❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Fem que la sardana sigui Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO!

Impulsem la candidatura de la sardana a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO!

0
seconds
183
Pledges
8.950€
From 6.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project because you simply want to help make it happen:

Primer objectiu aconseguit!

Gràcies a tot el suport que estem rebent, hem arribat al primer objectiu dels 6.000€ i ja podrem començar a posar en marxa la candidatura!

El procés però, és llarg, i per assegurar-ne l'èxit seguim necessitant el vostre suport!

Si arribem als 12.000€ destinarem les aportacions a la campanya de difusió i a la resta de despeses de gestió nacionals i internacionals.

Entre tots podem aconseguir-ho!!

Des de la Confederació Sardanista de Catalunya estem impulsant la candidatura de la sardana a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO, allò que en general es coneix com a “patrimoni de la humanitat”.

A tall d’exemple, i dins del nostre àmbit cultural, en aquesta llista estan inscrits, entre d’altres, la Patum de Berga, els castells, el cant de la Sibil·la, el Misteri d’Elx, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les Falles de València, les falles del Pirineu i la dieta mediterrània.

Pel que fa a les danses, algunes de les que ja formen part d’aquesta llit són el tango, el flamenc, el merengue, els balls de nois de Romania o la rumba cubana. I volem que la sardana també en formi part.

Volem reforçar la vitalitat del món sardanista i difondre la sardana a Catalunya i arreu del món. La candidatura ja està generant un gran entusiasme dins del món sardanista i està contribuint a reforçar-ne la cohesió i l’autoestima.

En aquests moments la candidatura compta ja amb la participació o el suport de:

• Ens de l’Associacionisme Cultural Català
• Institut del Patrimoni Cultural Immaterial
• Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
• Congrés dels Diputats

Però el que necessitem és el suport i la col·laboració de tothom per poder aconseguir que la sardana tingui el reconeixement que es mereix. Et necessitem a tu! Volem que la rotllana cada dia sigui més gran i més forta!

La societat catalana és una de les més unides i més contributives que hi ha. Amb la teva ajuda aconseguirem cohesionar encara més el món sardanista, recollir el sentiment de milions de persones com tu, ser un referent de la cultura catalana i tenir aquest reconeixement a nivell mundial.

A què destinarem les vostres aportacions

Una candidatura a la Llista Representativa requereix inevitablement d’uns recursos humans i materials per tirar-la endavant, i és recomanable comptar amb persones professionals que s’hi puguin dedicar, per tal de garantir la màxima eficàcia en les diverses etapes del procés de tramitació.

Tot i que algunes candidatures poden arribar a costar 300.000 euros, en el cas de la sardana la previsió és d’aproximadament uns 40.000 euros repartits en tres o quatre anys.

Estem convençuts que el valor simbòlic, identitari, cultural i social que té la sardana facilitarà que tant institucions, per responsabilitat pública, com empreses, per responsabilitat social corporativa, se sumin a aquesta candidatura i vulguin ser partícips de l’èxit que representarà el seu reconeixement per la UNESCO.

Lògicament, les col·laboracions que sorgeixin per tirar endavant aquesta candidatura quedaran reflectides en la comunicació pública que es vagi fent en el marc i al ritme de les diverses fases del procés i tenint molta cura de no utilitzar el nom de la UNESCO de manera que es pugui interpretar que es fa amb finalitats comercials o publicitàries.

Així doncs, amb les vostres aportacions finançarem part del pagament als tècnics i personal qualificat especialista per fer aquesta tasca i elaborar l’expedient corresponent, i part dels recursos necessaris per presentar tots els documents i fer tots els tràmits per aconseguir que la sardana sigui patrimoni immaterial de la humanitat.

• Elaboració de l’expedient per part dels tècnics i personal especialista: 30%
• Campanya de difusió: 30%
• Despeses de gestió nacionals i internacionals: 17%
• Despeses de gestió de la campanya: 8%
• Producció de recompenses: 15%

En aquesta primera fase, finançarem l’elaboració de l’expedient, i si aconseguim superar els 6.000€, destinarem les següents aportacions a la campanya de difusió, i a la resta de despeses de gestió nacionals i internacionals.

El procés

Segons la situació política actual, el procés per a inscriure un element a l’esmentada Llista Representativa té diverses etapes:

  1. El Departament de Cultura ha d’aprovar la iniciativa, després de valorar el document de candidatura preparat d’acord amb el protocol establert.

  2. El Consejo del Patrimonio Histórico espanyol, on els representants de totes les comunitats autònomes decideixen les candidatures que Espanya presenta a la UNESCO, ha d’acceptar la proposta de la sardana. Aquesta proposta s’ha de fer també d’acord amb un document aprovat a aquest efecte.

  3. El Govern espanyol, d’acord amb la decisió del Consejo del Patrimonio Histórico, ha de presentar formalment la candidatura a la Secretaria de la UNESCO, a París.

  4. La Secretaria de la Convenció (integrada dins de la Secretaria de la UNESCO) ha de comprovar que la candidatura compleix tots els requisits formals, d’acord amb els formularis preceptius.

  5. L’Òrgan d’Avaluació del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial ha d’avaluar la candidatura per comprovar si compleix els requisits establerts i presentar al Comitè una proposta argumentada d’inscripció, de no inscripció o de retorn per a completar alguna informació.

  6. El Comitè Intergovernamental ha de decidir si inscriu o no l’element proposat a la Llista Representativa.

El principal escull en aquest procés és, segurament, el Consejo del Patrimonio Histórico, ja que en aquests moments cada estat només té assegurat que el Comitè estudiarà una candidatura seva cada 2 anys.

A Catalunya s’estan preparant altres candidatures, algunes de les quals ja han estat aprovades per la Generalitat, i Espanya ja ha decidit les dues pròximes candidatures (que previsiblement s’estudiaran el 2018 i 2020) i hi ha nombroses iniciatives en marxa que estan esperant l’aprovació del Consejo del Patrimonio Histórico, de manera que la candidatura de la sardana difícilment es podria estudiar abans del 2024.

Aquesta dificultat es podria salvar amb una candidatura multinacional, ja que aquestes són prioritàries i encara més si l’estat que les encapçala té pocs elements inscrits a la Llista. Ja s’ha començat a treballar en aquesta línia, però es tracta d’un procés que requereix temps.

Com pots ajudar-nos?

Tria la teva aportació, des de la més petita fins a la més gran. Totes tenen recompensa i ens ajudaran en aquest projecte.

• Si no tens gaire clar això d’aportar diners per internet, pots fer-nos una aportació directa. Porta’ns els diners en persona i nosaltres els inclourem a la campanya en nom teu.

Descobreix-nos! Vine a veure’ns a la Casa de la Sardana per parlar-ne, o acosta't a alguna de les més de 3.000 activitats sardanistes que es fan cada any. Allà hi veuràs per què creiem que és important que la sardana tingui aquest reconeixement.

Sigues el nostre altaveu! Fes difusió a les xarxes socials del nostre projecte, explica-ho a familiars, amics i coneguts. Com més se’n parli, més ressò tindrem i més gent coneixerà del nostre projecte.

Sobre les recompenses

10€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018

Sobre la Guia Sardanista:

• És un ‘carnet de ruta’ pels sardanistes, que detalla els 173 aplecs reglats i els concursos
• Se n’editen 16.000 exemplars en suport paper
• Es pot consultar a través de la pàgina web - http://guia.sardanista.cat/
• Es presenta durant el mes de desembre
• El concert de presentació s’inclou dins els actes de Capital de la Sardana

20€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018
+ CD “La Sardana, camí de la UNESCO”

Les 10 peces singulars dels concerts La Sardana de l’Any que inclou aquest CD són:

01 | Cala Romana (sardana)

Tomàs Gil i Membrado

Cobles Marinada i Bellpuig Cobla

Concepció Ramió, direcció

PALAU DE LA MÚSICA CATALANA - LSDA 2004

02 | Trio d’Oiseaux (polka)

Jules Pillevestre

Cobla Sant Jordi

Bernat Castillejo, Isabel Gregori,

Xavier Torrent, flabiols solistes

Jordi León, direcció

TEATRE DE LA PASSIÓ DE CERVERA - LSDA 2005

03 | La patinadora (sardana)

Pere Rigau

Cobla Sant Jordi

Jordi León, Bernat Castillejo, Isabel Gregori,

Xavier Torrent, flabiols solistes

TEATRE DE LA PASSIÓ DE CERVERA - LSDA 2005

04 | Cançó de bressol per a fer adormir la guerra

Marc Timón

Orquestra de l’Acadèmia del Liceu, Cobla Ciutat de Girona

David Planas, rapsode

Salvador Brotons, direcció

AUDITORI DE GIRONA - LSDA 2008

05 | L’Aplec (festa camperola)

Agustí Borgunyó

Orquestra de l’Acadèmia del Liceu

Salvador Brotons, direcció

AUDITORI DE GIRONA - LSDA 2008

06 | Sant Martí del Canigó (sardana)

Pau Casals

Cobles Mediterrània i Mil·lenària

Joan Torras, percussió

Jesús Ventura, direcció

PALAU DE CONGRESSOS DE PERPINYÀ - LSDA 2009

07 | Empúries (sardana)

Eduard Toldrà

Orquestra Simfònica Julià Carbonell

Alfons Reverté, direcció

TEATRE LA LLOTJA DE LLEIDA - LSDA 2011

08 | Camí de Haikus (camí musical)

Francesc Cassú

Orquestra Simfònica Julià Carbonell

Cobla Jovenívola de Sabadell

Manel Pedrós, rapsode

Alfons Reverté, direcció

TEATRE LA LLOTJA DE LLEIDA - LSDA 2011

09 | La Processó (crònica musical d’una festa tradicional)

Xavier Pagès

Orquestra Simfònica Julià Carbonell

Bellpuig cobla

Alfons Reverté, direcció

TEATRE LA LLOTJA DE LLEIDA - LSDA 2011

10 | Marinada (sardana)

Antoni Pérez Moya

Giorquestra

Enric Ortí, tenora solista

Polifònica de Puig-Reig, Coral Sant Jordi,

Coral Càrmina, Òpera de Cambra de Sant Cugat

Marcel Sabaté, direcció

AUDITORI DE BARCELONA - LSDA 2013

11 | Somni (sardana) Manel Saderra Puigferrer

Giorquestra

Enric Ortí, tenora solista

Polifònica de Puig-reig, Coral Sant Jordi, Coral Càrmina, Òpera de Cambra de Sant Cugat

Marcel Sabaté, direcció

AUDITORI DE BARCELONA - LSDA 2013

50€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018
+ CD “La Sardana, camí de la UNESCO”
+ 2 entrades pel concert final de La Sardana de l’Any a Alcanar el 12 de maig de 2018

La Sardana de l'Any és un concurs adreçat a la difusió de les noves sardanes que s'estrenen cada any i a la promoció dels seus autors. S'hi atorguen 3 categories de premis: Popular, de la Crítica i Joventut.

El Premi Popular s'atorga a la sardana que obté més suport públic. Les sardanes participants competeixen en eliminatòries setmanals, emeses per diverses emissores de ràdio i aquest web. El vot dels seguidors del concurs decideix la guanyadora de cada eliminatòria, i les deu sardanes finalistes participen en un concert. El públic del concert tria la sardana guanyadora del premi Popular.

El Premi de la Crítica s'atorga per criteris de qualitat musical segons el veredicte d'un jurat format per músics professionals.

El Premi Joventut promociona el talent jove. Segueix uns criteris similars als del Premi de la Crítica, però està restringit als autors de menys de 30 anys.

La Final de La Sardana de l’Any 2017 serà al Centre Cívic d’Alcanar, darrer poble de Catalunya a la província de Tarragona, el 12 de maig de 2018.

100€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018
+ CD “La Sardana, camí de la UNESCO”
+ 2 entrades pel concert final de La Sardana de l’Any a Alcanar el 12 de maig de 2018
+ Arracades de plata “Sardana” Oniricat

Arracades de plata de llei amb dues figures sardanistes tallades a mà, tancament de pressió i acabat en brillant .

Mides: 1,5 x 1,5 cm. Un disseny original Oniricat i creació de Sílvia Altimir.

Sílvia Altimir aprèn l’ofici de la mà del seu pare i decideix dedicar-s’hi professionalment als 18 anys: "Segueixo les passes del meu pare que tant m’ha ensenyat amb la seva extensa experiència en aquest ofici. No m’agrada la producció en sèrie i cerco treballar amb les mans a tota hora, per dissenyar col·leccions limitades i peces úniques."

150€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018
+ CD “La Sardana, camí de la UNESCO”
+ 2 entrades pel concert final de La Sardana de l’Any a Alcanar el 12 de maig de 2018
+ Conjunt arracades i penjoll de plata “Sardana” Oniricat

Penjoll Sardana

Penjoll de plata de llei amb quatre figures sardanistes tallades artesanalment a mà i reproduïdes amb la tècnica de microfusió. Acabat en brillant i amb cadena de plata.

Mida: 5,2 x 2 cm. Un disseny original Oniricat i creació de Sílvia Altimir.

Arracades Sardana

Arracades de plata de llei amb dues figures sardanistes tallades a mà, tancament de pressió i acabat en brillant .

Mides: 1,5 x 1,5 cm. Un disseny original Oniricat i creació de Sílvia Altimir.

250€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018
+ CD “La Sardana, camí de la UNESCO”
+ 2 entrades pel concert final de La Sardana de l’Any a Alcanar el 12 de maig de 2018
+ Conjunt arracades i penjoll banyat en or “Sardana” Oniricat

Penjoll Sardana

Penjoll amb un bany d'or de 3 micres amb quatre figures sardanistes tallades artesanalment a mà i reproduïdes amb la tècnica de microfusió. Acabat en brillant i amb cadena amb un bany d'or de 3 micres.

Mida: 5,2 x 2 cm. Un disseny original Oniricat i creació de Sílvia Altimir.

Arracades Sardana

Arracades amb un bany d'or de 3 micres amb dues figures sardanistes tallades a mà, tancament de pressió i acabat en brillant .

Mides: 1,5 x 1,5 cm. Un disseny original Oniricat i creació de Sílvia Altimir.

500€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018 amb lletres preferents
+ CD “La Sardana, camí de la UNESCO”
+ 2 entrades pel concert final de La Sardana de l’Any a Alcanar el 12 de maig de 2018
+ Assistència a l’assaig general del concert final de La Sardana de l’Any
+ Cap de setmana del 12-13 de maig de 2018 a Alcanar per a dues persones

Assistència a l’assaig gener i/o a les proves de so prèvies abans del concert final.

Allotjament per a dues persones la nit de dissabte 12 de maig a diumenge 13 de maig a un hotel de la zona amb esmorzar inclòs.

1.000€

El teu nom imprès en el llistat dels col·laboradors a la Guia Sardanista 2018 amb lletres preferents
+ CD “La Sardana, camí de la UNESCO”
+ 2 entrades pel concert final de La Sardana de l’Any a Alcanar el 12 de maig de 2018
+ Composició d’una sardana dedicada i personalitzada

La sardana serà d’un compositor de renom i es podrà triar el títol i el dia i lloc de l’estrena.

Calendari previst

Portem més d’un any treballant-hi, fent la feina prèvia per poder tenir en ordre tots els passos que fan falta per aconseguir que la nostra candidatura tiri endavant.

A partir d’aquest 2017, la nostra previsió de calendari és la següent:

30 de setembre de 2017: presentació de la candidatura a la Generalitat.
31 d'octubre de 2018: presentació de la candidatura al Consejo del Patrimonio Histórico.
30 de març de 2020: presentació de la candidatura a la UNESCO.

Les recompenses físiques seran entregades a partir del mes de setembre. Ens posarem en contacte amb totes les persones que hagueu fet una aportació per concretar-ne l’entrega.

A més, tots els mecenes que col·laboreu en alguna donació sereu convidats a la presentació de la Guia Sardanista 2018 que se celebrarà el dissabte 16 de desembre a les 18h. a Figueres, on aprofitarem per donar-vos les gràcies a tots i fer-vos entrega d’un exemplar on sortiran tots els vostres noms!

En cas de no assolir l’import total, els diners col·lectats es destinaran íntegrament als treballs de la candidatura.

+ Info

Segueix l'etiqueta #sardanaunesco per estar ben informat.

Facebook de la Confederació: https://www.facebook.com/conf.sardanista

Twitter de la Confederació: https://twitter.com/conf_sardanista

Instragram de la Confederació: https://www.instagram.com/conf.sardanista/

Web de la Confederació: https://portalsardanista.cat/

• Aquelles empreses, entitats o comerços que estigueu interessats en col·laborar amb nosaltres i aquelles persones que tingueu dubtes sobre les recompenses podeu enviar un correu a: [email protected]

Qui som?

La Confederació Sardanista de Catalunya es crea el 12 d’abril de 2014 arrel de la transformació de la Federació Sardanista de Catalunya. Neix amb la finalitat d’aglutinar totes les federacions i organitzacions del sector sardanista, com cobles, colles sardanistes de competició, aplecs i d'altres associacions, unificant d’aquesta manera totes les expressions i pràctiques sota una sola figura.

Més informació a: https://portalsardanista.cat/la-confederacio-sardanista-de-catalunya

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

1 comment

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Isabel Sanagustín i Aijon

    Isabel Sanagustín i Aijon

    over 6 years

    Ho aconseguirem!

#01 / Primer objectiu aconseguit!

Gràcies a tot el suport que estem rebent, hem arribat al primer objectiu dels 6.000€ i ja podrem començar a posar en marxa la candidatura!

El procés però, és llarg, i per assegurar-ne l'èxit seguim necessitant el vostre suport!

Si arribem als 12.000€ destinarem les aportacions a la campanya de difusió i a la resta de despeses de gestió nacionals i internacionals.

Entre tots podem aconseguir-ho!!

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy