❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

La vall de Cabrera de Mar a l'època medieval, El Castell de Burriac, patrimoni en 3D

Edició del llibre "La Vall de Cabrera de mar a l’època medieval, el Castell de Burriac. Patrimoni en 3D ", coordinat per Josep Maria Rovira

Josep Maria Rovira

A project of

Category

Created in

0
seconds
78
Pledges
3.585€
From 3.500€
Contribute to the project

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Projecte d'edició del llibre "La Vall de Cabrera de mar a l’època medieval, el Castell de Burriac. Patrimoni en 3D ", coordinat per Josep Maria Rovira, historiador, arqueòleg i professor de dibuix, especialista en dibuix infogràfic 3D.

El llibre compta amb 7 capítols escrits per experts especialistes en la matèria com: Joan Carles Alay i Rodriguez, Joan Francesc Clariana i Roig, Rosa Isabel Garí i Lleixà, Antoni Llamas i Mantero, Enric Subiñà i Coll i Jaume Vellvehí i Altimira, alguns d'ells, doctors en història i arqueologia i màsters en didàctica de les Ciències Socials.

Aquest, és un llibre de divulgació, didàctic i pedagògic sobre el castell de Burriac amb nombroses il·lustracions 3D, restitucions virtuals, simulacions o recreacions infogràfiques i fotografies, per a explicar la seva arqueologia, la seva arquitectura i la seva història.

El llibre és el segon de la col·lecció La Vall de Cabrera de Mar, patrimoni en 3D, el primer, ja editat, té per títol; **“La vall de Cabrera de Mar a l’antiguitat, ibers i romans. Patrimoni en 3D”** i estem treballant en el tercer i quart. El primer volum, ja editat, "La Vall de Cabrera de Mar a l'antiguitat. Ibers i romana, patrimoni en 3D", es pot trobar en diverses llibreries i a Pórtico Librerías (on Line).

LA VALL DE CABRERA DE MAR A L’ÈPOCA MEDIEVAL,

EL CASTELL DE BURRIAC.

Patrimoni en 3D

Portada del llibre
Portada del llibre

El llibre comptarà amb unes 130 pàgines a color de format quadrat de 21 x 21 cm, amb unes 160 imatges de les quals un seixantena són infografies 3D, amb un bon nombre de simulacions i restitucions virtuals.

El gramatge serà de 300gr/m2 per a la coberta i de 115 gr/m2 per als fulls interiors ambdós amb estucat semimate.

La coberta serà plastificada amb Antiratlles mate i amb solapes de 19 cm. El disseny serà modern i vistós.

Exemple de pàgina maquetada
Exemple de pàgina maquetada

Exemple de pàgina maquetada
Exemple de pàgina maquetada

Aquí podeu previsualitzar el contingut d'un fragment del llibre:

INTRODUCCIÓ

L’arqueologia virtual està arribant al camp de la història local. I això és molt bona notícia.

La vall de Cabrera de Mar, que compta amb un patrimoni arqueològic de primer nivell, està essent objecte d’estudi avançat des de l’òptica de la visualització assistida per ordinador.

L’anterior llibre, el que recull la petja d’ibers i romans a la vall, coordinat també com el que teniu a les mans per Josep Maria Rovira, és un producte de difusió cultural molt rellevant que marca tendència, obre camí i convida a navegar i explorar els elements del passat pel món del 3D.

Portada del primer llibre de la col·lecció
Portada del primer llibre de la col·lecció

Apareix ara un segon llibre, en aquest cas amb el prisma “multi focal” posat sobre el castell de Burriac o de Sant Vicenç, un dels jaciments medievals més espectaculars de la comarca, testimoni dels temps feudals, monument emblemàtic que ha esdevingut un senyal d’identitat del territori que l’envolta. La seva silueta, tan familiar, marca el perfil de la serralada del Baix Maresme. Els seus vestigis ens evoquen episodis de batalles, senyorius, baronies, servituds i violència institucionalitzada.

Aquest llibre presenta un estat de la qüestió dels coneixements que arqueòlegs i historiadors tenen actualment de Burriac, amb voluntat divulgativa, amb tecnologia del segon decenni del segle XXI. I com a tal, recull el bagatge investigador que ha generat el castell des que el barceloní Francesc Carreras Candi (1862-1937) el va rescatar de l’oblit de segles d’abandonament. Historiador i home polifacètic, Carreras practicà un determinat tractament científic en els seus estudis que l’allunyà dels corrents historiogràfics romàntics que, fins aleshores, havien predominat. Les seves obres, entre elles la més coneguda titulada Lo Castell de Burriac o de Sant Vicents, es distingeixen pel seu rigor i per la fiabilitat de les dades.

Simulació del Castell en temps de Pere Joan Ferrer al serle XV
Simulació del Castell en temps de Pere Joan Ferrer al serle XV

L’any 1980, la celebració del Cinquè Centenari del privilegi del rei Ferran el Catòlic que reconeixia les municipalitats de Mataró, Argentona, Cabrera, Vilassar i Premià, i la comprovació de la calamitosa degradació de les restes de l’antiga fortalesa, víctimes de les inclemències del pas del temps i de les accions incíviques, van propiciar la decidida intervenció de deu ajuntaments de la comarca que, amb la col·laboració d’altres institucions públiques, van impulsar el Projecte Burriac.

El Museu Comarcal Maresme-Mataró va liderar i coordinar totes les actuacions de forma meritòria. Primer de tot, es van executar amb urgència les obres per consolidar les restes del castell, després els treballs d’excavació per aprofundir en el coneixement dels sectors i assentar les pautes de posteriors actuacions. I per acabar, les intervencions per restaurar el conjunt, prèvia elaboració del projecte.

Enmig d’aquest procés, es van dur a terme accions de sensibilització de l’opinió pública i les institucions, la més important de les quals va ser l’exposició Burriac i la publicació del seu catàleg amb valuosos articles d’especialistes, l’any 1988. Es van assolir solucions polítiques, econòmiques i culturals per garantir la preservació del conjunt monumental de manera que quedà incorporat per la porta gran al patrimoni públic de la comarca.

Tornem al llibre, compendi del saber sobre l’evolució dels 2000 anys de vida del castell. Compendi també d’infografies lluïdes. Les il·lustracions que posen de costat les estructures actuals amb les recompostes i projectades del passat són excepcionals. Les preses aèries, les simulacions, les superposicions, els croquis, els mapes i els dibuixos dels paisatge fan entrar el lector en els matisos, els detalls, el context, les tècniques de defensa i la quotidianitat medievals.

La recuperació visual de la capella (primera construcció al cim datada al segle IX) i la recreació de la torre d’homenatge, del pati d’armes, del recinte emmurallat i en general de la resta dels sectors, són un exercici de restauració virtual que ens transporta, pàgina rere pàgina, als temps gloriosos del feudalisme imperant.

Capella de Sant Vicenç (s. IX)
Capella de Sant Vicenç (s. IX)

Cabrera de Mar queda ben servida. La disciplina emergent de l’Arqueologia Virtual eixample la vall amb una mirada retrospectiva d’amplitud conceptual i metodologia científica. Un complement amable del treball bàsic que són les excavacions i les investigacions. Un complement no estàtic perquè retorna preguntes, planteja models i aventura hipòtesis.

El llibre convida a visitar el castell en visionat 3D, clicant els enllaços cap als documents audiovisuals hostatjats a la gran xarxa que forma part ja completament de les nostres vides. Cliqueu! Les bondats de l’Arqueologia Virtual són evidents.

Nicolau Guanyabens i Calvet

Director del Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró

QUI SOM?

Josep Maria Rovira, coordinador del llibre i autor del capítol "Arquitectura i evolució"
Josep Maria Rovira, coordinador del llibre i autor del capítol "Arquitectura i evolució"

Josep Maria Rovira i Juan

Professor de dibuix especialista en dibuix infogràfic, arqueòleg, màster en Didàctica de les Ciències Socials, redactor del Plà Especial del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Arqueològic de Cabrera de Mar i autor del web Cabrera de Mar: Arqueologia i Patrimoni i d’una vintena de documentals de divulgació del patrimoni de Cabrera de Mar i del Maresme, autor i coator d'una desena de llibres i una vintena d'articles d'arquitectura i arqueologia. Va participar aportant infografies i animacions 3D i com a guionista al programa d'arqueologia de TV3 "Sotaterra" (2010), al programa PaísKm0 de La Xarxa TV dedicat a Cabrera de Mar (2016) i a "Els Divendres" de TV3 (2017), aportant infografies 3D i continguts històrics.

Mur sobre el qual va impactar un llamp el 9 d’agost del 2009. Vist des del Nord. Fotografia presa el 30 d’agost de 2009
Mur sobre el qual va impactar un llamp el 9 d’agost del 2009. Vist des del Nord. Fotografia presa el 30 d’agost de 2009

Joan Carles Alay i Rodriguez

Doctor en arqueologia. Secretari General i responsable de la Comissió de Patrimoni de la Societat Catalana d’Arqueologia (SCA). Vicepresident segon i director d’investigació de la Sociedad Española de Investigación de Perfiles Criminológicos (SEIPC). Investigador del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona. Expert en arqueofurtivisme.

Imatge de l
Imatge de l'skyline de Cabrera de Mar amb el castell de Burriac al fons

Joan Francesc Clariana i Roig

Doctor en Arqueologia Clàssica i doctor en Dret. Ha participat en diverses excavacions de Cabrera de Mar, especialment a Can Modolell i al poblat ibèric de Burriac, i de Mataró. Especialista en ceràmica romana. Compta amb diverses publicacions sobre l’arqueologia i història de Cabrera de Mar, de Mataró i del Maresme, entre altres.

Els dos gegants de Cabrera de Mar, Pere Joan Ferrer "*Senyor del castell de Sant Vicenç de Burriac e baró de Mataró i d’altres baronies del Maresme*" i la seva esposa Elionor de Sa Riera
Els dos gegants de Cabrera de Mar, Pere Joan Ferrer "*Senyor del castell de Sant Vicenç de Burriac e baró de Mataró i d’altres baronies del Maresme*" i la seva esposa Elionor de Sa Riera

Rosa Isabel Garí i Lleixà

Professora d’història, llicenciada en Geografia i Història, especialitat d’història antiga.

Ha coodirigit al llarg de la dècada dels vuitanta les excavacions de Can Modolell. Ha presentat comunicacions en diverses congressos d’arqueologia i història. Autora i coautora de diversos llibres d’arqueologia i història. Ha publicat un bon nombre d’articles sobre el tema.

Stephen Morris. Conjurant tempestes
Stephen Morris. Conjurant tempestes

Antoni Llamas i Mantero

Llicenciat en Història, docent de secundària i batxillerat. Cofundador del Grup d’Història del Casal. Ha publicat articles de Bruixeria i Inquisició a: Els Fulls i la Sessió d’Estudis del Museu Arxiu de Sta. Maria de Mataró. A Felibrejada del Grup d’Història del Casal i a la CCEPC i conferències del tema al Racó el GHC, Ràdio Mataró i Grup d’ Història de Tordera.

Can Sarriera o can Baixeres, antic casal dels Argentona, una de les nissagues de Burriac. Derruït cap el final de 1936.
Can Sarriera o can Baixeres, antic casal dels Argentona, una de les nissagues de Burriac. Derruït cap el final de 1936.

Enric Subiñà i Coll

Doctor en Història Medieval. President del Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell, i membre del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró. Es Premi Burriac d’Argentona en tres convocatòries (2001, 2008 i 2017). Ha publicat prop d’un centenar d’articles i comunicacions, principalment a la revista Fonts, a la revista Fulls, a la Sessió d’Estudis Mataronins o a les Trobades d’Entitats de Recerca Local del Maresme, i també en nombrosos Congressos arreu de Catalunya

Castell de Burriac, dibuix fet a partir d’una fotografia per L. Ventosa (?) encara que en el dibuix consta una altra signatura (Thomas). Publicat a Memorias de l’Associació Catalanista Excursions Científicas 1879. Vol. 3, Barcelona: 1887.
Castell de Burriac, dibuix fet a partir d’una fotografia per L. Ventosa (?) encara que en el dibuix consta una altra signatura (Thomas). Publicat a Memorias de l’Associació Catalanista Excursions Científicas 1879. Vol. 3, Barcelona: 1887.

Jaume Vellvehí i Altimira

President del Grup d’Història del Casal de Mataró. Ha participat en jornades locals i congressos internacionals. És Premi Iluro 2002 amb el treball Terenci Thos i Codina (Mataró, 1841-1903): Un home de la Renaixença. Premi Rafel Cornellà de retrat literari, un dels Premis Recull 2010, amb el treball titulat Josep Punsola i Vallespí: ànima de poeta.

QINS SÓN ELS MOTIUS PER A FER AQUEST PROJECTE DE VERKAMI?

Básicament per a poder editar el monogràfic: **LA VALL DE CABRERA DE MAR A L’ÈPOCA MEDIEVAL,

EL CASTELL DE BURRIAC. Patrimoni en 3D**.

Per explicar la finalitat i raó de ser d'aquest llibre, va bé citar tres frases que vénen com l'anell al dit, frases que fan referència i expliciten els tres pilars principals sobre els quals volem editar aquest monográfic sobre el Castell de Burriac.

Són les següents:

“El patrimoni és una herència que només adquireix valor quan és comprensible**”

“La restitució virtual 3D és una eina que ens proporciona una imatge molt comprensible”**

i l'última:

“La divulgación del Castell de Burriac mitjançant apuesta llibre, és una manera de democratitzar l’accés a la informació”.

TEMPORITZACIÓ

Juny-juliol: Campanya Verkami

2ª quinzena de setiembre: presentació, distribució i repartiment de les recompenses. La data o dates i es publicitaran i s'informaran amb prou antelació. Es preveu per a la segona quinzena de setembre.

RECULL D'IMATGES QUE SORTIRAN AL LLIBRE

Vista aèria del castell de Burriac des del sud-est
Vista aèria del castell de Burriac des del sud-est

Pàgina maquetada amb la simulación d
Pàgina maquetada amb la simulación d'una torre visigoda

Doble pàgina de la maqueta del llibre
Doble pàgina de la maqueta del llibre

Model infogràfic 3D de les restes que avui podem contemplar del castell de Burriac després de les reformes de consolidació. La ruïna del castell medieval correspon a l’obra d’ampliació duta a terme per Pere Joan Ferrer (finals de s. XV )
Model infogràfic 3D de les restes que avui podem contemplar del castell de Burriac després de les reformes de consolidació. La ruïna del castell medieval correspon a l’obra d’ampliació duta a terme per Pere Joan Ferrer (finals de s. XV )

Fotografia de principi de s. XX
Fotografia de principi de s. XX

Fotografia antiga de la torre de l
Fotografia antiga de la torre de l'Homenatge i mur d'una estança noble

Recreació ideal de la capella preromànica de Sant Vicenç, construida al segle IX
Recreació ideal de la capella preromànica de Sant Vicenç, construida al segle IX

Pàgina del llibre on es veuen les quadres i magatzems del castell
Pàgina del llibre on es veuen les quadres i magatzems del castell

Recreació ideal 3D del recinte subirà del castell
Recreació ideal 3D del recinte subirà del castell

Pàgina del libre
Pàgina del libre

Pergamí número 1172. Pere de Sant Vicenç (*Petro de Sancto Vincecio*) encomana la torre de Vilassar a Pere de Montornès.  (Biblioteca Nacional de Catalunya, pergamins, reg. 10133)
Pergamí número 1172. Pere de Sant Vicenç (*Petro de Sancto Vincecio*) encomana la torre de Vilassar a Pere de Montornès. (Biblioteca Nacional de Catalunya, pergamins, reg. 10133)

Vista zenital de la torre de l
Vista zenital de la torre de l'Homenatge ben custodiada per tres soldats

Rajola d
Rajola d'una de les estances nobles del castell

Imatge de la ceremònia de l
Imatge de la ceremònia de l'Homenatge

Forques del castell de Burriac al turó de l
Forques del castell de Burriac al turó de l'Infern

Magatzems i quadres del castell, restitució 3D
Magatzems i quadres del castell, restitució 3D

Vista zenital del castell de Burriac
Vista zenital del castell de Burriac

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

4 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Neus Busto Marchante

    Neus Busto Marchante

    over 4 years

    Bona iniciativa!

  • Josep Maria Rovira

    Josep Maria Rovira
    Author

    almost 5 years

    Gracies!

  • Chus buxade

    Chus buxade

    almost 5 years

    Sort!!!

  • Ana

    Ana

    almost 5 years

    Molta sort Txitxu

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy