❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Solo in Papua

Projecte de documental: d'esport, natura i viatges. Expedició en solitari de l'aventurer Rai Puig per l'illa de Papua durant 60 dies.

Rai Puig

A project of

Category

Created in

0
seconds
166
Pledges
8.485€
From 7.000€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Aquest és el meu últim gran somni, portat a la realitat. Es tracte d'una expedició que vaig realitzar durant el passat mes de desembre del 2017 i gener del 2018 en una de les zones més inhòspites del planeta, l’illa de Papua. En concret, el viatge va constar de dos parts ben diferenciades.

Infografia del viatge
Infografia del viatge

En primer lloc, vaig realitzar una travessia en autonomia amb un caiac de mar a l’illa de Waigeo (3.155 km²), situat al famós i paradisíac arxipèlag de Raja Ampat, les aigües on es diu que hi ha més biodiversitat submarina de tots els mars i oceans.

Segons m'han dit els locals m'he convertit en la primera persona en circumnavegar aquesta gran illa i unir-la amb les remotes illes de Wayag, vivint moltes aventures durant 30 intensos dies.

El tarragoní Rai Puig
El tarragoní Rai Puig

Tot seguit, l’expedició va continuar un altre mes a l’interior de Papua, en un trekking per les altes i salvatges muntanyes, les quals són les terres sagrades dels Dani. Aquests són un conjunt de tribus que viuen gairebé aïllades i que van ser obertes al món a partir de la dècada dels anys 30, fins llavors havien viscut a la prehistòria.

Actualment, malgrat els cants de sirena de la modernitat, encara conserven un estil de vida molt primitiu. He estat convivint amb ells durant uns quants dies i he tingut un conjunt d’experiències que poca gent ha viscut.

En Rai va viure per uns dies gairebé a  l
En Rai va viure per uns dies gairebé a l'Edat de Pedra

L’aventura s’ha realitzat a l’estil que m'agrada viatjar; en solitari, minimitzant el meu impacte i enregistrant totes les vivències en un equip de gravació que ara vull convertir en una pel•lícula – documental, relatada en primera persona. Aquest documental s’anomenarà “SOLO IN PAPUA” i tindrà una duració d'uns 45 minuts. Les seves imatges i històries transmetran valors educatius com l'esperit de superació, el respecte per l'entorn sense deixar rastre o l'assoliment d'un objectiu malgrat les dificultats. Te com finalitat motivar a tothom, sigui l'edat que sigui, a seguir els seus somnis.

LES RECOMPENSES:

Una de les meves frases preferides i que repeteixo sovint és "no col•leccionis coses, col•lecciona moments". Per tant, seguint aquesta filosofia de vida, ofereixo majoritàriament recompenses per viure experiències molt diverses, i no pas materials.

Tots els mecenes que participeu en aquest Verkami tindreu unes recompenses, és a dir regals, en funció de la quantitat voluntària que hi voleu destinar en aquest projecte (mireu a la vostra dreta).

Només pel fet per col•laborar-hi ja estareu automàticament invitats a la emocionant i exclusiva estrena del documental en pantalla gran que faré al Setembre a Barcelona (ubicació i data encara per definir).

També quedarà el nom de tots vosaltres immortalitzat als crèdits finals.

Una de les conferències i projeccions que en Rai ha realitzat explicant de primera mà les seves aventures
Una de les conferències i projeccions que en Rai ha realitzat explicant de primera mà les seves aventures

Si no pots venir aquell dia, no passa res, perquè a partir de llavors faré gira de projeccions del documental per tot Catalunya i per l'Estat Espanyol, tot i que la majoria de mecenes ja el podran visualitzar en privat abans que ningú més, un cop passades les principals estrenes.

Durant els 40 dies de campanya, per fomentar la participació amb el Verkami es faran sortejos setmanals entre tots els participants, d'interessants premis de les reconegudes marques que m'han esponsoritzat durant l'aventura: Palm, Marmot, Primus, Silva, Robens, Camelback...

Marques que han ajudat a fer aquest viatge possible
Marques que han ajudat a fer aquest viatge possible

Tot seguit, m'agradaria que els mecenes descobreixin el món del caiac de mar i el meu racó de món, la Costa Brava i l'Empordà, per tant ofereixo diversos 2x1 en activitats tant diverses com per exemple, d'esport a l'aire lliure amb SK Kayak al Cap de Creus, del món del vi i la gastronomia amb el Celler Mas Vida de Cistella (DO Empordà) o de naturalesa i l'observació de fauna salvatge mediterrània amb l'aguait de Natura Aprop a Sant Esteve de Guialbes (Girona).

Podràs fer caiac de mar per aquest entorn
Podràs fer caiac de mar per aquest entorn

Podràs provar els vins negres, blancs i rosats  del Celler Mas Vida, DO Empordà
Podràs provar els vins negres, blancs i rosats del Celler Mas Vida, DO Empordà

Amb sort podràs veure animals  com aquest des de l
Amb sort podràs veure animals com aquest des de l'aguait de Natura Aprop

També ofereixo espectaculars premis com venir un cap de setmana pagat per dues persones a un Alberg de Llançà i fer-ho coincidir amb l'animada fira "Street Summer Food" de Llançà el dissabte 16 de juny del 2018, amb el sopar de tapes i cerveses artesanals incloses. Jo hi seré!

Alberg Costa Brava, d
Alberg Costa Brava, d'ambient familiar i tranquil

Llançà,  a L
Llançà, a L'Alt Empordà , el poble on viu i treballa en Rai

Pels que aposteu per la partida de 100€ us ofereixo un 2x1 per venir amb mi un cap de setmana de travesía en caiac, (nivell fàcil/mitjà), per la Costa Brava nord, central o sud, on us mostraré diferents tècniques de supervivència i us explicaré moltes anecdotes dels meus viatges pel món, sobretot del de Papua! Ah i també us regalaré aquesta camiseta amb el meu lema preferit!

Camiseta "Follow your dreams"
Camiseta "Follow your dreams"

Finalment, per entitats que vulguin col•laborar com clubs, empreses o centres educatius, em poso a disposició a venir a la ubicació que vulguin dins de Catalunya per projectar el documental i oferir una amena xerrada inpiracional que no deixarà indiferent a ningú.

Si hi ha èxit i s'arriba a la xifra marcada, cap al mes de Juny us escriuré personalment a tots els mecenes per donar-vos i explicar-vos com obtenir les vostres recompenses segons la categoria de l'aportació realitzada.

Cal recordar que en cas que no s'arribi a l'objectiu, Verkami no us farà cap recàrrec de la vostra aportació i tampoc rebreu cap de els recompenses assignades. Tanmateix, sóc optimista i crec que tots hi sortirem guanyant!

Fases d
Fases d'un micromecenatge (crowdfunding)

Recorda també que totes aquestes recompenses que s'especifiquen a la dreta seran només vàlides fins al Juny del 2019, per tant teniu un any per gaudir-les! Sigueu curosos al apuntar el vostre nom i correu electrònic (millor no sobrenoms) i recordeu-vos de quin nom i cognom vau fer servir al moment de fer l'aportació per tal que no hi hagi mal entesos.

Moltes gràcies a tots i posem rumb cap al documental! Tenim els vents a favor!

QUI SOM

Rai Puig Roig:

Vaig néixer a Tarragona fa 32 anys tot i que actualment visc a l'Alt Empordà. Sóc llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, i he obtingut diversos títols com a guia de caiac de mar professional . Sóc apassionat dels viatges, la natura i les activitats a l'aire lliure. Exerceixo com a guia al Cap de Creus i la Costa Brava , havent-m'hi dedicat a altres llocs anteriorment. Això m'ha portat a viure a destinacions com a Mallorca, Noruega, la Patagònia Argentina, o Groenlàndia. Abans de l'aventura per Papua, he realitzat amb èxit altres expedicions en caiac a Alaska, Canadà, la Baixa Califòrnia, País de Gal•les , Nova Zelanda, País Basc, i Menorca. Actualment, compagino la feina de guia amb xerrades motivacionals i projeccions de les meves aventures pel món. El meu lema preferit: "Follow your dreams!"

Navengant per l
Navengant per l'arxipèlag de Raja Ampat

L'any 2015 ja vaig editar un altre documental anomenat Paddling to Alaska, de l'expedició en caiac més llarga que he realitzat mai abans i que es va finançar amb èxit a través també de la plataforma Verkami. Aquesta aventura, que el documental del qual ha guanyat diversos premis, va ser l'expedició des de Vancouver (Canadà) fins Alaska al 2014, en un total de 95 dies i més de 2000Km palejats.

Trailer Paddling to Alaska:

Cartell del documental realitzat el 2015 amb un Verkami
Cartell del documental realitzat el 2015 amb un Verkami

Xavi Trilla i Roger Amat:

Pel muntatge de la pel·lícula tenim a disposició dos grans professionals del sector, l'editor Xavi Trilla i el director d'art Roger Amat.

Xavi Trilla (realitzador) és el coordinador dels diferents tècnics que col•laboraran amb el documental (color, àudio, subtitulació, grafisme...) . En Xavi ja va ser l'editor que va crear "Paddling to Alaska" juntament amb mi.

En Xavi Trilla serà
En Xavi Trilla serà 'l'arquitecte' de les centenars d'hores de video recopilades

Pere Nolasc Plana:

En Pere Nolasc és qui posarà la música allà on les imatges no hi arribin per tal de fer-nos emocionar a tots i totes. Músic de violí, viola i violí de cinc cordes. La seva activitat tan concertística com pedagògica està centrada en la improvisació. Ha pogut fer arribar la seva música a milers de persones a través d’escenaris en auditoris i festivals de més de 20 paisos.

Ha impartit formació tan per a alumnat com per a professorat en diversos cursos , Workshops i com a professor de violí modern en diverses institucions acadèmiques. És membre d’aupaQUARTET, quartet de corda clàssic i la música Rock I Jazz; també és col·laborador assidu de la Barcelona Gipsy Balkan Orkestra (BGKO) i col·laborador puntual en nombrosos projectes tan a Barcelona com a l’estranger. Ha cursat el Màster en violí Jazz a l'ESMUC, així com el postgrau en metodología de la improvisació de L'IEM. És autor del llibre "Improvisación de cuerdas I" editat per Enclave Creativa. En Pere ja va ser l'autor de la Banda Sonora del documental Paddling to Alaska al 2015.

Pere Nolasc, posarà música allà on les imatges no hi arriben
Pere Nolasc, posarà música allà on les imatges no hi arriben

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

El cost del projecte es calcula en 7.000 euros, que es destinaran a les següents tasques:

6.000 euros per al muntatge, postproducció de so, correcció de color, disseny gràfic, banda sonora original, veu en off i subtitulació del documental al espanyol i anglès. Aquests recursos permetran donar forma definitiva a un munt d'hores de material enregistrades durant l'expedició, atorgant al conjunt un format de màxima qualitat per poder explotar-lo com a documental tant a les sales de cinema, com a televisió o a Internet.

500 euros destinats a la realització de la campanya de difusió del

projecte.

500 euros per a càrrecs de gestió de fundraising

Gràfic
Gràfic

CALENDARI PREVIST

El calendari de producció plantejat és el següent:

Període de recerca de finançament: Abril- Maig 2018
Entrega de recompenses als mecenes: Juny 2018
Muntatge i Postproducció: Maig- Agost 2018
Difusió i Promoció del documental: Maig - Setembre 2018
Estrena al públic: Setembre 2018

Trekking per arribar a contactar amb la tribu dels Dani
Trekking per arribar a contactar amb la tribu dels Dani

+ INFO

  • La preparació del viatge: "No hi havia informació prèvia sobre aquell lloc, i em venien al cap molts dubtes"

Darrere aquell paisatge idíl·lic s
Darrere aquell paisatge idíl·lic s'amaguen molts perills

Fa molts anys vaig veure en una revista fotos de gent fent caiac per Raja Ampat i de pobles enigmàtics.

Des de llavors la idea d'anar-hi a palejar algun dia esdevingué un somni. Després d'haver estat palejant per destins àrtics, desèrtics, atlàntics i mediterranis, mai ho havia fet abans al tròpic. Així finalment vaig decidír emprendre aquesta aventura, que va començar molts mesos abans des de casa seva.

Em vaig trobar que gairebé no hi havia informació prèvia sobre aquell lloc, i em venien al cap molts dubtes: com seria el mar?, trobaria llocs per desembarcar?, quins perills reals hi havia?, com portaria el menjar i aigua per 30 dies?, les persones serien hospitalàries?... Em va costar molt trobar un caiac adient al destí perquè lògicament no se'l podia portar des de casa a l'altre punta del món. A priori semblava un viatge molt car i planificar tota la logística necessària era complicat. Però mica en mica, vaig anar fent contactes i amb paciència, coneixement i determinació vaig anar trobant solucions als problemes sorgits inicialment.

  • Expedició en caiac de mar durant 30 dies: "Fins i tot un dia un tauró enorme em va colpejar el caiac!"

Veus el caiac d
Veus el caiac d'en Rai?

La travessia amb caiac de mar en solitari i sense assistències va transcórrer pel mar de Raja Ampat, a l'est d'Indonèsia, una meca del submarinisme i una de les perles del Pacífic. Consta d'un gran arxipèlag d'illes tropicals cobertes de vegetació amb penya-segats calcaris. Vaig navegar per aquest laberint d'illes orientant-se únicament amb els meus mapes i acampant amb la meva hamaca- tenda en platges solitàries. L'objectiu era circumnavegar la gran illa de Waigeo, repte mai aconseguit per ningú més. De quan en quan vaig trobar petits i aïllats pobles de pescadors. Malgrat que ells solament parlaven la seva llengua i res d'anglès, vaig poder comunicar-me i vaig tenir molt bones experiències. Fins i tot, em van ajudar a resoldre greus problemes sorgits.

Com tota gran aventura, vaig haver de fer front a molts entrebancs, com per exemple: conviure amb fortes calors i tempestes tropicals, fer grans creuaments a mar obert sortint de la meva zona de confort, nedar tot sol amb mantes gegants i peixos territorials que m'atacaven , o també, vaig acampar amb aranyes i tota mena d'insectes. Fins i tot un dia, un tauró enorme em va colpejar el caiac! Però els moments més perillosos van ser per la costa nord, on em vaig trobar que les onades de l'oceà Pacífic trencaven violentament sobre la barrera de corall i això em provocava molts problemes alhora de desembarcar a terra. Van ser més de 600 quilòmetres amb moments de risc, bellesa i duresa que mai oblidaré.

  • Trekking per conviure amb la tribu dels Dani: "Despullats i els homes només coberts amb una petita carabassa per tapar-se el penis anomenat koteka, i les dones només amb faldilles de llavors"

No parlàvem la mateixa llengua, però no ens calia per comunicar-nos
No parlàvem la mateixa llengua, però no ens calia per comunicar-nos

La segona part del viatge, va transcórrer lluny del mar, en concret a un lloc anomenat la Vall del Baleim. L'objectiu era contactar amb els Dani, un conjunt de pobles ancestrals que habiten les interiors muntanyes de Papua. Els Dani, que van ser descoberts als ulls del món a la dècada dels anys 30 per un grup de missioners holandesos, fins fa poc vivien aïllats de la resta del món i tenien un estil de vida molt prehistòric. Només arribar a la ciutat de Wamena, vaig caure malalt 10 dies. Després vaig endinsar-se pels enfangats camins alpins amb un guia aborigen per arribar als poblats Dani més remots.

Mentre caminava per les altes muntanyes emboirades de l'illa de Papua, em venien al cap històries i llegendes de canibalisme i de violentes lluites tribals tacades de sang, segons algunes referències que tenia d'aquella gent . Però quan finalment vaig trobar membres de la tribu dels Dani, despullats, i els homes només coberts amb una petita carabassa per tapar-se el penis anomenat koteka, i les dones només amb una faldilla de llavors , em van desaparèixer aquests pensaments. Amplis somriures i llargues encaixades de mà, em transmetien una sensació d'amabilitat i hospitalitat desbordant. Tinc multitud de vivències i anècdotes per explicar d'aquell fabulós viatge en el temps que vaig viure per uns dies.

  • L'equip de gravació: "He fet ús d'un DRON, que m'ha permès enregistrar imatges aèries molt espectaculars"

No va ser fàcil gravar-se cada dia, especialment als moments difícils
No va ser fàcil gravar-se cada dia, especialment als moments difícils

La gran majoria d'aquestes experiències de tot tipus han quedat immortalitzades amb les meves gravacions. El documental 'Solo in Papua' es basarà en una auto gravació feta per mi mateix durant tota l'expedició mitjançant càmeres diferents: dos GoPro Black Hero 3, una video càmera Panasonic semi-professional i una Olympus aquàtica. També com a novetat d'aquesta expedició , he fet ús d'un DRON, que m'ha permès enregistrar imatges aèries molt espectaculars de les aigües turqueses amb el meu petit caiac de fons, de l'arxipèlag d'illes laberíntic i de les altes muntanyes tropicals. Així doncs, he recopilat desenes d'hores de material audiovisual que actualment es troba en procés de selecció i muntatge.

  • Projecte de millora de l'entorn natural i la gestió de residus: "Aquesta és una realitat que no vull amagar, sinó al contrari, en vull fer denúncia"

Si no s
Si no s'hi fa res al respecte, això acabarà desapareixent més ràpid del que creiem

A part del projecte de realització d'un documental que narrarà les meves aventures i transmetrà valors que intento seguir dia a dia, vull fer alguna cosa que millori mínimament l'entorn que he visitat. Un dels "xocs" més grans que he tingut en aquest viatge és tota la brutícia que he trobat per aquells mars idíl•lics transportats per les corrents provinents de tots els racons de l'oceà Pacífic. Aquesta és una realitat que no vull amagar, sinó al contrari, en vull fer denúncia. He trobat tota mena de plàstics i residus flotant per l'aigua, fins hi tot per les costes més remotes. Per tant, un dels objectius amb aquest projecte serà recollir diners d'aportacions voluntàries en les meves futures projeccions i xerrades que oferirà per Catalunya, l'Estat Espanyol i inclús a l'estranger denunciant el gran problema de la gestió dels residus en tot el món. Aquests fons aniran destinats a algun projecte local o ONG que es dediqui a la neteja i conservació dels mars i oceans. És una acció que encara estic acabant de perfilar però que més ímpetu li estic posant.

  • Enllaços d'interès del projecte:

Facebook amb més fotos de l'expedició Solo in Papua

Facebook personal de Rai Puig
Instagram personal de Rai Puig
Facebook amb fotos de l'expedició a Alaska (2014)

Ajuda
Ajuda'm a que històries com aquestes siguin explicades

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

32 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Alba Escriu

    Alba Escriu

    almost 6 years

    Per moltes aventures més, Rai!!!!!!

  • Rafa Domínguez

    Rafa Domínguez

    almost 6 years

    Res es imposible, tot es improbable

  • Josekayak

    Josekayak

    almost 6 years

    A la conquesta dels Somnis!

  • Pep Prats

    Pep Prats

    almost 6 years

    Bona feina Rai!

  • claraizquierdo

    claraizquierdo

    about 6 years

    Molta sort en aquest projecte

  • ramon llorach

    ramon llorach

    about 6 years

    Endavant crack!!!

  • ramon llorach

    ramon llorach

    about 6 years

    Endavant crack!!!

  • ramon llorach

    ramon llorach

    about 6 years

    Endavant crack!!!

  • Joan Viladomat

    Joan Viladomat

    about 6 years

    Una abraçada Rai i molta sort !!!

  • stenella.78

    stenella.78

    about 6 years

    Ànims Rai!!! Segur que ho aconsegueixes!!! 💪🏼😊

#03 / Papua i la seva gent

Una de les avantatges de viatjar sol és que tothom se't adapta més fàcilment, i et succeeixen una sèrie d'experiències que amb un grup difícilment viuries. I més, si ho fas a un lloc on rep molt poc turisme, i l'arribada d'occidentals és tota una novetat per la seva comunitat.

Aquest va ser el primer Dani de debò que vaig trobar caminant per les muntanyes
Aquest va ser el primer Dani de debò que vaig trobar caminant per les muntanyes

Per començar, els pobles Dani que vaig visitar a l'interior de Papua, tot i el seu passat està lligat al canibalisme i violentes guerres tribals, sempre em van rebre amb un somriure i llargues encaixades de mà. Com per exemple, aquest primer guerrer que vaig trobar caminant sol per la selva. Amb mímica m'explicava l'ús de la seva llança i es va deixar fotografiar.

Els habitants d
read more

#02 / Honai, les cases de la tribu dels Dani

La Honai és la típica cabana on viuen les tribus indígenes Dani ubicades a la Vall de Baliem de Papua (Indonèsia) les quals vaig visitar. És una casa (Rumah) de base circular feta de fusta i amb el sostre de palla i canyes en forma de con.

Honai, típica casa dels Dani
Honai, típica casa dels Dani

Es construeixen generalment petites i sense finestres per protegir-se de les fredes temperatures durant la nit ja que alguns poblats arriben a situar-se per sobre dels 2.000 metres d'altitud.

Hi ha tres classes de cabanes: una per als homes, Honai, una altra per a les dones i els nens, Ebei, i una altra per als porcs, Wamai. De vegades, les dones comparteixen la cabana amb el bestiar i és on cuinen.

\
"Conversa" amb un Dani

Solen tenir dos nivells. Al centre de la planta baixa hi ha un petit forat on encenen el foc que utilitzen tant per bullir l'aigua i cuinar els seus… read more

#01 / Un polissó a bord

Un dia mentre palejava per la costa de Sud de la gran illa de Waigeo, vaig trobar per casualitat aquest gosset perdut per la selva més salvatge. Vaig pensar "com haurà arribat fins aquest indret tan remot?'"

Estava ben espantat i mostrava signes de mal nutrició ja que estava molt escanyolit. A base de donar-li menjar i aigua, em vaig anar guanyant la seva confiança. Finalment, vaig decidir que me'l pujava a bord del caiac fins portar-lo al següent poble.

Un nou tripulant a bord
Un nou tripulant a bord

Vam passar 3 dies junts i com acostuma a passar amb una petita i divertida mascota, vaig arribar a conectar molt amb ell. Fins i tot li vaig posar nom, es deia Kon-tiki!

Poc a poc, es va anar acostumant a passar-se llargues hores damunt del caiac i fèiem molt bon equip.

En  Kon-tiki, el gos aventurer
En Kon-tiki, el gos aventurer

En Kon-Tiki a vegades es situava a la proa, d'altres a la popa. A vegades ben a prop meu, d'altres, a una punta mirant l'horitzó.

read more

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy