❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Sallent i Republicanisme

Aquest llibre vol donar una visió clara i objectiva del moviment republicà a Sallent, des dels seus orígens al segle XIX fins a la restauració de la democràcia i recuperar, així, una part de la memòria històrica del municipi.

Santi Andorrà

A project of

Category

Created in

0
seconds
69
Pledges
3.020€
From 3.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Què és "Sallent i republicanisme" ?

“Sallent i republicanisme ” és un llibre que vol donar una visió clara i objectiva del moviment republicà a Sallent (Bages) des dels seus orígens al segle XIX fins a la restauració de la democràcia. El llarg camí per la conquesta de la democràcia i la llibertat.

Entendre el republicanisme és quelcom imprescindible per entendre la història del nostre país. El republicanisme, lluny de voler fer canvis superficials i “renovar” un sistema corrupte i manipulat per les elits, volia canviar la societat per fer-la més justa i més lliure. Un canvi que va estar ple de dificultats pels atacs dels qui s’hi oposaven, tant dels qui consideraven que la República atemptava contra l’Espanya tradicional catòlica, com dels qui volien fer una revolució que anés molt més enllà del que el republicanisme plantejava.

Els grans canvis del país van influir en les dinàmiques polítiques, socials i sindicals del poble, afectant directament en el dia a dia de les persones. Aquest llibre és un exercici de recuperació de la memòria i et permetrà conèixer com es van viure els moments més rellevants de la nostra història dins de la dinàmica d'un poble com Sallent.

Presentació del llibre

Tenim previst fer la presentació del llibre el divendres 21 d'abril, pocs dies després del 14 d’abril, dia en que es commemora la proclamació de la segona República, el 14 d’abril de 1931.

La presentació s'efectuarà de la mà de l'autor a la Sala Vilà i Valentí de Sallent.

Aportacions

Necessitem el teu suport per cobrir les despeses d'impressió del llibre, que tindrà un cost de poc més de 3.000 €

Sobre les recompenses

Considerem que la millor recompensa és el mateix llibre, per això l'hem inclòs pràcticament en totes les opcions.

A més, pot ser una bona experiència recórrer el poble al costat de l'autor mentre ens explica els principals successos descrits en el llibre i veient els escenaris que van protagonitzar aquells moments.

Les recompenses es podran recollir el dia de la presentació del llibre, el dia 21 d'abril.

En cas de no poder venir aquell dia, ja informarem de diferents llocs de recollida a Sallent, Manresa i algun municipi més a determinar.

Autor

Josep Carles Robert Martínez, nascut a Barcelona però ha passat la major part de la seva vida a la vila de Sallent. Llicenciat en història i Màsters en “història” i en “arxivística i gestió documental”. La seva vida professional ha transcorregut bàsicament entre feines d’historiador, arxiver, guia turístic i tècnic de turisme.

Col·laborador - investigador

Ferran Sánchez Agustí, premi Tasis de Comunicació (1995), és autor de mitja dotzena de llibres imprescindibles pel coneixement del món de la Guerra Civil i els maquis a Catalunya. El seu treball de recerca està avalat per diverses ponències presentades en diferents universitats.

Detall del llibre

Sallent, una petita vila situada al nord del Bages, ha estat un poble que ha viscut els grans successos de la història amb la voluntat ferma de no encallar-se en el passat i de poder avançar en el camí cap a una societat moderna. Va oposar-se als reaccionaris absolutistes i defensar la constitució liberal, va abraçar la revolta de 1868 i la fi dels Borbons i, amb el retorn d’aquests últims, va convertir-se en una vila on el republicanisme, única alternativa real a la corona, es convertia en una força que cada cop aglutinava a més gent en la seva demanda de democràcia real.

La Guerra Civil i els més de 30 anys de dictadura van destruir i, en gran part, esborrar el llegat d’una gent que va lluitar per la llibertat i que va ser esclafada per uns militars colpistes que no estaven disposats a que “La España Tradicional” pogués córrer cap mena de perill. Des d’aquesta obra volem donar a conèixer la seva obra i el seu llegat a la vila de Sallent. Un llegat que mereix ser recordat i explicat per justícia amb tots els republicans sallentins que van lluitar per aconseguir crear un país millor i que no mereixen ser oblidats mai.

El republicanisme sallentí a través del temps

Des d’aquesta obra volem donar a conèixer totes les etapes del republicanisme, donant informació, també, dels episodis més desconeguts de la seva evolució fins arribar als nostres dies.

  • Sallent. Vila liberal (1800-1875): Abans que el republicanisme prengués cos a Sallent, aquesta comptava amb un gran nombre de gent que s’oposava a l’arcaic absolutisme i que veia en el liberalisme la forma de portar el progrés i la llibertat a un país dominat per l’aristocràcia i l’església. Aquests sallentins són un clar exemple de la voluntat de canvi i progrés d’amplis sectors de la societat sallentina durant la primera meitat del segle XIX

  • Orígens del republicanisme sallentí (1876-1930): Amb la monarquia borbònica restaurada, el republicanisme és l’única oposició a un règim immobilista que s’ha estructurat en torn a la idea que res a de canviar . Sallent, seguint amb la tradició liberal prèvia, serà un poble amb forta presència del republicanisme. Al primer gran republicà sallentí, Victor Ferrer, li prendrà el relleu l’Ateneu Sallentí de la Unió Republicana, entitat amb la que arribaran al consistori els primers alcaldes republicans en una societat que, fins el moment, havia estat dominada pels monàrquics i la Lliga Regionalista.

  • El Sallent Republicà (1931-1936): Quan l’any 1931 l’Ateneu Sallentí es converteix en una de les entitats fundadores del partit polític “Esquerra Republicana de Catalunya” poc podien preveure l’enorme presència que tindria dins la societat sallentina. Durant els anys 1931 a 1936 ERC va guanyar tots els comicis celebrats a Sallent i sota la direcció dels alcaldes Rafael Bonals (1931-1934) i Magí Oriol (1934 i 1936) van dur a terme una obra reformadora que va suposar un gran avanç per la vila. No va estar exemptes de problemes, essent els constants conflictes amb la FAI i l’arrest del consistori a l’octubre de 1934 (i la substitució per gent de la Lliga i el Partit Radical) els dos incidents més destacats.

  • Sallent en guerra (1936-1939): L’alegria de la victòria en els comicis de febrer de 1936 durà ben poc. Al juliol tota Espanya està en guerra i la república ha quedat molt tocada davant d’uns militars alçats que no tenen pietat dels seus enemics. Sallent es veu immers en una situació de violència a la rereguarda on molta gent és assassinada i el patrimoni religiós destruït sense que l’ajuntament pugui impedir-ho. Pere Andorrà substitueix a Magí Oriol com a alcalde a l’octubre de 1936 i posà ordre en una anarquia sense control que s’havia cobrat massa víctimes innocents. El nou alcalde du a terme polítiques de protecció del patrimoni i defensa de la gent de dretes del poble mentre mira amb preocupació com el feixisme avança cada cop més a prop sense que ningú sembli poder aturar-lo.

  • La repressió franquista (1939-1943): A finals de gener de 1939 les tropes franquistes han ocupat Sallent. La majoria dels republicans i sindicalistes han fugit, però els que han quedat al poble són represaliats i executats per un règim que vol demostrar la seva implacabilitat amb aquells que no li són afins. És la fi del republicanisme i del seu llegat.

  • Republicanisme desprès de la transició (1975-1991): Amb la mort del dictador l’any 1975 s’obre un nou marc democràtic, però el republicanisme (igual que durant la Restauració) es veu marginat i apartat davant de la inqüestionable monarquia borbònica. Sallent no recuperarà un moviment clarament republicà fins l’any 1991, moment en que es va reconstituir “Esquerra Republicana de Catalunya” a la vila.

Durant tot aquest període, i a través de documents gràfics d’època (fotografies, cartells...) i de testimonis de la premsa de l’època, així com de gràfics i comparacions de dades objectives, realitzarem un estudi objectiu del republicanisme i del seu llegat de llibertat i democràcia que ha arribat fins els nostres dies.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

2 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Santi Andorrà

    Santi Andorrà
    Author

    about 7 years

    Hola Rocío.

    Puedes escribirme a [email protected]

    Saludos

  • Rocío Martínez

    Rocío Martínez

    about 7 years

    Hola, Soy editora de Círculo Rojo y estaba interesada en contactar con vosotros para la edición de la publicación. Colaboramos con otros proyectos en Verkami y me gustaría que me enviase su email de contacto. Gracias de antemano. Saludos, Rocío

#01 / Ho hem aconseguit gràcies a tu!

Primer de tot donar les gràcies a les 58 persones que heu fet possible aquest projecte!!! Amb les vostres aportacions heu contribuït a recuperar una part important de la memòria històrica de Sallent.

Avui, a 2/4 de 9 del vespre, podeu passar a recollir el llibre a la Sala Vilà i Valentí de Sallent on es farà la seva presentació i on tothom hi està convidat.

A continuació s'entregaran uns records als familiars d'antics batlles i regidors de l'Ajuntament de Sallent durant l'època de la República, i per acabar, hi haurà una mica de pica-pica

Els que avui no pugueu passar a recollir el llibre estigueu tranquils, ja contactarem amb vosaltres per trobar la manera de fer-ho.

Només un parell de comentaris més:

  1. Els que havíeu escollit alguna de les recompenses que contenien el CD amb fotografies sapigueu que encara n'estem recopilant, per tant, un cop haguem acabat aquesta feina ja ens posarem en contacte amb vosaltres per entregar-vos el CD.

  2. read more

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy