❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

El llegat de Viladomat a Mataró: El conjunt dels Dolors

Documental audiovisual sobre el conjunt pictòric més important de la Catalunya del S. XVIII i l’obra més cèlebre del principal pintor del barroc català, Antoni Viladomat. "El conjunt dels Dolors de Santa Maria de Mataró", un tresor per descobrir i una història que mereix ser explicada.

Cayetana Sanz

Un projecte de

Creat a

0
segons
52
Aportacions
3.016€
De 12.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Un documental sobre el conjunt pictòric més important de la Catalunya del S. XVIII

Interior de la Capella dels Dolors. Basílica de Santa Maria de Mataró.

Interior de la Sala de Juntes de la Capella dels Dolors. Basílica de Santa Maria de Mataró.

El projecte

Davant la inexistència de cap documental audiovisual que tracti el que està considerat pels experts com el conjunt pictòric més important de la Catalunya del S. XVIII —un dels millors conservats i l’obra més cèlebre i controvertida del principal pintor del barroc català, ANTONI VILADOMAT—, aquest documental farà un recorregut en profunditat per la història del CONJUNT DELS DOLORS DE SANTA MARIA DE MATARÓ i traçarà el perfil del pintor.

Articulat a través de documents històrics i del testimoni dels historiadors i de les institucions que han fet possible la seva conservació i estudi fins a l’actualitat, el documental mostrarà des de diferents punts de vista aquesta joia del patrimoni artístic català i reconstruirà la seva història. Ens aproparem a la figura d'Antoni Viladomat i a la seva manera d'entendre el seu ofici de pintor, i descobrirem un dels millors espais conservats de l’art barroc a Catalunya i també un dels menys coneguts pel gran públic. Un conjunt pictòric que amaga encara moltes incògnites i preguntes sense resposta i que té el mèrit de poder ser admirat avui en el mateix lloc i en la forma en què va ser acabat.

Autoretrat d'Antoni Viladomat. MNAC.

Detall de les pintures de Viladomat per a la Sala de Juntes de la Capella dels Dolors. Basílica de Santa Maria de Mataró.

Detall de les pintures de Viladomat per a la Capella dels Dolors. Basílica de Santa Maria de Mataró.

La proposta

Malgrat la importància d'aquesta obra i del seu autor, a dia d’avui no s’ha fet encara cap documental audiovisual que posi en valor i situï al mapa i al circuit cultural actual aquest tresor del barroc català i que és custodiat a Mataró.

Volem que descobriu i us endinseu en aquesta obra d'art, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i valorada com un dels més brillants exponents de la pintura barroca catalana, i que és, paradoxalment "una gran desconeguda". Per això ens hem proposat fer un documental que tindrà la força en els testimonis dels principals implicats en la seva conservació i estudi. A través de les seves paraules reconstruirem la història, mostrarem les darreres descobertes i traçarem el perfil d'Antoni Viladomat.

ELS ENTREVISTATS:

Al blog del projecte podreu trobar un making of.

DUES VERSIONS DEL DOCUMENTAL:

El documental de llarga durada que presentem en aquesta campanya tindrà també una versió curta pensada per formar part del recorregut expositiu obert al públic.

Volem que aquest projecte serveixi per interconnectar diferents públics, amb la qual cosa el documental beneficiarà principalment les institucions educatives, culturals i turístiques de la ciutat de Mataró i, per extensió, a tot Catalunya.

L'objectiu, el que ens mou a voler-ho fer possible

Amb aquest documental sobretot volem continuar sumant esforços per recuperar, salvaguardar, difondre i donar a conèixer al públic el conjunt pictòric més important de la Catalunya del S. XVIII. Un tresor desconegut amb una història per explicar que ha pogut arribar íntegre als nostres dies gràcies a la dedicació i al treball en silenci dels historiadors, restauradors, conservadors i de les persones i institucions que al llarg dels segles n’han tingut cura. La seva tasca permet que, després de tres-cents anys, el conjunt dels Dolors pugui continuar sent admirat, estudiat, divulgat i, sobretot, descobert pel públic que encara no el coneix.

I perquè tingueu una petita mostra del que serà el documental, hem realitzat un teaser que us convidem a visualitzar i a difondre. Ajudeu-nos a fer possible aquest projecte tan necessari!

Per què creiem que és necessari aquest documental?

Mantenir el patrimoni d’una ciutat i preservar-lo per a les generacions futures és una obligació, però difondre’l i situar-lo al mapa dels llocs imprescindibles a conèixer i visitar és, sobretot, una necessitat. Si no contribuïm des de les mateixes ciutats a promoure els tresors artístics propis, aquests continuaran “en silenci” sense explicar la seva història, i romandran sense dur a terme la seva missió principal: continuar vius per a les generacions futures, perquè el públic els conegui i gaudeixi de descobrir-los i d’entendre’ls.

Per tot això, estem convençuts que aquest projecte audiovisual és indispensable, perquè està construït per cobrir les necessitats de:
• Conèixer el que ens és propi. Posar en valor un bé cultural i artístic i reivindicar-lo com a icona de la ciutat.
Arribar i atraure públics de diferents àmbits (escoles, universitaris, investigadors, turisme) i contribuir a la difusió i sumar esforços en la projecció del patrimoni artístic i cultural de la ciutat de Mataró cap a l’exterior.
Impulsar, fomentar i donar a conèixer la investigació i la conservació, perquè siguem conscients de la importància de donar continuïtat a les tasques d’investigació i de conservació en un futur. Només així podrem conèixer la història completa d'aquesta obra única del barroc català que és custodiada a Mataró.

Per què busquem finançament a una plataforma de crowdfunding?

Abans de tot cal dir que, tot i que el projecte compta amb la col·laboració tècnica en la difusió per part d’entitats institucionals i organismes culturals, no s’ha rebut cap ajut econòmic ni financer.

Tots els costos de la preproducció han estat assumits per l’equip de producció, i tots els seus membres hi han invertit el capital més preuat que tenen: el seu temps i tots els seus mitjans i dedicació. Però el projecte té uns costos ineludibles que cal cobrir (equipament tècnic de fotografia i il·luminació, so, enregistrament, edició, guió, veu en off, producció i postproducció) per als quals era necessari trobar una font de finançament raonable, per acabar tenint un documental d’alta qualitat i que sigui molt més que un producte divulgatiu. Per això busquem ara el suport i la implicació de mecenes com vosaltres, que ens podeu ajudar a fer-lo realitat.

A què destinarem les vostres aportacions

La fase de preproducció ha estat autofinançada per l'equip de producció del projecte, per la qual cosa la pràctica totalitat de l'import recaptat serà destinat a finançar els costos de producció i la realització del documental (una part important de la recaptació es destinarà al lloguer d'equips d'il·luminació i fotografia necessaris per poder captar els detalls de l'obra de Viladomat amb la màxima fidelitat i qualitat). Una altra part de la recaptació anirà destinada a cobrir les despeses que suposen les recompenses per als mecenes i els costos fiscals.

Calendari previst

La fase de recerca documental i el 90% de les entrevistes ja estan realitzades. També, i prèviament a la campanya de crowdfunding, s’ha produït un teaser del documental i un petit clip perquè ens ajudin a donar a conèixer el projecte i serveixin de motor per divulgar en mitjans la campanya de recerca de finançament.

En aquests moments tots els nostres esforços estan centrats a aconseguir el finançament que ens cal per continuar amb la producció i l’edició i poder tenir enllestit el documental a principis de 2015. Les raons per fixar aquest calendari de producció són les següents: En tractar-se d’un documental sobre la figura de Viladomat, pintor del Tricentenari, i atès que el Conjunt dels Dolors té previst per a 2015 un calendari d’accions de restauració que podrien obligar a tancar al públic l'espai, volem que el documental vegi la llum a principis de 2015 justament perquè pugui servir com a suport audiovisual al Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró durant el temps que duri la restauració del Conjunt i aquest pugui tornar a mostrar-se als visitants.

L'equip

El periodista i especialista en comunicació audiovisual Marco Zouvek és el director i realitzador del documental i la documentalista Cayetana Sanz n’és la productora (BATECS produccions).

Direcció de fotografia: Luis Sisinno

Veu en off: Marc Martínez

Música: Marco Zouvek

Documentació i guió: Cayetana Sanz

Comunicació i mitjans: Judith Vives

Postproducció: Lúber Mujica

Producció: Cayetana Sanz (BATECS produccions)

Direcció i realització: Marco Zouvek

Col·laboració tècnica en la difusió del projecte

El projecte ha comptat amb la col·laboració tècnica d'institucions i organismes. Des d'aquí els volem agrair el suport que ens donat per arribar fins aquí, així com també als especialistes que han aportat el seu coneixement al documental.

+ Info

BLOG DEL PROJECTE
FACEBOOK DEL PROJECTE
TWITTER DEL PROJECTE
WEB BATECS PRODUCCIONS

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

4 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Cayetana Sanz

    Cayetana Sanz
    Autor/a

    más de 9 años

    Gràcies per acompanyar-nos des del teu blog en aquesta aventura de 40 dies! Agraïm tota la difusió que ens vulgueu fer.

    Només voldríem aclarir-te 2 coses:

    1) El nom de la marca de Cayetana Sanz, la productora, és Batecs (en plural). No voldríem crear malentesos amb altres marques de nom similar :-)

    2) Voldríem demanar-te que al teu article posis l'enllaç a la campanya de Verkami, que és aquest: http://vkm.is/Viladomat

    Només si aconseguim l'objectiu fixat podrem tirar endavant la producció del documental. Per això l’enllaç és vital.

    Et convidem a que ens continuïs acompanyant en la nostra aventura :-) Només ens queden 33 dies!!!

  • ÒSCAR BATET

    ÒSCAR BATET

    más de 9 años

    Amb el vostre permís he penjat aquest article al meu bloc:

    http://oscarbatet.wordpress.com/2014/10/08/el-llegat-de-viladomat-a-mataro-el-conjunt-dels-dolors-de-cayetana-sanz-batec-produccions/

  • Cayetana Sanz

    Cayetana Sanz
    Autor/a

    más de 9 años

    Bon dia, Òscar:

    Gràcies per les floretes!

    Que la melodia et recordi la música de Philip Glass és molt afalagador.

    La música és una composició de Marco Zouvek, el director del documental que també és músic.

  • ÒSCAR BATET

    ÒSCAR BATET

    más de 9 años

    Bon dia:

    Magnífic projecte. Excel·lent.

    La música, però, no és de Philip Glass?

    Salutacions,

#10 / DEDICAT ALS NOSTRES MECENES

Benvolguts mecenes:

Afrontem els darrers dies de la campanya a Verkami per fer possible el documental sobre EL CONJUNT DELS DOLORS DE SANTA MARIA DE MATARÓ.

Som conscients que tenim molt camí per recórrer i una missió gairebé inassolible en els 5 dies que ens queden per arribar a l'objectiu, però volem que sapigueu que res no ha estat perdut.

Tenim molt clar que defensem un projecte sòlid i necessari i volem que sapigueu que ha estat extraordinàriament ben acollit i rebut per part d'agents culturals i institucionals. Al llarg de tota la campanya el projecte no ha deixat de rebre elogis, cosa que volem compartir amb tots vosaltres, els nostres mecenes, els qui més heu cregut en nosaltres.

Per això, des d'avui i fins al 9 de novembre (data de finalització d'aquesta campanya), us volem fer una petició.… seguir llegint

#08 / L’actor MARC MARTÍNEZ serà la veu en off del documental!

En una entrevista on se li preguntava per la importància de la lectura en veu alta, MARC MARTÍNEZ afirmava rotund: “La veu és un instrument únic i molt complex. Hi ha arquitectura en la veu, és tridimensional”.

Doncs bé, tenim el plaer i l’orgull de compartir amb vosaltres que serà la seva veu la que s’escoltarà al nostre documental.

La participació de Marc Martínez és per a nosaltres una garantia de qualitat i de professionalitat, i volem fer públic que estem molt contents de tenir-lo al nostre costat remant en aquest projecte.

A l’igual que Viladomat, Marc Martínez també és un talent transgresor, però del nostre temps. Us convidem a redescobrir-lo!

Us deixem la seva pàgina web: http://marcmartinez.net

#07 / Compartim l'entrevista que ens va fer Manuel Roca Cuadrada a m1tv, la televisió local de Mataró i el Maresme

Ahi, dijous 16 d'octubre, la productora del documental, Cayetana Sanz, i el Sr. Nicolau Guanyabens, director del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró (institució que té cura del conjunt dels Dolors), van assitir com a convidats al programa “L’entrevista” de m1tv, la televisió local de Mataró i el Maresme.

En una extensa conversa amb Manuel Roca Cuadrada, van explicar el projecte.

Us convidem a veure l'entrevista!

#04 / Ja tenim el cartell promocional de la campanya!

Us presentem el cartell promocional de la campanya!

El disseny és de Lucía Polanco.

Les impressions que se n'han fet per ser repartides pels equipaments culturals de Mataró han estat gentilesa de Copisteria Castellà, empresa col·laboradora en la difusió de la campanya.

Si ets empresa, institució o associació i vols ser mecenes del projecte, tenim dissenyada una opció d'aportació pensada especialment per a tu. Consulta el llistat de recompenses!

#03 / L'equip del documental convidat al magazín VIU LA VIDA DIA A DIA de Mataró Ràdio

Ahir la productora del documental, Cayetana Sanz, i 2 membres de l'equip del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Xavier Alarcón i Ruth Garcia van ser convidats al magazín VIU LA VIDA DIA A DIA de Mataró Ràdio on van ser entrevistats per Maria Lluïsa Aranaz.

Us convidem a escoltar l'entrevista!
Aquí podeu escoltar i descarregar l’àudio

Des d'aqui, el nostre agraïment a l'equip de VIU LA VIDA DIA A DIA i a Maria Lluïsa Aranaz per l'acollida.

#01 / GRÀCIES MECENES!

El passat dimecres 1 d'octubre començava per a nosaltres una gran aventura: la d’aconseguir els 12.000€ que necessitem per fer el documental.

Avui, 5 dies després, volem compartir amb tots vosaltres i fer públic el nostre agraïment als mecenes que han apostat pel projecte i que han fet possible que ja es porti recaptada la suma de més de 1.000 €.

Volem que aquest primer article que publiquem al blog sigui per compartir amb tots vosaltres, i especialment amb els nostres mecenes, l'ALEGRIA que suposa per a nosaltres cada missatge que rebem i que ens anuncia una nova aportació.

Gràcies a tothom!

I per si hi ha algú que encara no l'hagi vist, aquí us deixem una petita presentació en vídeo del documental.

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies