instagram

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

19 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • David Segarra

    David Segarra

    over 2 years

    Avant la civilització de la Garrofa! Algarrub!

  • Ferran

    Ferran

    over 2 years

    Som Alba & Ferran de Malærba, ens fa molt felices que hagueu arribat a l'objectiu i que aquest llibre tinga sortida a la llum! Ja sabeu que teniu casa a Benlloc. Fins prompte i abraçades per al camí!

  • Ferran

    Ferran

    over 2 years

    Som Alba & Ferran de Malærba, ens fa molt felices que hagueu arribat a l'objectiu i que aquest llibre tinga sortida a la llum! Ja sabeu que teniu casa a Benlloc. Fins prompte i abraçades per al camí!

  • Anna Salvat Miracle

    Anna Salvat Miracle

    over 2 years

    Ja quasi ho tens ;-)

  • Alejandro García Díaz

    Alejandro GD

    over 2 years

    Força amb aquest nou projecte i els que vinguin en un futur!! Feu una feina importantíssima i deliciosa :P. Un plaer col·laborar d'alguna manera :)

  • Receptari Garrofa Menjamiques

    Receptari Garrofa Menjamiques
    Author

    over 2 years

    Gràcies Ferran i Mon!!

  • Mon Navarro

    Mon Navarro

    over 2 years

    Molta sort Clara! Ferran i Mon (Herbivore)

  • Receptari Garrofa Menjamiques

    Receptari Garrofa Menjamiques
    Author

    over 2 years

    Gràcies pel comentari Lara! Pere, gràcies pel suport; per què ens envies la direcció? Quan s'acabi el verkami, us enviarem un formulari on els podreu indicar la direcció postal. Gràcies!

  • Lara Llorens

    Lara Llorens

    over 2 years

    Que gran idea! Tinc una parcela de Garrofes. :)

  • Pere Riera

    Pere Riera

    over 2 years

    Pere Riera Cabot C/ Pescadors 1 07670 Portocolom Illes Balears

#03 / Les dues primeres presentacions de Garrofa, delícia mediterrània: Barcelona (27/01) i Tarragona (3/02)

Us comuniquem que ja tenim les dues dates d'inici de la gira del llibre més esperat sobre la sobirania alimentària més dolça: Garrofa, delícia mediterània. Gràcies per formar part del procés d'editar-lo, mecenes.

ANOTEU

Dijous 27 de gener a les 19h a La Llibreria La Ciutat Invisible (Riera d'Escuder, 28, baixos, nau 2 Bcn)
(inscripcions a [email protected])

Dijous 3 de febrer a les 19h a la Llibreria La Capona de Tarragona (c/ Gasòmetre, 41)

No cal inscripció prèvia

Més info

SANTS-BCN: https://pol-len.cat/activitats/27-01-garrofa-delicia-mediterrania-a-sants-bcn/

TARRAGONA: https://pol-len.cat/activitats/3-02-garrofa-delicia-mediterrania-a-tarragona/

Si sou mecenes i teniu recollida local i voleu recollir-ho allà, és impresindible que escriviu a [email protected] Gràcies.

#02 / El receptari de la Garrofa, ecoeditat i local

Quan continent i contingut van de la mà, val la pena reconèixer-ho. El receptari de Clara Martin Riu, de Menjamiques, no tan sols respon a la seva filosofia de reconèixer la feina de les productores locals, de promoure l'alimentació de temporada i de perseguir la sobirania alimentària, sinó que serà un llibre amb un format coherent amb els principis ecològics i locals.

El llibre estarà ecoeditat

El llibre segueix els criteris de l'ecoedició. Això vol dir que en el procés d'elaboració del llibre hem aplicat criteris per reduir l'impacte ambiental en tot el procés, des del disseny a la distribució: per exemple, promovem l’ús del paper 100% reciclat i FSC, com a mesura per evitar la desforestació; un format que aprofita al màxim de paper; l’ús de tintes d’origen vegetal i la impressió en una… read more

#01 / Sessions de fotografies gastronòmiques de la Garrofa, delícia mediterrània

Avui som a Bràfim (Alt Camp), per fer la tercera i darrera sessió de fotografies per al llibre Garrofa, delicia mediterrània de Clara Martin Riu de Menjamiques. És en aquest municipi de l’Alt Camp on l’ànima de Menjamiques té la seva seu. Avui tenim dia complet! Sessió artística amb la fotògrafa i cuinera Xana Calao i un reguitzell de delicioses receptes del llibre.

Bràfim
Bràfim

L’escenari és immillorable: a la casa del Vermouth Padró. El primer set que prepara la Xana, amb l’ajuda de la Clara, l’Eulàlia i la Mar de Pol·len és perquè llueixi el Tronc de nadal. Som en ple setembre però reproduim un racó d’una casa nadalenca, amb tots els detalls que fan que aquest postre encara llueixi més. Després d’una bona estona d’enquadraments i retoc de detalls, la tenim! És boa!, diu la Xana, en el portuguès que se li escola.

read more

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy