El 26 de juny... Estrenem nova web !
×

Descripció del projecte

El Tempir, l'Associació Cívica per la Llengua a Elx, fidel al seu esperit de lluitar per mantenir viva la llengua dels valencians a Elx, al migjorn valencià i, per extensió, al conjunt del País Valencià, llança el projecte «Tu fas Premi. Tu fas El Tempir» amb un doble objectiu: 1. Recuperar el Premi de Narrativa «Antoni Bru» i 2. Estendre la campanya viral «M'agrada el valencià».

1. Recuperar el Premi de Narrativa «Antoni Bru» per mantenir viva la memòria històrica

El Premi de Narrativa «Antoni Bru» ha format part dels premis literaris «Ciutat d'Elx», organitzats per l'Ajuntament d'Elx des que aquests es van crear l'any 1984. Aquest premi de narrativa ha sigut des d'aleshores un referent entre els premis literaris més reconeguts al País Valencià, i una convocatòria anual a la qual han concorregut prestigiosos escriptors de tot l'àmbit lingüístic, i que han guanyat autors com Màrius Serra, Melcior Comes, Vicent Escartí, Lliris Picó, Joaquim Espinós, Núria Cadenes o Joaquim G. Caturla, per triar-ne alguns (pots consultar la llista de tots els premiats en aquesta pàgina web).

Després de 26 edicions, el govern municipal del Partit Popular, constituït després de les eleccions del 2011, decidí modificar el nom del premi (que passà a ser Café Marfil, reprenent el nom dels premis literaris dels anys 70) i adaptar-lo a un nou model provincià i descafeïnat, un canvi al qual El Tempir ja va mostrar la seua oposició. En la convocatòria de 2012 es demostrà que el canvi tenia la finalitat d'eliminar el reconeixement a la memòria d'Antoni Bru i, de retop, manipular la convocatòria per premiar el mateix que la coordinava, fet que també va denunciar El Tempir.

La voluntat d'El Tempir és recuperar el Premi de Narrativa «Antoni Bru» perquè Elx es mereix poder continuar premiant dignament els nostres escriptors, ja que el manteniment del premi potencia els nostres narradors, però també promociona el nom de la nostra ciutat en els cercles culturals.

Però recuperar el premi és recuperar també l'homenatge que Elx dedicava a Antoni Bru, i que l'actual Ajuntament ha volgut esborrar, amb una mostra més de la intenció que té el PP d'eliminar la memòria històrica d'Elx. L'advocat Antoni Bru i Gómez (València, 1917 - Elx, 1981) fou un referent en la defensa de la recuperació del valencià i de la dignificació de la nostra llengua, com també un lluitador per les llibertats a Elx. Com bé deixà escrit l'insigne fotògraf i il·lustrador Andreu Castillejos en l'«Aproximació a Antoni Bru» que publicà el 1984 en La Rella: «Que la memòria de tot i de tots, de les persones com Antoni Bru, ens acompanyen per sempre més». Joan-Carles Martí, el seu «darrer deixeble» (com ell mateix es defineix) explica molt bé en l'article Qui és Antoni Bru, que publica en la revista Núvol, la dimensió d'aquest elxà nascut a València.

El nou Premi de Narrativa «Antoni Bru» serà guardonat amb 3.000 € i amb la publicació de l'obra per l'editorial Bromera. Volem agrair a Bromera la implicació en el projecte, ja que, d'una banda, col·labora en l'aportació de recompenses i, de l'altra, assegura al premi una difusió (per mitjans de comunicació, per autors i per llibreries de tots els territoris de parla catalana) i una professionalitat en l’edició que van en la línia de superar la visió provinciana i reduïda que té del premi l'actual govern municipal del PP.

2. Estendre la campanya viral «M'agrada el valencià»

La campanya «M’agrada el valencià» té com a objectiu fonamental que les persones expressen el seu suport individual al procés de normalització lingüística mitjançant fotos en què apareixen amb eslògans sobre el foment de l’ús social del valencià en diversos àmbits o situacions.

Pots veure el vídeo de la campanya en aquest enllaç.

Quins són els objectius de la campanya?

 1. Visibilitzar i difondre el suport individual al procés de normalització lingüística.
 2. Afavorir que persones de totes les edats s’impliquen i es posicionen a favor del foment del valencià.
 3. Provocar una reflexió encara que siga mínima en tot tipus de persones sobre la necessitat del foment del valencià en tots els àmbits i situacions.
 4. Fer arribar a tantes persones i espais públics es puga, com també a mitjans de comunicació, missatges favorables al procés de normalització en tots els àmbits a través de les persones que ixen en les fotos.

Com funciona «M'agrada el valencià»?

El Tempir munta durant una jornada o mitja jornada (les hores que s’acorden) el photocall en un lloc adequat (amb bona il·luminació) perquè hi puguen participar totes les persones que ho desitgen d’un barri, poble o ciutat, institut d’ensenyament secundari, facultat, etc.

Les persones que volen participar trien un dels diversos lemes de la campanya i donen el permís corresponent per a ser fotografiats i perquè siguen difoses les imatges en les xarxes socials Facebook i Twitter.

El photocall de la campanya «M'agrada el valencià» ha visitat ja més de 30 llocs, entre els quals cal destacar diversos IES de Torrevella, Alcoi, Biar, Benidorm, Callosa del Segura, Monòver, Xixona, Mutxamel, el Pinós, Elx, Almoradí, Crevillent, el Pilar de la Foradada, l'EOI de Benidorm, la UMH i la UA. Es tracta d’una campanya vírica que té un ressò excepcional en les xarxes socials (amb més de 7.000 M’agrada en Facebook), amb un missatge en positiu i que genera molt bones expectatives allà on va.

A què destinarem les teues aportacions?

Els beneficis de la campanya (després de descomptar-ne els costos de les recompenses, els percentatges corresponents a les transaccions, els enviaments, etc.) s'invertiran en:

 1. Organització del Premi de Narrativa «Antoni Bru»: dotació del premi per al guanyador/a (3.000 €), edició del llibre guardonat, pagament del jurat, disseny i difusió de les bases, guardó i organització del lliurament.

 2. Extensió de la iniciativa «M'agrada el valencià»: presència de la campanya en la resta de comarques valencianes i organització d'un concurs de creació de lemes per a la campanya que comporte premis a les millors propostes.

Sobre les recompenses

De les 7 recompenses que hem pensat per a aquesta campanya de micomecenatge, volem destacar-ne 4, perquè pensem que seran les que més interés poden despertar en els nostres mecenes, entre els quals esperem que et trobes.

Recompensa aportant 15 € (M'agrada El Tempir!)
Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
+ participació en el sorteig de 5 làmines seriades d'Andreu Castillejos
+ participació en el sorteig de 25 carpetes amb 7 làmines d'Enric Solbes
(les despeses d'enviament seran a càrrec del mecenes)

Recompensa aportant 20 € (M'agrada el valencià!)
Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
+ 1 samarreta «M'agrada el valencià».
+ 1 xapa «M'agrada el valencià».

Recompensa aportant 30 € (Tu fas valencià!)
Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
+ 1 exemplar del llibre Cosins germans, de l'editorial Bromera, l'obra que, seguint les petjades de Cosins germans, el programa de Televisió de Catalunya, et convida a viatjar per Catalunya i el País Valencià en companyia dels escriptors Ferran Torrent i Empar Moliner.
+ 1 samarreta «M'agrada el valencià».
+ 1 xapa «M'agrada el valencià».

Recompensa aportant 40 € (Tu fas premi!)
Llibre guardonat amb el Premi de Narrativa «Antoni Bru», on apareix el nom del mecenes, i dedicat per l'autor/a guanyador/a del concurs literari.
+ 1 samarreta «M'agrada el valencià»
+ 1 xapa «M'agrada el valencià».

Calendari previst

Aquesta és la previsió del calendari del projecte:

 • Segona quinzena de març: publicació de les bases del Premi de Narrativa «Antoni Bru».
 • Segona quinzena d'abril: inici de l'extensió de la campanya «M'agrada el valencià» a altres comarques del País Valencià.
 • Segona quinzena d'abril: enviament de les recompenses als col·laboradors del Verkami (excepte els que rebran la recompensa de l'obra guardonada amb el Premi de Narrativa «Antoni Bru»).
 • Primera quinzena de juliol: comunicació del guanyador del Premi de Narrativa «Antoni Bru».
 • Al voltant del 9 d'octubre: presentació de l'obra guanyadora amb el Premi de Narrativa «Antoni Bru».
 • Segona quinzena d'octubre: enviament de la recompensa de l'obra guardonada amb el Premi de Narrativa «Antoni Bru».

Quines altres institucions hi col·laboren?

Edicions Bromera
La Veu del País Valencià
Enllaçats per la Llengua
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

+ Info

Vols conéixer El Tempir?

L'Associació Cívica per la Llengua El Tempir és una entitat fundada el 1993 per a promoure i potenciar l'ús social del valencià a Elx, al migjorn i a tot el PV.

El Tempir ha estat guardonat recentment amb el premi Carme Serrallonga a la Qualitat Lingüística (2013), organitzat per la Universitat de Barcelona, i el Premi a la Difusió de la Literatura Catalana dins la XXIV edició dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians (2014), convocats per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Arran de la concessió d'aquest últim premi, el Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant va gravar aquest vídeo, que resumeix molt bé què és El Tempir i quines activitats desenvolupa.

Perfils d'El Tempir

Web
Facebook
Twitter
Youtube

Et recomanem tres vídeos significatius sobre les activitats d'El Tempir:

Perfils de la campanya «M'agrada el valencià»

Facebook
Twitter

Altres formes de fer la teua aportació econòmica

En el cas que no et siga possible fer una aportació amb targeta bancària o PayPal i vulgues contribuir a dur endavant les iniciatives que organitza El Tempir, pots fer una transferència al número de compte bancari de Triodos Bank especificant en el concepte TU FAS PREMI, TU FAS EL TEMPIR:

Núm. de compte: 1491 0001 212077569925

Codi IBAN: ES67 1491 0001 2120 7756 9925

 

Comparteix el projecte amb els teus amics

Publica el widget del projecte
Selecciona el widget que millor encaixi a la teva pàgina web. Només has de copiar i enganxar!


Preguntes i respostes(2)

 • Bona nit: Em diuen Salvador Ibáñez, i vaig col.laborar amb la vostra campanya amb 40€, i he llegit que les comandes es repartirien a partir de la segona quinzena d'octubre... Hi ha hagut algun problema? Quan creuen que rebrem les comandes? Salut!!!

  feta per salibmi

  Benvolgut Salvador,

  Efectivament, teníem previst començar a distribuir les recompenses de 40 € i superiors després del 8 d'octubre (data de presentació de la novel·la), ja que aquestes recompenses inclouen un exemplar de la novel·la dedicat per l'autor. El 8 d'octubre vam presentar l'obra amb els exemplars justos, perquè la impressió es va retardar una mica. Ara mateix l'autor està signant les obres, de manera que en breu t'arribarà el llibre dedicat per l'autor, la samarreta i la xapa de «M'agrada el valencià». Disculpa el retard.

 • Som La Fundació Escola La Masia.Hem fet una aportació de 350 euros. Necessitem factura. Ja us poseu en contacte amb nosaltres per fer-vos arribar el NIF de la Fundació. Salut i endavant, FUNDACIÓ ESCOLA LA MASIA

  Benvolguts companys de la Fundació Escola La Masia,

  Moltes gràcies per la vostra aportació al projecte, que valorem en gran mesura. Demostracions de suport com la vostra fan que mantinguem viu l'esperit de lluita diària.

  Us agrairem que ens envieu un missatge a infoeltempir@gmail.com amb el vostre NIF, i així us podrem respondre per a aclarir els detalls de la factura que necessiteu.

  Una abraçada ben forta,

Si en vols saber més Fes la teva pregunta

Tu fas Premi. Tu fas El Tempir.

Aconseguits 13.185€
de 13.000€
100% aconseguit Conseguido!
El Tempir llança el projecte amb dos objectius: 1. Recuperar el Premi de Narrativa «Antoni Bru», premi referent del sud i que el PP, en arribar a l'Ajuntament, ha desmantellat després de XXVI edicions. 2. Estendre la campanya viral «M'agrada el valencià», que tant d'èxit té a les xarxes socials.
Creat a: Elig

Gràcies! Aquesta campanya de crowdfunding va acabar el 21 de Març de 2015.

 
 • Aportant 10€
  QUEDEN 79 RECOMPENSES (DE 100)

  Tu fas El Tempir!
  Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web

 • Aportant 15€
  QUEDEN 179 RECOMPENSES (DE 200)

  M'agrada El Tempir!
  Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
  + participació en el sorteig de 5 làmines seriades d'Andreu Castillejos
  + participació en el sorteig de 25 carpetes amb 7 làmines d'Enric Solbes
  (les despeses d'enviament seran a càrrec del mecenes)

 • Aportant 20€
  QUEDEN 235 RECOMPENSES (DE 300)

  M'agrada el valencià!
  Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
  + 1 samarreta «M'agrada el valencià».
  + 1 xapa «M'agrada el valencià».

 • Aportant 30€
  QUEDEN 362 RECOMPENSES (DE 400)

  Tu fas valencià!
  Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
  + 1 exemplar del llibre Cosins germans, de l'editorial Bromera.
  + 1 samarreta «M'agrada el valencià».
  + 1 xapa «M'agrada el valencià».

 • Aportant 40€
  QUEDEN 342 RECOMPENSES (DE 400)

  Tu fas premi!
  Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
  + Llibre guardonat amb el Premi de Narrativa «Antoni Bru», on apareix el nom del mecenes, i dedicat per l'autor/a guanyador/a del concurs literari.
  + 1 samarreta «M'agrada el valencià»
  + 1 xapa «M'agrada el valencià».

 • Aportant 125€
  QUEDEN 40 RECOMPENSES (DE 50)

  Et mereixes el premi!
  Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
  + Llibre guardonat amb el Premi de Narrativa «Antoni Bru», on apareix el nom del mecenes, i dedicat per l'autor/a guanyador/a del concurs literari.
  + 2 samarretes «M'agrada el valencià»
  + 2 xapes «M'agrada el valencià»
  + 1 carpeta amb 7 làmines d'Enric Solbes
  + Sorteig entre tots els mecenes d'aquesta recompensa de 2 places per a assistir al lliurament del Premi de Narrativa «Antoni Bru» (inclou sopar i nit d'hotel) a Elx.

 • Aportant 350€
  QUEDEN 31 RECOMPENSES (DE 50)

  «M'agrada el valencià» al teu poble!
  Agraïment d'El Tempir al nostre lloc web
  + Duem la campanya «M'agrada el valencià» al teu poble
  + Còpia digital de les fotos
  + 5 samarretes «M'agrada el valencià».
  + 15 xapes «M'agrada el valencià».
  + 2 carpetes amb 7 làmines d'Enric Solbes

Gràcies! Aquesta campanya de crowdfunding va acabar el 21 de Març de 2015.

 

Projecte destacat per Vilaweb

Blog del projecte (8)

8 actualitzacions més veure-les totes

Autor/a del projecte

Foto de El Tempir
El Tempir
Associació Cívica per la Llengua El Tempir, entitat fundada el 1993 per a promoure i potenciar l'ús social del valencià a Elx, al migjorn i a tot el PV. Facebook: http://www.facebook.com/eltempir Twitter: http... segueix llegint
El Tempir té 0 projectes més a Verkami. Pots trobar més informació a http://www.eltempir.cat